Huawei Watch 2 - mini mobil na zápästie

Recenzia inteligentných hodiniek so slotom na SIM kartu, podporou LTE, GPS, vodeodolnosťou, snímačom tepu srdca a OS Android Wear 2.0.

Zdá sa, že smart hodinky neurobili veľkú dieru do sveta, no každý výrobca zvučnejšieho mena sa snaží mať vo svojom portfóliu aj tento typ zariadenia. Výnimkou nie je ani Huawei, ktorý na minuloročnej výstave MWC predstavil okrem iného aj nástupcu hodiniek Watch, s logickým názvom Watch 2.

Tu však treba povedať, že podľa dizajnu by ste len ťažko uhádli, že ide o nasledovníka. Watch 2 majú športovejší vzhľad, čo niekomu môže vyhovovať viac niekomu zasa menej a o bočné tlačidlo viac.

ikona

Základné info: Huawei Watch 2Druhá generácia inteligentných hodiniek s 1,2'' displejom, OS Android Wear 2.0, procesorom Snapdragon Wera 2100, podporou LTE, NFC, Wi-Fi, GPS, 4 GB vnútornou pamäťou a 420 mAh batériou. (živé fotografie + video)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Už v úvode prezradím, že začiatky s Huawei Watch 2 boli naozaj ťažké. Reakcie operačného systému Android Wear 2 boli strašne spomalené a celé prostredie sprevádzal trhavý pohyb. Po niekoľkých dňoch však na jednom fóre nachádzam informáciu, že ide o známy problém, ktorý vyrieši vypnutie hlasového povelu OK Google v nastaveniach hodiniek. A to fakt pomohlo. Následne už hodinky bežali naozaj ako hodinky.

Začnime samotným dizajnom a prevedením. Watch 2 pôsobia športovejším dojmom a je len na samotnom používateľovi, či by si ich vedel predstaviť nosiť aj v biznis prostredí. Mňa by zrejme trochu odrádzal plastový remienok. Na ruke sedia dobre, no tých 58 gramov som už po celodennom nosení trochu cítil. Je to však vec zvyku. Ak ich porovnám napríklad s Gear S3 od Samsungu, sú dokonca ľahšie, hrúbka je podobná.

Konštrukcia z plastu je zložená kvalitne a pôsobí hodnotným dojmom. Pozdáva sa mi aj remienok, pod ktorým sa ruka veľmi nepotí. Odstránite ho rovnako pohodlne ako z bežných hodiniek a namiesto neho viete osadiť hocijaký remienok so šírkou 20 mm.

Výsledok však nemusí vždy vyzerať najlepšie, keďže konštrukcia hodiniek je prispôsobená na priamy prechod do športového remienka a pri použití klasického by prechod nevyzeral najlepšie. So športovým vzhľadom ide ruka v ruke aj odolnosť s certifikáciou IP68, čo v preklade znamená zvládnutie polhodinového pobytu v sladkej vode s maximálnou hĺbkou 1,5 metra.

Na interakciu s hodinkami budete používať najmä vydarený displej. Mierne zapustenie voči zvyšku konštrukcie a prítomnosť Gorilla Glass 3 ho chránia pred nechcenými škrabancami. Na dostatočne veľkej, 1,2-palcovej obrazovke ponúkne jemné rozlíšenie 390 x 390 bodov, čo je viac než u Gear S3 od Samsungu. Vďaka obrazovke typu POLED sa môžete tešiť na živé farby, verné zobrazenie čiernej a dobrú čitateľnosť na priamom slnku.

Pochválim aj prítomnosť automatickej regulácie jasu s rýchlymi reakciami. Ak si jas chcete regulovať sami, v nastaveniach je pripravených 5 úrovní intenzity. Za veľmi užitočnú, a pri hodinkách vítanú funkciu považujem režim Always on, ktorý vám stále vie zobrazovať čas a pár ďalších informácii.

Navyše, pri aktívnom Always on výdrž batérie výrazne neutrpela. V nastaveniach displeja nájdete vzhľady hodiniek, pomocou ktorých si hodinky prispôsobíte podľa svojho gusta. Ak vám ani jeden z nich nesadne, pokojne si môžete stiahnuť ďalšie. Ja odporúčam siahnuť po aplikácií Facer s množstvom zaujímavých skinov.

Okrem displeja je možné hodinky ovládať aj prostredníctvom dvoch tlačidiel napravo. Pomocou horného sa v prostredí vrátite na domácu obrazovku a hodinky zapnete. Spodné slúži na rýchle spustenie vami zvolenej aplikácie. Tlačidlá ľahko nahmatáte aj poslepiačky a vďaka rozumnej tuhosti nehrozí, že by ste ich stláčali náhodne.

Rozeta okolo displeja je statická, čo nie je prekvapenie, no ak ste niekedy vyskúšali hodinky Gear S3 a ich spôsob ovládania prostredia, určite vám aj tu napadne ružicou pootočiť. Musím sa priznať, že takého ovládanie má niečo do seba a určite by som si ho vedel predstaviť aj na Watch 2.

Na spodnej časti hodiniek sa nachádza senzor tepu a štvorica pinov, prostredníctvom ktorých sa hodinky nabíjajú. Hodinky stačí k nabíjačke len priložiť a magnety sa už postarajú o dobré prichytenie. Nevýhodou je nutnosť nosiť túto špeciálnu kolísku stále so sebou. A nepozdáva sa mi ani jej samotné prevedenie. Hodinky budete mať len tak položené niekde na stole a pri najmenšom dotyku budú po ňom lietať. Určite by som si tu vedel predstaviť vkusnejšie prevedenie nabíjania, napríklad vo forme stojanu, ako v prípade Gear S3.

Po odstránení spodnej časti remienku od konštrukcie hodiniek sa dostávam k slotu na nanoSIM kartu. Podpora volania, dokonca aj cez 4G, je určite vítanou funkciou, no po niekoľkých hodinách s vloženou SIM kartou si viem volanie cez hodinky predstaviť skôr ako núdzové riešenie, prípadne v situáciách, kedy je súčasné nosenie telefónu nepraktické, napríklad pri behu.

Ideálne podmienky pre telefonovanie sú úplne ticho a priblíženie hodiniek k ústam v štýle Knight Rider. Ak som ruku natiahol, podobná vzdialenosť ako pri šoférovaní, druhá strana sa už sťažovala na horšiu kvalitu. Hodinky som preto používal najmä bez SIM karty. Okrem toho vám hodinky v oblasti konektivity ponúknu GPS s rýchlym vyhľadaním satelitov aj hustom lese. Ďalej tu nájdeme NFC, ktoré možno využiť napríklad pre bezkontaktné platby, či Wi-Fi.

Nastavenie hodiniek je jednoduché. Po spustení ich párujem s telefónom cez aplikáciu Android Wear, kde si volím aj prenos konta Google. Hodinky si rozumejú s operačnými systémami Android a iOS, no nie úplne rovnako. Najväčší a pre mňa najdôležitejší rozdiel je v notifikáciách. V prípade spárovania s iOS dokážu notifikácie iba zobrazovať. Ak na ne chcete z hodiniek aj priamo reagovať, či už hlasom, alebo písaním na malej klávesnici, siahnite po androide. Ja som si úplne vystačil so zobrazením. Reagovanie priamo z hodiniek ma veľmi neoslovilo.

Písanie na malej klávesnici je nepohodlné, a spoliehať sa nemôžete ani na automatickú opravu textu, keďže slovenčina v jazykoch klávesnice chýba. Rovnako tak ju nenájdeme ani medzi ponukou jazykov systému. Preto som hodinky používal v angličtine.

Dozvedieť sa o notifikáciách bez nutnosti vytiahnuť telefón z vrecka je návykové, no trochu mi prekážali hlasné vibrácie hodiniek, ktoré je v tichom prostredí naozaj počuť.

Okrem notifikácií som hodinky používal aj na ovládanie Spotify a samozrejme na zaznamenávanie športových činností cez aplikáciu Workout. Štyri hodiny turistiky so zapnutým GPS zobrali z kapacity batérie necelú polovicu, čo je pomerne slušné. Ďalšou šikovnou športovou aplikáciou je Heart rate, v ktorej si môžete odmerať pulz, prípadne aktivovať automatické meranie a raz za čas sa pozrieť na výsledky. Merač tepu som porovnal s tým v Galaxy Note 4 a výsledky boli veľmi podobné.

Výdrž hodiniek ma veľmi neoslovila. Ráno som ich vybral z nabíjačky, počas celého dňa ich mal pripojené k telefónu cez Bluetooth (pripojenie je stabilné) a sledoval na nich najmä notifikácie, pričom som mal zapnuté aj automatické meranie tepu a Always on displej. Večer bol stav kapacity približne na 50 %, čo znamenalo, že buď si ich nechám na ruke a v noci si nimi odmeriam aj kvalitu spánku, to by však znamenalo, že hneď ráno ich musím dať nabíjať, alebo ich dám nabíjať každý večer. U mňa to bolo nabíjanie každý večer.

Výhody:

+ kvalitný displej

+ podpora nanoSIM

+ GPS

+ odolnosť

Nevýhody:

- nabíjacia kolíska mohla byť lepšia

- výdrž

- kvalita hovoru

Orientačná cena: 339 eur

Záver

Na Huawei Watch 2 oceňujem najmä pekný AMOLED displej, podporu GPS a v neposlednom rade možnosť používať ich som SIM kartou. Nie je to ideálny nástroj na telefonovanie, no v určitých situáciách by som to určite využil. Ak by som mohol niečo vylepšiť, určite by to bola výdrž na jedno nabitie a potešilo by aj pohodlnejšie nabíjanie, napríklad priamo cez microUSB konektor na tele hodiniek.

Diskusia k článku:

Dezi 29.01.2018 - 11:25

hodinkami som spokojný , jedine sa neviem dostať k tomu meraniu spánku . Tep nieje problém ale spánok mi nemeria (samozrejme aj v noci ich mám na ruke :-)

Me_Gusta06.02.2018 - 08:02 Trvalý odkaz

Hodinky z plastu za 300€ :) toto je downgrade prvej generacie

Celá diskusia 2 príspevky