Tri mesiace so Samsungom Galaxy Note 8

Dlhodobé skúsenosti s jedinečným 6,3'' androidom s integrovaným dotykovým perom a špičkovou výbavou.

Samsung Galaxy Note 8. Vlajková loď spoločnosti na najbližší rok. Synonymum telefónu na prácu. Smartfón s najlepším displejom. Prvý smartfón s duálnym stabilizovaným fotoaparátom. Takto by som mohol pokračovať ďalej, ale papierové parametre nie sú všetko. Note 8 som používal posledné tri mesiace pomedzi recenzie iných smartfónov, preto sa chcem s vami podeliť o svoje dojmy.

ikona

Samsung Galaxy Note 8 - vitaj späťRecenzia výkonného androidu s úzkym 6,3'' displejom, duálnym 12 Mpix fotoaparátom a dotykovým perom S Pen.

Na úvod je dôležité spomenúť, že smartfón z radu Galaxy Note som nikdy nevlastnil ani nepoužíval. Voči peru S-pen som bol vždy skeptický. Nevedel som si predstaviť jeho využitie a užitočnosť pre mňa. Čas strávený s Note 8 ma ale presvedčil o opaku. V úvode sa však chcem pozrieť na históriu radu Note a aktuálnu situáciu.

Mám veľa známych, ktorí vlastnia Note 3 či Note 4 a štvrtú generáciu dlhodobo používal aj náš kolega Matúš. Prečo stále ľudia používajú tri, štyri roky staré smartfóny? Odpoveď je jednoduchá, nemali ho čím nahradiť. Smartfóny s dotykovým perom sú veľmi zriedkavé a rad Galaxy Note tak nemá konkurenciu. Po absencii Note 5 na našom trhu bol Note 7 veľmi očakávaný, no na poličkách predajcov a v rukách používateľov dlho nepobudol. Všetci vieme prečo. Galaxy Note 8 je tak veľmi dôležitým produktom pre kórejského výrobcu, ak si chce udržať lojálnosť používateľov smartfónov Note. Samsung sa tejto výzvy nezľakol a Note 8 je rozhodne jedným z najlepších smartfónov minulého roka, a podla môjho názoru najlepším smartfónom na prácu.

Dizajn Galaxy Note 8 má veľa spoločného s radom Galaxy S8. Spoločným menovateľom sú sklenené telo, vodeodolnosť či displej s pomerom strán 2,1:1. Note 8 je na prvý pohľad veľmi dlhý, čo má na svedomí 6,3-palcový displej. Napriek minimálnym rámom má na dĺžku až 163 mm. Ďalším problémom môže byť vyššia hmotnosť 189 gramov. Tieto parametre síce nie sú najmenšie a nemusia vyhovovať každému, no v porovnaní s inými smartfónmi sú viac než dobré. Napríklad taký iPhone 8 Plus má 158 mm na dĺžku a až 203 gramov napriek tomu, že má výrazne menší displej a nemá stylus.

Veľké rozmery a sklenené telo sú nebezpečná kombinácia, ktorá zvyšuje riziko pádu telefónu. Pokiaľ sa budete snažiť ovládať Note 8 jednou rukou, budete musieť často prehmatávať alebo používať funkciu zmenšenia obrazovky. Tak či onak, smartfón sa veľmi šmýka a pád na betón rozhodne sklenenému telu neprospeje. Okrem šmýkania v ruke mi prekážalo neustále zachytávanie odtlačkov na čiernom tele a množstvo škrabancov po pár mesiacoch používania. Ochranné púzdro preto považujem za nevyhnutnosť.

Samsung ponúka niekoľko rôznych ochranných obalov a puzdier. Ja som mal možnosť Note 8 používať s Alcantara puzdrom. Tento typ umelej kože sa často používa v prémiových autách. Obal z tohto materiálu ma oslovil, výborne sa drží v ruke, je príjemný na dotyk, nešmýka sa ani nešpiní. Škoda len vysokej ceny, ktorá sa pohybuje okolo 50 €.

Displej rozhodne patrí medzi jeden z najväčších plusov Note 8. Zariadenie tohto radu sa vždy odlišovali od ostatných smartfónov veľkou uhlopriečkou. Dalo by sa povedať, že tentokrát to možno Samsung prehnal. Komukoľvek som Note 8 dal do ruky, po pár sekundách mi ho vrátil s tým, že je obrovský. 6,3-palcový displej naozaj nie je pre každého. Problémom nie je ani tak veľkosť uhlopriečky ako dĺžka displeja. Vďaka natiahnutému pomeru strán 2,1:1 sa Note 8 dobre drží, pretože šírka telefónu je 75 mm. To je úplne bežná hodnota pre 5,5 až 5,7-palcové smartfóny. Dočiahnuť však na notifikačnú lištu alebo do horného rohu je nadľudská úloha. Dokonca aj ja som si musel telefón v ruke prehmatávať, aby som dočiahol na vrch displeja.

Po pár dňoch som si na komplikovanejšie používanie zvykol a ovládal som ho aj v jednej ruke. Pre väčšinu majiteľov Note 8 však bude používanie oboch rúk zrejme nevyhnutnosťou. Úplne iná situácia je, keď si telefón chytíte do jednej ruky a stylus do druhej. Vtedy je veľká uhlopriečka výhodou a akékoľvek problémy pri bežnom používaní sú minulosťou.

Ku kvalite displeja nemá veľký význam sa vyjadrovať. Ide o úplnú špičku na trhu či už rozlíšením, podaním farieb, podporou HDR alebo čitateľnosťou na slnku. Používanie Note 8 je jednoducho zážitok, ktorý každému odporúčam. HDR videá na YouTube sú skvelou demonštráciou toho, čo telefón dokáže. Škoda, že HDR obsahu zatiaľ nie je viac.

Hlavným dôvodom, prečo si kúpiť Note 8 je rozhodne stylus. Žiaden iný smartfón na trhu neponúka tak prepracované dotykové pero ako práve vlajková loď Samsungu. Na stylus som si musel zvyknúť, najskôr sa mi ho nechcelo ani vyťahovať. Drvivú väčšinu úloh na smartfóne dokážete spraviť prstom rýchlejšie, no má to svoje limity. Označovanie textu, výrezy obrazoviek, písanie poznámok či prekladanie slov sú funkcie, ktoré som používal najčastejšie. Možnosť spraviť si výrez z dokumentu a dopísať si vlastné poznámky prstom je takmer nemožné, dotykovým perom je to hračka. Stylus ocenia najmä študenti a manažéri. Rýchlosť s akou si viete zaznamenávať dôležité poznámky do fotiek či textových dokumentov je neskutočná. Pero by zrejme využili aj grafici, no k tomu sa neviem vecne vyjadriť. Osobne si myslím, že displej Note 8 je v porovnaní s grafickým tabletom príliš malý na serióznu prácu a prezentačné videá výrobcu s grafikmi sú skôr marketingovým ťahom.

Stylus však nie je dokonalý. Prekážal mi lesklý plast, z ktoré je vyrobený. Veľmi ľahko sa zašpiní, v prstoch sa šmýka a pôsobí skôr hračkársky než ako seriózny pracovný názor. Lepším riešením by bol kovový alebo pogumovaný povrch, ktorý by sa tak ľahko nešpinil a nešmýkal. Vadilo mi, že je tlačidlo len na jednej strane. Častokrát som si tak musel pero v ruke otáčať, lebo som tlačidlo na prvý krát nenahmatal.

Posledný problém sa spája so zahnutým displejom. Aj keď zahnutie nie je také výrazné ako v prípade modelov S8 a pri bežnom používaní mi neprekážalo, so stylusom si už tak dobre nerozumelo. Pri snahe o vystrihnutie alebo označenie časti obrazovky je problematické potiahnuť stylus až k okraju displeja. Navyše pri použití puzdra sa pero na okraji displeja úplne zasekne a väčšinou tak môžete robiť výber obrazovky odznova.

Note 8 ako vlajková loď dostala samozrejme ten najlepší hardvér v podobe Exynosu 9 8895, 6 GB RAM či trojice výborných fotoaparátov. Tu naozaj nemám čo kritizovať. Telefón je aj po pár mesiacoch stále rýchly a neseká. Zaujímavou funkciou je možnosť pripojenia k doku DeX.

Fotoaparáty patria k tomu najlepšiemu, čo je momentálne na trhu dostupné. Zaostrovanie predného fotoaparátu či optická stabilizácia oboch zadných snímačov sa len tak nevidí. Za jediné negatívum považujem silné softvérové úpravy fotografii, ktoré je vidieť najmä v noci. Toto som kritizoval už pri S8 a S8+ na minuloročnom stretnutí s našimi fanúšikmi v Bratislave, kde sme S8 porovnali s LG G6 v nepriaznivých svetelných podmienkach v jednom podniku. Rovnaké vyhladzovanie a potláčanie šumu je prítomné aj na Note 8 a niekedy je to na škodu.

Mne sa napríklad páčilo viac šumu, ale aj detailov na G6 než vyhladená machuľa rovnakej farby na S8, na ktorej už nebolo možné rozoznať, čo je čo. Na druhú stranu chválim stabilizáciu na teleobjektíve. Skúšal som už veľa podobných smartfónov, no bez stabilizácie. Okrem bokeh efektu sú druhé snímače skoro nepoužiteľné, pretože pri dvojnásobnom rozlíšení stačí kúsok pohnúť rukou a máte rozmazanú fotku. Stabilizácia na Note 8 tento problém rieši a vďaka tomu som sekundárny teleobjektív veľmi často a rád používal.

Kontroverznou témou pri S8 aj Note 8 je umiestnenie čítačky odtlačkov prstov. Oba telefóny som používal a aj podľa mňa je čítačka napravo od fotoaparátu nezmysel. Pri S8 som si neustále špinil objektív, na Note 8 je situácia trochu lepšia. Medzi objektívom a snímačom odtlačkov je ešte blesk a ďalšie senzory. Keď sa prstom na skener netrafíte, zašpiníte ich. Pri používaní Note 8 s Alcantara puzdrom som ľahšie nahmatal okraj vykrojenia. V konečnom dôsledku to však nič nemení na tom, že umiestnenie je nevhodné a pokiaľ to nebolo nevyhnutné, čítačku som nepoužíval.

Šancu som dal preto snímaču dúhovky a rozpoznaniu tváre. Snímač fungoval väčšinou dobre a rýchlo, a to aj v úplnej tme. Chce to však cvik ako telefón dvihnúť tak, aby bolo rozpoznanie úspešné na prvý pokus. Keď sa netrafíte, odomykanie sa predlžuje a pri opakovanom neúspešnom rozoznaní sa telefón dokonca zablokuje. Vtedy musíte použiť PIN alebo iné heslo, ktoré máte nastavené ako základné. Rozpoznanie tváre je rýchlejšie a tiež funguje v tme, no nie je také bezpečné.

Videorecenzia

Posledné, čomu sa chcem venovať, je baterka. Po problémoch s Note 7 určite inžinieri v Samsungu nechceli riskovať ďalšie fiasko a kapacita batérie tak klesla z 3500 na 3300 mAh. Zároveň však výrazne narástla veľkosť displeja i rozlíšenie, čo neveští nič dobré. Telefón som používal ako každý iný, možno ešte viac. Má to byť pracovný nástoj a nič som mu preto nedaroval.

Preto bolo pre mňa veľkým sklamaním, keď sa mi opakovanie baterka vybila už tesne popoludní. Displej som mal zapnutý tri a pol až štyri hodiny. Keď som ho používal naplno, musel som ho nabíjať dvakrát denne. Pri menej náročnom používaní deň výdrže určite nebude problém a pomôže aj zníženie rozlíšenia na FHD+. Ja som používal WQHD+, teda plné rozlíšenie. Nerozumiem stratégii Samsungu. Vyrobia nádherný displej, ale po prvom spustení telefónu je nastavené ako základné nižšie rozlíšenie.

Záver

Samsung Galaxy Note 8 ma presvedčil, že je to najlepší smartfón na prácu. Napriek mojim predsudkom k stylusu som si naň zvykol a nejakú dobu mi rozhodne bude chýbať. Výkon, displej aj fotoaparáty má špičkové, tu niet čo kritizovať. Sklamaním pre mňa bola batéria, ktorá mi pri pracovnom zaťažení vydržala len pol dňa, a to je naozaj málo. K Note 8 je powerbanka nevyhnutnosťou. Určite si prečítajte plnohodnotnú recenziu kolegu Matúša, ktorý je dlhodobým používateľom smartfónov Note. Ak vás zaujímajú schopnosti fotoaparátov, pozrite si reportáž z Islandu alebo porovnanie s Apple iPhone 8 Plus.

Diskusia k článku:

Profile picture for user grabec.tibor@gmail.com

TBK 13.02.2018 - 08:56

Najlepsi smartfon na pracu s poldnovou vydrzou pri SOT 4 hodiny /hlavne nepracujte cely den mimo siete, lebo budete musiet vlacit powerbanku/, s nepraktickym zahnutim displeja, ktore si netyka so stylusom, velka lopata s takou uzasnou citackou otlackov, ze je potrebne pouzit scan tvare, ktory v tme poriadne nefunguje..Samsung zase nieco odflakol a pyta si zato skoro liter v serioznejsich obchodoch. Esteze tak pekne foti, ze?

Borland13.02.2018 - 10:50 Trvalý odkaz

Niečo si musel mať zle nastavené. Mám Note8 už 4 mesiace, a telefón mi bežne vydrží 2 dni, pri väčšej záťaži určite plný deň. Je pritom zapnutý nonstop na dátach, BT k hodinkám a Wifi. GPS mám vypnuté. Dosť často fotím, takže displej pálim dosť. Spotify sa krúti často tiež a to počúvam cez BT slúchadlá.

martian13.02.2018 - 12:33 Trvalý odkaz

Note 8 mam od septembra, skusim reagovat na niektore pripomienky z clanku:
Osobne mi vadi smyklavy povrchovy material a telefon isiel hned do puzdra LEDview Cover, ci ako sa to vola. Drahsie, okolo 50€, ale s peknou povrchovou upravou a na prednej strane je LED diplej na notifikacie. Trocha nevyhoda, ze pri prichadzajucom hovore ukazuje cislo a nie meno kontaktu. Ale aspon pri blizkych ludoch sa daju priradit ikonky. :)
V clanku spomenute stahovanie notifikacnej listy prehmatom ... da sa nastavit, aby som na domovskych obrazovkach potiahnutim dole, kdekolvek na obrazovke, stiahol hornu listu. Potiahnutim hore zasa otvorim zoznam aplikacii.
Nehovoriac o tom, ze sa da na to pouzit aj Bixby: "Show me notifications" a ak ich je viac - "Scroll down" :)
Displej je skvely. Len regulacia jasu je obcas trocha zvlastna, obcas aj v noci nastavi jas na polovicu a musim ho stahovat dole. Opat sa da pouzit aj Bixby (napr. pri mokrych rukach): "Set brightness to XX%", alebo "Decrease brightness by XX%" ;)
Za zahnutie displeja by som najradsej niekomu ublizil. Na pracovnom mobile je to naozaj dost nestastne a neprakticke riesenie. Nehovoriac o problemoch s foliou, alebo krycim sklom.
Stylus - perfektny. Chybal mi tu osobne trocha "wow efekt", predtym som na Note 3 pouzival ROM z Note 7, ktory obsahoval vacsinu z tychto funkcii. Pre mna je to velmi uzitocna pomocka, od pisania poznamok, cmarania nacrtkov, az po upravy a orezy fotiek a dokumentov. Take Office Lense je o dost lepsie ako Bixby vision. Ale mohol by byt z lepsieho materialu.
Fotoaparaty ma mierne zaskocili. Stabilizacia je fajn, "teleobjektiv" tiez. Ale kvalita fotiek pri horsom osvetleni ... zvlastna. Tiez sa mi mari, ze soft upravy su niekedy velmi agresivne. Velmi by ma potesil update na 60/120 FPS pre 4K video. :) Nerozumiem, preco odstranili niektore fotorezimy. Na Note 3 som rad vytvaral sfericke fotografie. Note 8 toto nema, ani to neviem stiahnut z Galaxy Apps. Pritom na S8, alebo S7 to ide. Snad to pridaju...
Na citacku odtlackov som si rychlo zvykol. Aj vdaka puzdru nemam problem trafit sa na nu, i ked obcas mi telefon neodomkne na prvy pokus. Mozno by som mal skusit nanovo si nadefinovat odtlacky. V prvotnom nadseni som chcel primarne pouzivat sken sietnice, no dost skoro ma otravilo zdlhave triafanie sa do spravnej polohy.
Bateria je prilis mala. Mala by byt vacsia. Pri pracovnom zatazeni mi ale celkom v pohode vydrzi cely den. WQHD rozlisenie, GPS+data+wifi po vacsinu dna, doma len wifi a v noci vypnute aj to. Najvacsim zrutom je evidentne displej, lebo pocas PN, ked mobil 2 dni lezal necinne na stoliku, stale ukazoval okolo 60% baterie. Dalsia moja "zvlastna" skusenost z oktobra minuleho roku, Ingress okolo Strbskeho plesa. Vyrazil som s bateriou okolo 90%, teplota kusok pod nulou, maximalny jas, zapnute data+GPS a mobil vacsinou v ruke a s rozsvietenym displejom. Asi 20-30 fotiek a niekolko 4K a FHD60FPS videi. Po takmer 5h takejto cinnosti zostatok baterie okolo 40%. To som necakal.
Bixby je zaujimava zalezitost. Sice skor taka imidzovka, ale niekedy celkom pouzitelna. Dost paradoxne Bixby nereagovala na pokyn "Play music". Spravna forma mala byt "Start Samsung music and play". :) Pokial si zadefinujem v profile pribuzenske vztahy, staci potom povedat "Call wife" a hned mi vytoci manzelku. Netreba spekulovat s vyslovnostou. Taktiez by sa tam mali dat zadefinovat vlastne prikazy, ale zatial som neskusal. Raz to bude celom sikovny nastroj. :)
Este mala poznamka k sluchadlam ... mohli dat dake s plochym kablom. Tieto sa motaju a krutia.
Samsung prostredie sa mi paci, aj mi vyhovuje. Mari sa mi, ze alternativne launchery nemaju prilis podporu pre S-pen, aspon ten problem som zazil pri Note 3, takze na vyber prilis nebude. Avsak ani za svet nechapem, preco obrazovky nemozem "tocit" dokola? Predtym to islo.
IR blaster tiez mohli ponechat. Sikovna vec, ked sa v kancli strati dialkove od klimy. :)

A propos, prave mi vyskocila aktualizacia systemu N950FXXU3BRA8/N950FOXM2BRA1/N950FXXU3BRA2. Stale ziadne Oreo...

ondrakomous13.02.2018 - 14:25 Trvalý odkaz

sklo na zakriveny display nebude nikdy fungovat, protože v momente, kdy se nalepi bude drzet jen v krajích a prostredni cast se pevne nespoji s displayem a prestane reagovat dotyk, respektive dotyk funguje nepresne. jediny spolehlivy reseni je kvalitni folie. to ze nekomu nefunguje regulace jasu muze byt take zpusobeno krycim sklem na displayi, Samsung ma presnou a spolehlivou regulaci jasu. obcas se nestacim divit, co lide dokazi nalepit na display a jake si k tomu koupit silene levne pouzdra, v samsungu mají takove specialni folie, které vam vyjedou primo z masiny na miru, dokonce i se strukturou a dokazi polepit cely mobil vcetne zadniho krytu, problem je ten, za kvalitni folie je draha.

martian13.02.2018 - 17:44 Trvalý odkaz

Ondro, niektore skla to maju mat celkom vymakane. Nebavime sa, samozrejme, o nejakych sklickach za par eur.
Ja mam Clear Coat od Mobile Outfitters. Je vyrezana presne na mieru, senzory nie su zakryte. S pracou to stalo 27eur. V matnom prevedeni vyzera velmi efektne a mastnota sa z nej da velmi dobre utriet. Odpudzuje ju lepsie, nez nezakryte kusky telefonu. :) Mam ju druhy mesiac a zatial drzi. Len kusok nad napajacim tlacidlom sa mi odlupuje, asi 1mm na sirku a 4mm na dlzku. Ani neviem preco, vobec dam nedavam prsty.
Niekde som tusim videl zmienku, ze Note 8 sa ma ucit prisposobovat jas obrazovky podla mojich predchadzajucich reakcii. No ... niekedy to je vazne zmatene.
Perfektna regulacia bola v ROM z Note 7, ktoru som pouzival na Note 3. Tam to reagovalo v priebehu 1-2 sekund a chvilu to "behalo" okolo konecnej polohy, nez sa to ustalilo. Len netusim, ci to bolo komplet prebrane z Note 7, alebo nejako upravene a optimalizovane.

Celá diskusia 19 príspevkov