Xiaomi Huami AmazFit Bip - dlhá výdrž, nízka hmotnosť

Recenzia inteligentných hodiniek s GPS, meraním tepu, vodeodolnosťou IP68, trojtýždňovou výdržou a always-on displejom.

Spolupráca Xiaomi a Huami je veľmi plodná. Jej výsledkom je napríklad výborný lacný náramok Mi Band 2 či jedny z najzaujímavejších hodiniek AmazFit/Pace. Najnovším prírastkom do rodiny sú hodinky AmazFit Bip, ktoré patria niekde medzi tieto dva produkty. Bip ponúkajú podobné funkcie ako AmazFit, no sú výrazne lacnejšie. Nižšia cena sa odrazila na použitých materiáloch, veľkým prekvapením je však výdrž batérie.

Základné parametre:

Rozmery 35 x 42 x 10 mm, hmotnosť 32 g, 1,28'' always-on transflektívny farebný dotykový LCD 176 x 176 bodov, 190 mAh batéria, výdrž 45 dní, odolnosť voči vode a prachu (IP68), senzor tepu, GPS, Glonass, Bluetooth 4.0

Obsah balenia:

Huami AmazFit Bip, nabíjacia kolíska s USB káblom, dokumenty.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

AmazFit som trochu kritizoval za oranžový remienok, ktorý kazil prémiový dojem z keramického tela. V predaji sa neskôr objavila medzinárodná verzia Pace, ktorá už mala čierny remienok. Rovnakej farby je aj remienok AmazFit Bip. Opäť ide o silikón, ktorý je príjemný na dotyk, čo je pri výrobkoch Huami už štandardom.

Chválim kovovú pracku na upínanie, ktorá je výrazne lepšia než pri Mi Band 2. Počas používania som si však všimol, že sa remienok špinil viac než pri ostatných dvoch náramkov. Poteší preto možnosť vymeniť ho za iný 20 mm podľa vlastného výberu.

Najväčší rozdiel oproti AmazFit je vidieť v konštrukcii Bip. Hodinky už nemajú prémiové keramické telo, ale len jednoduchý plast. Testovaná verzia je čiernej farby, na výber sú však aj ďalšie - biela, oranžová či kaki. Čierna je najkonzervatívnejšia a najvhodnejšia do spoločnosti. Z plastového tela síce nesrší elegancia a prémiovosť, na druhú stranu má jednu podstatnú výhodu a to hmotnosť. AmazFit Bip vážia spolu s remienkom len 31 gramov, čo je menej než keramické telo AmazFit. Hodinky preto ruku vôbec nezaťažujú a veľmi ľahko zabudnete, že ich na ruke vôbec máte. Vhodné sú tak aj pre nežnejšie pohlavie, ktorému ťažké hodinky často prekážajú. Chválim zvýšenú odolnosť voči vode a prachu IP68.

Displej AmazFit Bip je rovnakého typu ako pri AmazFit. Ide o transflektívny LCD displej, ktorý je neustále zapnutý a odráža svetlo. Na slnku je čitateľnosť výborná, v tme si musí displej pomôcť podsvietením. To je ale väčšinu času vypnuté, čím sa šetrí batéria. Rozlíšenie štvorcového displeja je 176 bodov. Nejde tak o veľmi jemný displej a jednotlivé pixely je možné vidieť voľným okom. Ak hľadáte čo najkrajší displej, siahnite po Gear S3 alebo Ticwatch 2. Displej je chránený ochranným sklom Gorilla Glass 3 s 2,5D zaoblením. Menšie rozlíšenie a netradičná technológia displeja však majú veľkú výhodu. Tou je výdrž na jedno nabitie.

Výdrž inteligentných hodiniek býva veľmi krátka, zvyčajne 1 - 2 dni. To sa mi potvrdilo pri

Samsung Gear S3 Frontier, Ticwatch 2 či naposledy pri

Samsung Gear Fit 2 Pro. AmazFit ma preto s 5- až 7-dňovou výdržou očarili. Ešte lepšie sú na tom Vector Luna, ktoré mi vydržali až mesiac, no za cenu čiernobielej obrazovky.

Najlepšiu výdrž z testovaných náramkov majú Mi Band 2, ktoré vydržia mesiac až dva v závislosti od používania. To je ale pri miniatúrnom displeji pochopiteľné. Výdrž AmazFit Bip je pre podľa mňa malým zázrakom. Hodinky mi vydržali na jedno nabitie tri týždne, počas ktorých boli neustále pripojené k telefónu, merali kroky, spánok, upozorňovali ma na správy z telefónu a ráno ma budili. Za deň vibrovali nespočetne veľakrát, rozhodne viac než stokrát.

GPS som počas testu použil len dvakrát. Ak ho budete používať častejšie, výdrž bude samozrejme horšia. Výrobca udáva 45 dní pri jednom behu za týždeň, 100 upozorneniach a 10 % jase. V pohotovostnom režime - zobrazenie času, monitorovanie chôdze a spánku, by mali vydržať štyri mesiace. Pri nepretržitom GPS až 22 hodín.

Za menšie negatívum hodiniek považujem kolísku na nabíjanie. Tá funguje na rovnakom princípe ako Mi Band 2 a AmazFit, teda hodinky sa nabíjajú pomocou zlatých kontaktov a pohyblivých pinov vystupujúcich z tela kolísky. Bip je potrebné do pribalenej kolísky vtlačit jedným smerom, pričom nie vždy sa podarí hodinky pripojiť na prvý raz. Jednoduchosť používania je horšia než v prípade AmazFit, no vďaka trojuholníkovej kolíske dokážu Bip informovať o čase aj keď sa nabíjajú. Kolíska je už vybavená USB káblom, ktorý si teda nemusíte nosiť so sebou ako v prípade AmazFit. Na druhej strane, keď sa kábel poškodí, hodinky už nenabijete. Nabíjanie trvá niečo viac ako dve hodiny.

Navigácia prostredím hodiniek je jednoduchá. Potiahnutím prsta zhora sa dostaneme k informáciám o stave batérie a pripojenia Bluetooth. Nachádza sa tu tiež ovládanie režimu nerušiť, ktorý môže byť aj automatický. Posunom prsta nahor listujete medzi poslednými upozorneniami. Pri pohybe doprava prechádzate cez menu obsahujúce Prehľad, Aktivity, Počasie, Budíky, Časovač, Kompas a Nastavenia. Po kliknutí na jednu z týchto položiek sa dostanete do ďalších funkcií a režimov. V prehľade môžete vidieť počet krokov a prejdenú vzdialenosť, počet spálených kalórii či aktuálny tep. V aktivitách si môžete vybrať z behu vonku, na páse, chôdze či cyklistiky. V časovači nájdeme stopky a odpočet.

Podobne ako pri Huami AmazFit, aj AmazFit Bip sú predávané s čínskym systémom. Existuje aj medzinárodná verzia, ktorá má podporu anglického jazyka, no ten sa zobrazí len vtedy, ak aj pripojený smartfón je v angličtine. Ja som testoval čínsku verziu, do ktorej som nahral najskôr češtinu a neskôr aj slovenčinu. Inštalácia je časovo náročnejšia, no jednoduchšia než v prípade AmazFit. Potrebovať budete aplikáciu GadgetBridge a preložený softvér. Všetky potrebné informácie o inštalácii a aj preložené verzie OS nájdete na miuios.cz

Hodinky sa pripájajú k aplikácií Mi Fit, ktorá je dostupná na Google Play a App Store. Softvér prešiel niekoľkými vylepšeniami a vo verzii 3.0 dostal aj úplne nový grafický kabát. Po pripojení hodiniek si v aplikácii viete zobraziť prejdenú vzdialenosť, mapu GPS trasy, dĺžku spánku či nastaviť zobrazovanie upozornení z konkrétnych aplikácii. Mi Fit zvyčajne chválim za pekný dizajn, jednoduché ovládanie, slovenský preklad a predovšetkým užitočnosť. V prípade AmazFit Bip som však narazil na jedno nepríjemné obmedzenie aplikácie.

Pri zobrazení správy zo smartfónu nedokáže správne zobrazovať znaky s diakritikou, nahradí ich obdĺžnikmi. Niektoré slová sa tak stávajú nečitateľnými, čo znižuje užitočnosť hodiniek. Riešením tohto problému je použitie alternatívnej aplikácie Notify & Fitness for Amazfit a zakúpenie Pro verzie za 2,89 €. Táto aplikácia dokáže úplne nahradiť Mi Fit a ponúka výrazne viac možností prispôsobenia.

Jej hlavnou výhodou je však schopnosť zbaviť správy diakritiky, vďaka čomu sa na hodinkách zobrazia správne a čitateľne. Za jediné negatívum aplikácie považujem jej veľkú komplexnosť, pre ktorú sa v nej zložito orientuje a nastavenie podľa vašich predstáv môže zabrať aj desiatky minút.

Výhody:

+ cena

+ hmotnosť

+ výdrž batérie

+ čitateľnosť na slnku

Nevýhody:

- náročnejšia zmena jazyka

- nedá sa odpovedať na správy

- zlé zobrazovanie diakritiky správ cez Mi Fit

Orientačná cena: 60 € (zľavový kupón v závere článku)

Záver

Xiaomi Huami AmazFit Bip sú ďalším vydareným príslušenstvom, ktoré vzniklo zo spolupráce týchto firiem. Veľmi chválim trojtýždňovú výdrž, nízku hmotnosť a dobre čitateľný displej na slnku. Bip majú veľa spoločného s AmazFit, no stoja až o polovicu menej. Pripraviť sa budete musieť na mierne komplikovanú inštaláciu slovenčiny a problémy s diakritikou v správach. Všetko sa však dá vyriešiť a potom sú AmazFit Bip sú podľa môjho názoru jednými z najlepších hodiniek na trhu. Pomer ceny a výkonu sa jednoducho nedá ignorovať.

V obchode Gearbest.com si môžete Xiaomi Huami AmazFit Bip zakúpiť s kupónom AMTCH za 43 €. Predajca odporúča použiť prepravu Belgium Registered, alebo inú registrovanú dopravu ako náhradu za EU Express. Pri použití takejto dopravy prepláca všetky colné poplatky aj daň.

Diskusia k článku:

vito45 29.12.2017 - 10:50

Zdravím, chcel by som sa spýtať či tieto hodinky dokážu tieto veci: ovládať hudbu v mobile pozrieť si udalosti v kalendári časovač na štýl minútky pri vareníu inak ďakujem za peknú recenziu

Tomáš Brestovanský29.12.2017 - 11:06 Trvalý odkaz

Ahoj, ovládanie hudby ani prezeranie udalostí v kalendári nie je možné. V menu pod položkou Časovač nájdeš Odpočet, kde si vieš nastaviť počet minút a sekúnd, ktoré sa budú odpočítavať. Okrúhle Amazfit dokážu ovládať hudbu aj prehrávať lokálne uložené skladby. Ak sa nemýlim, kalendár ale ani tu nenájdeš. Možno už nejaký fanúšik vytvoril na to aplikáciu, ale nič rozumné sa mi nepodarilo nájsť.

Peter Bumbaldek29.12.2017 - 15:48 Trvalý odkaz

Ovladat hudbu v mobile je mozne cez externe aplikacie "notify n fitnes for amazfit" alebo "tools n amazfit" - robi sa to naprogramovanim funkcie na pocet stlaceni hlavneho tlacitka na hodinkach. Divim sa ze to autor tohoto prehladu nevie, ked pouziva notify apku.

inak hodinky mam par tyzdnov, su skvele, to co vedia robia paradne, maximalna spokojnost. amazfit pace ma odrazdali priemernou vydrzou, inak tiez skvele hodinky.
kvoli vydzri som pouzival rok mi band a potom rok mi band 2 a amazfit bip maju vsetko, co mi chybalo pri mi band 2.

lukas8729.12.2017 - 16:51 Trvalý odkaz

Zdravim Vas pan Brestovansky. Chcem sa spytat ako je to s tou uhradou clo a poplatkami. Vidim ze do konca akcie ostava 1 den a rad by som objednal. Je nutne nejako ziadat spat poplatky alebo mi bude normalne z paypalu strhnutych iba 43€ a zbytok uz ja neriesim. Dakujem.

Tomáš Brestovanský29.12.2017 - 17:22 Trvalý odkaz

Máš pravdu, dá sa to v aplikácii nastaviť, no vyzerá to tak, že vždy len pre konkrétnu aplikáciu. Čo si si ale všimol je, že minimálne pri YouTube je medzi stlačením tlačidla a pozastavením videa niekoľkosekundové okno...

Notify apku som si stiahol len kvôli správnemu zobrazovaniu upozornení, o programovaní tlačidla som nevedel. Celý čas som používal hodinky s oficiálnou aplikáciou Mi Fit, kde ovládanie hudby nenájdeš. Každopádne ďakujem za tip :)

Celá diskusia 26 príspevkov