Orange Stockholm (Huawei U8180 Ideos X1)

RECENZIA smartfónuLacný dotykový android (v2.2) s malým QVGA displejom (2,8''). Poteší hudobnými funkciami, podporou Wi-Fi a GPS, cene sa musel prispôsobiť displej a fotoaparát.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom,

OS: Android 2.2 Froyo

procesor: 528 MHz Qualcomm MSM7225

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA

rozmery: 104 x 56 x 14 mm,

hmotnosť: 100 gramov (zistená: 99 g),

displej: TFT, dotykový (kapacitný), 262 144 farieb, 240 x 320 b., 43 x 58 mm, uhlopriečka 2,8'' (72 mm),

fotoaparát: 3,2 Mpix, nahrávanie videí

predná kamera: nie

pamäť: 256 RAM + 512 MB ROM + microSDkarta (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, Wi-Fi (802.11 b/g),

hudba: MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion 1 200 mAh

výdrž: do 4 h hovoru / do 14 dní pohotovosti

SAR: 1,08 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, 100 eur

Neobsahuje/nepodporuje: LED blesk, xenónový blesk, tlačidlo spúšte, aktívny kryt objektívu, HDMI, DLNA

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 2.2.2

Obsah balenia: mobil, slúchadlá, USB kábel, nabíjačka, potrebné dokumenty.

Orange Stockholm by som označil za nástupcu kompaktného telefónu Huawei Ideos (U8150). Stockholm zachoval malé rozmery a pôsobí viac konvečne. To možno aj vďaka vynechaným tlačidlám na prijatie a odmietnutie hovoru. Či to ovplyvňuje ovládanie telefónu zistíme neskôr v recenzii.

Pod displejom sa teda nachádza len jedno hardvérové tlačidlo (domov), ktoré dopĺňajú tri dotykové (späť, menu, hľadanie). Vrchná časť patrí mriežke reproduktora, na zadnej strane nájdeme len nekrytú šošovku fotoaparátu bez blesku a otvor hlasného reproduktora. Zadný kryt má vôľu a vŕzga. Jednoduché riešenie vo forme preloženého cestovného lístka pod krytom značne pomohlo. Nechýbajú ani hardvérové tlačidlá na regulovanie hlasitosti, ovládanie hlasitosti hudby funguje (podobne, ako na všetkých androidoch) aj pri zablokovanom displeji. Na vrchnej hrane je 3,5 mm konektor a menej šikovný vypínač. Konektor microUSB nájdeme na spodnej hrane. Výmena microSD karty si, žiaľ, vyžaduje vybratie batérie.

Displej s rozlíšením 240 x 320 bodov je hlavným ovládacím prvkom telefónu. Použité rozlíšenie je na smartfón minimum, no na malý displej postačí. Jeho jas je dostatočne vysoký, na slnku je čitateľnosť značne zhoršená. Reakcie displeja počas testu nesklamali, no napríklad prechod medzi hlavnými obrazovkami nebol úplne plynulý. Displej v tejto cene prekvapuje prítomnosťou viacdotykového (multitouch) ovládania – v internetovom prehliadači môžeme použiť dva prsty na priblíženie stránky, v galérii zoomovať fotografie.

Stlačenie hlavného tlačidla pod displejom obrazovku rozsvieti a následne je odblokovanie iba otázkou ťahu prsta po displeji...teda v štýle iPhonu. Šikovné.

Na písanie vidím k dispozícii len virtuálnu QWERTY klávesnicu, a to aj na výšku aj na šírku. Písanie na nej je pre mňa prekvapením. Ppri polohe na šírku som zaznamenal minimum preklepov, písanie v tradičnej polohe na výšku si však žiada pevné nervy a presné dotyky. Ako "spôsob zadávania" si môžete zvoliť akúkoľvek klávesnicu z Marketu, stačí ju len stiahnuť a nainštalovať. Príkladom je Smart Keyboard, TouchPal. Tie môžu riešiť aj problém s absenciou alfanumerickej klávesnice v polohe na výšku.

Potvrdenie hovoru sa ovláda na displeji a ako zástancovi hardvérových tlačidiel mi dvojica zeleného a červeného tlačidla chýbala.

Operačný systém Android 2.2.2 je len minimálne upravený výrobcom, v testovanom telefóne nachádzame viacero užitočných prvkov od Orangeu, niekoľko widgetov a známe oranžovo-biele ikonky. Pri úprave domácich obrazoviek, ktorých je päť, tak môžeme pridávať Android a Orange widgety, ikoniek by sa na každú zmestilo 4 x 5. Widget Google ponúka aj hlasové vyhľadávanie, ktoré je možné od Android verzie 2.2. Klasická androidová notifikačná lišta po vysunutí neponúka skratky ako Bluetooth či Wi-Fi. Túto úlohu môže spĺňať nainštalovaný widget. Po vysunutí môžeme však vidieť prebiehajúce úlohy, či hlásenia.

Najužitočnejšou úpravou Orangeu sú Gestá. Nakreslením štvorca po displeji môžete spustiť správy, trojuholník aktivuje kalendár...všetko je len na vás.

Rýchlosť systému náročnejšieho používateľa nepoteší, je cítiť použitie slabšieho procesora (528 MHz), ktorý dopĺňa 256 MB pamäte RAM. Práca so správami a pohyb v nastaveniach sú svižné, no zaraziť môže niekoľkosekundové načítavanie telefónneho zoznamu, nehovoriac o aktívnom využití multitaskingu (podržanie hlavného tlačidla domov). Pokiaľ nám stačí menší displej, samotné surfovanie cez vstavaný prehliadač nesklame.

Fotoaparát ponúkne 3,2 Mpix bez zaostrovania. Na fotografovanie dokumentov rozhodne poslúži len tak-tak. Nevýhodou je, že pri snímaní nie je ako hľadáčik použitý celý displej. Kvalita fotografií zodpovedá 1 Mpix aparátom, ktorých výsledky sú interpolované na 3 Mpix. Vyskúšajte si fotografiu z Huaweia X1 zmenšiť na 1 Mpix a potom v počítači naspäť zväčšiť na 3 Mpix. Oproti originálu nepoznáte v detailoch najmenší rozdiel. Video môžete nahrávať v troch rôznych kvalitách.

Ku kontaktom sa dostaneme niekoľkými spôsobmi, je tu aj možnosť pohodlného inteligentného vytáčania. Počet kontaktov je obmedzený len pamäťou telefónu. Facebooková aplikácia je schopná spárovať kontakty v telefóne s priateľmi na Facebooku, pridá fotografie. Mená však treba mať rovnaké ako na Facebooku, pokiaľ nechceme podstúpiť nepohodlné párovanie.

Stockholmu (rovnako ako mnohým ďalším androidom) chýbajú profily, je tu možné aktivovať iba tichý prípadne letový režim. Riešením môže byť doinštalovanie príslušnej aplikácie z Marketu. Podržaním vypínača nájdete v ponuke nielen tichý režim, offline alebo vypnutie, ale aj reštart zariadenia.

Správy sa zobrazia v konverzáciách, je možné aktivovať aj potvrdenia o doručení. Priložením objektu sa správa zmení na MMS. E-mailový klient spracuje aj viac kont naraz, je možné použiť aj e-mailový klient určený na Gmail.

Nesklame ani internetový prehliadač, pri zadávaní adresy sa zobrazujú tipy z histórie, či zo známych názvov domén. Pracovať môžete aj s viacerými oknami naraz. Na priblíženie poslúži "dvojklik", či spomínaný multitouch.

V kalendári sú prítomné tri náhľady, denný, týždenný a mesačný. Pripomienky nezvonia opakovane, aj preto by som na ne volil aplikáciu z Marketu, napríklad COL Reminder, kde je písanie pripomienky jednoduchšie a k dispozícii je aj odklad.

Prehrávač hudby taktiež nebol upravený výrobcom a FM rádiu chýba RDS. Reproduktor patrí k príjemným prekvapeniam tohto smartfónu, Huawei Ideos X1 poslúži ako šikovný tranzistor, len musí mať pripojené slúchadlá, ktoré slúžia aspoň ako anténa.

Na navigáciu do auta je potrebná kúpa aplikácie ako je Sygic či bezplatný Waze. S asistovaným štartom GPS nájde telefón cez Google mapy polohu takmer okamžite.

Celkovo je softvérová výbava Huaweiu Ideos X1, resp. Orangeu Stockholm pomerne slabá.

Batéria má kapacitu slušných 1 200 mAh, čo pri bežnom použití ponúkne asi dva dni výdrže.

Výhody:

+ kompaktnosť a nízka hmotnosť,

+ solídna hudobná výbava so slušným hlasným reproduktorom,

+ Orange gestá,

+ multitouch ovládanie displeja

+ nízka cena,

Nevýhody:

- slabé rozlíšenie displeja, dnes už je štandardom aspoň HVGA,

- slabý procesor môže spôsobiť spomalenie reakcií,

- kvalita fotoaparátu, chýba zaostrovanie a blesk,

- vŕzganie zadného krytu,

- microSD karta je pod batériou

- malá QWERTY klávesnica v polohe na výšku

Orientačná cena: 98 € (Epicentrum.sk)

Záver:

Keďže Orange Stockholm má zaujať aj sto-eurovou cenovkou jeho cieľovou skupinou bude menej náročný používateľ. Toho poteší prítomnosť GPS, Wi-Fi, no sklamanie prinesie displej a fotoaparát. Ríšu ďalších možností, aj vďaka Marketu, môže ponúknuť spomenutý Android 2.2.2. Najväčším prekvapením sú hudobné funkcie (prehrávač MP3, FM rádio, solídny hlasný reproduktor, 3,5 mm jack...), potešila by však ešte silnejšia batéria a pamäťová karta vymeniteľná aj bez vyberania batérie.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 29.11.2011 - 14:01

no mal som ho v ruke a je dosť spomalený nainštaloval som naň hru where is my water bez šance angry birds ako tak ale fruit ninja nehratelné je podla mňa pomalí a to orange menu eeew keby keby mám obmedzený rozpočet tak idem asi radšej do tej x8

anonymous25.07.2011 - 05:16 Trvalý odkaz

Palino P.: Vyzerá byť celkom obstojný : ) Asi si ho kúpim : )

anonymous25.07.2011 - 12:08 Trvalý odkaz

oden: Tiez si myslim aj procak by mal stacit ale pre mna je displej az prilis maly.

anonymous25.07.2011 - 12:58 Trvalý odkaz

ixus: doplatte 9 EUR a mate X8 v T-mobile :-)

anonymous25.07.2011 - 14:00 Trvalý odkaz

JuKe: lenže tá x8 ma zastaralý eclair a toto ma froyo

Celá diskusia 58 príspevkov