Poradňa: Je možné platiť priložením iPhonu v obchodoch aj na Slovensku?

Na androidoch už môžete využívať službu Google Pay, konkurenčný Apple Pay u nás zatiaľ oficiálne dostupný nie je. Cudzinci však iPhonom teoreticky zaplatia aj v slovenských obchodoch.

Ak vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku. Budúci týždeň možno odpovieme aj vám.

Tentoraz skúsime odpovedať Michalovi: "Dobrý deň, mám telefón s Androidom a vďaka mBank používam aplikáciu Google Pay. Rozmýšlam ale nad prechodom na iPhone, ktorý tiež podporuje NFC. Neviem, či som to z videí a článkov dobre pochopil. Je pravda, že platiť mobilom, konkrétne s iPhonom, sa na Slovensku nedá, aj keď NFC má?"

Aj platby cez Google Pay, teda priložením novších androidov s NFC ku klasickým POS terminálom pri pokladni, sú u nás ešte stále novinkou. Google ich spustil len na konci februára. V aplikácii Google Pay, ktorá transakcie obsluhuje, musíte mať pridanú platobnú kartu jednej z podporovaných bánk. Smartfón potom stačí rozsvietiť, priložiť a je hotovo.

Aktuálne predávané iPhony síce NFC majú, no cez Google Pay s nimi v obchodoch nezaplatíte. Apple totiž NFC čip pre vývojárov aplikácií blokuje a anténu využíva len pre svoju konkurenčnú platobnú službu Apple Pay.

Tá funguje prakticky rovnako ako Google Pay, no všetko má svoj háčik. Na Slovensku oficiálne dostupná nie je. To znamená, že kartu vydanú niektorou z našich bánk si do Apple Pay nepridáte a v obchode priložením iPhonu väčšina z nás nezaplatí.

Apple Pay aktuálne funguje vo viac než 20 krajinách sveta a presný zoznam bánk, ktorých karty do služby pridáte, nájdete tu. Funkčnosť na našom území zastala práve na dohode s bankami, hoci čoraz hlasnejšie šumy z tohto prostredia spomínajú, že niekedy v roku 2018 by sme sa mohli dočkať aj my, alebo aspoň susedná Česká republika.

Paradoxom je, že ak máte účet napríklad v britskej HSBC a ňou vydanú kartu do Apple Pay úspešne pridáte, nič vám nezabráni v prikladaní a veselom potvrdzovaní platieb iPhonom ani v slovenských potravinách. POS terminál medzi reálnou kartou a smarfónom s iOS rozdiely robiť nebude.

Špekulanti teda možno na základe tohto faktu platby cez Apple Pay naozaj rozbehajú. Budú však potrebovať účet aj kartu od jednej z podporovaných zahraničných bánk, prípadne spoločností ponúkajúcich takzvané virtuálne peňaženky. A zrejme aj zahraničné Apple ID (teda novú registráciu) a zmenu regiónu v nastaveniach iOS.

Ak to Michalovi za tieto ťažkosti nestojí, bude musieť na takéto transakcie zabudnúť a zostať verný Androidu. Aspoň zatiaľ.

Nádej však zomiera posledná a niekoľko ďalších možností tu stále je. Tatra banka už pred niekoľkými rokmi predstavila pomerne škaredý obal pre staršie iPhony s vlastným NFC čipom. Technicky ste tak neplatili iPhonom, ale puzdrom v ktorom iPhone máte, hoci s nainštalovanou iOS aplikáciou banky komunikoval.

Michalova mBank, VÚB alebo Mastercard zas ponúkajú tenučnké nálepky, ktoré si pripevníte na peňaženku, prívesok od kľúčov alebo práve mobil. Hoci tiež nie sú najelegantnejšie a oproti Google Pay vám bude chýbať zabezpečenie odtlačkom prsta (pri vyšších sumách si terminál vypýta PIN), niekoho možno zaujmú.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu