Sphero BB-8 Star Wars Droid - sci-fi zvieratko

Recenzia robota BB-8 ovládaného cez Bluetooth pomocou aplikácie v mobile. Strávili sme s ním dva veselé dni.

V decembri 2017 mala premiéru ďalšia epizóda legendárnej série Star Wars. V obchodoch ste tak opäť mohli zaznamenať zvýšený výskyt tričiek, hrnčekov alebo postáv s motívmi hviezdnych vojen.

Značka Star Wars je tak silná, že za licenciu pre svoje hračky rado zaplatí napríklad Lego, EA alebo v tomto prípade aj výrobca robotických droidov, spoločnosť Sphero.

Obsah balenia:

BB-8 Droid, základňa s indukčným nabíjaním, USB - microUSB kábel, dokumenty

Technické parametre:

Hmotnosť 201 gramov (overené), dosah Bluetooth spojenia 30 m, rozmery 11 x 7 cm, čas nabíjania 3 hodiny, čas prevádzky 60 min, aplikácia pre Android a iOS

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Sphero má v ponuke celkovo štyroch robotov s tématikou Star Wars, BB-8 je v našich e-shopoch najdostupnejší, no rozhodne nie práve lacný.

Dvestogramová hračka sa skladá so základne s gyroskopom a hlavy na kolieskach, ktorá sa k nej pripevní pomocou magnetov. Pri pohybe po miestnosti sa krúti práve základňa a hlava ako-tak elegantne udržiava rovnováhu. To je pomerne zábavné a majiteľa prinúti oceniť dômyselné technické riešenie celého robota.

Pri väčších nárazoch alebo postrčení to magnety nezvládnu a hlava odpadne. Samotnému robotovi sa to však stáva len zriedka, kedže v plne autonómnom režime jazdí pomerne pomaly a po príchode k prekážke sám zamieri opačným smerom.

Pred prvým štartom ale BB-8 budete musieť nabiť, čo podľa výrobcu trvá približne tri hodiny. V balení dostanete iba indukčnú Star Wars základňu a kábel s USB na jednom a microUSB konektorom na druhom konci. Adaptér do siete chýba, takže budete využívať porty počítača alebo bežnú nabíjačku k akémukoľvek modernému mobilu.

Kľúčom k aktivácii nabíjania potvrdenom blikaním trojice diód je správne umiestnenie robota do kolísky. Trik spočíva v priložení guľatého tela najťažšou časťou smerom dole, k čomu vám pomôže položiť ju voľne na stôl a počkať, v akej orientácii sa zastaví. Potom by ste mali byť schopní priložiť aj hlavu.

Pre spárovanie so smartfónom budete potrebovať aplikáciu a aktiváciu Bluetooth. Aplikácia mohla byť o niečo subtílnejšia, má viac než 100 megabajtov a aj jej spúšťanie pripomína skôr štart hry než jednoduchého ovládača. Tiež ma mrzí, že musí byť stále zobrazená na obrazovke mobilu, inak sa spojenie s robotom preruší. Ak som si chcel behajúceho BB-8 nahrať na video, musel som do ruky zobrať iný mobil, kedže po minimalizácii ovládača a otvorení fotoaparátu Droid zostal stáť.

V aplikácii budete môcť využívať tri základné režimy.

V prvom BB-8 ovládate vy, pomocou virtuálneho ovládača. V strede obrazovky je tiež jedno oranžové tlačidlo, ktoré na robotovi rozsvieti modrú diódu. Tá vám pomôže s otáčaním na mieste a určením "prednej časti". Posúvaním po displeji ju nasmerujete na seba a po zatlačení joysticku droid vyrazí dopredu.

Na ovládanie som si zvykal približne 5 až 10 minút, hodnotím ho ako veľmi intuitívne a kto niekedy hral aspoň jednu hru na mobile s rovnakým virtuálnym ovládačom na displeji, nebude mať žiadne problémy. Na ovládanie a zatáčanie počas jazdy si zvyknete takmer okamžite, zložitejší je len štart z miesta tým správnym smerom.

Pravý palec bude mať k dispozícii 18 predvolených reakcií pre robota, po ktorých stlačení sa otočí, zatrasie, nahne a pod. Piktorgamy sú ale pomerne nejasné, takže si ich buď postupne všetky vyskúšate a skúsite zapamätať, alebo na ne raz a navždy zabudnete. Môj prípad bol ten druhý.

Druhý režim je autonómny, robot v ňom jazdí po miestnosti oveľa pomalšie a sám. Na pomerne malej ploche kancelárie nám aj napriek otvoreným dverám z miestnosti neodišiel. Poradí si aj po narazení do prekážok alebo káblov. V tomto režime vidíte (veľmi orientačne) prejdenú vzdialenosť robota v metroch, jeho rýchlosť a stopky merajúce čas.

Je tu aj režim trasy kedy prstom na displeji nakreslíte približne 10-sekundovú trasu a robot ju potom obkrúži, napríklad obíde stoličku alebo iný predmet.

Ďalšie voľby v aplikácii pre mňa boli sklamaním: pre režim AR reality (prehliadku lode Raddus) potrebujete k pomerne drahému robotovi dokúpiť Droid Trainer, interakcie na základe hlasových povelov s BB-8 (zatiaľ) nefungujú (iba s ostatnými Star Wars robotmi v portfóliu Sphero) a k ovládaniu pohybom potrebujete Force Band za šialených 80 dolárov.

Zvuky robota sa budú šíriť iba z mobilu, ktorý držíte v ruke, informácia o zostávajúcej energii v batériách úplne chýba a pokiaľ budete jazdiť vonku či po koberci, hladká guľa a najmä kolieska pod hlavou nachytajú kilogramy nečistôt. Pozor dávajte aj na dve tenučké anténky BB-8, ktoré vyzerajú, že im pre odlomenie veľa nechýba.

Bluetooth pripojenie má mať dosah až 30 metrov. V bežnom byte počítajte s 10 až 15 metrami.

S aplikáciou pre iOS si užijete viac zábavy než s Androidom. Na iPhonoch beží rýchlejšie a je o niečo prehľadnejšia. S fotoaparátom v mobile môžete nahrať aj krátke správy, ktoré sa potom prehrajú po zameraní na robota, no najväčšou výhodou je možnosť jazdy aj otáčania robota okolo svojej osi naraz. Joysticky sú totiž na obrazovke hneď dva a netreba medzi nimi prepínať tlačidlom.

Vysokú cenovku by u mňa ospravedlnila napríklad prítomnosť kamery a možnosť nahrávania záberov. Kedže sa nič také nekoná, cenovku si musí ospravedlniť každý sám. Výdrž na jedno nabitie pozitívne prekvapila. Výrobca udáva 60 minút.

My sme robota nechali približne 45 minút v autonómnom režime a potom ďalšiu polhodinu jazdili. Energia v ňom stále bola, takže 60 minút odhadujem pre režim autíčka na diaľkové ovládanie. V autonómnom režime bude krúžiť kľudne dve až tri hodiny. Tesne pred úplným vybitím začne blikať na červeno a aplikácia zobrazí hlášku s požiadavkov na vloženie do nabíjačky.

Výhody:

+ odkaz na sériu Star Wars

+ intuitívne ovládanie cez displej mobilu

+ šikovný koncept gyroskopov a magnetov

+ slušná výdrž na jedno nabitie

Nevýhody:

- cena

- ďalšie možnosti až po dokúpení príslušenstva

- zachytáva nečistoty na zemi

- zdanlivo labilné antény na hlave

- zvuky len z mobilu (po čase dosť otravné)

- lepší zážitok s iOS aplikáciou

Orientačná cena: 117 eur

Záver

Môj názor na túto hračku sa postupom času diametrálne menil. Ani zďaleka nepatrím k zanieteným fanúšikom Star Wars, na posledné dva filmy som však išiel hneď, ako dorazili do kín. Droida BB-8 od Sphero som v obchodoch videl a niekoľkokrát skúmal v ponuke e-shopov s otázkou, či by ma bavil. Za cenovku minimálne 117 eur bola odpoveď vždy "Samozrejme, že nie."

Prvý deň s ním v redakcii môj názor potvrdil - jazdí to dookola, môže byť zaujímavý odložený v izbe na poličke a je smiešny, ale za neospravedlniteľnú cenovku. A s otáznym počtom hodín, ktoré vás táto zábavka bude baviť.

Druhý deň som pri písaní tohto textu jazdil s BB-8 nepretržite približne dve hodiny. A zrazu mi tento koncept prišiel zaujímavý. Nie vďaka odkazu na Star Wars alebo výnimočnému riešenie gyroskopov a vyrovnávaniu hlavy, ale ako diaľkovo ovládané autíčko s pokynmi vydávanými z mobilu.

Diaľkovo ovládané autíčko je niečo, čo svojmu dieťatu niekedy určite kúpite a ja si budem pamätať, že Sphero má okrem tejto blbinky s odpadávajúcou hlavou v ponuke aj na pohľad rozumnejší valček Ollie. Žiadnemu fanúšikovi hviezdnych vojen sa však nebudem smiať ani za kúpu BB-8.

Ako vyhrať Star Wars Sphero BB-8? (predstavenie ceny v ankete Mobil roka 2017)

Sphero BB-8 Star Wars Droid nám na test zapožičalo O2. Od operátora ho môžete získať aj s doplatkom k jednému z mesačných paušálov.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu