Nokia 500

RECENZIA smartfónu.Dotykový smartfón s OS symbian Anna, 3,2'' širokouhlým displejom, 1 GHz procesorom, 5 Mpix fotoaparátom bez AF a blesku, s podporou Wi-Fi, GPS, Bluetooth, FM rádiom a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom,

OS: Symbian Anna

procesor: 1 GHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 111 x 54 x 14 mm,

hmotnosť: 93 gramov (zistená: 94 g),

displej: TFT, 16 mil. farieb, 360 x 640 b., dotykový (kapacitný), 40 x 70 mm, uhlopriečka 3,2'' (81 mm), pomer strán 16:9

fotoaparát: 5 Mpix, záznam videí,

predná kamera: nie

pamäť: 2 GB celková + microSD karta (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,8 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, microUSB, Wi-Fi (802.11 b/g),

hudba: MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS),

ostatné: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion, 1110 mAh

výdrž: do 7 h hovoru / do 500 h pohotovosti / do 35 h hudby

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: približne 170 €

Neobsahuje/nepodporuje:xenónový blesk, LED blesk, autofókus, HDMI, DLNA, predná kamera,

Softvérová verzia testovaného telefónu: finálna

Obsah balenia: telefón, batéria, nabíjačka, slúchadlá WH-102, USB kábel, dva vymeniteľné zadné kryty, dokumenty.

Nokia 500 je cenovo dostupný smartfón, ktorý bol predstavený spolu s ďalšími modelmi, Nokia 700 a 701. Väčšina dotykových modelov vychádza z dizajnu 5800-vky, ktorá je akousi pramatkou dotykových smartfónov tejto značky, no 500-ka svojím hranatým telom pripomína skôr model 5250.

Porovnanie s Xperia Ray, Galaxy W a Nokia 6303

Telo je zhotovené z plastu, v danej cenovej kategórii nič nezvyčajné, ale poteší kvalitou spracovania. Kryt ani pri silnejšom stlačení nevydáva nepríjemné zvuky. V balení nájdete ďalšie dva zadné kryty, čiže celkovo máte na výber z čiernej, modrej a červenej zadnej steny.

Na hornej stene nájdeme 3,5 mm konektor, microUSB a 2 mm nabíjací konektor. Na nabitie je možné použiť aj microUSB konektor, aj "nokiácky". Balenie zahŕňa microUSB kábel, ktorého dĺžka však príliš nenadchne (asi 20 cm). Zadný kryt prechádza aj na prednú stranu a na jeho spodnej stene je iba otvor pre pútko. Ľavá stena ostala prázdna. Tlačidlo ovládania hlasitosti a blokovacie tlačidlo výrobca umiestnil na pravú stranu. V hornej časti zadného krytu nájdeme dva otvory, pre reproduktor a objektív fotoaparátu.

Väčšinu prednej strany zaberá 3,2-palcový nHD (360 x 640 b.) displej s pomerom strán 16:9. Pod displejom, napravo, je otvor pre mikrofón. Na ovládanie slúži trojica tlačidiel (hovor, menu, koniec / vypínač). Na zmeškanú udalosť vás tlačidlo menu upozorní blikaním. Nad displejom je okrem otvoru pre slúchadlo aj senzor priblíženia, pomocou ktorého sa počas hovoru vypne displej, a tak sa zamedzí neúmyselnému stlačeniu ponuky na obrazovke. Slot microSD a SIM karty nájdete až pod batériou.

Nokia 500 beží na Symbiane Anna. Po odblokovaní máme k dispozícii tri domovské obrazovky, na ktoré je možné si pripnúť widgety. Na každej obrazovke je priestor na umiestnenie šiestich z nich. Ich veľkosť je však fixná, čo ma zamrzelo napríklad pri widgete zobrazujúcom e-maily. Tam by som ocenil aspoň dvojnásobnú veľkosť. Anna nedisponuje vysúvacou lištou podobnou Androidu, no po kliknutí do pravého horného rohu sa nám zobrazí menu, ktoré ponúka zrýchlený prístup k dátovým nastaveniam, hodinám a taktiež zobrazí momentálny percentuálny stav batérie. Po vstupe do menu sa nám naskytne pohľad na aplikácie a zložky, ktoré sú zobrazené formou ikon. Ďalšou možnosťou je zobrazenie formou zoznamu. Ikony majú zaoblené rohy a tým získavajú hravejší dizajn. Po vyvolaní kontextového menu je jednou z položiek aj používateľská príručka, ktorú oceníte pri zisťovaní určitých informácií.

Možnosť inteligentného vytáčania 500-ke nechýba. Kontakty je možné usporiadať dvomi spôsobmi, meno+priezvisko alebo naopak. Ak vám v nevhodnej situácii začne zvoniť telefón, určite oceníte možnosť stíšiť hovor otočením telefónu displejom nadol.

Pri skúške napísať prvú SMS na tomto zariadení ma displej veľmi prekvapil. Klávesnica zobrazená v režime na výšku ponúka iba malé klávesy na písanie a hoci po čase som si na to ako-tak zvykol, stále to nebolo komfortné písanie. Zachránilo ma iba zobrazenie naležato. Tu som si však musel zvykať na iné rozmiestnenie znakov a čísel (v matici), ktoré sa líši od ostatných platforiem.

K e-mailu nemám žiadne výhrady. Google konto som si nastavil rýchlo aj vďaka prehľadnému nastaveniu, ktoré zvládne každý. Taktiež oceňujem prehľadné rozdelenie správ podľa viacerých kritérií napr. dátumu, odosielateľa, predmetu, priority. Nokia 500 ponúka možnosť pridať si viacero účtov, prednastavené sú Ovi Mail, Yahoo! Mail, Hotmail, Mail for Exchange, Azet, Zoznam, Centrum.

Internetový prehliadač ponúka možnosť vytvorenia záložiek, prácu s viacerými oknami, hľadanie v texte. No na prvý pohľad ma akosi neupútal, a tak som si radšej stiahol z obchodu Operu Mini, ktorá mi vyhovuje oveľa viac.

Na zaznamenanie momentiek poslúži päťmegapixelový fotoaparát bez prisvetľovacej diódy. Tu sa Nokia opäť nepoučila. Väčšina z vás isto tuší, čo mám na mysli. Je to absencia autofókusu. Zhotovenie snímky s ostrým a čitateľným textom je preto viac než obtiažne. V balení nenájdete pamäťovú kartu, no zariadenie disponuje 2 GB internou pamäťou. Aj napriek nej (čo je pre zariadenie v tejto cenovej kategórii veľkým plusom), nie je možné zhotoviť snímku bez vloženej pamäťovej karty.

UKÁŽKA VIDEA 01 (súbor 4 MB, MPEG4; obraz: 640 x 352 b., 12 fps; celkovo: 12 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA 02 (súbor 4 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 12 fps; celkovo: 12 MB / min.)

Prehrávač hudby dokáže rozdeliť vašu hudbu podľa žánrov, skladieb, albumov a interpretov. Podporované sú tieto formáty: AAC, AMR-NB, AMR-WB, AU, eAAC, eAAC+, MIDI, Mobile XMF, MP3, RealAudio 8, SP-MIDI, True tones, WAV, WMA, WVE. Ekvalizér ponúkne šesť profilov. Regulácia hlasitosti je možná aj pri zablokovanom displeji.

Rádio s podporou RDS (názov stanice) a RT (Radio Text; názov relácie alebo skladby) spustíte iba s pripojenými slúchadlami.

Zložka Hudba obsahuje aj ďalšie zaujímavé aplikácie. Nájdeme tu Hudba Ovi (nákup hudby), Internetové rádio a aplikáciu Shazam, ktorá poslúži pri zistení názvu skladby a interpreta.

Prehrávač videí si poradí s formátmi 3GP, Flash Video, H.264/AVC, MPEG-4, RealVideo 8,9,10, Sorenson Spark, VC-1, VP6 a WMV 9.

Tak ako sme u Nokie zvyknutí, aj tu nájdeme bezplatné Ovi Mapy.

Spomedzi organizačných funkcií spomeniem kalendár s informačnou lištou, budík s funkciou opakovania (denne, pracovné dni, týždenne), kalkulačka, slovník, zip manager.

Veľmi ma prekvapila absencia prehliadača dokumentov.

Sociálne siete zastrešuje aplikácia Facebook a Twitter. V Obchode je možné nájsť viac aplikácií, určených na Facebook chat.

Ďalšie aplikácie:

Traveler

Fotoeditor

Videoeditor

CNN Video

YouTube

Pár zaujímavých aplikácií, ktoré som našiel v Obchode:

TV program – prehľadný televízny program v slovenskom jazyku

TicketPortal – aplikácia známeho portálu

BizCalendar – kvalitný biznis kalendár

Martinus – aplikácia slovenského kníhkupectva

Výdrž telefónu sa pri priemernom používaní pohybuje okolo troch dní.

Výhody:

+ nízka hmotnosť

+ pevné zhotovenie

+ kryty v balení

Nevýhody:

- aj napriek 1 GHz procesoru telefón občas reagoval pomaly a párkrát sa samovoľne reštartoval

- absencia zaostrovania fotoaparátu

- nepohodlná qwerty klávesnica na výšku

Orientačná cena: 164 € (epicentrum.sk)

Záver

Nokia 500 je cenovo dostupný smartfón pre nenáročných používateľov. Aj napriek vysokému taktu procesora bol systém občas spomalený a párkrát sa aj reštartoval. V danej cenovej kategórii mu môžu konkurovať najmä jednoduchšie smartfóny s OS Android. 500-vka ponúkne kvalitné plastové spracovanie a dobrú prácu s e-mailami. Farebnými krytmi v balení (možnosť dokúpenia iných farieb) si určite získa pozornosť najmä mladých ľudí. Ak oželiete kvalitný fotoaparát, prehliadač dokumentov (možno sa nejaký objaví v Obchode) a k Symbianu máte blízko, je Nokia 500 tou správnou voľbou.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 15.12.2011 - 21:18

ahojte. kúpila som nokiu 500 black svojmu priateľovi. veľmi sa potešil hlavne GPS navigácii, no potom sa aj sklamal, pretože GPS nám fungovala iba keď sme boli pripojení na nejakú sieť. dá sa GPS v tomto telefóne používať aj bez internetu? ďakujem

anonymous01.08.2011 - 16:26 Trvalý odkaz

reader: zda sa to len mne alebo strasne laaagoval ten phone, hlavna vec ze 1ghz a multitaskin.

anonymous01.08.2011 - 16:34 Trvalý odkaz

Robo: Tak za tú cenu (ktorá bude o pár mesiacov o dosť nižšia ) by to nemuselo byť vôbec zlé. Osobne mi ten design moc nereže, ale určite sa nájdu priaznivci...Parametre to ma celkom slušné pre nenáročného yutubackeho uživatela.

anonymous01.08.2011 - 16:55 Trvalý odkaz

mass: Nokia X6 s inym crevom... bez AF nezaujimave

anonymous01.08.2011 - 17:07 Trvalý odkaz

piker: Nokia mala mat symbianove fony s 1ghz uz davno..potom by to podla mna vyzeralo inac.

Celá diskusia 178 príspevkov