Siemens CF110

Recenzia low-end slajdera Pekný malý slajder so základnou funkčnou výbavou.

Základná charakteristika:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 83 x 45 x 18 mm,

dĺžka otvoreného fónu: 112 mm,

hmotnosť: 77 gramov (zistená: 79 g),

displej: aktívny, 130 x 130 b., 65 536 farieb, 30 x 30 mm,

pamäť: 1,3 MB, 500 kontaktov,

správy: SMS, EMS 4.3, MMS, CB,

prenos dát: GPRS 4+1 (class 8), , kábel,

zábava: Java 1.0, WAP 1.2.1, 32-hlasé MIDI,

batéria: Li-Ion, 600 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru/220 h pohotovosti,

SAR: 0,67 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

fotoaparát, e-mail, EDGE, IrDA, Bluetooth, FM rádio, MP3 zvonenia...

Softvérová verzia testovaného telefónu:

11, 28-11-2005, S-201

Obsah balenia:

mobil, batéria a potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Siemens CF110 je zvláštny slajder s pomerne kvalitným spracovaním, ale slabšou funkčnou výbavou. Považujem ho za konkurenta modelu SL65, ktorý síce ponúka viac funkcií, no otázkou je, koľko jeho majiteľov tieto možnosti aj využíva. CF110 má podobný displej, veľmi podobne riešené menu, kvalitnejšiu klávesniciu i ovládanie vôbec.

Siemens CF110 detail Siemens CF110 detail Siemens CF110 detail Siemens CF110 detail Siemens CF110 detail Siemens CF110 detail Siemens CF110 detail Siemens CF110 detail Siemens CF110 detail

Zapnutie/vypnutie

Prvykrát som sa u Siemensu stretol so spojením batérie a zadného krytu.

Dizajn

Dizajnovo je Siemens CF110 veľmi podarený. Nepôsobí futuristicky, ani gýčovito, skrátka je to veľmi triezvy mobil. A to je jeho veľkou prednosťou. Inak ide o pomerne starý produkt. Stále je k dispozícii starý dátový konektor (od radu x55), ktorý slúži na pripojenie vždy len jedného príslušenstva.

Otváranie je trocha ťažkopádne, ale s modelom SL65 som mal podstatne väčšie problémy. Vysúvací mechanizmus nedopĺňa žiadna pružinka ani podobné vylepšenie. To je trocha škoda. Kryt je samozrejme aktívny a môže ho doplniť aj dvojica zvukov, odlišných pri zavretí a otvorení. V novom prístroji však žiadne použiteľné melódie nenájdete.

Otvor pre pútko v hornej stene je chybou a upozorňujem na ňu vždy, kedy sa dá. Kto nosí mobil na krku vie, že podstatne praktickejšie je umiestnenie otvoru pre pútko v spodnej časti prístroja.

Ochranné sklíčko displeja sa ľahko zašpiní, ale v tom veký problém nevidím. Siemens CF110 na mňa, čo sa týka konštrukcie a spracovania, jednoznačne zapôsobil.

Klávesnica

Klávesnica bola pre mňa prekvapením. Horná časť obsahuje stredové tlačidlo, okolo ktorého sa nachádzajú ďalšie štyri ovládacie prvky. To je bežnou praxou aj u iných výrobcov. Avšak stredové tlačidlo voľby nepotvrdzuje, slúži len na pohyb do štyroch smerov. Na potvrdenie voľby ("vybrať") slúži takmer vždy pravé polyfunkčné tlačidlo.

V pohotovostnom stave šípkou doľava zobrazíte celkové prenesené dáta, šípkou doprava vstúpite do menu, šípkou dole zobrazíte kontakty a na pohyb nahor telefón nereaguje. Jedine pravé polyfunkčné tlačidlo je nastaviteľné pre pohotovostný stav.

Spodná, alfanumerická časť klávesnice je veľmi kvalitná, písanie na nej je príjemné. Podsvietenie klávesnice je dobré.

Displej

Displej je v tejto triede úplne dostatočný. Inokedy som náročnejší, ale v takomto malom mobile určenom výhradne na správy a hovory je pre mňa dôležité zobrazenie údajov za každých okolností. A práve na CF110 vidíte vždy, aj na priamom slnku. A v tmavej miestnosti zase prekvapí príjemnými farbami.

Ikony hlavnej ponuky sú strohé, tak, ako tomu bolo zvykom u všetkých Siemensov minulých rokov. Pri písaní SMS-ky vidíte 6 riadkov, rovnako aj pri jej čítaní. V telefónnom zozname vidíte pod sebou 5 kontaktov.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Galéria

Keďže Siemens CF110 nemá fotoaparát ani infraport či Bluetooth, príjem, odosielanie a skladovanie fotiek, melódií, videí a iných objektov je pomerne zložitou záležitosťou. Preto slúži skôr na uchovanie MMS-iek a pár prijatých (stiahnutých) melódií a obrázkov.

Pamäť

Pamäť s kapacitou 1,3 MB tiež naznačuje, že Siemens CF110 nebude slúžiť ako veľký multimediálny nástroj.

Telefónny zoznam

Bežný telefónny zoznam prítomný v mnohých Siemensoch. Rozdeľuje kontakty na SIM a telefón, pričom prepínanie medzi nimi je veľmi jednoduché a rýchle. Tento systém patrí medzi moje obľúbené. Vyhľadávanie podľa jedného znaku je však tragédiou.

Hovor

Telefonovanie s ľahkým, ergonomicky veľmi dobre zvládnutým telefónom splnilo moje predstavy. Prijatie hovoru vysunutím horného ramena je už v takomto prípade samozrejmosťou. Ukončenie hovoru zasunutím tiež. Hovor nie je možné zaznamenať. V ponuke nájdete hlasné handsfree, konferenčný hovor, čas hovoru aj vstup do hlavného menu.

V profiloch sa nenastavuje hlasitosť pre jednotlivé upozornenia, ale len celkovo. Vibračné upozornenie na hovor či správu je dostatočne intenzívne. MIDI melódií je v telefóne dostatok.

Správy

Písanie správ na kvalitnej klávesnici so slovníkom T9 bez diakritiky je najlepšou alternatívou, akú som u CF110 očakával. Editory SMS-iek aj MMS-iek sú veľmi jednoduché. Nechýba ani podpora štandardu EMS. Pri písaní SMS-ky je jej dĺžka odpočítavaná od hodnoty 760 znakov nadol.

E-mailový prehliadač v tomto modeli nehľadajte, jeho doinštalovanie prostredníctvom Java aplikácie však možné je.

WAP

Klasický pomalý prehliadač Openwave.

Prenos dát

V tomto smere Siemens CF110 absolútne zaniká. Chýba mi infraport, o Bluetooth nehovoriac. Objekty môžete prijať len MMS-kou, WAP-om alebo káblom.

Organizačné funkcie

Budík - jednoduchý budík len s nastavením času.

Kalendár - tu si môžete poznačiť 5 typov pripomienok, určovať ich opakovanie, predstih zvukovej signalizácie.

Poznámky sú len 150 znakov dlhé texty. Z ostatných funkcií je prítomná kalkulačka, prevod mien, stopky, odpočítavanie času a hlasové príkazy.

Hry a Java aplikácie

Sea battle (boj lodí) a Marble Crossing (prechod guľôčok potrubím) sú veľmi vydarené hry.

Java aplikácia Emergency phone obsahuje zoznam najdôležitejších telefónnych čísiel významných krajín sveta. Survival Dictionary zase pomôže preložiť najzákladnejšie vety medzi niekoľkými svetovými jazykmi.

Výhody:

- dizajn,

- cena,

- spracovanie.

Nevýhody:

- vyhľadávanie kontaktov,

- chýba fotoaparát,

- chýba infraport.

Cena

4 690 Sk (Roden, spol. s r. o.)

Jednoduchý, pekný a lacný slajder pre menej solventných užívateľov, ktorým záleží na imidži. Kritiku si zaslúži vyhľadávanie podľa jedného znaku a uvítal by som aspoň prítomnosť infraportu a podporu MP3 melódií. Inak hodnotím CF110 veľmi kladne, najmä vzhľadom na jeho cenu.

Dôležité odkazy:

- podpora Siemensov

- kontakt na výrobcu (Siemens SK)

- distribútor (Siemens)

- nastavenie SMS-kou (Siemens)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 21.02.2006 - 00:55

Quo: Tak toto asi nie je o Siemense :D) Ale dizajn je ok, dost orientovany na Samsung. ;) Ale aj tak,1 z najkrajsich siemensov

anonymous12.08.2005 - 14:57 Trvalý odkaz

cejko: ta 110tka ma velmi pekny vzhlad

anonymous21.02.2006 - 10:17 Trvalý odkaz

martin: praveze displeje siemensov patrili vzdy k najlepsim, nie kvoli rozliseniu, tam trosku zaspali, ale vdaka vybornej citatelnosti na slnku a to je z praktickeho hladiska casto dolezitejsie.MOT-V3/0E.40.79R MIB/2.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.0

anonymous21.02.2006 - 17:34 Trvalý odkaz

Fizzy: Fakt good mobilik, taky sympatak do kabelky alebo vrecka saka. Podla mna hravo nahradi napr Nokiu 6100...

anonymous21.02.2006 - 19:20 Trvalý odkaz

7wcsnurka: cf110 a al21 niesu identicke?

Celá diskusia 5 príspevkov