Rozmazanie pozadia v praxi - Galaxy Note 8 stále na čele bokeh pelotónu

V redakcii sme na jednom zábere porovnali umelé rozmazanie pozadia tromi drahými smartfónmi. Jeden ho nazýva Efektom širokej clony, druhý Dynamickým zaostrovaním a tretí režimom Portrét. Len na jeden sa však dá spoľahnúť.

Smartfóny s logom Apple dokážu vo fotografickom režime Portrét umelo rozmazávať pozadie zo všetkých smartfónov najdlhšie, a to od uvedenia modelu iPhone 7 Plus na jeseň 2016. Ani za rok a pol však tento výrobca nepriniesol možnosť znížiť intenzitu rozmazania, a nevšimol som si ani vylepšenie algoritmov týchto výpočtov.

Počas tejto doby sa k Applu pridali ďalší. Väčšina smartfónov, ktoré dokážu umelo rozmazať pozadie, na to využíva druhý fotoaparát. Pri zábere z dvoch rôznych uhlov tak softvér ľahšie vypočíta obrysy, ktoré má rozmazanie obchádzať.

Ale napríklad taký Pixel 2 od Googlu dokáže rozmazať pozadie za vami aj bez pomocného fotoaparátu, vtedy sa však softvér zameriava len na portréty, takže je pripravený na vlasy, čiapku, šál, no netuším, ako by zvládal rozmazanie pozadia za takým jablkom.

A práve jablko mi prišlo ako zaujímavý objekt na vyskúšanie a porovnanie tejto funkcie. Preto som ho v práci nasnímal tromi drahými smartfónmi s umelým vytváraním intenzívneho bokeh (čítaj "boke") efektu. Len jeden sa však dokázal vysporiadať s celým plodom aj so stopkou.

Už pol roka používam iPhone 8 Plus a viem, že v tomto smere máme na trhu aj spoľahlivejšie smartfóny. Ako sa ukázalo, keď sa softvéru podarí rozpoznať objekt v popredí, iPhone rozmaže pozadie v režime portrét najvýraznejšie. Žiaľ, často je agresívny bokeh efekt skôr nedostatkom:

iPhone 8 Plus - režim Portrét

Huawei Mate 10 Pro ponúka dodatočnú zmenu intenzity "širokej clony", vo výpočtoch však ešte má čo doháňať:

Huawei Mate 10 Pro - efekt širokej clony

Víťazom jednoduchého, no náročného testu sa stáva Samsung Galaxy Note 8. Ten dokáže najspoľahlivejšie odlíšiť pozadie od zaostrených objektov, a keď treba, môžete intezitu bokeh efektu zvýšiť až na úroveň iPhonu 8 Plus, alebo ju stiahnuť na minimum.

Samsung Galaxy Note 8 - dynamické zaostrovanie

Treba však podotknúť ešte jednu vec. Snímka z iPhonu je veľká len 1,3 MB, Huawei záber si žiada 2,5 MB priestoru na úložisku a snímka z Galaxy Note 8 zaberá neuveriteľných 8,3 MB! Všetky pritom majú rozlíšenie 12 Mpix.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 14.03.2018 - 08:48

Ja tomu fakt nechápem. Nemám v mobile žiaden SW bokeh. Skúšal som (aj predtým) teraz niečo podobné. Zaostril na objekt v popredí. Zostal ostrý aj s "výstupkami". Pozadie bolo prirodzene rozmazané. Prechody medzi ostrým a rozmazaným = plynulé. Bez žiadnych nechutných (bit) máp, ktoré často pri tomto zverstve vznikajú. Takže ešte raz o čo tu ide?

Profile picture for user grabec.tibor@gmail.com

TBK14.03.2018 - 09:50 Trvalý odkaz

Suhlasim s Mentalom. Preco by som preboha jablko fotil v portretnom rezime, ked to aj aj s prirodzenym rozmazanim urobim v automatike? Mimochodom, ocakavat od mobilu, ktory ma PORTRETNY rezim /Portret - dielo zachycujúce podobu NIEKOHO kresbou, maľbou, fotograficky/, ze v nom bezchybne zachyti stopku jablka je scestne.. Ale ziadne strachy, Ovocny rezim sa uz urcite programuje.. :D

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease14.03.2018 - 11:19 Trvalý odkaz

Tak jablko bola iba ukážka čo to robí.
Problém býva aj u portrétu, keď to rozmaže odstávajúce vlasy.

juryno14.03.2018 - 14:18 Trvalý odkaz

fotim dost vela z mobilom ale bokeh ma nikdy nezaujal. je to len marketing prevazne podla mna,aby sa predavali mobily lebo je to prave fotak co predava vlajkove lode. inak by nam stacila cinska sunka za 150 eur. pre mna bokeh absolutne 0 bodov, ale niekomu sa to moze pacit, ved ok. pride mi to dakedy ako fotky z nekvalitneho fotaku :D

martian15.03.2018 - 00:43 Trvalý odkaz

Fotky s bokeh efektom maju simulovat nas realny pohlad ocami. I ked si to vacsinou neuvedomujeme (nas mozog to vyfiltruje). Ale fotky s bokehom byvaju ovela pacivejsie.
Ak sa nemylim, tak hlavne fyzicky mala optika (svetelnost) a s realne malou ohniskovou dlzkou idu proti poriadnemu bokeh efektu. Hlbka ostrosti je totiz velmi velka. Ale aj tak sa tu realny bokeh da dosiahnut - snimat z malej vzdialenosti objekt, pricom cast zaberu zabera relativne vzdialene pozadie. Skuste napr. v lese "makro" snimku kmena stromu, pricom polovicu zaberu bude tvorit les. Na malom displeji to bude pozorovatelne.
Dnesne mobilove "objektivy" maju sice "peknu" svetelnost, ale fyziku neoklamu. :) Moj L-kovy Canon 70-200mm s F4 po celej dlzke ma urcite lepsi bokeh, nez lubovolny terajsi mobil objektiv. :D

Celá diskusia 6 príspevkov