Takto fotí Samsung Galaxy A8 (2018)

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu Samsung Galaxy A8 s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. V každej situácii sa snažíme vytvárať aspoň dve snímky, rozumne využívať HDR, výnimočne aj upravovať expozíciu. Po vytvorení už do snímok nijako nezasahujeme.

Zadný fotoaparát: 16 Mpix (4:3), LED blesk, AF (PDAF), clona f/1.7, video Full HD

Predný fotoaparát: 16 Mpix (4:3) f/1.9 + 8 Mpix f/1.9, FF, Tetracell, video Full HD

Ďalšie parametre nájdete v článku Základné info: Samsung Galaxy A8 (2018) A530.

Krátky komentár:

Rýchle spustenie dvojitým stlačením vypínača určite nechajte zapnuté, pri momentkách to oceníte. Prostredie fotoaparátu, žiaľ, prináša niekoľko nedostatkov. Na rýchle ovládanie HDR alebo časovanej samospúšte zabudnite. Nájdete ich až v nastaveniach fotoaparátu a pre každú stranu zvlášť. V ľavej bočnej lište namiesto toho môžete prepínať medzi pomerom strán 4:3, resp. 16:9 a 18:9. To aby ste lepšie využili tento natiahnutý displej. Úplná somarina. Nevidím v rýchlom prepínaní pomerov strán význam; každý z nás predsa fotíme dlhodobo buď 4:3, alebo 16:9, prípadne 18:9. Oveľa vhodnejšia by bola rýchla zmena HDR, ktoré sa tu neustále prepína do automatického režimu. V ľavej bočnej lište tiež zbytočne zaberá miesto prepínač prednej a zadnej kamery. Ten je na niektorých Samsungoch šikovne umiestnený vpravo dole, pod spúšťou. Tu jeho funkciu dokonca šikovne preberá ťah prsta zhora nadol. Alebo opačne.

Ťahom prsta z ľavého okraja vysuniete ponuku režimov. Profesionálny ponúka len zmenu WB, ISO a expozície (nie expozičného času). Z obchodu si môžete stiahnuť aj tvorbu animovaných gifov. Ťah prsta sprava doľava zobrazí ponuku drobných tlačidiel farebných filtrov. Okrem čiernobieleho (klasického) nevidím v žiadnom inom význam. A aj prechod do black and white môžete spraviť vždy dodatočne. Ešte tu nájdeme zbytočnosť zvanú Bixby vision, ktorou zatiaľ nebudeme strácať čas. Nálepky, teda rôzne masky na tvár či nápisy typu Awesome potešia najmä (duchom) mladých. Proti tomu nič nemám.

Oceňujem aj rýchly záznam videa bez nutnosti prepínať do video režimu. Zoomovanie posunom spúšte hore / dole asi tiež niekto sem-tam využije. Doladenie expozície po označení objektu, na ktorý má mobil zaostriť, je dnes už samozrejmosť, ktorú ignoruje snáď už len Sony.

Samsung Galaxy A8 ma kvalitou fotografií nijak neohúril. Slabý dynamický rozsah vidno už na prvej fotografii Bratislavského hradu z Mosta SNP. Na sérii podobných záberov ani nevidím výrazný rozdiel použitia / vypnutia HDR. Záznam videí neponúka ani Full HD 60 fps, nehovoriac o 4K. V tomto Galaxy A8 prekoná aj o dvesto eur lacnejšie Lenovo.

Skrátka, ak vám ide o fotografovanie či záznam videí, zamerajte sa radšej na Galaxy S7. Tu je výhodou len dvojitý predný fotoaparát dodatočne rozmazávajúci pozadie autoportrétov. To vyzerá naozaj efektne.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, preto môže pri pomalom internetovom pripojení chvíľu trvať ich načítanie. Otvorenie obrázkov kliknutím / dotykom prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom myši alebo dotykom obrazovky otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia, skúmať detaily a analyzovať EXIF.

GALÉRIA VIDEÍ

Diskusia k článku:

Profile picture for user bunkov@centrum.sk

roman bunkov 05.02.2018 - 14:31

pozeram na fotky a fakt uz musim vymenit svoju pra prababicku /lg g3/.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne05.02.2018 - 17:08 Trvalý odkaz

To ju mozes vymenit aj za cosi lepsie...

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease08.02.2018 - 13:35 Trvalý odkaz

presne, OnePlus 5T za tie isté prachy fotí neporovnatelne lepšie.
nehovoriac o lacnejších fonoch ako S7, G6..

Celá diskusia 3 príspevky