Asus ZenFone 4 - ďalší širokáč na scéne

Recenzia elegantného dual SIM androidu s 5,5'' pekným Full HD displejom, svižnými reakciami, dobrou výdržou a kvalitným hlavným 12 Mpix fotoaparátom.

Na minuloročný model ZenFone 3 od spoločnosti Asus určite nezabudnem. Je to jeden z telefónov, na ktorý som sa až tak netešil, no po otestovaní vo mne zanechal veľmi pozitívny dojem. A to si človek zapamätá.

Ako je už dobrým zvykom, po roku prichádza jeho nástupca. Asus sa však neuskromnil iba s modelom Zenfone 4 a okrem neho predstavil ďalších päť modelov s číslicou 4 v názve. Najzaujímavejším bude rozhodne najvybavenejší Zenfone 4 Pro so Snapdragonom 835 pod kapotou, no my sme sa pozreli na dostupnejší ZenFone 4.

ikona

Základné info: Asus ZenFone 4 (ZE554KL)Základný model novej série s 5,5'' Full HD displejom, OS Android 7.0 Nougat, osemjadrovým procesorom, až 6 GB RAM, duálnym fotoaparátom, OIS a 3300 mAh batériou s rýchlym nabíjaním.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Pri prvom rozbalení a vytiahnutí telefónu si hneď všímam podobnosť s modelom Honor 9. Aj ZenFone 4 zaujme lesklým hladkým telom s odolnými sklami vpredu i vzadu a kovovým lemom po bokoch. Sú si podobní aj tlačidlom pod displejom a dvojicou fotoaparátov na zadnej stene, ktoré z nej nevystupujú. ZenFone 4 sa mi naozaj páči. Pôsobí pevným dojmom, vďaka oblým hranám výborne padne do ruky a dobre sa s ním manipuluje.

Počas držania mi nevadí ani hladká zadná stena, problém nastáva až v prípade, keď telefón položím na nerovný povrch. Ak aj vy radi ukladáte telefón napríklad na peňaženku, mali by ste byť opatrní. Veľmi ľahko sa z nej môže zošmyknúť. Riešením môže byť použitie ochranného krytu, ktorý nájdete v balení. Kryt dobre obopne kontúry telefónu a chráni ho pred nechcenými škrabancami a odermi. Je pravdou, že trochu uberie z elegancie prevedenia, no mne skôr prekážalo ťažkopádnejšie stláčanie tlačidiel v bočnej stene. Bez neho to šlo o čosi lepšie.

ZenFone 4 nie je najvybavenejším z radu, no patrí medzi to lepšie, a tak chýbajúcu odolnosť voči vode považujem za mínus. Pri telefónoch s cenovkou okolo 500 eur to už považujem za jednu zo základných funkcií. Samotnej konštrukcii nemám čo vyčítať. Páčia sa mi odolné sklá Gorilla Glass s 2.5D zaoblením, ktoré plynulo prechádzajú do bočných stien. Prekvapilo ma aj to, že tmavá verzia nezachytáva až toľko odtlačkov a jej povrch nie je prehnane lesklý.

Ak by som mohol na konštrukcii niečo vylepšiť, tak by to bolo osadenie vibračného motorčeka vo vnútri. Stretávam sa tu totiž s podobným problémom ako u lacnejších smartfónov. Vibrácie je viac počuť než cítiť, a ak aj vy ste zvyknutí na písanie na klávesnici s vibračnou odozvou, v tichej miestnosti určite neostanete nepovšimnutý.

Ako som už spomínal, tlačidlá po stranách sa dobre stláčajú, no s obalom to je menej pohodlné. Reč je o tlačidle napájania a tlačidle hlasitosti, ktoré nájdete v pravej stene. Sú rozumne umiestnené a dočiahnete na ne aj bez výrazného prehmatávania. V protiľahlej stene sa nachádza iba šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a hybridným slotom pre druhú nanoSIM kartu alebo pamäťovú kartu. Oba sloty podporujú siete 4G, no súčasne môže byť aktívne iba na jednej z nich. Druhá SIM karta je automaticky prepnutá na režim 2G/3G. Pri používaní s dvomi SIM kartami prídete o slot na microSD kartu, ale to nevadí. Interné úložisko ponúka dostatočných 64 GB, z ktorých je pre používateľa dostupných 51,64 GB.

V spodnej stene sa nachádza audio konektor pre pripojenie slúchadiel, USB konektor typu C a hlasný reproduktor. Tešiť sa však môžete na stereo reproduktory. Jeho dvojička sa nachádza v mriežke slúchadla. Platí ale, že väčšinu práce, odhadovo 70 % hlasitosti, odvádza reproduktor v spodnej stene a ten v slúchadle skôr dopomáha vytvoriť stereo efekt. Jeho prítomnosť je však opodstatnená, čo postriehnete, ak ho pri prehrávaní hudby zakryjete prstom. Kvalitu zvuku hodnotím ako priemernú.

Na modernú hudbu je to postačujúce, no pri skladbách s viacerými hudobnými nástrojmi sa už reproduktory trápia. Porovnal som ich s reproduktormi Apple iPhone 7 a tie jasne vyhrali, najmä lepšími hĺbkami. Na príležitostné počúvanie hudby a videí však postačí. Ak by vám pri počúvaní náhodou nestačila maximálna hlasitosti, k dispozícii je ešte exteriérový režim, ktorý ešte viac zvýši hlasitosti. Tu už ale dochádza k výraznému zlievaniu tónov a skladby sú nepočúvateľné.

V porovnaní s modelom ZenFone 3 sa čítačka odtlačkov presunula dopredu pod displej, čo rozhodne vítam. Má dotykovú plochu a spoločnosť jej robí dvojica dotykových tlačidiel. Tie zasa pochválim za podsvietenie, ktoré môže byť aktívne stále, kým je rozsvietený displej. Ale späť k čítačke. Je rýchla, podporuje pridanie piatich odtlačkov a telefón ňou odblokujete aj v zhasnutom stave. Stačí rýchle priloženie odtlačku. Okrem odblokovania ju možno použiť aj na prijatie hovoru.

Na zmeškané udalosti vás upozorní viacfarebná notifikačná dióda ukrytá v mriežke slúchadla.

Displej rozsvecujem a zhasínam dvojitým poklepaním. Asus siahol po IPS obrazovke s 5,5-palcovou uhlopriečkou, ktorej doprial Full HD rozlíšenie. V tejto cenovej kategórii už vídavať aj jemnejšie QHD rozlíšenie, no Full HD mi úplne stačilo a nakoniec sa pozitívne odrazilo na výdrži batérie. Displej ponúka krásne farby, má dobre pozorovacie uhly a je dobre čitateľný aj na priamom slnku.

Z funkcií tu nájdeme režim redukcie modrého svetla, možnosť ovládania v rukaviciach a niekoľko režimov obrazoviek s možnosťou prispôsobiť si teplotu, odtieň a sýtosť farieb. Nechýba ani režim ovládania jednou rukou, ktorý aktivujete dvojitým poklepaním na dotykové tlačidlo pod obrazovkou a používanie dvoch aplikácií naraz. Väčšinu týchto, ale aj iných funkcií sa nachádza v ponuke Prispôsobené nastavenie ASUS. Spomeniem ešte spúšťanie ľubovoľných aplikácii nakreslením gesta na zhasnutej obrazovke, či šikovné prijatie hovoru priložením telefónu k uchu.

Čipset Snapdragon 630 nepatrí medzi úplnú špičku, no výkonu je tu dostatok. V benchmarku AnTuTu dosiahol 68 299 bodov. Sklenená konštrukcia sa ani pri dlhšej záťaži neprehrieva, čo chválim. O svižný chod prostredia sa stará operačná pamäť s kapacitou 4 GB, z ktorej je dostupných 3,7 GB a využívané boli v priemere 3 GB. Počas celej doby používania boli reakcie systému svižné a neobjavili sa žiadne zamrznutia alebo pády aplikácii.

Operačný systém Android je vo verzii 7.1.1 a beží nad ním prostredie ZenUI od výrobcu. Mne sa veľmi pozdáva. Ponúka viacero funkcií, pomocou ktorých si nastavíte vzhľad a správanie prostredia presne podľa svojich predstáv. Začnem od domácej obrazovky, kde v nastaveniach vyberám režim zobrazenia so samostatnou ponukou aplikácii a mriežku zobrazenia obsahu nastavujem na najhustejšiu hodnotu, teda 5 x 5.

Možnosti prispôsobenia sú naozaj bohaté. Viete si zmeniť priehľadnosť stavového riadku a pozadia, nastaviť rôzne efekty tapetám (rozmazanie, posúvanie), meniť veľkosť a typ písma, vzhľad priečinkov, či aktivovať šikovné štítky, ktoré informujú o počte zmeškaných udalosti pri ikone danej aplikácie. Potiahnutím po obrazovke v smere nadol spustíte prehľadávanie obsahu telefónu.

Horná lišta ponúkne bohatú paletu skratiek a rýchle prispôsobenie jasu. V nastaveniach telefónu ma zasa zaujala možnosť používať niektoré aplikácie v duálnom režime, čiže s dvomi nezávislými kontami. Medzi podporovanými aplikáciami nájdete napríklad Facebook, Facebook Messenger, Instagram a WhatsApp.

Dobre spracované sú aj základné aplikácie. Číselník si rozumie s inteligentným vytáčaním a prehľadáva v menách, priezviskách a oboch súčasne. Nastavenia hovorov sú bohaté a ponúknu možnosť blokovať nežiadúce čísla, povoliť iba vami nadefinované čísla, či automaticky nahrávať hovory. Z ponuky aplikácií určite stojí za zmienku prítomnosť FM rádia s podporou zobrazenia názvu stanice (RDS) a názvu skladby (RT).

Asus ZenFone 4 bude lákať najmä na dvojicu fotoaparátov na zadnej stene. Tá sa podobá zadnej stene Honoru 9, no Asus zvolil iné riešenie a namiesto druhého monochromatického fotoaparátu tu nájdeme širokouhlý, ktorý sníma až 120 stupňové zábery. Pozrime sa ale najprv na ten klasický. Fotografie zhotovuje maximálne v dvanásťmegapixlovom rozlíšení pri pomere strán 4:3. Nechýba optická stabilizácia obrazu a poteší aj clona f/1.8, ktorú oceníte pri snímaní v noci.

S fotografiami som bol veľmi spokojný. Pri dobrých svetelných podmienkach zhotovuje ZenFone 4 veľmi pekne snímky s verne zachytenými farbami a ostrými detailmi na celej ploche fotografie. Prekvapilo aj HDR, ktoré odvádza dobrú prácu a počas celej doby testovania som ho mal nastavené na automatický režim. Snímky v noci sú tiež slušnej kvality, no napríklad taký Samsung je so svojimi high-endmi v tomto ďalej.

Za najväčšie mínus fotoaparátu považujem samotnú aplikáciu. Snímanie klasickým a širokouhlým fotoaparátom som si veľmi neužil, keďže prepínanie medzi fotoaparátmi aplikácia nezvládala, niekedy ich prepla až na piaty pokus, niekedy vôbec a častokrát aj pri prepínaní padla. To bol aj dôvod, prečo som väčšinou snímal iba hlavným fotoaparátom. Ak sa mi aj podarilo nasnímať širokouhlú fotografiu, pri prezeraní v galérii som zistil, že z kvality snímok na zadok nepadám, a tak som sa opäť vrátil k hlavnému fotoaparátu.

Širokouhlý fotoaparát pochválim za širokouhlé snímanie, a to je asi tak všetko. Fotografiám často chýba ostrosť po celej ploche a horšia clona ma presvedčila, že najviac si rozumie iba s naozaj dobrými svetelnými podmienkami. Škoda tej neodladenej aplikácie, lebo inak ponúka pekné a prehľadné prostredie.

V režimoch fotoaparátu ma zaujala najmä možnosť snímať fotografie vo vysokom rozlíšení, čo pri hlavnom fotoaparáte znamenalo 49 Mpix snímky a pri tom širokouhlom 32 Mpix snímky. Fotoaparát zhotoví viacero fotografií a poskladá ich do jednej. Funguje to dobre, no klasicky z ruky sa vám málokedy podarí zhotoviť ostrú fotografiu. Treba si pomôcť statívom. Druhý pohľad na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Asus ZenFone 4 + videá z mobilu.

Veľmi príjemným prekvapením je výdrž batérie s kapacitou 3300 mAh. Nezľakne sa ani toho najnáročnejšieho dňa a väčšinou som telefón nabíjal až na druhý deň niekedy poobede, čo je pre mňa slušná výdrž. Okrem výbornej výdrže sa môžete spoľahnúť aj na rýchle nabíjanie. Polhodina v nabíjačke dodala 37 %, hodina 71 % a po hodine a pol bol stav 89 %. Ku koncu to už nabíjačke trochu trvá a z 89% na plných 100 % si vyžiadalo ďalších 25 minút, takže celkovo necelé dve hodiny. Nejde o najrýchlejšie hodnoty nabíjania, no za tú hodinu jej dodáte dostatok energie na dlhé fungovanie.

Výhody:

+ elegantné zhotovenie z kovu a skla

+ pekný displej

+ dobrá výdrž

+ rýchla čítačka odtlačkov pod displejom

+ svižné reakcie

+ kvalitný hlavný fotoaparát

Nevýhody:

- chýba odolnosť voči vode

- chýba NFC

- širokouhlý fotoaparát nás úplne nepresvedčil ani odladenosť foto aplikácie

- pri danej cenovke by sme očakávali výkonnejší hardvér

Orientačná cena: 519 eur

Záver

Asus ZenFone 4 je vydarený smartfón vyššej strednej triedy, ktorý má čo ponúknuť. Obavám sa však jeho momentálnej ceny, ktorú osobne považujem za jeden z mínusov. Napríklad taký Honor 9 ponúkne podobnú výbavu za nižšiu cenu a najmä druhý monochromatický fotoaparát, ktorý ma bavil viac než tento širokouhlý u ZenFone 4. Celkovo mu však nemám čo vyčítať. Displej je veľmi pekný, zhotovenie kvalitné a elegantné, výkonu je tu dostatok a poteší aj svižné prostredie od Asusu. Príjemne prekvapila aj výdrž na jedno nabitie.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Asus ZenFone 4 + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

David 11.12.2017 - 23:42

Taká blbosť ale "Veľmi ľahko sa z nej vie zošmyknúť"- so slovom "vie" si treba dávať pozor. Pokiaľ nemá ten telefón vedomie tak nemôže vedieť. Vedieť - mať vedomosť. V tomto prípade sa môže zošmyknúť.

Celá diskusia 2 príspevky