Porovnanie procesorov dnešných smartfónov

Kam sme sa za rok posunuli? Aký je rozdiel medzi high-endový a low-endovým čipom? V článku sme sa snažili nájsť odpovede.

Minulý rok sme vám priniesli porovnanie top procesorov vo vlajkových lodiach. Celý rok som zbieral údaje zo všetkých mnou testovaných telefónov. V tomto článku si ukážeme, aké sú rozdiely medzi najlacnejšími a najdrahšími zariadeniami a taktiež, kam sme sa za rok v oblasti výkonu posunuli.

Stále platí, že najväčšími hráčmi na trhu sú Qualcomm a Samsung, no Huawei a MediaTek napredujú míľovými krokmi, a postupne ich dobiehajú. Zabudnúť netreba ani na Apple a ich najnovší procesor A11 Bionic. To, ktorý procesor je tohoročným kráľom, je vám už zrejme jasné. Grafy sú preto zamerané na porovnanie, nie hľadanie najvýkonnejšieho procesora súčasnosti

Procesory boli podrobené viacerým benchmarkom za účelom zistenia ich hrubého výkonu. Upozorňujem, že použitie daného procesora ešte neznamená spokojnosť s konkrétnym zariadením. Do úvahy je potrebné brať aj viacero faktorov, od ďalších komponentov, softvérovej výbavy a optimalizácie až po cenu zariadenia. Pred kúpou si preto určite prečítajte recenziu konkrétneho smartfónu.

Prvým a najznámejším benchmarkom je AnTuTu (Google Play, App Store). Tento benchmark nám priblíži celkový výkon zariadenia.

A11 Bionic na prvých dvoch pozíciách tu jasne ukazuje svoju dominanciu. Nasleduje veľa smartfónov so Snapdragon 835, dvojica Samsungov s Exynos 9 8895 a prekvapivo aj Huawei Mate 10 Pro s Kirin 970. Prvýkrát tak Huawei s HiSilicon procesorom hrá prvú ligu. P10, P9 aj prechádzajúce modely Mate vždy za Snapdragonmi a Exynosmi zaostávali.

Medzigeneračný skok top procesorov je na úrovni tridsať až štyridsaťtisíc bodov. Zaujímavá je ďalej záplava smartfónov so Snapdragon 625, ktoré majú okolo 63 000 bodov. Tento rok to bol veľmi často používaný procesor v nízkej až strednej triede.

Pokračovať budeme s testami Geekbench 4 (Google Play, App Store), ktoré testujú výkon jedného jadra, všetkých jadier a grafiky samostatne.

Single-core testy nie sú prekvapením. Procesory od Apple tu boli vždy najsilnejšie a dvojnásobný výkon oproti konkurencii si stále držia. Ostatné top procesory sa tento rok veľmi nezlepšili, nakoľko nové Snapdragony aj Exynosy boli skôr evolúciou minuloročných verzii.

Nárasty výkonu tak vidíme skôr v multi-core teste, kde najmä Snapdragon 835 s ôsmimi jadrami zaznamenal viac než 50 % nárast výkonu. Je zaujímavé, že smartfóny so Snapdragon 625 sú na úrovni minuloročného top modelu Snapdragon 820 a 821. Tabuľke opäť dominujú smartfóny iPhone s procesorom A11 Bionic.

Test grafickej karty opäť vyhral A11 Bionic nasledovaný Exynos 8895 a Snapdragon 835. Kirin 970 tu mierne zaostáva, je na úrovni minuloročného Snadpragon 820.

Vellamo (Google Play) Metal, ktorý testuje výkon jedného jadra tento rok veľmi nápomocný nebol. Veľa z testov nových smartfónov nie je kompletných. Skóre označené hviezdičkou sú bez testu vnútorného úložiska. Z nejakého nejasného dôvodu aplikácia nedokázala otestovať rýchlosť úložiska. Nepomohlo ani niekoľkonásobné opakovanie testu.

Multicore test vo Vellamo sa potýkal s podobným problémom, no ovplyvnil menej smartfónov, Tento benchmark zjavne vyhovuje procesorom Kirin, ktoré zaberajú prvé štyri pozície.

Prejdime na testy grafického procesora v aplikáciách GFXBench (Google Play, App Store) a 3DMark. Prvým testom je Manhattan 3.1 vo Full HD. Používam verziu Offscreen, ktorá neberie do úvahy rozlíšenie displeja smartfónu aby boli výsledky objektívne. Ak by sme brali do úvahy normálne testy, s prehľadom by zvíťazili Xperia XZ1 Compact a iPhone 8, ktoré majú nízke rozlíšenie displeja. Naopak, smartfóny s QHD displejmi by boli výrazne nižšie. Nakoľko nás zaujíma surový výkon grafiky, offscreen testy nám poskytnú objektívnejšie výsledky.

Zaujímavé je veľké rozmedzie medzi výsledkami na Snapdragon 835 ale aj starších 820 a 821. Predpokladám, že rozdiely majú na svedomí rôzne frekvencie grafického procesora, ktoré si môže každý výrobca upraviť. A11 Bionic vidíme opäť na vrchu tabuľky, Exynosy 8895 s Mali-G71 MP20 sú v tesnom závese. Mate 10 Pro s novšou Mali-G72 MP12 viditeľne zaostáva. Dôvodom bude zrejme výrazne menší počet jadier - 12 vs 20.

Novší Car Chase test nám ukazuje vyrovnanosť výkonu Andreno 540 v Snapdragon 835 a Mali-G71 MP20. Bohužiaľ Car Chase test nie je dostupný na iOS, nemôžeme si preto ukázať výsledky z A11 Bionic.

3DMark (Google Play, App Store) naštastie na iOS je. Ice Storm Unlimited porovnáva výkon v offscreen teste pri rozlíšení 720 x 1280 bodov. Všetky grafické procesory tak môžu ukázať svoju silu bez ohľadu na rozlíšenie a iné faktory. A11 Bionic doslova trhá konkurenciu s viac než 50 % vyšším výkonom. Snapdragonom sa za rok zvýšil výkon o 30 %, no iPhonu až o 80 %. Pekne tu tiež môžeme vidieť výkon lacnejších Snapdragon 625, ktorý je oproti 835 asi tretinový.

Sling Shot Extreme slúži na porovnanie výkonu v QHD rozlíšení. Všetky testy na Android smarfónoch sú na OpenGL ES 3.1, Apple využíva svoje vlastné API s názvom Metal. Na Androide je už dostupné aj nové API Vulkan, v tomto teste však dosahuje nižšie skóre.

Celkový výkon zariadenia nám otestuje aplikácia PCMark (Google Play) s testami Work a Work 2.0

V staršom teste o prvenstvo bojujú Snapdragon 835 a procesory HiSilicon Kirin. Exynosy z nejasného dôvodu značne zaostávajú. Opäť môžeme vidieť ako sa smartfóny so Snapdragon 625 dotiahli na minuloročné Snapdragon 820 a 821.

Novšia verzia Work 2.0 má podobné výsledky. Škoda, že PCMark nie je dostupný na iOS.

Na záver sa ešte pozrieme na rýchlosti vnútorného úložiska. Musím upozorniť na fakt, že všetky Android smartfóny boli testované aplikáciou AndroBench (Google Play). Táto aplikácia však nie je dostupná na iOS, použil som preto alternatívu v podobe PerformanceTest Mobile (App Store). Pretože boli testy vykonané na dvoch rôznych aplikáciách, treba brať výsledky rýchlosti sekvenčného zápisu a čítania na iPhonoch s rezervou.

Súčasné vlajkové lode dosahujú približne 800 MB/s pri čítaním čo je dvojnásobok oproti minulému roku. Zápisy sú ale limitované na približne 200 MB/s. Na spodnom konci tabuľky je dobré si všimnúť niektoré lacné smartfóny. Rýchlosti čítania sú približne rovnaké, no niektorí výrobcovia zjavne používajú lacnejšie čipy s pomalšími zápismi.

Záver

Apple s čipsetom A11 Bionic je tohtoročným kráľom, o tom nie pochýb. V niektorých testoch má až dvojnásobný výkon oproti konkurencii, no väčšinou je rozdiel "len" 50 %. Veľký skok zaznamenal Huawei s procesorom HiSilicon Kirin 970, ktorý sa prvýkrát vyrovnal konkurencii. Grafika ešte mierne zaostáva, no multicore test tento čipset konzumuje na raňajky. Treba však brať do úvahy, že oba tieto čipsety sú pomerne nové a bojujú s už takmer rok starými Snapdragon a Exynos procesormi. Snapdragon je stále zárukou vysokého procesného aj grafického výkonu. Exynosy si so Snapdragonmi môžu podať ruky, nevýhodou je snáď len ich obmedzená dostupnosť.

Čo nás čaká v budúcom roku? Už v januári s najväčšou pravdepodobnosťou uvidíme nový Snapdragon 845 a Exynos 9810, ktoré budú udávať trend pre budúci rok. Predpokladám väčšie rozšírenie AI, machine learning a AR možností čipsetov. Vzhľadom na použitie rozšírenej a virtuálnej reality sa budú klásť veľké nároky aj na grafické procesory. Rozhodne sa máme na čo tešiť.

Diskusia k článku:

shaggy 02.01.2018 - 12:31

A potom to Apple aj tak pribrzdi :-)

Tomas02.01.2018 - 12:48 Trvalý odkaz

A11 bezkonkurenčne najlepsi. To musia uznaj aj navacsie android ovce.

rtg02.01.2018 - 13:27 Trvalý odkaz

Ale HW nie je všetko, vždy sa tým oháňali epláci :)

Tomáš Brestovanský02.01.2018 - 15:05 Trvalý odkaz

Momentálne je A11 určite najrýchlejšia, na druhej strane bojuje s rok starými Snapdragonmi a Exynosmi. Dalo by sa teda povedať, že sú takmer o roku pozadu, alebo dopredu? :) Tento alebo budúci týždeň uvidíme nové modely a zrejme aj prvé smartfóny s novou generáciou procesorov. Každopádne Apple mal vždy silný single core výkon a to sa zrejme meniť nebude. Osobne od 845 a 9810 neočakávam nejaké závratné výkonové skoky, najmä preto že nemáme nový výrobný proces. Predpokladám, že uvidíme rýchlejšie modemy, lepšie spravovanie fotografii či širšiu implementáciu AI, AR, VR atď.

TechGuy02.01.2018 - 16:15 Trvalý odkaz

Exynos 9810 bude podľa mňa celkom slušný konkurent A11-ky, single core + 37,7%, multicore + 23,36%. Kirin 970 ledva zvláda konkurovať Exynosu 8895.

Celá diskusia 15 príspevkov