Panasonic X100

Recenzia peknej tehličky Veľmi pekný drobný telefónik s fotoaparátom.

Panasonic X100 zaujme drobnými rozmermi, nízkou hmotnosťou, a pritom ponúka množstvo funkcií, a dokonca aj vstavaný fotoaparát. Telefónik upúta najmä slečny a dámy. Jeho určenie je jasné aj z klávesnice obsahujúcej drobné tlačidlá.

Základná charakteristika:

konštrukcia: pevná,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800 MHz

rozmery: 90 x 44 x 18 mm,

hmotnosť: 79 gramov,

displej: TFT, 65 536 farieb, 128 x 128 b.,

fotoaparát: CMOS CIF (352 x 288 b.),

pamäť: 500 kB, 200 kontaktov,

SMS, EMS, MMS,

WAP 2.0, GPRS 3+1,

32-hlasé melódie,

batéria: Li-Ion, 730 mAh

výdrž: do 9 h hovoru/200 h pohotovosti

Čo mu chýba:

infraport, podpora Java aplikácií,

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Drobný telefón tvaru prísneho kvádra veľmi podobný známemu Sony Ericssonu T300 (tzv. mydielko). Zaoblené sú len rohy telefónu. Prednej stene dominuje jemný displej, pod ním nájdete tradičnú klávesnicu s perfektným modrým podsvietením. Nad displejom je vodorovná ryha, ktorej ľavá časť prechádza celou hrúbkou predného krytu a tvorí tak otvor pre výstup zvukov z reproduktora. V pravom hornom rohu umiestnil výrobca otvor pre pútko. Bočné steny majú po celej dĺžke preliačinu pre lepšie uchopenie prístroja. V hornej časti pravej steny sa nachádza otvor pre handsfree s gumovým krytom.

Zadnú stenu tvorí úplne rovný kryt akumulátora. Spestruje ho len niekoľko otvorov pre výstup melódií a šošovka fotoaparátu so zrkadielkom. Otváranie krytu je ľahké, ide o nenáročný, ale účinný patent. Pri silnejšom uchopení telefónu sa ozve niekoľko tichých vŕzgajúcich zvukov, nejde však o žiadnu tragédiu.

Klávesnica

Tá je tvorená z 18-tich drobných samostatných tlačidiel s perfektným modrým podsvietením, ktoré je dokonca možné vypnúť. Majú istý stisk a sú prekvapivo kvalitne spracované. Hlavným ovládacím prvkom je štvorsmerné tlačidlo obsahujúce v strede ďalšie potvrdzovacie tlačidlo. Aj v tomto prípade som milo prekvapený kvalitným spracovaním, ich rozmery však mohli byť o čosi väčšie. Aj konštrukcia prístroja by to umožnila. Po stranách sa nachádzajú 2 polyfunkčné tlačidlá a tlačidlá pre príjem a ukončenie hovoru. Jemným ženským prstom by však ovládanie telefónu nemalo robiť problémy.

Záhadou bolo pre mňa blokovanie klávesnice. Vyskúšal som všetky možné kombinácie tlačidiel a stále nič. Nakoniec ma napadlo podržať hlavné potvrdzovacie tlačidlo. Po tomto úkone sa na displeji objavila ponuka: ochrana tlačidiel a zámok telefónu. Po výbere prvej možnosti je nutné túto ešte dodatočne potvrdiť. Pre zablokovanie klávesnice je teda nutné podržať spomínané tlačidlo, a nato ho ešte 2x stlačiť. Odblokovanie uskutočníte dvojitým stlačením hlavného tlačidla. Tlačidlám 1 až 9 je možné priradiť rýchlu voľbu, vybrané telefonické kontakty.

Displej

Aktívny displej so zobrazením 65 536 farieb v tomto prístroji úplne postačuje. Rozlíšenie 128 x 128 bodov je v prípade malého displeja príjemným prekvapením. Na plochu môžete umiestniť ľubovoľnú tapetu. Dĺžka podsvietenia môže byť 10, 30 alebo 60 sekúnd. Nechýba ani 8 farebných motívov, inokedy nazývaných grafických tém.

Hlavná ponuka funkcií je veľmi pekne graficky spracovaná. Východzou položkou je Fotoaparát. Ďalšie úrovne menu sú textového charakteru, na displeji vidíte naraz zobrazených 6 riadkov textu. Telefón pri pohybe jednotlivými položkami reaguje ihneď. Použiť môžete aj klávesové skratky.

Fotoaparát

V telefóne je vstavaný CIF fotoaparát (max. 352 x 288 b.) s rýchlym prekresľovaním obrazu na displeji. Jeho spustenie potvrdením pravého polyfunkčného tlačidla v pohotovostnom stave trvá pár sekúnd. Ako druhú alternatívu je možné vybrať rozlíšenie tapety (128 x 128 bodov), kedy je možné využiť aj 2-násobné digitálne priblíženie. Nechýba ani nočný režim, 3 stupne kvality, 5 špeciálnych efektov (západ slnka, inverzia ap.) a časovaná samospúšť. Spúšti môžete priradiť jeden z troch prednastavených zvukov. Snímač sa dokáže prispôsobiť blikaniu svetla po nastavení frekvencie na 50 alebo 60 MHz.

Pamäť

asi 500 kB zahŕňajúcich obrázky, animácie, zvuky a správy (pravdepodobne len multimediálne),

200 kontaktov v telefóne.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu s pamäťou na 200 kontaktov v prístroji vstúpite z pohotovostného stavu šípkou nadol alebo nahor. Vyhľadávanie sa uskutočňuje len podľa prvého znaku. Na displeji vidíte naraz 6 pod sebou zoradených mien bez zobrazenia telefónnych čísiel. Viditeľné môžu byť všetky kontakty, alebo len na SIM či v telefóne. Tlačidlám 1 až 9 je možné priradiť rýchlu voľbu - vybrané telefónne čísla. V telefóne si môžete usporiadať 10 skupín volajúcich, ku ktorým je možné priradiť špeciálny obrázok a melódiu. Kontakt v telefóne môže obsahovať 3 čísla, 2 e-mailové adresy, MIDI melódiu (aj stiahnutú), skupinu volajúcich, priradenie k tlačidlu, fotografiu a 32-znakovú poznámku.

Hovor

Maličký telefónik je horšie použiteľný na telefonovanie, ale aj túto funkciu pomerne dobre zvláda. Počas hovoru môžete regulovať hlasitosť reproduktora, zistiť jeho aktuálnu dĺžku, použiť hlasné handsfree alebo prezerať správy.

SMS

Písanie správ môže komplikovať jedine drobná klávesnica, ktorá je však prekvapí dobrou ovládateľnosťou. Podobne ako pri minule testovanej X500-ke, aj v tomto prípade ostáva otáznikom veľkosť pamäte telefónu pre textové správy. Práca so správami je na priemernej úrovni. Reakcie telefónu na ovládanie kvalitnej klávesnice sú bleskové, aj keď len na začiatku správy. Väčším problémom je však "preskočenie" kurzora z písaného znaku na voľné pole pred ním. Pri potrebe písať rýchlejšie budete musieť často použiť šípku doprava alebo použiť slovník T9 (v slovenskom jazyku), ktorý však kvôli diakritike skráti 160-znakovú správu na asi 70 znakov. Pre mnohých bude nové aj rozloženie znakov: medzeru nájdu pod #, bodku a čiarku pod tlačidlom 1, zmenu veľkosti a typu písma pod *. Zarazila ma pozícia čiarky, ktorá sa pod tlačidlom 1 nachádza až na 11. pozícii. Číselné znaky je možné písať len po prepnutí typu písma tlačidlom *. V minulej recenzii Panasonicu X500 som zabudol upozorniť na chýbajúce počítadlo napísaných znakov(!).

MMS

Pri tak malom prístroji prekvapí aj podpora MMS-iek. Vložiť do nich je možné obrázky i zvuky (len stiahnuté. V tomto prípade odpočítavanie napísaných znakov nie je potrebné. Záhadou je informácia o veľkosti správy, ktorú sa mi nikde nepodarilo nájsť.

WAP

Ako prehliadač použil Panasonic známy Openwave, ale ešte v starej verzii (2003). Dochádza tu k značnému oneskoreniu reakcií. Zaujímavé je sťahovanie objektov. Ak smeroval odkaz na melódiu, túto som po jeho potvrdení hneď stiahol, ale vypočuť som si ju mohol až po odpojení a návrate do menu. Chválim však veľmi jednoduché nastavenie pripojenia telefónu ku GPRS sieti.

Prenos dát

K prenosu dát viem len jedno, že Panasonic X100 podporuje GPRS. Infračervené ani iné formy dátových prenosov na krátku vzdialenosť v tomto prípade nečakajte.

Organizačné funkcie

Budík - 3 budíky, pričom vo všetkých prípadoch nastavujete čas, interval (raz, denne, po-pi, po-so) a melódiu.

Kalendár - vstup pohybom joysticku doľava v pohotovostnom stave. Východiskovým zobrazením je mesačný náhľad. Týždeň začína nedeľou a nie je to možné nijako zmeniť. Sobota aj nedeľa sú vyznačené červenou farbou. Nová pripomienka obsahuje termín a 16-znakový text. Pri prehliadaní pripomienky však nevidíte jej čas, ten zistíte až pri jej úprave(?!). V kalendári nenájdete žiadne nastavenia. Pripomienka raz krátko, ale hlasno zazvoní a na displeji ostane zobrazená textová poznámka. Maximálne množstvo pripomienok, ktoré si telefón zapamätá žiaľ nepoznáme.

Hry a Java aplikácie

Búrač stien (odrážanie loptičky nazývané aj "tehly" patrí k mojim najobľúbenejším hrám, najmä, ak je tak dobre spracovaná ako v tomto prípade) a škatule (posúvanie škatúľ na určené miesta).

Dve kvalitné logické hry budú vašim jediným zabávačom, keďže X100-ke chýba podpora Java aplikácií.

Ďalšie funkcie

- jednoduchá kalkulačka,

- veľmi jednoduchý diktafón,

- automatické zapnutie/vypnutie telefónu

- skladateľ monofónnych melódií

Výdrž, batéria

Li-Ion, 730 mAh udrží telefón nažive v bežných podmienkach 3-4 dni, pri vypínaní na noc a malom množstve hovorov verím, že ešte i viac.

Výhody:

rozmery a dizajn,

CIF fotoaparát a podpora MMS,

pekný displej.

Nevýhody:

málo kvalitných prednastavených melódií,

mnoho nedokončených funkcií,

chýba odpočítavanie znakov pri písaní správ.

Panasonic X100 je jeden z najmenších telefónov, ktoré sa v blízkom období dostanú na náš trh. Model X500 som kritizoval za množstvo nedokončených funkcií a pomalé reakcie. V prípade X100-ky výrobca použil slabší fotoaparát, s ktorým však prístroj pracuje oveľa svižnejšie. Tento drobný telefónik teda zvláda bez problémov prácu s multimediálnymi správami, ktoré veľmi dobre dopĺňa vstavaný fotoaparát. Prakticky k nemu nemám veľa výhrad. Úplne ma totiž dostali rozmery a dizajn telefónu, a preto mu odpúšťam drobné nedostatky, ktoré som v recenzii spomenul. Panasonic X100 je jednoducho veľmi pekný drobný telefónik s podporou prekvapivého množstva funkcií.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu