Sony Ericsson Xperia Ray (Sony Ericsson ST18i)

Elegantný smartfón s veľmi dobrým rozlíšením 480 x 854 b. na uhlopriečke 3,3'', 8 Mpix fotoaparátom so snímačom Exmor R a LED bleskom.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom

OS: Android Android 2.3 Gingerbread

procesor: 1GHz Scorpion processor, Adreno 205 GPU, Snapdragon chipset

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 111 x 53 x 9 mm,

hmotnosť: 99 gramov overenédisplej: TFT, 480 x 854 b. (WVGA ), dotykový (kapacitný), 16 777 216 farieb, rozmery 74 x 42 mm, uhlopriečka 3,3'' (84 mm),

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, snímač Exmor R, autofókus, záznam HD videí (1280 x 720 b.),

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 512 MB RAM + 300 MB celková + microSD karta (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA ,

lokálny prenos dát: prenos Bluetooth, microUSB, Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, rádio FM rádio (s RDS),

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, rozpoznávanie hudby, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda

batéria: Li-Ion batéria 1 500 mAh, BA700

výdrž: do 7 h hovoru / do 440 h pohotovosti / do 36 h hudby

SAR: 0,96 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: približne 290 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI, aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android Gingerbread 2.3.4

Obsah balenia: telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, 4 GB microSD karta, dokumenty

Xperia Ray je pomerne úzky smartfón, ktorý ocenia najmä vyznávači praktických rozmerov. Na zhotovenie bol použitý prevažne plast, na stranách nájdeme aj hliník. Spracovanie je kvalitné, ani pri silnejšom zovretí telefón nevydáva nepríjemne zvuky.

Pri prvom pohľade ma zaujalo najmä polkruhové ovládacie tlačidlo (domov) pod displejom. Je to jediný hardvérový prvok na prednej stene, ktorým aj rozsvietite zhasnutú obrazovku. Ďalšie dva, späť a kontextové menu sú dotykové. V noci mi často chýbalo podsvietenie konkrétnych kláves, to sa nachádza iba po obvode stredného tlačidla. Plní aj funkciu LED diódy, ktoré upozorní pri nabíjaní, zmeškanej udalosti, prichádzajúcom hovore. Nad displejom nájdeme slúchadlo, prednú VGA kameru a senzor priblíženia. V ľavej stene je umiestnený netradične tvarovaný microUSB konektor. U ostatných zariadení sme zvyknutí na lichobežníkový tvar, tu sa stretávame s tvarom obdĺžnika. Na funkciu a kompatibilitu s rôznymi microUSB kabelmi to však nemá žiaden vplyv.

V pravej stene je umiestnené iba tlačidlo ovládania hlasitosti. Pri predchádzajúcich modeloch radu Xperia sme boli zvyknutí aj na hardvérovú spúšť fotoaparátu. Tu však chýba. Tlačidlo napájania a 3,5 mm konektor umiestnil výrobca do hornej steny. Konektor však trochu vystupuje aj z tela a podľa mňa narúša hladké línie zariadenia. Mikrofón a otvor pre pútko nájdeme v dolnej stene. V zadnej stene sa nachádza objektív fotoaparátu, LED blesk, reproduktor a sekundárny mikrofón, ktorého úlohou je zlepšiť kvalitu hovorov potlačením okolitého šumu. Povrch zadného krytu je príjemný na dotyk, taktiež súboj proti odtlačkom zvláda v porovnaní s inými zariadeniami oveľa lepšie. Pod krytom nájdeme batériu a sloty na microSD a SIM karty. Obidve spomenuté vyberiete až po odstránení batérie.

Displej je jednou z najzaujímavejších častí tohto zariadenia. Na ploche 74 x 42 mm s uhlopriečkou 3,3 ponúkne rozlíšenie až 480 x 854 bodov. Zobrazenie je veľmi jemné, čo oceníte napríklad pri sledovaní filmov alebo prehliadaní webu. Na zlepšenie kvality fotografií a videí poslúži technológia Mobile BRAVIA Engine. Rozdiel pri zapnutí tejto funkcie si všimnete, no podľa mňa to nie je nič prevratné. Pozorovacie uhly hodnotím veľmi kladne, no zamrzí automatická regulácia jasu, ktorá by pomohla akumulátoru podávať lepšie výkony.

Prostredie od spoločnosti Sony Ericsson je prítomné aj v tomto zariadení. Azda najdôležitejším prvkom je sociálna aplikácia Timescape, ktorá združuje a prepája rôzne kontá, a tak máte aktuálne informácie o svojich priateľoch vždy poruke. Ani v tomto prípade nenájdeme vo výsuvnej lište skratky na zapnutie / vypnutie niektorých nastavení. Bol som odkázaný iba na widgety umiestnené na domácich obrazovkách. Je to funkcia, ktorú by už spoločnosť mohla zapracovať do prostredia. Pre mňa je ďalším menším nedostatkom aj pevný počet domácich obrazoviek (päť). Zvyčajne využívam dve až tri. Skúsenejší používatelia si však s týmto hravo poradia, nakoľko v Markete nájdu mnoho zaujímavých launcherov (GO Launcher, ADW Launcher...), ktoré si prispôsobia podľa svojich potrieb.

Na domáce obrazovky je možné umiestniť widgety, skratky a priečinky. Posledný spomenutý si rozumie aj s rýchlou ponukou v spodnej časti obrazovky, a tak prístup k viacerým aplikáciám bude ešte jednoduchší. O personalizáciu sa postarajú už nainštalované témy. Nie sú to však témy aké poznáme z HTC Sense. V tomto prípade sa mení iba farba prostredia. Snímku obrazovky zhotovíte pomocou funkcie ktorá sa zobrazí po dlhšom podržaní napájacieho tlačidla.

Aplikácii Telefón vytknem snáď iba neprítomnosť inteligentného vytáčania. No hodnotiť tieto funkcie pri zariadeniach s OS Android nemá ani veľkú váhu. Market je už plný rôznych dialerov (SuperDial), ktoré sú výborne spracované. Po prepojení kontaktov s Facebook účtom sa k danej osobe pridajú aj fotografie a záľuby.

Správy sú už klasicky zobrazované vo forme konverzácií.

Prácu s e-mailami majú na starosti dve predinštalované aplikácie, a to Gmail a E-mail. Druhý spomínaný dokáže pracovať s rôznymi účtami, oddeľuje správy podľa dátumu a taktiež ponúka možnosť zobraziť ukážku správy jednoduchým potiahnutím rolety nadol. Používatelia služby Hotmail nájdu oficiálnu aplikáciu v Markete.

Vstavaný internetový prehliadač určite pokryje nároky väčšiny používateľov. Dokáže pracovať s viacerými oknami, spravovať záložky, zdieľať stránku atď. Prvá vec, ktorú hneď nastavujem v ''androiďáckom'' prehliadači je otváranie novej stránky na pozadí. Pokojne si tak dočítam danú stránku a k ďalším sa dostanem neskôr. Hravo si poradí aj s flash animáciami. Ak Vám tento prehliadač ''nesadne'' opäť je tu ponuka iných, častokrát prispôsobiteľnejších prehliadačov v Markete, napríklad Doplhin, Opera, Firefox.

Fotoaparát si poradí s maximálnym rozlíšením 8 megapixelov a v slabo osvetlených podmienkach využijete prítomnosť LED diódy. Jej zapnutím v nastaveniach sa ihneď aktivuje, čiže nie je to blesk v pravom slova zmysle. Výrobca do zariadenia osadil snímač Exmor R, ktorého prítomnosť oceníte najmä v tmavých interiéroch a pri snímaní bez blesku. Z ďalších funkcií spomeniem možnosť zhotovenia 3D záberu, panorámy, rozpoznávanie úsmevu a geotagging. V nastaveniach videa nájdeme scény (portrét, nočný režim, šport, večierok...), meranie expozície, vyváženie bielej farby atď. Musím pochváliť funkciu stabilizácie obrazu, ktorá odvádza slušnú prácu. Xperia Ray zvláda aj nahrávanie videí v HD rozlíšení (1280 x 720 b.).

UKÁŽKA VIDEA (súbor 16 MB, MPEG4; obraz: 1280 x 720 b., 30 fps, celkovo: 50 MB / min.)

Prehrávač hudby označím ako priemerný. Hoci disponuje určitými zaujímavosťami (''lajknutie'' skladby a zverejnenie na Facebooku), mnoho vecí mi v ňom chýbalo. Začnem ovládaním hudby. To je možné iba priamo v prehrávači alebo prostredníctvom widgetu. Ovládanie vo výsuvnej lište alebo na zamknutej obrazovke by sme tu hľadali márne. Ekvalizér disponuje iba prednastavenými profilmi, vlastný si nevytvoríte. Triedenie hudby je podľa interpreta alebo albumu. Pribalené slúchadla sú kapitolou samou o sebe. Asi po dvoch skladbách som ich hneď vymenil za vlastné. O pohodlnom usadení v uchu tu tiež nemôže byť reč.

Aplikáciu na prehrávanie videí v zariadení nenájdeme. Dokonca ani v galérii sa nezobrazovali. A tak som hneď zavítal do Marketu, kde som stiahol MX Video Player.

Prehrávač hudby som označil ako priemerný, pri rádiu bude asi najvýstižnejšie slovo ''jednoduché''. Ponúkne iba funkciu RDS (zobrazenie názvu stanice), RT (názov skladby alebo relácie) tu nenájdeme. Na identifikáciu skladby môžete použiť službu TrackID, tá je však závislá na dátovom prenose. Aj v tomto prípade si môžeme všimnúť previazanie so sociálnymi sieťami. Po rozpoznaní skladby pomocou TrackID sa dá vyvesiť ako odkaz na Facebooku.

Prehľadný kalendár pokryje nároky bežných používateľov. V mesačnom režime je k dispozícii informačná lišta, ktorá zobrazí nadchádzajúce udalosti. Aj tu nájdeme prepojenie s kalendármi rôznych služieb ako Google, Facebook.

Aplikácia Monitor údajov poskytne údaje o množstve prenesených dát. Používatelia s obmedzeným dátovým balíkom ocenia možnosť upozornenia po zadanom počte dát. V aplikácii nájdete aj prehľadný graf využitia dát za posledných 24 hodín.

Na prezeranie Office dokumentov slúži aplikácia OfficeSuite. Tá je však iba vo verzii Viewer. Za verziu s funkciou editácie si musíte priplatiť približne 8 €.

Zariadenie si vypýtalo pripojenie k nabíjačke asi po dvoch plnohodnotne využitých dňoch. V mojom prípade sa jedná o nepretržité pripojenie k EDGE sieti, kontrolu e-mailov, pár telefonátov a asi polhodinku hudby.

Výhody:

+ praktické rozmery

+ rozlíšenie displeja

+ rýchlosť zariadenia

+ kvalitné spracovanie

Nevýhody:

- nepodsvietené dotykové tlačidla

- chýba spúšť fotoaparátu

- predná stena náchylná na odtlačky

Orientačná cena: 299 € (se-eshop.sk)

Záver

Model Xperia Ray ponúkne praktické rozmery s výborným rozlíšením na uhlopriečke 3,3 palca, 8-megapixelový fotoaparát s nahrávaním HD videí a rýchle reakcie, ktoré má na svedomí postačujúci 1 GHz procesor. Zamrzí nepodsvietenie dotykových tlačidiel a absencia spúšte fotoaparátu, na ktorú som si už pri modeloch od Sony Ericssonu zvykol. Taktiež by som privítal prepracovanejší hudobný prehrávač. Hoci ponúkne rôzne prepojenia so službami ako Wikipedia, Facebook a Google, ekvalizér si podľa svojich predstáv neprispôsobíte. Na trhu je mnoho zariadení strednej triedy s OS Android, no Xperia Ray vyniká práve svojimi rozmermi. Tie ocenia najmä používatelia s menšími rukami, keďže telefón pekne sadne do dlane.

Diskusia k článku:

anonymous22.06.2011 - 17:45 Trvalý odkaz

potter1: Na tak malom displeji take rozlisenie? Hmm pekne :)

anonymous22.06.2011 - 17:47 Trvalý odkaz

steffi: Zaujímavý fón...

anonymous22.06.2011 - 18:02 Trvalý odkaz

eetfuk: máte tam chybu - V pravej bočnej stene sú tlačidlá pre ovládanie hlasitosti, na pravej je microUSB konektor.
*vdaka. opravene.*

anonymous22.06.2011 - 18:18 Trvalý odkaz

NortySP: Som zvedavy na cenu ale ak bude prijemna tak potom , nemam slov :) SE prekvapuje zatial stale .. skoda tej pohromy v japonsku ktora spomalila a oddialila uvedenia na trh :) No uz mam tolko kandidatov ze ktory kupit ze az neviem co s tym :)

Celá diskusia 160 príspevkov