Nvidia Shield TV (2017) - multimediálne centrum pre 4K domácnosť

Recenzia novej zmenšenej verzie výkonného Android TV boxu so zameraním na hry a streamovanie s podporou 4K HDR.

Inteligentné televízory nie sú tak inteligentné, ako sa môže zdať. Sám som ich už niekoľko vymenil a ani jeden nedokázal splniť všetko, čo som očakával. Momentálne používam TV od LG s WebOS, ktorý je pekný, rýchly a dobre sa ovláda. Obmedzuje ho však ponuka aplikácií a samostatný TV box je tak pre mňa nevyhnutnosťou. Po dlhodobom používaní Xiaomi Mi Box som sa rozhodol vyskúšať niečo drahšie, výkonnejšie a vybavenejšie. Nvidia Shield TV bol minulý rok vynovený a ja som posledné dva mesiace túto verziu používal.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Základné parametre:

Rozmery 159 x 98 x 26 mm, hmotnosť 250 g (overené), štvorjadrový 1,9 GHz procesor Nvidia Tegra X1, 3 GB RAM, 16 GB úložisko (dostupných 11 GB), Android TV 7.0 Nougat s podporou Google Cast a Google Assistant, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, HDMI 2.0b s HDCP 2.2, 2x USB 3.0, diaľkový ovládač hmotnosť 51 g, gamepad hmotnosť 256 g

Obsah balenia:

Nvidia Shield, diaľkový ovládač, gamepad, microUSB kábel, napájací kábel s adaptérmi, dokumenty.

Na Xiaomi Mi Box sa mi páčili kompaktné rozmery, zmestil sa do dlane. Shield TV 2017 je väčšie zariadenie, no stále veľmi malé. Oproti prvej verzii je o 40 % menší a 60 % ľahší. Platí to však len pre základnú verziu bez HDD. Shield TV 2017 Pro má naďalej rovnaké telo ako prvá verzia z roku 2015. Nový Shield TV je len o niečo málo väčší než bežný smartfón s 5,5-palcovým displejom, prípadne 6-palec s 2:1 displejom.

Okrem príjemných zmien rozmerov, sme sa dočkali aj pár nepríjemných. Základná zmenšená verzia už nie je vybavená microUSB konektorom a microSD slotom, čo môže byť pre niekoho veľkou prekážkou. Napriek tomu Shield TV 2017 patrí medzi lepšie vybavené TV boxy vďaka dvojici plnohodnotných USB 3.0 konektorov, HDMI 2.0b s HDCP 2.2 HDR a Ethernetovému RJ-45 konektoru. Je to práve Ethernet, ktorý mi na Mi Boxe chýbal. Pre streamovanie po lokálnej sieti, ale aj z internetu je káblové pripojenie vždy lepšie než Wi-Fi.

Dizajn konzoly je veľmi nápadný a jedinečný. Ostré hrany, lesklé plochy a zelená linka s podsvietením sú jasnými poznávacími znakmi. Mne sa dizajn veľmi páči a Shield TV 2017 sa tak hrdo vynímal vedľa môjho TV a domáceho kina. Pre tých, ktorí nie sú fanúšikmi zeleného podsvietenia, je v nastaveniach možnosť svetlo úplne vypnúť alebo znížiť jeho jas. Na zhotovení mi prekážali len lesklé čierne plochy, ktoré ľahko chytajú prach aj škrabance. Testovaný kus ich mal neúrekom.

Shield TV 2017 si môžete zakúpiť bez alebo s herným ovládačom. Diaľkové ovládanie je súčasťou balenia vždy. Z oboch ovládačov mám dobrý dojem, sú spracované veľmi kvalitne. Diaľkový ovládač kombinuje kov s lesklým plastom. Kov dodáva na pevnosti a prémiovosti, no v zime je na dotyk chladný. Plast pôsobí na prvý pohľad efektne, až kým ho nezačnete používať. Rýchlo sa špiní a poškriabe, nepokladám ho preto za vhodnú voľbu.

Na ovládači nájdete tlačidlá späť, domov, hlasové ovládanie a viacsmerové okrúhle tlačidlo pre navigáciu. Tlačidlo pre vypnutie chýba, čo ma otravovalo. Uspanie alebo vypnutie musíte v systéme vždy hľadať, čo nejaký čas trvá. Zaujímavosťou diaľkového ovládača je dotyková plocha v spodnej časti. Slúži na ovládanie hlasitosti pohybom palca nahor alebo nadol. Funguje to prekvapivo dobre a rýchlo.

Gamepad prešiel veľkou zmenou. V prvej generácii bol oblý a pôsobil robustne. Nvidia nový ovládač zoštíhlila a kompletne zmenila jeho dizajn. Trojuholníky tu vidíme na každom rohu, a to doslova. Ovládač sa prekvapivo dobre drží a výborne padne do rúk. Ergonómiou používania sa vyrovná aj ovládačom pre Playstation a Xbox. Uprostred pod joystickmi sa nachádzajú navigačné tlačidlá. Lesklý kus čierneho plastu je opäť dotyková plocha na ovládanie hlasitosti.

Pod ovládacími prvkami je schovaný audio konektor, do ktorého si môžete pripojiť slúchadlá. Nemusíte ich tak pripájať k televízoru dlhý káblom. V prednej časti je microUSB konektor pre nabíjanie. Na ovládači mi prekážali len lesklé spúšte a tlačidla nad nimi. Po zašpinení sa šmýkajú, gumová textúra by bola lepšia.

V úvode som spomenul, že Shield TV 2017 je výkonnejší a vybavenejší než Mi Box. Poháňa ho procesor Tegra X1 s 3 GB operačnej pamäte RAM. V AnTuTu 6 dosiahol Shield TV 2017 121 486 bodov, čo je na TV box neuveriteľné číslo. Shield TV 2017 je tak najvýkonnejší Android TV box na trhu. Zaujímavosťou je, že má rovnakú výbavu ako model z roku 2015. Za tri roky nebolo potrebné meniť hardvérovú výbavu, čo sa len tak nevidí. Vnútorné úložisko má 16 GB, po prvom spustení je dostupných len 11 GB .

Vnútorné úložisko je asi najväčší nedostatok Shield TV. Môžete siahnuť po väčšom modeli s 500 GB HDD, no poriadni si priplatíte. Myslím si, že 500 GB HDD za vyše 100 € príplatok nestojí. Nakoľko už nová verzia nemá slot pre microSD, jedinou možnosťou na rozšírenie pamäte sú USB 3.0 porty. Pripojiť si tak môžete USB kľúč alebo aj externý HDD. Ja som si zvolil externý SSD disk Samsung T5. Prenosy súborov medzi Shield TV a T5 sú veľmi rýchle. Problém nie je ani prehrávať 4K HDR film priamo z SSD.

Nvidia Shield TV prezentuje ako hernú konzolu, čo sa mnohým nemusí zdať správne. Podľa mňa však Shield TV herná konzola je, aj keď nie úplne typická. Základ tvoria Android hry, ktoré si zahráte na akomkoľvek smartfóne, tablete či tv boxe. Okrem nich však Nvidia ponúka niektoré staršie tituly, ktoré si na inom Android zariadení nezahráte. Patrí medzi ne Half-Life 2, Borderlands 2 či Portal. Ďalšie hry sú dostupné cez streamovanie z vášho počítača alebo serverov Nvidie.

GameStream vám umožňuje hrať hry z vášho počítača s Nvidia grafickou kartu v pohodlí pohovky na televízore v obývačke. Shield TV slúži na zobrazovanie obrazu na televízore a ovládanie hry. Kľúčom je kvalitné prepojenie medzi počítačom a Shield TV. Ja som skúšal streamovať aj hru v 4K a fungovalo to výborne. Musel som samozrejme použiť výkonnú grafickú kartu, v mojom prípade Asus GTX 1080 Ti Strix OC.

Druhým typom streamovania hier je služba GeForce Now. Nvidia vám za 10-eurový mesačný poplatok umožní využívať ich servery na hranie hier z ich knižnice. Vybrať si môžete ktorúkoľvek hru z ponuky zadarmo, alebo dokúpiť niektorú z platených. Vtedy dostanete aj samostatný kľúč do Steam knižnice. Ponuka hier je ale obmedzená a tituly sú pridávané nepravidelne. Platené hry sú častokrát oveľa drahšie než v internetových obchodoch, na Steame či u iných predajcov. Uspokojiť sa tiež budete musieť len s Full HD rozlíšením a pri niektorých tituloch dokonca len s HD. Grafické nastavenia priamo v hrách vám niekedy umožnia spraviť menšie zmeny, inokedy sú úplne neprístupné.

TV box od Nvidie je okrem hrania zameraný taktiež na konzumáciu obsahu. Prehrávanie videí z YouTube, Netflix, Amazon Video či z domácej NAS cez Plex alebo Kodi sú pre Shield TV ako stvorené. Rýchlosť, s akou dokáže TV box videá načítať, zastaviť či pretočiť, je neskutočná. Veľkým plusom je tiež široká podpora multimediálnych formátov od podpory 4K HDR videa s H.265/HEVC kodekom, VP9 či priestorového zvuku Dolby Atmos a DTS-X. Vyskúšal som si niekoľko 4K HDR filmov na mojom LG OLED televízore a s čistým svedomím môžem vyhlásiť, že nič krajšie som ešte nevidel. So 4K mám bohaté skúsenosti, 4K monitory používam už asi dva roky, no HDR na počítačoch nie je zatiaľ veľmi rozšírené. A je to práve Shield TV, vďaka ktorému som mal možnosť tieto nové technológie vyskúšať a rozhodne to bol veľmi pozitívny zážitok.

Shield TV môžete použiť aj na prehrávanie televízie cez internet pomocou niektorej z dostupných služieb na Slovensku. SledovanieTV.sk, o ktorom sme vám nedávno písali, dostanete do konca marca pri kúpe Nvidia Shield TV na dva mesiace zadarmo. Službu som používal a hodnotím ju pozitívne. V redakcii máme skúsenosť aj so službou Lepší.TV, ktorú recenzoval kolega Matej.

Dôležité je spomenúť, že TV box má ventilátor. Je však veľmi malý a vôbec ho nepočuť. Mi Box sa zvykol pri streamovaní filmov prehrievať, Shield TV nie. Ventilátor je vzhľadom na výkon čipsetu zrejme nevyhnutný. Zvláštne však je, že aj v režime spánku je povrch zariadenia stále teplý. Shield TV sa prepne do úsporného režimu, pri ktorom vypne HDMI výstup, no niektoré funkcie ako Google Cast budú stále aktívne.

Výhody:

+ atraktívny dizajn

+ rýchlosť a výkon

+ široká podpora multimediálnych štandardov

+ dva USB 3.0 porty a gigabitový ethernet

+ časté aktualizácie SW aj ovládačov

+ kvalitné spracovanie TV boxu aj ovládačov

+ bohaté možnosti streamovania hier

Nevýhody:

- vyššia cena

- lesklé plochy sa rýchlo špinia a ľahko poškriabu

- nový model nemá microUSB a microSD slot

- diaľkový ovládač nemá tlačidlo na vypnutie

- obmedzený výber hier v GeForce Now

Orientačná cena: 229 eur s gamepadom, 199 eur bez gamepadu

Záver

Ak hľadáte plnohodnotnú hernú konzolu, Playstation 4 alebo Xbox One S vám poslúžia lepšie než Nvidia Shield TV. Na druhej strane, ak máte počítač s Nvidia grafickou kartou a 4K televízor s HDR, Shield TV je pre vás ako stvorený. Chválim širokú podporu multimediálnych formátov a možnosť prehrávať 4K HDR HEVC videá. Streamovanie hier z počítača či využívanie služby GeForce Now má tiež niečo do seba. Obe služby však vyžadujú kvalitné pripojenie k internetu, na to netreba zabúdať. Akonáhle neviete využiť niektorú z týchto funkcií, stáva sa Shield TV veľmi drahým a na trhu nájdete lacnejšie zariadenia, ktoré by splnili vaše očakávania.

Diskusia k článku:

Me_Gusta 04.03.2018 - 10:52

má az tolko vyhod, aby som si miesto klasickeho android TV boxu za 25-50€ kupil shield za 200€? :)

MILAN DROBNÝ04.03.2018 - 11:45 Trvalý odkaz

ano, hlavne ak clovek vidi ako sa bezne cinske ATV boxy sekaju len pri pohybe v menu. To na Shielde je jedna basen, nic sa neseka, vsetko je plynule a okamzite. Plnohodnotne rychlosti na usb a ethernet, to RaPI a ine boxy maju zdielane s hlavnym cpu a na prenosovej rychlosti je to vidiet. O bezproblemovom oficialnom Netflixe, HBOGO, HorizonGO, Plex server, Google Assistantom a inteligetnou domacnostou ani nehovorim. 4K s HDR a DTS/Atmos passthrouth taktiez. ez blackfriday sa dal zohnat z amazon.fr s dopravou zdarma za 150Eur. A to uz za podobne vybaveny box je bezkonkurencna cena. Cinska konkurencia stoji tak 80-90eur s nulovou softverou podporou.Na Shielde vychadza cca kazdy mesiac novy update ah so security patchmi.

V recenzii mi chyba zmienka, ze sa box da ovkadat aj cez hdmi cec TV ovladacom, pripadne naparovat iny cez infraport, alebo ine zariadenie ce bluetooth

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease05.03.2018 - 10:27 Trvalý odkaz

Hmm mal som cez 12 typov TV boxov do 100€. Sekal sotva jeden. Aj ten som "odsekal" :)
Treba sa v tom vedieť orientovať a nehádzať všetko do jedného pytla. Na YouTube je min. 5 zásadných testerov TV boxov, kde sa dá overiť čo človek požaduje. Plus kto sa rád hrá môže skúsiť iné romky s novými možnosťami, alebo vyhodiť android a skúsiť Libre/Open Elec.
Je, ale pravda, že na 90% čínskych boxov si Netflix, či YouTube v 4K neužije. Detto DTS-X, Dolby ATMOS. Posledné 3 možnosti nepodporuje dokonca ani najvýkonnejší Apple TV 4K.
Ak teda user možnosti Nvidia Shield TV požaduje je to vynikajúca voľba

Celá diskusia 3 príspevky