LG V30 - to najlepšie na koniec

Recenzia vodeodolného 6'' androidu s QHD displejom, výkonným hardvérom, rýchlou čítačkou, výborným širokouhlým fotoaparátom a slušnou výdržou.

Na tohtoročnej výstave IFA v Berlíne sa pozornosť upriamovala najmä na predstavenie nového modelu V30 od LG. Výrobca nesklamal a novinku vybavil tým najlepším, čo na súčasnom poli smartfónov môžeme nájsť. Jednu vec však predsa len podcenil.

Výborne vybavené LG V30 prichádza oficiálne na trh až pred koncom roka, čo znamená približne tri mesiace po predstavení. Trochu neskoro, ale som rád aj za to. Najmä ak si spomenieme na jeho predchodcu, ktorý sa v Európe ani neukázal. Lenže aj v prípade LG V30 je tu jeden háčik. Oficiálne si túto lahôdku kúpite na našom trhu iba u vybraných operátorov.

ikona

Základné info: LG V30Top model s 6'' QHD+ displejom a pomerom strán 18:9, konštrukciou odolnou voči vode, pádom a otrasom, duálnym fotoaparátom so širokouhlou kamerou a clonou f/1.6, Hi-Fi zvukom, až 128 GB pamäťou, Snapdragonom 835, a 3300 mAh batériou s bezdrôtovým nabíjaním. (živé fotografie)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

LG V30 si vás hneď získa veľkým displejom zaberajúcim takmer celú prednú stenu. Rovnaké riešenie ponúkajú aj posledné vlajkové lode od Samsungu, no LG má u mňa bod navyše za to, že neexperimentuje so zaoblenými bokmi displeja, ktoré v prípade Samsungu zohrávajú viac imidžovú než funkčnú rolu. Mierne zaoblenie na koncoch tu je, no minimálne. Tomu sa určite potešia aj používatelia ochranných skiel. Celú prednú stenu sklo nepokryje, ale odkryté časti po stranách budú minimálne.

Ak by sme na seba položili Samsung Galaxy S8, Galaxy S8+ a LG V30, LG by jasne vyhralo v šírke. A mne takéto riešenie vyhovuje najviac. Klasická Galaxy S8 je na môj vkus príliš úzka a dlhá. Šírka LG V30 je však stále menšia než napríklad u Apple iPhone 8 Plus. Rozmery teda hodnotím ako veľmi rozumné a veľmi príjemná je aj hmotnosť. Výrobca udáva 158 gramov, my sme na váhe namerali o dva gramy menej.

Kvalitne zložená konštrukcia s kovovým lemom sa nepodvolí ani pri silnejšom ohýbaní v ruke. Okrem toho tu máme aj odolnosť voči vode s certifikáciou IP68, čo v preklade znamená zvládnutie polhodinového pobytu v sladkej vode s maximálnou hĺbkou jeden a pol metra. LG však v odolnosti ide ešte ďalej. Elegantné prevedenie spĺňa normu vojenského certifikátu MIL-STD 810G, pozostávajúceho z viacerých testov, medzi ktorými nájdeme napríklad odolávanie teplotným extrémom, prudkej zmene teploty, vibráciám, vlhkosti a podobne.

LG V30 padne dobre do ruky a manipulácia je istá. Hladká zadná stena sa na nerovných povrchoch nešmýka, vyčítať jej môžem iba náchylnosť na odtlačky a nečistoty. Napriek väčším rozmerom som prstom pohodlne dočiahol aj do protiľahlej časti obrazovky, a to bez výrazného prehmatávania v ruke.

Zdá sa, že výstrelok v podobe umiestnenia tlačidiel hlasitosti na zadnej stene je na ústupe, a tak rovnako ako u LG G6, aj tu ich hľadajte v ľavej bočnej stene. Tlačidlá sú oddelené, stláčajú sa isto a nahmatáte ich aj poslepiačky. V protiľahlej pravej stene nájdeme iba šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a pamäťovú kartu.

Audio výbava na prvý pohľad príliš neprekvapí. Hore nájdeme audio konektor na pripojenie slúchadiel, no a v spodnej stene jeden hlasný reproduktor, ktorého kvalitu hodnotím ako priemernú, možno mierne nadpriemernú. Mne tu chýbali najmä hĺbky. Kvalita zvuku sa však ukrýva vo vnútri. LG V30 sa môže pochváliť 32 bitovým Hi-Fi Quad DAC (Digital-to-analog Converter) prevodníkom a v balení nájdete aj slúchadla B&O Play.

Práve po pripojení slúchadiel (ľubovoľných) sa prístupní režim Hi-Fi Quad DAC, v ktorom si môžete zvoliť predvoľbu zvuku (normálne, rozšírený, detailný, naživo, bass), digitálny filter (short, sharp, slow), prípadne si ešte upraviť vyváženie. Slúchadlá hodnotím ako kvalitné a s hudbou v dobrej kvalite si ich užijete.

Prehrávač hudby v ponuke aplikácií si poradil aj so skladbami vo formáte FLAC priamo z neho sa viete pripojiť aj k vašej hudbe v cloude alebo v zariadeniach v blízkosti. Stereo reproduktory tu teda nemáme, no za zvyšnú audio výbavu dávam palec hore.

Čítačka otlačkov prstov má svoje tradičné umiestnenie v tlačidle napájania na zadnej stene. Stačí krátke priloženie odtlačku na povrch tlačidla a telefón je hneď odblokovaný. Rozpoznávanie odtlačkov je presné a rýchle. V nastaveniach si môžete pridať maximálne päť odtlačkov.

Umiestnenie čítačky odtlačkov do zadnej steny nie je podľa môjho gusta, no v prípade LG mi to až tak nevadilo. Pri držaní v ruke mi táto poloha vyhovuje a nahmatávam ju vždy hneď na prvýkrát. Ak som mal telefón položený na stole, využíval som ďalšie možnosti odblokovania.

Veľkou výhodou je, že môžu byť aktívne viaceré naraz. Spolu s čítačkou môžete používať odblokovanie nakreslením vzoru, hlasom, alebo vyťukaním Knock Code, ktorý rozpoznáva zadávaný kód aj na zhasnutej obrazovke. Popri odtlačkoch a Knock Code / vzore som používal aj funkciu rozpoznávania tváre. Nejde o prevratnú funkciu a určite sa nemôže porovnávať s rozpoznávaním dúhovky v Samsungoch alebo s FaceID od Apple, no keďže spôsobov na odblokovanie môžem mať viacero, prečo ju nevyužiť.

Mne sa na tejto funkcii páčilo najmä to, že stačí telefón iba zodvihnúť a pozrieť sa naň. Nie je potrebné žiadne rozsvecovanie displeja alebo stláčanie tlačidiel po stranách. Rozpoznávanie tváre funguje dobre aj v tmavších podmienkach, ale na úplnú tmu si už netrúfa. A musím povedať aj to, že niekedy sa na zlomok sekundy zobrazila aj zablokovaná obrazovka, inokedy bolo odblokovanie okamžité. Skrátka, LG neponúka žiadne prevratné možnosti zabezpečenia, no ponúkne bohatú paletu, z ktorej si určite vyberiete. Na záver ešte spomeniem, že displej je možné rozsvietiť a zhasnúť aj dvojitým poklepaním, čo som pri telefóne položenom na stole veľmi ocenil.

V porovnaní s predchádzajúcimi modelmi V10 a V20 už na prednej stene nenájdeme druhý menší displej, na ktorom sa zobrazovali rôzne skratky, informácie o zmeškaných udalostiach a podobne. Rad V bol týmto displejom originálny, no nesmútim zaň a oveľa radšej si užívam výborný displej na takmer celej prednej stene.

Fanúšikov druhého displeja však aspoň sčasti možno uspokojí softvérová funkcia Floating Bar, ktorá ponúka podobné možnosti ako druhý displej a vo forme nenápadnej šípky si ju môžete umiestniť na okraj displeja a hocikedy ju vyrolovať.

LG V30 si ma okrem iného získalo najmä displejom. Nevyužitého priestoru na prednej stene je naozaj minimum a tenkými plochami pod a nad displejom tromfne V30 dokonca aj posledné modely od Samsungu. Namiesto rozšíreného IPS displeja tu máme krásny POLED displej, ktorý ponúka živé farby a verné zobrazenie čiernej. Menší nedostatok vidím v zobrazení bielej, ktorá chytá mierne žltý nádych, no s týmto sa stretávam aj pri niektorých Super AMOLED displejoch od Samsungu.

V nastaveniach je však pripravených niekoľko režimov obrazovky, a ak si zvolíte vlastný, viete si v ňom prispôsobiť úrovne RGB a teplotu farieb. Mne sa tak podarilo zobraziť vernejšiu bielu. V nastaveniach farieb obrazovky sa nachádza aj aktivácia profilu HDR10 pre vylepšenie farieb obrazu počas prehrávania videí.

V poslednej dobe je v móde používať displeje s pomerom strán 18:9. Mne sa to páči a teším sa najmä z väčšieho množstva obsahu, ktorý sa vám zobrazí na displeji, čo oceníte napríklad pri čítaní článkov. Pri prvom spustení väčšiny aplikácií je priestor v spodnej časti iba čierny, no stačí zvoliť možnosť roztiahnutia aplikácie na celý displej a pri ďalších spusteniach sa už bude zobrazovať na celej ploche. S týmto si poradili všetky mnou používané aplikácie, problém nebol ani s hrami.

Veľká šesť palcová obrazovka ponúka jemné rozlíšenie 1440 x 2880 bodov, na ktorom vyzerajú obrázky a videa výborné. V nastaveniach však nájdete aj funkciu zníženia rozlíšenia na stredné (2160 x 1080 bodov), alebo nízke (1440 x 720 bodov). Ja som počas celej doby používal maximálne rozlíšenie, no v situáciách, kedy chcete šetriť každé percento batérie sa táto možnosť určite zíde.

Chýbajúcu notifikačnú diódu hravo zastúpi Always on displej, ktorý vám na zhasnutej obrazovke zobrazí okrem ikon zmeškaných udalostí aj čas, dátum, stav batérie, vlastnú poznámku a dokonca aj vlastný obrázok, čo vyzerá veľmi dobre. Potiahnutím po riadku s notifikáciami a stavom batérie doprava/doľava sa zobrazí šikovná lišta so skratkami, v ktorej si viete pohodlne a hlavne rýchlo aktivovať napríklad tichý režim, spustiť fotoaparát, zapnúť/vypnúť Wi-Fi, či aktivovať svietidlo.

Jas Always on displeja sa prispôsobuje okolitým svetelným podmienkam, takže počas dňa si ho určite všimnete a v noci naopak neruší. Zobrazenie spolupracuje aj so senzorom priblíženia, takže napríklad vo vrecku nohavíc sa automaticky vypne. Always on displej môžete mať zapnutý stále, prípadne si v nastaveniach zvoliť čas odkedy dokedy má byť aktívny.

S automatickým zapínaním a vypínaním podľa časového rozvrhu si rozumie aj filter modrého svetla, ktorý hľadajte v nastaveniach pod názvom Praktické zobrazenie. Aktivácia podľa západu a východu slnka však chýba. Okrem intenzity filtra si viete aktivovať aj čiernobiely režim, ktorý som párkrát využil. V nastaveniach telefónu s tak veľkým displejom nesmie chýbať ani režim používania v jednej ruke, ktorý aktivujete potiahnutím po lište s tlačidlami doprava alebo doľava.

Pri softvérových tlačidlách nechýba možnosť ich presunutia a k tradičnej trojici domov, späť a multitasking si viete pridať aj tlačidlo na vysunutie hornej lišty, snímanie obrazovky, alebo spustenie QSlide aplikácií, čo sú malé šikovné aplikácie vo forme plávajúcich okien.

V ponuke sa nachádza Qslide aplikácia prehrávač videí, telefónu, kontaktov, správ, kalendára, e-mailu a správcu súborov. Mne tu tak trochu chýba kalkulačka. Ďalšou známou funkciou je používanie dvoch aplikácií vedľa seba. Na jednej polovici tak môžete sledovať videá na YouTube a na tej druhej listovať poslednými príspevkami na Facebooku. Občas sa to zíde.

Poriadnu dávku výkonu pod kapotou zabezpečuje výkonný Snapdragon 835 od Qualcommu. Tenké telo hravo krotí jeho vášne, a aj pri náročnejšom používaní nepostrehnete zvýšenú teplotu konštrukcie. Opäť sme nevynechali ani test v benchmarku AnTuTu, v ktorom LG V30 nazbieralo až 158 376 bodov. Výkonu je tu teda dostatok aj na najbližší rok-dva. Chod systému má pod palcom 4 GB RAM. Reakcie sú svižné a plynulé, spoľahnúť sa môžete aj na beh viacerých aplikácií naraz, medzi ktorými sa prepínate bez opätovného načítavania obsahu.

Nad operačným systémom Android vo verzii 7.1.2 beží nadstavba LG UX 6.0, ktorej nič podstatné nechýba. Môžete si vybrať medzi zobrazením všetkého obsahu na domácich obrazovkách, alebo kombinácie domácich obrazoviek a samostatnej ponuky aplikácii. Nechýba ani špeciálna obrazovka Smart Bulletin s prehľadom o počte prejdených krokov, widgetom kalendára, prehrávača hudby, či šikovných Smart settings.

V nich som si napríklad nastavil automatické spúšťanie aplikácie Spotify po pripojení slúchadiel. Potiahnutím po domácej obrazovke smerom nadol spustíte prehľadávanie obsahu telefónu. Vo výsuvnej lište na vás čaká poriadna dávka skratiek a tiež rýchle prispôsobenie jasu, zdieľanie obrazovky a zdieľanie súborov. Z ponuky aplikácii spomeniem HD Audio Rekordér, ktorý dokáže nahrávať zvuk vo vysokej kvalite a FM rádio s RDS a RT.

Predná stena ma nadchla krásnym displejom, tá zadná zasa dvojicou fotoaparátov. Napriek tenučkému telu sa ich výrobcovi poradilo veľmi dobre vtesnať do konštrukcie a vyčnievanie je minimálne, respektíve ho ani nepostriehnete. S jedným hlavným a druhým širokouhlým fotoaparátom to LG skúša už dlhšie a musím povedať, že výsledky sú výborné a každým modelom napreduje.

Potvrdzuje to aj vylepšená clona na hlavnom fotoaparáte, ktorá v porovnaní s modelmi LG V20 a G6 poskočila z f/1.8 na výborných f/1.6 a príjemne prekvapilo aj vylepšenie širokouhlého fotoaparátu, kde nastalo zlepšenie z f/2.4 na f/1.9. Počas takmer dvojtýždňového používania som zhotovil stovky fotografií a s výsledkom som veľmi spokojný.

Snímky z hlavného fotoaparátu sú detailne a s verne zachytenými farbami. Nechýba tu optická stabilizácia obrazu a veľmi dobrú prácu odvádza aj hybridné zaostrovanie kombinujúce laserovú a fázovú detekciu. Veľmi slušné fotografie zhotovíte aj v noci, kedy je prítomnosť dobrej clony a optickej stabilizácie obrazu naozaj poznať.

Hlavný fotoaparát ma príjemne prekvapil, no ten širokouhlý ešte viac. Kvalita snímok je veľmi dobrá, dokonca aj v noci, a plus dávam aj za ostré detaily na celej ploche fotografie, keďže niektoré širokouhlé fotoaparáty sa s okrajmi trápia a chýbajú im detaily. Medzi širokouhlým a hlavným fotoaparátom sa viete prepínať pomocou ikony v hornej časti obrazovky, ale posúvať softvérovú spúšť nadol alebo nahor. V nastaveniach určite odporúčam aktivovať režim HDR, ja som ho nastavil na automatiku, ktorý odvádza dobrú prácu.

LG kladie na fotoaparát v tomto modeli naozaj veľký dôraz a presvedčí vás o tom aj široká ponuka režimov. Skúsení fotografi si budú určite pochvaľovať výborný manuálny režim s možnosťou prispôsobenia jednotlivých nastavení. V tomto režime môžete využiť aj služby funkcie Graphy, ktorá obsahuje viacero scén s informáciami, ako nastaviť jednotlivé parametre fotoaparátu. Z ponuky vyberám napríklad snímanie ohňostroja a ISO, ostrenie, vyváženie bielej a ďalšie parametre sa hneď nastavia podľa tejto scény. Okrem prepracovaného manuálneho režimu tu nájdeme aj rybie oko, súčasné snímanie obomi fotoaparátmi, snímanie 360 stupňovej panorámy bez nutnosti zbesilo krúžiť telefónom hore dole, či panorámu.

LG V30 si určite získa aj fanúšikov nahrávania videí. Režim LG Cine Video umožní snímať naozaj zaujímavé videá. Pripravených je hneď niekoľko filtrov s možnosťou úpravy ich intenzity. Počas nahrávania som si veľmi obľúbil aj približovanie Point Zoom, ktoré dokáže plynule priblížiť na akýkoľvek objekt v zábere, či už sa nachádza v strede alebo na okraji. Okrem kvalitnej optiky ponúkne V30 aj výborné audio podmienky a nahraný zvuk je naozaj kvalitný.

Na predný fotoaparát sa prepínam jednoduchým potiahnutím po obrazovke. Hneď na začiatku vypínam všetky skrášľovacie efekty, ktorým som akosi neprišiel na chuť. Kvalita snímok je pri dobrých svetelných podmienkach veľmi slušná, no stretol som sa už aj s lepšími prednými fotoaparátmi. Chýba mi tu napríklad aj automatické zaostrovanie, ktoré u niektorých konkurentov už nájdeme. Dotyk na obrazovku iba umožní prispôsobiť si expozíciu. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí LG V30: Astana širokouhlým objektívom.

Na vlne nadšenia sa vezieme až do konca, ktorý patrí už tradične batérii. A ani tu LG V30 nesklamalo. Tenké telo ukrýva batériu s kapacitou 3300 mAh, ktorá vás podrží aj v ten najnáročnejší deň. Celkovo hodnotím výdrž ako mierne nadpriemernú a po nabíjačke som siahal až na druhý deň na obed, čo je slušné. Pri náročnom dni, kedy displej svietil takmer šesť hodín, som mal ešte aj pred polnocou necelých 15 %.

Okrem dobrej výdrže na jedno nabitie musím pochváliť aj samotnú rýchlosť nabíjania. Telefón som dal nabíjať pri 3 %. Po polhodine nabíjania svietil v hornom riadku stav 43 % a po hodine nabíjania to bolo 83 %. Do plného nabitia to trvalo ďalšiu polhodinu. V prípade núdze, kedy nie je nablízku žiadna nabíjačka viete aktivovať aj úsporný režim. Pri maximálnom úspornom režime sa odpojí Wi-Fi, GPS a Bluetooth, zníži sa rozlíšenie a celé prostredie sa nahodí do čiernobieleho šatu.

Výhody:

+ elegantné a zároveň odolné prevedenie (IP68, MIL-STD 810G)

+ výborný QHD POLED displej takmer na celej prednej stene

+ výkonný hardvér a svižné reakcie

+ Hi-Fi Quad DAC

+ viacero možností odomykania telefónu, rýchla čítačka odtlačkov

+ výborné zadné fotoaparáty

+ výdrž, rýchle nabíjanie

Nevýhody:

- zadná stena náchylná na odtlačky a nečistoty

- cena

- kvalita prednej kamery

- priemerná hlasná reprodukcia zvukov

- chýba pohodlné rýchle spúšťanie fotoaparátu

Orientačná cena: 899 eur

Záver

LG V30 je veľmi vydarený smartfón, na ktorom sa len ťažko hľadajú nedostatky. Otáznik dávam iba cenovke. Niežeby si ju V30 nezaslúžilo, no vieme dobre, ako to je s cenami posledných top modelov tejto značky po pár mesiacoch. Odhliadnuc od toho, môžem len chváliť. Krásny displej, výborné fotoaparáty, ktoré patria k špičke, výkon, výbornú výdrž a takto by som mohol pokračovať ďalej. Za mňa top android tohto roka a dávam 10/10.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí LG V30: Astana širokouhlým objektívom.

Diskusia k článku:

Nightmare 12.12.2017 - 19:29

Kto tu ma este V30?nieco by som sa rad opytal...kludne aj SS

Nightmare12.12.2017 - 19:29 Trvalý odkaz

Asi ho zoberem!
Vyborne rozmery na 6'

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne13.12.2017 - 01:28 Trvalý odkaz

Ako je to s tými verziami? B&O slúchadlá mali byť iba i V30+, nie u V30, či čo sa to tu vlastne predáva? Toto sa mi na LG nepáči, majú viac verzií pre regióny a je to otravné keď niečo funguje na jednom ale nie na druhom.

Nightmare13.12.2017 - 07:43 Trvalý odkaz

V tom je expert Asus Wayne

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease13.12.2017 - 09:09 Trvalý odkaz

Mám dilemu, V30, alebo 3x V20

;D

Celá diskusia 81 príspevkov