Project Tango končí. Google prechádza na lacnejšiu alternatívu

Firma prechádza na technológiu ARCore, ktorá síce nebude taká dokonalá, ale je lacnejšia a nevyžaduje žiadny špeciálny hardvér. Snímanie bude fungovať cez klasické kamery v telefónoch.

Pred rokom sme vám priniesli správy o Projecte Tango. Išlo o rozšírenú realitu od Google, ktorá využívala pokročilé počítačové videnie, snímanie hĺbky a sledovanie pohybu, vďaka čomu dokázala na obrazovke vytvárať zaujímavé 3D zážitky.

Na svoje fungovanie však okrem softvéru vyžadovala aj špecializovaný hardvér, ktorý nebol lacný. Jeho podpory sa doteraz dočkali len dva telefóny - Lenovo Phab 2 Pro a Asus Zenfone AR.

Medzitým našli výrobcovia iný spôsob, ako priniesť funkcie rozšírenej reality do telefónov s bežným hardvérom Google sa tak rozhodol ukončiť od 1. marca 2018 podporu Projectu Tango. S rozšírenou realitou však nekončí, má pripravený nový systém založený na technológii ARCore. Nie je síce taký presný a dokonalý ako Project Tango, ale nevyžaduje žiadne špeciálne senzory a všetko funguje pomocou klasických kamier v telefónoch.

Vďaka tomu bude rozšírenú realitu využívať viac ľudí. Prechod na ARCore sprevádza aj nová aplikácia AR Stickers, ktorá do záberu kamery pridáva pohyblivé 3D postavičky.

Funguje zatiaľ len v spolupráci s kamerou Pixel telefónov druhej generácie, no postupne by sa mala rozšíriť na ďalšie modely. Jej používanie bude ale vyžadovať operačný systém Android 8.1 Oreo.

Zdroj: theverge.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu