Xiaomi Mi Mix 2 - maximálny výkon, minimálny rám

Recenzia vlajkovej lode s 6'' Full HD+ displejom s pomerom strán 18:9, 6 GB RAM, 3400 mAh batériou, 800 MHz LTE sieťou a keramickou zadnou časťou.

Xiaomi Mi Mix vyrazil koncom roka 2016 všetkým dych. Išlo o prvý smartfón s minimálnym rámom, zvláštnym pomerom strán 17:9, veľkou 4400 mAh batériou a keramickou konštrukciou. Na reakciu ostatných výrobcov sme nemuseli dlho čakať. Postupne všetci minulý rok predstavili smartfóny s natiahnutými displejmi. Mi Mix 2 to už nebude mať také ľahké a musí zaujať aj niečím iným. Xiaomi sa preto snažilo novú vlajkovú loď sprístupniť pre väčšie množstvo zákazníkov.

ikona

Základné info: Xiaomi Mi Mix 2Dual SIM android s natiahnutým 6'' Full HD displejom a minimálnym okrajom, čipsetom Snapdragon 835, až 8 GB RAM, 12 Mix fotoaparátom s OIS a 3400 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Mi Mix bol vizionársky smartfón, ktorý nastavil nový trend. Napriek tomu jeho predaje neboli vysoké. Xiaomi malo kvôli zložitému výrobnému procesu výrazné problémy s dodávkami. Mix bol vlastne koncept a Xiaomi to tak aj prezentovalo. Zodpovedala tomu aj vysoká cena, na ktorú nie sme u čínskeho výrobcu zyvknutí. Keď sa už aj zákazník rozhodol akceptovať cenu a zlú dostupnosť, prišli na rad chyby samotného telefónu.

6,4'' obrazovka rozhodne nie je pre každého a som presvedčený, že práve rozmer displeja odradil veľa potenciálnych zákazníkov. Kritizovaná bola tiež veľká brada pod displejom a nevhodné umiestnenie predného fotoaparátu. Kvalita hlavného fotoaparátu tiež neoslovila a veľa zákazníkov sa sťažovalo na revolučný piezoelektrický reproduktor. Mi Mix 2 má tieto chyby opraviť a získať si viac zákazníkov než predchodca.

Balenia zariadení Xiaomi bývajú často veľmi strohé a obmedzujú sa len na to nevyhnuté. Bol to práve Mi Mix, ktorý to zmenil. Vlajkové lode odvtedy dostávajú bohatšie balenia. Mi Mix 2 ako aktuálne najvyšší model výrobcu nie je výnimkou. Xiaomi si dalo naozaj záležať a všetko zabalilo do čiernej krabičky. Nájdeme v nej rýchlonabíjačku, USB-C kábel, redukciu z USB-C na 3,5 mm audio konektor a obal. Prémiový nádych má dokonca aj návod na čiernom papieri so zlatým písmom. Plastový obal síce neohúri tak ako kožený v prípade Mi Mix, no pochváliť môžem presné spracovanie, príjemný materiál na dotyk a vykrojenie pre ľahšie nahmatanie čítačky odtlačkov.

Dizajn novinky priamo nadväzuje na Mi Mix. Xiaomi však s cieľom lepšej dostupnosti a pre zvýšenie predajov spravilo niekoľko zmien. Najväčšou je zmena uhlopriečky zo 6,4'' na 6'', čo robí Mi Mix 2 výrazne menším a jednoduchším na ovládanie. Marketingovým, ale aj rozumným ťahom bolo predstavenie dvoch verzií. Základná má keramickú zadnú časť a kovový rám. Exkluzívna verzia je celokeramická podobne ako Mi Mix.

Výrobca takto nechal na rozhodnutí zákazníka, či je ochotný za celokeramický model zaplatiť viac. Základnú verziu s kovovým rámom, ktorá je určená pre masy, som testoval aj ja. Kovový rám možno nie je taký prémiový ako keramický, no je menej šmykľavý a predovšetkým odolnejší nárazom.

Keramika je momentálne najprémiovejš materiál, aký výrobcovia smartfónov používajú. Jej hlavnou výhodou je vysoká odolnosť voči poškriabaniu. Kľúče, mince ba ani nože ju nepoškodia, no stačí jeden nešťastný pád a praskne. Tvrdosť keramiky si vyberá daň na jej krehkosti. Na internete kolovalo veľa obrázkov rozbitých Mi Mix, ktoré len raz padli na zem, ale praskol im displej. Minimálny keramický rám praskol a odniesol si to tak aj displej. Kovový rám na Mi Mix 2 preto pokladám za rozumnejšie a praktickejšie riešenie. Ak však hľadáte niečo výnimočné, celokeramická Exkluzívna verzia môže byť tým pravým.

Zadná časť na Mi Mix 2 je extrémne lesklá a bez problémov sa dá používať ako zrkadlo. Veľmi ľahko sa však zašpiní odtlačkami a tiež sa v ruke šmýka. Odporúčam preto používať pribalený obal, ak nechcete telefón neustále čistiť a báť sa, či nepadne.

Okrem zmeny v konštrukcii sme sa dočkali zmenšenia brady pod displejom až o 12 %. Stále však je spodný okraj výrazne väčší než ostatné, na čo si treba zvyknúť. Predná kamera je v pravom dolnom rohu rovnako ako na Mi Mix, tentokrát však prekrytá tmavým sklom, aby bola menej viditeľná. Uprostred brady je biela notifikačná dióda. Doteraz som nepochopil, prečo Xiaomi ustúpilo od farebných diód, ktoré malo minulý rok celé portfólio vrátane najlacnejších Redmi smartfónov.

Minimálny okraj okolo displeja pri Mi Mix donútil Xiaomi použiť netradičné riešenie reproduktoru na hovory. Piezoelektrický reproduktor vytváral zvuk tým, že vibroval celou konštrukciou smartfónu. Používatelia sa ale sťažovali na zlú reprodukciu zvuku a fakt, že hovor počuli aj okoloidúci. Novinka tak používa opäť klasický reproduktor, ktorý však bol upravený, aby sa zmestil do stiesneného priestoru a vyúsťuje v tenkej štrbine nad displejom. S kvalitou hovorov aj zvuku som bol spokojný a nemám jej čo vyčítať.

Ovládacia schéma nie je ničím výnimočná. Tlačidlo napájania a ovládač hlasitosti sú na pravej stene. SIM zásuvka je vľavo, sekundárny mikrofón hore. Na spodnej stene je USB-C konektor, reproduktor a mikrofón. Nenájdeme tú 3,5 mm audio konektor ani infraport. Čítačka odtlačkov prstov na zadnej strane pod fotoaparátom je umiestnená v ideálnej pozícii. Nahmatáte ju rýchlo a ľahko. Odomykanie je bleskové a má vysokú úspešnosť.

Mi Mix 2 je vybavený 6'' Full HD+ IPS displejom. Ide teda o Full HD displej, ktorý je na výšku o niečo vyšší kvôli pomeru strán 18:9. Opäť sme sa teda u Xiaomi nedočkali vyššieho rozlíšenia, ktoré konkurencia už dávno ponúka. Na druhej strane, displej je dostatočne ostrý, má verné podanie farieb a výbornú čitateľnosť na slnku. Nižšie rozlíšenie je tiež šetrnejšie k batérií a pomáha aj v hrách, kde sa procesor nemusí toľko namáhať. Displej je tak skôr voľbou rozumu než snaha o predháňanie sa v číslach. V nastaveniach nechýba možnosť aktivovať čítací režim či prispôsobiť si kontrast a farby.

Nebola by to vlajková loď bez poriadnej hardvérovej výbavy. Mi Mix 2 disponuje stále aktuálne najvýkonnejším Qualcomm procesorom Snapdragon 835. Základná verzia dostala 6 GB operačnej RAM pamäte a tri veľkosti úložiska - 64, 128 alebo 256 GB. Exkluzívna keramická verzia je aktuálne ponúkaná len v kombinácii 8 GB RAM a 128 GB úložiska. Ja som testoval najlacnejšiu verziu so 64 GB pamäťou, ktorá má vyše 53 GB voľného miesta po prvom spustení. Všetky veľkosti pamätí sú typu UFS 2.1.

V testoch dosiahlo úložisko jedno z najlepších výsledkov, aké som doteraz videl. Sekvenčné čítanie bolo 802 MB/s a sekvenčný zápis 207 MB/s. Vysoký papierový výkon sa potvrdil aj v AnTuTu, kde Mi Mix 2 dosiahol 180 246 bodov. Opäť ide o jeden z najlepších výsledkov na Android smartfóne s akým som sa doteraz stretol. Hranie aj tých najnáročnejších hier je pre Mi Mix 2 prechádzka ružovou záhradou. Práve tu oceníte nižšie rozlíšenie displeja.

Konektivita na Xiaomi smartfónoch býva často problematická čo s týka LTE sietí. Zvyčajne sa stretneme len s pár základnými sieťami a musíme čakať na rôzne globálne verzie smartfónov, ktoré mávajú aj 800 MHz sieť, ktorú veľa ľudí na Slovensku potrebuje. Mi Mix 2 je prvým smartfónom Xiaomi, ktorý už v základe podporuje všetky dôležité LTE frekvencie, vrátane tých našich. Celkovo telefón podporuje až 43 rôznych LTE, 3G a 2G frekvencií. Výrobca tak telefón prezentuje ako spoločníka vhodného na cestovanie.

Vo výbave nechýba ani najnovšie Bluetooth 5.0, NFC či 5 GHz Wi-Fi s podporou 2x2 MIMO. Chýba však už spomenutý infraport, 3,5 mm audio jack či FM rádio. Napriek keramickej zadnej časti tu nenájdeme ani bezdrôtové nabíjanie. Podobne ako pri ostatných vlajkových lodiach z radu Mi, aj tu sa musíte spoľahnúť len na vnútorné úložisko, pretože SIM slot neobsahuje miesto pre microSD kartu.

Príjemne ma Xiaomi prekvapilo, keď znovu použilo aj reproduktor nad displejom na vytvorenie stereo zvuku ako v prípade Mi 6 a Mi Max 2. Reprodukcia zvuku je tak výrazne lepšia nž na smartfónoch s jedným hlavným reproduktorom. Nevyrovná sa to smartfónom Sony či starším Modelom HTC, no stále je to pokrok. V teste hlasitosti sa s hodnotami 111,4 dB pri bezprostrednej blízkosti a 94,8 dB v 10 cm vzdialenosti zaradil medzi úplnú špičku.

Moje prvé kroky s Mi Mix 2 boli zamerané na odomknutie bootloaderu a inštaláciu preloženého systému z www.miuios.cz. Siahol som po týždennej vývojárskej verzii, ktorá síce nemusí byť tak vyladená ako stabilná verzia, no ako už jej názov napovedá, každý týždeň dostáva aktualizáciu. V jednej z nich pribudla možnosť odomykať telefón rozoznaním tváre. Funguje to prekvapivo dobre, nie však v zlých svetelných podmienkach. Algoritmu rozoznania tváre určite nepomáha ani nepraktické umiestnenie predného fotoaparátu.

MIUI 9 je postavená na Androide 7.1.1 Nougat a prináša všetky vymoženosti tejto verzie Androidu, nie ako verzia MIUI 8.5. Nájdeme tu preto režim viacerých okien, ktorý v predchádzajúcej verzii chýbal. Novej nadstavbe som sa podrobne venoval v recenzií Xiaomi Mi 5X, vypichnem preto len niekoľko hlavných funkcií. Medzi ne patria druhý profil, klonované aplikácie, nahrávanie obrazovky či zámok aplikácií.

Posunom prsta nahor po domácej obrazovke aktivujete vyhľadávanie, ktoré nájde vami zadaný výraz v súboroch, kontaktoch, správach, poznámkach, aplikáciách aj v prehliadači. Správanie všetkých tlačidiel aj ich rozmiestnenie si môžete prispôsobiť. Nechýba ani možnosť stiahnuť si rôzne témy, ja som si zvolil čiernu.

Mi Mix 2 sa prekvapivo spolieha na jeden hlavný fotoaparát. Ten tvorí 12 Mpix Sony IMX386 senzor, ktorý nájdeme v Mi 6, Mi Max 2, Mi Note 3, Mi 5X a Mi A1. Xiaomi zjavne okrem veľkého množstva Snapdragon 625 procesorov objednalo aj veľa týchto senzorov, keď ich používa v toľkých modeloch. Senzor má 1,25 μm pixely a päť šošoviek. Fotoaparát je vybavený štvorosou optickou stabilizáciou, clonou f/2.0, duálnym LED bleskom a PDAF zaostrovaním. Videá dokáže nahrávať vo Full HD (30 fps) a 4K (30 fps). Zaujímavým detailom je lem fotoaparátu z 18 karátového zlata.

Kvalita fotografií a videí je dobrá, no na úplnú špičku na trhu ešte nemá. Xiaomi sa v tejto oblasti za posledný rok veľmi zlepšilo, no stále to nie je úplne ono. Pri priamom porovnaní fotoaparátov so Samsungom Galaxy Note 8 je vidno na fotografiách zhotovených Mi Mix 2 väčší šum a menšiu ostrosť. Nočné fotografie sú výrazne horšie, situáciu zachraňuje až nočný režim, ktorý ponúka 32-sekundovú uzávierku. Až vtedy sú fotografie na úrovni alebo o máličko lepšie, než ponúka Note 8 len s 10-sekundovou uzávierkou.

Predná 5 Mpix Full HD kamera ja kategória sama o sebe. Netradičný dizajn ju premiestnil do pravého dolného rohu. Pri držaní v ruke ju tak ľahko zakryjete. Záznam z nej je tiež netradičný, kedže vás natáča z podivného uhla. Po prvom spustení fotoaparátu ste preto upozornení, že pri fotografovaní prednou kamerou máte otočiť smartfón hore nohami. To nie je zrovna praktické a viem si predstaviť, že v niektorých aplikáciách to ani nie je možné. Kvalitou predný fotoaparát tiež neohúri, ale ani nesklame.

Stále teda platí, že Xiaomi je krok späť oproti aktuálne najlepším smartfónom na trhu. Rozdiel sa však postupne zmenšuje, no kedy sa vytratí je ťažké povedať. Treba brať do úvahy cenu Xiaomi zariadení,ktorá je častokrát polovičná až tretinová oproti konkurencii. Aspektov, ktoré ovplyvňujú výsledky fotoaparátov, je niekoľko. Senzor v tomto prípade až takú veľkú vinu niesť nebude, skôr si myslím, že je na vine optika a softvér. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Mi Mix 2.

Pri predstavení Mi Mix 2 ma nepríjemne prekvapila kapacita batérie. Výrobca ju oproti Mi Mix znížil o celých 1000 mAh. Novinka má tak 3400 mAh, čo je stále ľahký nadpriemer, no výrazne menej než mal predchodca. Výdrž batérie je veľmi dobrá a zodpovedá tomu, na čo som pri Xiaomi zvyknutý. Telefón mi vždy vydržal celý deň, pričom displej býval zapnutý 5 až 6 hodín. Len výnimočne som sa dostal pod úroveň piatich hodín. Počítajte teda s dobrou celodennou výdržou, dva dni sú možné len pri šetrnom používaní.

V balení nájdeme nabíjačku s podporou rýchleho nabíjania Qualcomm QuickCharge 3.0 a výstupom 5 V 3 A / 9 V 2 A / 12 V 1.5 A. Rýchlosť nabíjania je nasledovná

- 5 min = 10 %

- 10 min = 19 %

- 15 min = 27 %

- 30 min = 55 %

- 60 min = 92 %

- 85 min = 100 %

Výhody:

+ dizajn a spracovanie

+ vysoký výkon

+ až 256 GB úložisko a 8 GB RAM

+ pekný displej s výbornou čitateľnosťou na slnku

+ plná podpora LTE frekvencií

+ dobrá výdrž batérie a rýchle nabíjanie

+ dual SIM

+ bohaté balenie

Nevýhody:

- nevhodne umiestnený predný fotoaparát

- chýba 3,5 mm audio konektor, infraport, FM rádio a slot na microSD kartu

- iba priemerná kvalita fotografií a videa

- keramika sa ľahko špiní a je veľmi krehká

Orientačná cena: 540 € (zľavový kupón v závere článku)

Záver

Xiaomi Mi Mix 2 treba chápať ako dizajnový skvost s vysokým výkonom a dobrou výdržou. Prirovnal by som ho k športovému autu. Podobne, ako sa športové auto nehodí na dovolenku alebo do terénu, tak ani Mi Mix 2 nie je špičkou vo všetkých ohľadoch. Fotoaparáty sú za vlajkovými loďami renomovaných značiek stále krok pozadu. Umiestnenie predného fotoaparátu je tiež veľký kompromis. Konektivita by mohla byť bohatšia a nízke rozlíšenie displeja je síce rozumnou voľbou, ale opäť nedostatkom oproti konkurencii. Mi Mix 2 si kúpite rovnako ako v prípade športového auta pre jeho lákavý dizajn, extrémny výkon a exkluzívne spracovanie. Spotreba, počet miest na sedenie ani veľkosť kufra vás jednoducho nezaujíma.

Pri celkovom hodnotení Xiaomi Mi Mix 2 netreba zabudnúť ani na jeho cenovku. V našich e-shopoch je vysoká, okolo 540 €. V oficiálnom obchode mi-store.sk sa zatiaľ nepredáva. Oficiálna európska distribúcia v Španielsku má cenovku 499 € za základný 64 GB model. Zo zahraničia ho však dokážete kúpiť ešte lacnejšie. V obchode Gearbest.com si môžete Xiaomi Mi Mix 2 v 64 GB verzii zakúpiť s kupónom FONYMIX2 za 379 €.

Predajca odporúča použiť prepravu Belgium Registered, alebo inú registrovanú dopravu ako náhradu za EU Express. Pri použití takejto dopravy prepláca všetky colné poplatky aj daň.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Mi Mix 2.

Diskusia k článku:

Me_Gusta 04.01.2018 - 19:13

Parádna recenzia a musím sa priznať, že jedna z mála ktorú som prečítal komplet celú a bavila ma. Samozrejme bavia ma všetky na fony.sk. Trochu mimo tému, ale bol by som rád a určite nie len ja, keby sa točia videá na všetky xiaomi zariadenia ako bola váha, hodinky atď. Na YouTube je toho po SK/CZ málo alebo skôr nič. Prajem pekný zvyšok dňa :)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne04.01.2018 - 23:33 Trvalý odkaz

tie farebne notifikacne ikonky z MIUI (resp 3 bodky ako suhrnne info o notifikaciach), rovnako ako v EMUI ma triggeruju af. na pracu telefon s EMUI ok, ale pouzivat to ako daily driver na sukromne ucely, tak moja OCD ma dovedie k sialenstvu. Prvy Mi Mix sa mi pacil, velmi. Tento druhy uz ani nie, tieto bezramcekove cirkusy by mohli nadobudnut nejaku pouzitelnu formu.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy05.01.2018 - 00:15 Trvalý odkaz

Co je na bezramcekovom cirkuse nepoužiteľné?

viperman06.01.2018 - 07:49 Trvalý odkaz

autor pise ze postupne vsetci predstavili natiahnute smartfony, SONY nie a dufam ze to tak ostane mne vyhovuje 16:9 :) bezramcekovy telefon mi prijde horsi na drzanie a ani dizajn sa mi nepaci.. a vyzeraju tie telefony na jedno kopyto poslednu dobu.

a mi mix nebol urcite prvy bezramovy telefon, ten nekedy vyrobil este v roku 2014 SHARP.

Celá diskusia 4 príspevky