JBL Boombox - diskotéka vždy poruke

Recenzia šialeného Bluetooth reproduktora, ktorého maximálna hlasitosť prekonáva všetko, čo som doteraz v tejto kategórii počul.

Už dva dni hľadám využitie tohto zariadenia. Oproti vydarenému JBL Flip 4 zaberie na polici aj v batohu niekoľkonásobne viac miesta, takže tento 5-kilový zázrak budete prenášať výhradne v ruke. Tomu je prispôsobený aj tvar s integrovanou rukoväťou.

Viac sa mi asi páči riešenie JBL Xtreme s popruhom na plece. Ten má navyše polovičné rozmery aj cenovku. A keďže Bluetooth reproduktory značky JBL môžete spojiť do dvojice, resp. väčšej siete (podľa verzie softvéru), je otázkou, či viac oceníte dva JBL Xtreme hrajúce naraz, alebo jeden šialený Boombox, ktorý vydrží vďaka 20 000 mAh batérii hrať podstatne dlhšie než 6 000 mAh v menšom bračekovi. Tým chcem naznačiť, že Boombox jednoznačne opodstatnenie má.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Jedinou otázkou - teda, okrem cenovky - tak ostávajú rozmery. Buď ich akceptujete, alebo nie. Boombox je fakt veľmi veľký. Na celodenné počúvanie hudby mi na pracovnom stole úplne stačí niekoľkonásobne menší JBL Flip 4 hrajúci na tretinovej hlasitosti. Na silvestrovskej chate nám tiež vďačne poslúžil a v prípade núdze by som asi dokúpil druhý Flip 4 pre znásobenie zážitku. Stále to bude relatívne lacné riešenie.

Základné parametre JBL Boombox

Rozmery 50 x 25 x 20 cm, hmotnosť 5,3 kg, výstupný výkon 2 x 30 W, basové meniče 2 x 102 mm, výškové meniče 2 x 20 mm, Bluetooth 4.2, JBL Connect+ (spojenie až 100 reproduktorov JBL), akumulátor 20 Ah (74 Wh), nabíjanie 6 h, výdrž 24 h, 2 x USB pre nabíjanie iných zariadení (celkovo 5 V / 2 A), 3,5 mm audio jack, servisné microUSB, špeciálny nabíjací konektor, zvýšená odolnosť voči vode IPx7

Prax

Zo zásuvky mi teraz na zemi ležia tri podobné adaptéry. Jeden k notebooku, druhý ku kolobežke Xiaomi a tretí k Boomboxu. Viac by som uvítal, keby ho bolo možné nabiť trebárs cez USB-C, veď tým sa už dnes nabíjajú aj notebooky, ale na to si asi musíme ešte nejaký ten piatok počkať. Výhodou dodávaného adaptéra je relatívne rýchle nabitie - za 6 hodín svieti všetkých päť informačných lediek Boomboxu, ktorý je následne pripravený hrať až 24 hodín. Pri nízkej hlasitosti to bude aj viac.

Energiu v 20 000 mAh batérii môžete využiť aj pre nabitie iných zariadení. Stačí odklopiť zadný kryt a využiť dva USB konektory s celkovým výstupom 5V / 2 A. Plné nabitie menšieho smartfónu si Boombox možno ani nevšimne.

Zvuk je čistý, hĺbky na nízkej hlasitosti mäkučké. Zvuk JBL Boombox sa mi veľmi páči. Je krajší než z Bose SoundLink Mini 2 aj JBL Flip 4. Žiaľ, nemal som ho možnosť porovnať s ničím veľkým. Som však presvedčený, že Boombox naplní vaše očakávania. Čisté výšky, plnohodnotné stredy aj zreteľná basová gitara od najnižších hlasitostí až do polovice, ktorá stačí na umiernenú diskošku v miestnosti veľkosti bežnej obývačky. V paneláku to aj tak susedia nevydržia a niekde na chate to zase nevydržíte vy - na 2/3 hlasitosti už jeden druhému nebudete rozumieť ani slovo.

Skúšal som aj počúvanie v prázdnej miestnosti veľkej asi 5 x 5 m. Dvojtretinová hlasitosť by tu úplne stačila napríklad ako doprovod k cvičeniu, v prípade firemného večierku by zase úplne stačila na tanečné kreácie opitých kolegov. Audiofil bude určite hľadať iné riešenie - hĺbky sa už v takejto miestnosti strácajú a skreslený zvuk Boomboxu na maximálnej hlasitosti nie je už taký príjemný.

Veľký vplyv na zvuk bude mať umiestnenie tejto reprosústavy. Meter od steny bude zvuk vyváženejší, hĺbky možno trochu slabšie, no v rohu na zemi bude reproduktor zbytočne dunieť. Ale zas v inej situácii, napríklad v rohu provizórneho tanečného parketu na 3/4 hlasitosti to bude zrejme žiaduce. Treba vyskúšať niekoľko polôh a uvidíte. Vo všeobecnosti odporúčam umiestňovať akýkoľvek reproduktor trochu ďalej od stien.

Najväčší problém mám len a len s dizajnom produktu. Nehodí sa do obývačky ani do detskej izby, aj pri bazéne si viem skôr predstaviť dizajn značiek Bose, Bang Olufsen či Harman Kardon. Mimochodom, práve H/K je súčasťou skupiny Harman spolu s JBL a AKG (nedávno kúpenej Samsungom) a taký H/K Onyx Studio 3 alebo 4 sú asi najlepšou aktuálnou kúpou na našom trhu. Nižšie fandím JBL Flip 4, vyššie si nedovolím vyberať favorita - v poslednej dobe som spomedzi veľkých Bluetooth reproduktorov seriózne otestoval len tento. Ale musím priznať, že z neho ostávam úprimne nadšený. Prekvapivo pekne znejúci produkt s výbornou výdržou aj solídnou odolnosťou.

Výhody:

+ 20 000 mAh (20 Ah) batéria

+ odolnosť voči vode IPx7 (ponorenie pri zakrytých konektoroch)

+ nenormálna maximálna hlasitosť postačí na domácu diskotéku

+ príjemne čistý zvuk s plnými basmi

+ 2 x USB pre nabíjanie inej elektroniky

+ možnosť spojiť až 100 reproduktorov JBL

Nevýhody:

- extrémne rozmery (v danej kategórii)

- hmotnosť 5 kg komplikuje dlhé prenášanie

- špecifický dizajn nevhodný do väčšiny domácností

- nabíjanie výhradne dodávaným adaptérom (20 V / 4 A)

Orientačná cena: 499 eur

Záver

Veľmi špecifický produkt. Ak hľadáte praktické riešenie na stanovačky, chaty, malé oslavy, bude vám úplne stačiť aj JBL FLip 4. Ak chcete viac, zvážte JBL Xtreme, ktorý vďaka popruhom môžete vziať aj na stanovačku či splav. Len sa tam, prosím, správajte tolerantne k ostatným - rešpektujte nočný pokoj aj fakt, že nie každému sa vaša hudba môže páčiť. Verte mi, riešiť s piatimi opitými deckami o druhej v noci, že na ich Michala Davida fakt nie som zvedavý, nie je dvakrát príjemné. Ale späť k téme.

JBL Boombox v prvom rade ponúka nenormálnu výdrž na jedno nabitie. 20 Ah batéria ho utiahne hrať 24 hodín na strednej hlasitosti. Ako večerný podmaz popri kartách a popíjaní vínka na dovolenke pri mori ho budete vyšťavovať aj týždeň. Ďalšou obrovskou výhodou je bezkonkurenčný rozsah hlasitosti. Čistý zvuk tak počuť aj pri tichom chilloute v práci, aj na detskej diskotéke, aj pri aerobicu na polovičnej hlasitosti. A tým sa dostávame k podstate veci.

JBL Boombox si viem dokonale predstaviť ako pomocníka pri cvičení jógy, na jazykových školách, posedeniach malých firiem, pri menších tanečných kurzoch a keď bude treba, môžete dokúpiť ďalší a efekt znásobiť. Ak teda hľadáte najlepšie prenosné riešenie, ktoré vám pomôže hudbu z mobilu reprodukovať neuveriteľne nahlas a stále prekvapivo čisto, práve ste našli odpoveď.

Diskusia k článku:

Nightmare 08.02.2018 - 18:22

To je pekne...len ta cena uz nie je taka pekna :)

Bejo08.02.2018 - 21:16 Trvalý odkaz

Cena by mala byť realna tak okolo 350 euro a nie 500 ako sa predava

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease09.02.2018 - 05:57 Trvalý odkaz

Možno aj menej. Tu je porovnanie so Sony GTK-XB60 za 357€.
I keď oproti mini repro sa prejav jbl môže zdať bezchybný..
Na posluch použite slúchadlá:

https://youtu.be/jdCFpSDhceQ

Miestami to znie ako "krištálka".
A to ten Sony nie je žiadna referencia. Bo za tie prachy sú aktívne monitory (kľudne aj s BT).
Ale abych tomu moc nekrivdil. Tie zvukovo lepšie možnosti si (zväčša) nepoložím v bazéne do vody vedľa nafukovačky :-))

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn10.02.2018 - 21:23 Trvalý odkaz

Riso ja viem ze je to blbost, ale supni to do kufra auta a vyskusaj ako to hra. Nemal som autoradio (uz nemam ani to auto), tak som ako docasne riesenie pouzil jbl go, spekuloval som, ze dam vacsie BT repro ako menit v aute repraky, lebo aj tie stali za prd.

Richard Hombauer17.02.2018 - 14:51 Trvalý odkaz

Tak som ho teda vlozil na batozinu do kufra. Mam dvojpriestorove auto. Dunelo to viac nez moja zostava 7 repro + subwoofer pod dnom kufra. Hlasitost absolutne dostatocna aj pocas jazdy, na zadnych sedadlach to moze byt priam neznesitelne. Takze odpoved je: ano, moze to hladitostou aj basmi plnohodnotne nahradit autoradio, priestorovost to vsak uz straca - zvuk ide len z jedneho miesta (odzadu) a vysky sa v kabine tiez vyrazne stracaju.

Celá diskusia 5 príspevkov