Dilema: Apple iPhone SE vs. Samsung Galaxy A5 (2017)

Oplatí sa kúpiť najmenší a najlacnejší iPhone v ponuke, alebo dáte prednosť novšiemu androidu s väčším displejom, silnejšou batériou a prívetivejšou cenovkou?

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Michal hľadá praktický a kompaktný fotomobil: "Dobrý deň. Mám dilemu. Kúpiť si iPhone SE alebo Samsung Galaxy A5 (2017)? Rozmýšľam nad týmito dvoma telefónmi, keďže majú podobnú cenovku. Zaujímalo by ma porovnanie fotoaparátov a porovnanie výkonu medzi týmito dvoma telefónmi. Určite vám chodí veľa takýchto žiadostí o pomoc. Budem rád ak pomôžete práve mne. Ďakujem."

Najmenší iPhone sa možno o pár mesiacov dočká svojho nástupcu, veď model SE prišiel na trh takmer pred dvomi rokmi. A to je v mobilnom svete poriadne dlhý čas. Stále však ide bez preháňania o najvýkonnejší malý mobil so 4-palcovou uhlopriečkou displeja, aký nemá priameho konkurenta ani medzi androidmi.

Väčšina výbavy je totiž zhodná s klasickým iPhonom 6S. Vo vnútri nájdeme rýchly procesor Apple A9 a výborný 12-megapixelový fotoaparát, ktorý bude cez deň patriť k tým najlepším. Svojho konkurenta porazí nielen nahrávaním Full HD videí so 60 snímkami za sekundu, ale dokonca aj v 4K rozlíšení. V tomto prípade však nesmiete zabudnúť, že iPhony nepodporujú pamäťové karty.

Základná 32 GB verzia za oficiálnych 409 eur teda nemusí stačiť každému a príplatok za 128 GB úložisko bude ďalších 109 eur (518 eur).

Recenzia: Apple iPhone SE - najmenší výkonný smartfón na trhu

Porovnanie fotoaparátov: Huawei P9 vs. iPhone SE

Za ne síce získate mobil s prakticky najširšou ponukou príslušenstva a obalov na svete (kedže je rozmerovo takmer zhodný s iPhonami 5 a 5S), no jeho displej už nebude ponúkať najjemnejší obraz, technológiu 3D Touch a telo ani zvýšenú odolnosť voči vode ako jeho mladší súrodenci s nahryznutým jablkom na chrbte.

Navyše, výdrž batérie bude prinajlepšom priemerná. Pri náročnejšom využívaní budete musieť nabíjačku s Lightning káblom hľadať už počas dna.

Samsung Galaxy A5 (2017) sa tak zdá byť lepšou voľbou. Priamo na webe Samsungu ho kúpite za 349 eur, inde aj za menej. A to hovoríme o rovnako veľkej 32-gigabajtovej verzii, do ktorej ešte budete môcť vložiť ešte väčšiu microSD kartu. Michal by tak pre svoje fotografie a videá získal niekoľkonásobne viac priestoru.

Podľa nás sa nemusí báť ani o ich kvalitu. Snímač ponúkne vyššie 16-megapixelové rozlíšenie a hoci by sme cez deň víťaza mohli hľadať ťažko, v horších svetelných podmienkach začne mať A5-tka navrch vďaka objektívu s vyššou sveteľnosťou f/1.9. Rovnaké špecifikácie dostal tiež fotoaparát nad displejom.

Pravda, videá zo Samsungu budú horšie. Vynahradiť by to mohol väčší 5,2-palcový displej s Full HD rozlíšením, Always-on technológiou zobrazujúcou aktuálny čas a zmeškané notifikácie aj bez jeho úplného rozsvietenia či oveľa silnejšia 3000 mAh batéria.

Recenzia: Samsung Galaxy A5 (2017) - modernizácia s odvážnym doplatkom

Takto fotí Samsung Galaxy A5 (2017) A520F + videá z mobilu

Počítať môžete tiež s odolnosťou voči vode s certifikáciou IP68. Vo vrecku však budete nosiť väčší a ťažší mobil.

iPhone SE stále láka mnohých záujemcov o nový smartfón, zrejme hlavne preto, že sa aktuálne jedná o najlacnejší smartfón s iOS v ponuke výrobcu. Novšie androidy ho však už dokážu predčiť lepším displejom, výdržou a podobne dobrým fotoaparátom. Z tohto súboja podľa nás lepšie vychádza Galaxy A5 (2017).

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Manobb 04.02.2018 - 12:24

Prikláňam sa k názoru, ze ak je priorita fotografovanie, tak by som asi tiež siahol z tejto dvojice MT na SamA5. Ak však užívateľ dôkaze strpieť zvýšenie výdavku o cca 30€ za špeciálny USB/Lughting pamäťový kľúč 32 GB, tak by tu nevýhodu dokázal zmazať a fotky by si vedel obdobne prenášať medzi MT a PC. Je to teda skôr dilema o tom, ci iOS alebo Android.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne04.02.2018 - 13:18 Trvalý odkaz

ako to vidim ja:

pokial je priorita foto, tak iphone. Ma lepsie editory priamo v zariadeni (za par eur Enlight), a prenasat fotky do PC ide komfortne bezdrotovo (za predpokladu, ze ma doma wifi router), cez Onedrive napr. Moze ich tiez synchronizovat s Google fotkami, hoci stratia na kvalite, no, stale su pouzitelne na zdielanie v socialnych sietach. V pripade vyssich ambicii je tu stale moznost siahnut po nejakej lepsej aplikacii na fotografovanie a video (hoci nie su zadarmo...). Hoci SE ma starsi fotoaparat, dokaze pozitivne prekvapit.

iPhone SE:
+ vyborny fotoaparat
+ rychly (ak ho kupis novy - ja mam jeden co ma ca 2 mesiace s iOS 11.2.5, a je stale rychly)
+ vyborna expozicia a automatika fotenia
+ 4K video
- malinky displej, ale zas ide ovladat 1 rukou
- vydrz pri zatazi nic moc
- 4K 3840 x 2160 video na displeji 1136 x 640, Ha, Ha.

Samsung A5 17
+ AMOLED displej
+ 5.2" - uvidis viac
- ziadne 4K video
- slabsi vykon na narocnejsie pouzitie (hry, video)

mam oneplus 5 a iphone 7. vzdy ked viem ze chcem fotit, vlozim SIMku do iPhonu a beriem ten, pretoze foti lepsie, rychlejsie, konzistentnejsie. Oneplus foti tiez velmi slusne, ale na iPhone nema...

DoubleG04.02.2018 - 13:25 Trvalý odkaz

Doplatit si par eur a zobrat Honor 9, inak A5 brat.

Tomas04.02.2018 - 13:40 Trvalý odkaz

SE foti urcite lepsie ako A5

ondrakomous04.02.2018 - 13:44 Trvalý odkaz

moje postřehy: cena je sice podobna, ale telefony jsou to uplne jiny, Samsung je moderni pristroj, vetsi, dizajnovka, vypada opravdu hodne dobře, vyhoda je, ze vodeodolny, ale hardwarove je to o hodne kompromisech, fotak není kvalitni jak u vlajkove lodi, ani chipset není buhvijak vykonny, oproti SE ma však lepsi a vetsi display, super je always on funkce.
iphoneSE: je uplne jiny mobil, vzhledove osklivy, zastaraly a maly, ale uvnitř hardwarove je daleko silnejsi-grafika, procesor, to je znat i na rychlosti. největší kompromis je velikost, psat na 4 palcovym displayi není zrovna med, nebo si na tom cist zprávy, tak clovek muze jet rovnou na OCni. zasadni nedostatek je predni selfie kamera-totalni shit.
kdybych se mel rozhodovat podle podobne cenovky, tak se cimdal vic přikláním k xiaomi mi A1, jinak iphone SE, ani Samsung a5 nepatri mezi fotomobily. oba foti slusne za dobrého svetla, když sou podmínky trosku horsi, tak je to katastrofa-doslova, pokud chce clovek komplexne dobře fotici mobil musí fakt priplatit. z tech levnějších fotomobilu bych doporucil Samsung s7, huawei p10, lg g6. tam se da jakžtakž mluvit o kvalite fotaku, nebo risknout starsi LG s bootloopem:-D

Celá diskusia 10 príspevkov