Facebook sleduje v telefónoch s Androidom hovory a esemesky

Podľa istého používateľa, ktorý si prezrel svoj dátový archív na Facebooku, sociálna sieť zhromažďovala informácie o jeho telefonátoch, kontaktoch, SMS či MMS správach. Malo sa tak diať niekoľko rokov.

Najväčšia sociálna sieť Facebook sa zmieta vo veľkých problémoch, ktoré súvisia s ochranou osobných údajov. Istá firma sa totiž mala dostať nelegálnym spôsobom k súkromným informáciám od miliónov používateľských účtov.

K tejto kauze pribudla ďalšia. Používateľ z Nového Zélandu tvrdí, že si Facebook bez jeho vedomia roky zhromažďoval dáta týkajúce sa telefonických hovorov a SMS či MMS správ.

zdroj: obr: twitter.com/dylanmckaynz

Dylan McKay to zistil po tom, čo si prezrel svoj dátový archív, ktorý zahŕňa všetky údaje zozbierané aplikáciou Messenger a Facebook v jeho Android telefóne. Dáta obsahovali zoznamy všetkých telefonických hovorov, vrátane mien kontaktov, čísel a dĺžky každého volaného či prijatého hovoru. Okrem toho nechýbali ani meta dáta týkajúce sa SMS a MMS správ z jeho smartfónu a Androidom, ktorý používal v rokoch 2015 a 2016.

Facebook sa bráni tým, že zdieľanie telefonických kontaktov je voliteľné a pomáha k jednoduchšiemu spojeniu s vašimi priateľmi. Prístup Facebooku a Messengeru k vašim osobným údajom môžete obmedziť, keď prejdete do nastavení aplikácií, kde vyberiete možnosť oprávnenia. Svoje kontaktné dáta môžete aj vymazať, stačí použiť nástroj dostupný z webového prehliadača.

Ak chcete požiadať o archív dát, ktoré zdieľate s Facebookom, môžete si nechať zaslať kópiu. Na PC otvorte nastavenia a v sekcii všeobecné kliknite na možnosť stiahnuť kópiu svojich údajov. Archív obsahuje aj zoznam všetkých inzerentov, s ktorými Facebook zdieľa vaše údaje kvôli reklamám.

Zber údajov môže nejaký čas trvať. Keď bude hotový, budete informovaní e-mailom aj upozornením priamo na Facebooku. Mne prišiel zhruba za pol hodinu od vyžiadania. Mal približne 4 GB a stiahol som si ho v zip súbore. Sociálna sieť využíva zdieľanie kontaktov aj ako súčasť algoritmu pre odporúčanie priateľov.

Zdroj: twitter.com/dylanmckaynz

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 27.03.2018 - 12:16

Dylan objavil teplú vodu. To je tým, že užívatelia inštalujú všetko bez kontroly práv. A následne ich úpravy ~ deaktivácie. Niektoré aplikácie sú, ale tak vychcané, že ak zakážete určité povolenia, apka nebude fungovať korektne, alebo vôbec.

Medino27.03.2018 - 16:53 Trvalý odkaz

Fajn clanok, ale trebalo viac rozviest co je naozaj potrebne nechat povolene v aplikacii a co nie. 99% ludi ani len netusilo ze nejake povolenia v aplikaciach existuju a to 1% co to vedeli, tak zase nevedia spravne posudit co je a co uz nieje spravne ponechat ako povolene, tak aby v buducnosti funkcnost danej aplikacie nebola pri pouzivani obmedzena. Napr. co sa stane ak zrusime v FB, alebo Instagrame povolenie k mikrofonu alebo k ukladaciemu priestoru? Ludia uz teraz budu vediet kde to zrusit, ale nebudu vediet spravne posudit, co to vlasne bude do buducna znamenat pri pouzivani konkretnej aplikacie.
Rovnako dolezite by bolo spomenut v clanku aj to, ze ci podobne povolenia aplikacii resp. pristup k osobnym datam sa da regulovat aj na PC s Windovsom? Ja som po stiahnuti FB archivu na PC, a jeho naslednom preskumani zistil, ze FB archivuje aj veci ktore som nikdy v spojitosti s FB nepouzil ! Vidim tam PDF faktury a firemne udaje, ktore som cez FB, alebo messenger nikdy neposielal a ktore mam ulozene iba v PC ! Vidim tam aj fotky, ktore som taktiez cez tieto aplikacie nikdy neposielal ! Tato tema je ovela ovela zavaznejsia, nez sa na prvy pohlad moze zdat.

deathwalker27.03.2018 - 20:31 Trvalý odkaz

a kebyže viete ešte čo o vas zhromažďuje google. buďte radi sladkej nevedomosti.

Matej28.03.2018 - 06:34 Trvalý odkaz

Aj prezradis co o nas ten zly Google zhromazduje? Ci len budes autisticky prskat o orwellovskych utopiach...

V prvom rade si treba uvedomit, ze ta nikto do pouzivania sluzieb nenuti. Ale ked uz tie sluzby raz zacnes pouzivat, tak sa musis prisposobit pravidlam. Ak za danu sluzbu priamo neplatis, tak si produkt ty!

Mimo to u FB je najvacsi pruser to, ze sa k tym datam dostali 3tie strany dost lahko, to je u Googlu menej pravdepodobne... aspon si myslim

Celá diskusia 9 príspevkov