Huawei Ideos (Huawei U8150)

PRVÝ KONTAKT so smartfónom + VIDEO Jednoduchý smartfón s 2,8'' dotykovým displejom, 3 Mpix fotoaparátom, podporou Wi-Fi, GPS, HSDPA výnimočný najmä nízkou cenou.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom,

OS: Android 2.2.1

procesor: Qualcomm MSM7225, ARM11, 528 MHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 104 x 55 x 14 mm,

hmotnosť: 102 gramov (zistená: 104 g),

displej: dotykový (kapacitný) TFT, 256 144 farieb, 240 x 320 b., 43 x 58 mm, uhlopriečka 2,8'' (71 mm),

fotoaparát: 3 Mpix, záznam videí (352 x 288 b.),

pamäť: 256MB RAM + 512 MB ROM, 200 MB + microSD do 32 GB,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (bez RDS),

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, informačná dióda nad displejom,

batéria: HB4J1H, 1200 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru / 220 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, asi 150 eur

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový / LED blesk, autofókus, HSUPA, predná kamera,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

Android 2.2.1

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, USB kábel, slúchadlá, potrebné dokumenty.

Ak hľadáte solídny mobil za asi 150 eur, máte veľa možností. Začnime populárnou Nokiou 5230. Ak ste doteraz nemali dotykový Symbian, resp. žiaden Symbian, môže byť pre vás jeho počiatočné prispôsobenie naozaj ťažké. Práve nedávno som nastavoval kamarátke novú Nokiu C5-00, tiež z cenovej kategórie okolo 150 eur, a poviem vám, nebyť mňa, nedozvedela by sa o inteligentnom vyhľadávaní kontaktov priamo z domácej obrazovky, nenašla by v menu budík (funkcia Hodiny), nevedela by o navigácii zadarmo, časovaných profiloch, atď. No i tak si myslím, že ak máte pri sebe nejakého skúsenejšieho človeka v oblasti mobilných telefónov, Symbianu sa báť nemusíte. No ja ho aj po skúsenostiach s verziou Anna stále odporúčam skôr v nedotykovej verzii. Takže Nokia C5-00 môže byť.

Z dotykových telefónov sú v kategórii do 150 eur dostupné rôzne variácie typu LG Pop, Samsung Wave, Nokia Touch and Type. Ak chcete ostať pri uzavretom operačnom systéme maximálne s podporou Java aplikácií, vyberajte z týchto. Ale sú tu k dispozícii ešte klasické telefóny od Sony Ericssonu (Hazel, Elm) či Nokie (dve verzie 6700).

No ak by som mal ja dať za mobil približne 5 000 bývalých korún, hľadal by som čo najviac muziky. Taký iPhone 3G na inzerát za 150 eur už nemusí byť v najlepšom stave, a keďže som si na telefón nejaký čas šetril, asi by som chcel niečo so zárukou. Ak máte doma Wi-Fi, alebo už ste podľahli internetu v mobile za pár eur mesačne, určite uvažujte nad Androidom. Ak nie, uvažujte aj tak.

V takom prípade pravdepodobne váhate nad Samsungom Galaxy 3 alebo Galaxy 5 či Galaxy Mini (základom je najlepší displej a batéria, teda Galaxy 3), LG Optimus GT540 alebo Optimus Me (prvý, starší, zaujme jemným displejom, druhý je celkovo modernejší), Sony Ericssonom X8 alebo X10 mini (veľká dilema: dvojnásobne jemnejší displej vs. unikátne rozmery) a Orange San Francisco (v danej cene najjemnejší displej). Ak sa na tento zoznam pozriem, výber by to bol ťažký. Medzi 150 a 160 eurami by som sa rozhodoval medzi Xperiami a ZTE Blade (Orange San Francisco), v nižšej cene by som zvažoval všetkých ostatných konkurentov.

Do tejto skupiny sa v tejto dobe zaradil aj Huawei Ideos. Objavil sa v O2 e-shope za necelých 148 eur.

Devízou je nový OS Android vo verzii 2.2, podpora HSDPA do 7,2 Mbps a intuitívne ovládanie aj pre začiatočníkov. Okrem tlačidiel na príjem a ukončenie hovoru totiž ponúka aj štvorsmerový ovládací kruh s potvrdzovacím tlačidlom v strede. Tým aj rozsvietite displej.

Obrazovka je lesklá a s bežným rozlíšením. Nič výnimočné, ale v tejto triede ani nič nečakané. Pod ňou sú štyri kapacitné ovládacie tlačidla. Viac by som uvítal riešenie tlačidiel ako na Optimus Me, najsilnejšom konkurentovi Huaweia, prípadne staršom Samsungu Galaxy 5, ktorý na Huawei v niektorých internetových obchodoch útočí veľmi dobrou cenou. Za tú sa nemusí hanbiť ani nováčik Galaxy Mini (140 eur) vo viacerých farbách a veľmi podobnej konfigurácii ako Huawei Ideos.

Vráťme sa však k nemu, pretože ak vám operátor ponúkne trebárs tri akciové androidové smartfóny za euro, bude vám jedno, aké cenové rozdiely sú medzi nimi v internetových obchodoch.

Spracovanie prístroja je štandardné, páči sa mi microUSB konektor v spodnej stene a 3,5 mm jack v hornej. Logicky je umiestnené aj tlačidlo ovládania hlasitosti v ľavej bočnej stene. Huawei je riešením podsvietených tlačidiel pod displejom určený androidovým začiatočníkom, ktorí radi telefonujú, a tak je umiestnenie ovládača hlasitosti pochopiteľné. Fotoaparát s mizernou kvalitou snímok aj tak použitie dvojitého tlačidla na ovládanie priblíženia nepotrebuje. Fotoaparát vážne považujte len ako nutný doplnok Huaweia Ideos; kľudne mohol mať 1 - 2 Mpix a nič by sa nestalo. Skôr naopak.

Vedľa objektívu nájdete namiesto LED blesku dva otvory nad silným reproduktorom. To je veľká devíza Huaweia. Môžete na ňom bez problémov počúvať rozhlasové vysielanie ako z malého tranzitora. Medzi telefónmi tak Huawei v tomto smere patrí k tomu lepšiemu, snáď aj ku X10 mini, ktorá hlasným reproduktorom v tejto kategórii vyniká. FM rádio neponúka RDS a funguje len po pripojení slúchadiel.

Reakcie telefónu na dotyky obrazovky sú primerané, systém je relatívne rýchly a nemá vážne nedostatky. Všetko dôležité je v slovenčine, v nastaveniach poteší aj automatický senzor pre ovládanie jasu obrazovky.

Klávesnice sú tu hneď tri. Všetky, pochopiteľne, virtuálne a, nepochopiteľne, QWERTY. Na výšku by viacerí z vás možno ocenili aspoň jednu klasickú alfanumerickú klávesnicu, akú má napríklad Xperia X10 mini. Písať správy tak budete skôr na ležato. Je to pohodlnejšie.

Predpokladám, že si toto budú viac čítať androidoví začiatočníci, a tak upozorňujem na úvodné nastavenia. Bez Google konta si android veľmi neužijete. Ak máte Gmail, pohľadajte na internete alebo vo svojom okolí, alebo v predajni operátora niekoho, kto vám z aktuálneho mobilu presunie kontakty pomocou m.google.com/sync do Gmailu. Ide to zadarmo.

Po úvodnom zapnutí androidu ho pripojte k Wi-Fi sieti (doma, u kamaráta, v práci), zadajte svoje meno a heslo do Gmail účtu a je to. Kontakty sa automaticky prenesú do telefónu, po pridaní nového čísla sa vždy po pripojení k Wi-Fi či dátovej sieti operátora automaticky či ručne zosynchronizujú. Ak máte v kontaktoch neporiadok, stačí na PC otvoriť svoj Gmail účet a vľavo hore kliknúť na Kontakty.

Riešením je tiež ručné upratanie kontaktov v Gmaili priamo na počítači, ešte pred kúpou nového mobilu, a doplnenie všetkých dôležitých kontaktov ručne. Za hodinu tam pridáte sto dôležitých známych pomocou klávesnice a myši, do kalendára si na adrese calendar.google.com pridáte pár dôležitých udalostí ručne a je to. Nepotrebujete na starom mobile nič synchronizovať, nikoho otravovať.

Keď si potom kúpite nový android, stačí vyplniť gmailové meno a heslo, a tieto kontakty, záznamy z kalendára či e-maily budete mať stále po ruke. Odporúčam pozrieť aj video: Začíname s androidom.

Samozrejme, androidy fungujú aj bez pripojenia k internetu a Gmail kontu, ale už to nie je ono. Žiadna záloha kontaktov, kalendára, žiadne e-maily v mobile, žiadny prístup do Marketu, kde nájdete množstvo aplikácií zadarmo (nové klávesnice, nový kalendár, nový vyhľadávač kontaktov...), skrátka, obyčajný mobil na telefonovanie, SMS, navigáciu, fotky a hudbu.

Huawei U8150 zo štandardných funkcií ponúka takmer všetko, dokonca aj pár vecí navyše (LED diódu nad displejom s upozornením na novú správu či zmeškaný hovor, rozsvietenie displeja hlavným tlačidlom pod ním), ale chýba mu inteligentné vyhľadávanie kontaktov (odporúčam teda nainštalovať aplikáciu SuperDial) a microSD kartu vyberiete až po odňatí batérie. Inak je to celkom šikovný mobil s prekvapivo kvalitným hlasným reproduktorom a otrasným fotoaparátom.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 10.06.2011 - 14:56

je to somarina cele to seka a ten display ach ja som ho nekupil ja mam zte blade ma ho sestra ale kebyze mam 100€ tak si kupim urcite racej druhy zte blade :D

anonymous03.06.2011 - 22:16 Trvalý odkaz

jarfy: Hm.. 1. Preco slaby fotaparat a hw tlacidla na prijatie/ukoncenie hovoru, robia tento telefon dobrym vstupnym modelom do skupiny "androidakov"? 2. SE X8 nema rozlisenie displeja 240x400 3. aky je rozdiel ci su tlacidla ovladania hlasitosti nalavo alebo napravo? 4.
*vdaka, opravene.*

anonymous04.06.2011 - 20:46 Trvalý odkaz

Deathless: toto dostalo aj mna "Ovládač hlasitosti je v ľavej bočnej stene, čo opäť značí snahu vyhovieť smartfónovým začiatočníkom"...to ako ked je ovladac hlasitosti nalavo, fon je urceny zaciatocnikom? To uz aka kravina :))) skor by som povedal, ze pre pravaka su ovl.hlas. Konfortnejsie pouzitelne(palcom ovladane pri klasickom uchope fonu) na pravej strane, pre lavaka na lavej strane. Palcom sa ovladaju lahsie ako ukazovakom na opacnej strane... Zaciatocnik..no neviem :))

anonymous05.06.2011 - 02:16 Trvalý odkaz

nucleus: Tento mobil je skôr pre totálne nenáročného užívateľa ako pre začiatočníka. Osobne si myslím že android v tejto triede je za trest.

anonymous10.06.2011 - 20:43 Trvalý odkaz

maťo: Neviem, čo furt má Rišo s tým inteligentným vyhľadávaním kontaktov..-:))

Celá diskusia 12 príspevkov