HTC Sensation

PRVÝ KONTAKT so smartfónom + VIDEODotykový smartfón s OS Android 2.3.3, SLCD 4,3'' qHD displejom, 8 Mpix fotoaparátom s AF, Wi-Fi, GPS, DLNA, FM rádiom, 3,5 mm jackom, HSPA a Bluetooth 3.0.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom,

OS: Android 2.3.3

procesor: dvojjadrový 1,2 GHz Qualcomm MSM 8260

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 126 x 65 x 11 mm

hmotnosť: 148 gramov (zistená: 149 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), 540 x 960 b., 53 x 95 mm, uhlopriečka 4,3'' (108 mm), Gorilla Glass

fotoaparát: 8 Mpix, duálny LED blesk, autofókus, záznam Full HD videí (1920 x 1080 b., 30 fps),

druhý fotoaparát: VGA kamera nad displejom

pamäť: 768 RAM + 1 GB ROM + microSD (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi 802.11b/g/n, DLNA,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), rozpoznávanie hudby,

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor, HDMI v rámci microUSB (MHL) konektora,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion 1520 mAh

výdrž: do 8 h hovoru / 350 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

cena a dostupnosť: okolo 549 € / v predaji

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny kryt objektívu, xenónový blesk,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

Android 2.3.3

Obsah balenia:

nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá s diaľkovým ovládaním hudobného prehrávača, pravdepodobne 8 GB pamäťová karta, potrebné dokumenty.

HTC Sensation je vlajkovou loďou tejto taiwanskej značky, ktorá dizajnom pokračuje v nastolenom trende. Hoci je hlavným prvkom tejto novinky displej, začnem ostatnými časťami. Pod obrazovkou sa nachádzajú štyri kapacitné tlačidlá. Môžem povedať, že miesta okolo nich je dosť, takže budem opäť kritizovať len fakt, že ani jedno nie je hardvérové. Displej tak rozsvietite len tlačidlom v hornej stene. Telefón je to veľký a relatívne ťažký. Najmä v porovnaní s Galaxy S II a Xperiou Arc. microUSB konektor výrobca umiestnil do ľavej bočnej steny, čo nepovažujem za veľkú výhru. Ovládač hlasitosti v ľavej stene je výhodou pri telefonovaní, zoom fotoaparátu som na mobile aj tak nikdy nepoužil.

Displej HTC Sensation (540 x 960 = 518 tis. bodov) má o 26 % väčšie rozlíšenie než Xperia Arc (480 x 854 = 410 tis. bodov) a dokonca o 36 % viac pixelov než Galaxy S II (480 x 800 = 380 tis. bodov). A to sa počíta najmä vo webovom prehliadači, prezeraní fotografií, oceníte to pri domácej obrazovke Elixir, malom písme v aplikácii Calendar Pad, atď. Pri bežnom používaní to však nie je taký extrémny rozdiel, ako to môže vyzerať v reči čísel. Plocha displeja Xperie Arc má 48 cm2 (52 x 93 mm), Galaxy S II má približne 49 cm2 (56 x 88 mm) a plocha obrazovky HTC Sensation má 50 cm2 (53 x 95 mm). Pri sledovaní moderných širokouhlých filmov na ležato tak ponúkne Arc rovnaký zážitok ako Sensation, pri písaní textov v tradičnej polohe na výšku dokonca oboch konkurentov prekonáva Galaxy S II s extrémne širokým displejom. Po týchto riadkoch teda Sensation neočarí displejom až tak extrémne, ako sa mohlo zdať na prvý pohľad. Dokonca široký displej Galaxy S II najvhodnejší na písanie textov v polohe na výšku neznamená nijak extrémnu šírku telefónu (66 mm oproti 65 mm HTC Sensation).

Odblokovací displej obsahuje vďaka najnovšej verzii HTC Sense 3.0 nadstavbu s možnosťou okamžite spustiť jednu zo štyroch vami zvolených aplikácií. Tak môžete s odblokovaním displeja napríklad rovno spustiť fotoaparát, ale môžete tiež iba displej odblokovať. Nová nadstavba HTC Sense 3.0 má množstvo vylepšení, celkové prispôsobenie obrazoviek je lepšie a lepšie. HTC Sense je často dôvodom, prečo si ľudia vyberajú smartfóny s logom HTC. A ja sa im ani nečudujem. Sense ponúka rýchly prenos kontaktov z rôznych smartfónov (napr. Symbianov) do vášho nového telefónu, vzdialený prístup k telefónu, peknú domácu obrazovku s počasím, aplikáciu Friend Stream a množstvo ďalších zaujímavých aplikácií (HTC Hub, HTC Likes, Zrkadlo, svietidlo Blesk). Nové sú aj vyzváňacie tóny, z ktorých som si nemal problém vybrať decentné a pekné zvonenie. Medzi vylepšenia HTC Sense 3.0 patrí inovovaná grafika, animácie spolu s novými widgetmi a efekty počaia.

Z pracovných funkcií poteší plnohodnotné inteligentné vyhľadávanie kontaktov. Na iných značkách hneď inštalujem SuperDial, tu nemusím.

Fotoaparát je slušnej kvality, aj keď bez červeného fľaku v strede sa nezaobíde. Ten spomedzi androidov eliminovali snáď len inžinieri zo Sony Ericssonu. Po prvom spustení si hneď v nastaveniach vypnite režim 16:9, ten len oreže originálnu snímku. To môžete predsa aj dodatočne. Pochvalu si zaslúži makro, teda smímanie veľmi blízkych objektov. Tým sa prispôsobuje aj dvojitý blesk. Páči sa mi, že geo-tagging využijete aj pri listovaní galériou. Stačí kliknúť pod fotografiou na "Ukázať na mape". Nechýbajú ani šikovné úpravy snímok.

UKÁŽKA VIDEA Full HD (súbor 31 MB, H.264; obraz: 1920 x 1088 b., 30 fps,; zvuk: AAC, celkovo: 75 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA HD (súbor 13 MB, H.264; obraz: 1280 x 720 b., 30 fps; zvuk: AAC, celkovo: 41 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

FM rádio je jednoduchá aplikácia s podporou RDS, no bez Radio Textu.

Podobne ako Samsung Galaxy S II má Sensation microUSB konektor vylepšený aj na prenos obrazu. Preto treba zháňať HDMI kábel s koncovkou MHL (microUSB).

Výdrž na jedno nabitie nie je nijak závratná. Galaxy S II je na tom v tomto smere o čosi lepšie, Xperia Arc pravdepodobne tiež. Ťažko sa to takto porovnáva, ale aj teoreticky musí byť každému jasné, že veľký displej, dvojjadrový procesor a 1520 mAh musí vydržať menej než trochu menší AMOLED s menším rozlíšením a s batériou 1650 mAh (t.j. prípad Samsungu).

Výhody:

- rozlíšenie displeja,

- kvalitné spracovanie,

- HTC Sense 3.0,

- šikovné aplikácie od HTC.

Nevýhody:

- čitateľnosť displeja na slnku,

- rozmery a hmotnosť zaostávajú za konkurentmi,

- pamäť sa spolieha na microSD,

- nijak závratná výdrž batérie.

Orientačná cena: 508 € (epicentrum.sk)

Záver

HTC Sensation je silný model najmä pre fanúšikov značky HTC. Niekto skrátka nechce plastové androidy od Sony Ericssonu a Samsungu, hoci sú tenšie a ľahšie. Mnohí z vás tiež preferujú nadstavbu HTC Sense pred ručným vylepšovaním mobilu. V rolovacej lište nájdete toho viac než dosť, domáca obrazovka je pekná, odblokovací displej praktický a menu sa dobre vysporadúva s množstvom aplikácií vďaka rozdeleniu do troch sekcií. Najväčšou devízou HTC Sensation je rozlíšenie displeja. Ja by som ho vedel využiť a keby bolo qHD rozlíšenie štandardom vlajkových lodí s Androidom, nehneval by som sa.

Konkurenti sú jasní: lacný LG Optimus 2X (387 eur), horšie dostupný Sony Ericsson Xperia Arc (len v Orangei, 480 eur) alebo silný súper Samsung Galaxy S II (525 eur). Vybrať si už musíte vy. Ani jeden z nich nie je jednoznačným víťazom pre každého.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 19.07.2011 - 20:38

Pri HTC Sensation sa mi začína prejavovať čím ďalej častejšie problém pri prichádzajúcom hovore v zablokovanom stave, nemôžem vôbec zdvihnúť. Stáva sa to nepravidelne. Po zatlačení uzamykacieho tlačidla sa telefón odblokuje ale hovor mi ukončí. Verzia android 2.3.4. Neviete mi niekto poradiť?

anonymous12.04.2011 - 18:15 Trvalý odkaz

MACO: Ale nam to rastie! Tak to už je fak velké!

anonymous12.04.2011 - 18:27 Trvalý odkaz

LUBO: Na engadget je video z prezentácie. Ten displej je fakt jemnučký. Celkom dobra fičúra je "lock screen". Celkom to tomu HTC ide. Viac na videu: http://goo.gl/8gHX4

anonymous12.04.2011 - 18:29 Trvalý odkaz

be-jay: tak toto už áno...pekná pecka =))

anonymous12.04.2011 - 18:42 Trvalý odkaz

smradupán: myslim ze uz viem za co vymenim moj terajsi DHD :D
inak toto je ten slavny htc pyramid?? lebo podla HW vybavy tak vyzera a aj podla tych fotiek...

Celá diskusia 341 príspevkov