Eset Mobile Security pre Android - ochrana proti vírusom pre váš mobil

V redakcii sme vyskúšali antivírusové riešenie a anti-phishing ochranu mobilného telefónu od spoločnosti Eset. Premium verziu môžete skúšať 30 dní zadarmo.

O potrebe chrániť svoj počítač pred vírusmi s pomocou antivírusového programu pochybuje iba málokto. Podobné zabezpečenie mobilu na druhej strane väčšinou ignorujeme. Čísla pritom hovoria jasne: mobil väčšinou používame viac hodín denne, často cez neho prenesieme viac megabajtov na internete, navštívime väčší počet webových stránok a nainštalujeme doň rádovo viac aplikácií.

Google tento rok ohlásil pokorenie hranice 2 miliárd aktívnych zariadení (spustené aspoň raz mesačne) s operačným systémom Android, čísla od Apple uvádzajú ďalšiu miliardu iPhonov a iPadov s iOS. Netreba preto pochybovať, že vzbudzujú aj pozornosť potenciálnych útočníkov a hackerov. Tí pritom nemusia cieliť len na vaše osobné údaje. Môžu skúšať odchytiť čísla kreditných kartiet, prihlasovacie údaje do internetbankingu alebo zneužiť výpočtový výkon mobilu na čoraz populárnejšie ťaženie kryptomien.

Antivírusová ochrana

Svoje aplikácie pre ochranu smartfónov logicky ponúkajú najmä firmy s predchádzajúcimi skúsenosťami s vývojom antivírusového softvéru pre desktopové počítače. V redakcii sme vyskúšali balíček Eset Mobile Security dostupný pre Android. Pre iOS k dispozícii nie je, keďže táto platforma neumožňuje aplikáciám prístup do celého úložiska mobilu (a tým ani skenovanie súborov na prítomnosť vírusov). Z podobných dôvodov nie je dostupná ani anti-phising ochrana vo webovom prehliadači.

Eset Mobile Security stiahnete zadarmo. Využívať tak môžete základné funkcie ako antivírusovú ochranu a skenovanie na prítomnosť vírusov reálnom čase. Dostupná je tiež GPS lokalizácia ukradnutého alebo strateného mobilu či jeho vzdialené uzamknutie. Zvyšok funkcií je vo verzii Premium so základnou cenou 1,99 eur mesačne alebo 9,99 eur na rok. Platba prebieha priamo cez obchod Google Play.

Premium si zároveň môžete vyskúšať bezplatne, počas prvých 30 dní po stiahnutí aplikácie a zaregistrovaní svojej e-mailovej adresy či Gmail konta v telefóne.

Antivírus si vypýta potrebné povolenia, najmä prístup k GPS pre sledovanie polohy po krádeži a prístup k vnútornému úložisku mobilu. Potom vykoná úvodný sken na prítomnosť nebezpečných vírusov.

V nastaveniach modulu Antivírus môže používateľ zvoliť dve úrovne kontroly (Smart a Hĺbkovú), aktivovať plánovanú kontrolu (napríklad vždy v pondelok o 4:00 ráno, kým spíte) alebo kontrolu počas nabíjania (pre šetrenie výdrže batérie).

Eset však sľubuje aj ochranu v reálnom čase. To znamená, že každá novonainštalovaná aplikácia, aktualizácia, z e-mailu stiahnutý či inak prijatý súbor by mali automaticky prejsť cez antivírus. Informáciu o tom by ste mali nájsť v Protokole aktivít.

Anti-Phishing

Mnoho používateľov verí, že počet vírusov, ktoré sa do ich zariadenia dostane, môžu obmedziť sami. Napríklad sťahovaním aplikácií len z Google Play či App Store od overených vývojárov spolu s dôsledným obchádzaním podozrivých webov.

Útočníci však skúšajú aj iné metódy. Napríklad rozposielanie spamov a podvodných e-mailov, ktoré nesmerujú na www.facebook.com alebo www.paypal.com, no na weby, ktoré tieto a iné služby nápadne pripomínajú. Ak tu zadáte svoje prihlasovacie údaje, neprihlásia vás k vášmu účtu, ale heslá odovzdajú priamo útočníkom spolu s plným prístupom.

Tieto hrozby má kontrolovať modul Anti-Phising. Zapnúť ho musíte dodatočne. Využíva totiž funkcie uľahčenia prístupu v operačnom systéme Android. Pre lepšie znázornenie si ho môžeme predstaviť ako neviditeľný plávajúci objekt, napríklad nad internetovým prehliadačom Chrome. To antivírusu umožní vidieť do diania v rámci prehliadača a kontrolovať v ňom zobrazovaný obsah.

Eset sľubuje, že ak kliknete na podvodný odkaz a otvoríte ho, útok rozpozná a na nebezpečenstvo upozorní.

Filter hovorov a správ, Anti-Theft a Bezpečnostný audit

Opatrní používatelia ocenia možnosť priamo z aplikácie Eset Mobile Security skontrolovať, ktoré aplikácie môžu pristupovať k zdieľaniu polohy, používať fotoaparát či mikrofón alebo využívať spoplatnené SMS správy. Ak usúdite, že niektoré hry právo odoslať SMS nepotrebujú, z jedného rozhrania ich ľahko zakážete.

Svojim deťom tak zabránite v in-app nákupoch pre odomknutie ďalších úrovní, aj ak by sa o to pokúšali.

Audit dokáže upozorniť pri pripájaní sa k nezabezpečeným Wi-Fi sieťam, využívaní dátového roamingu, ak ho zabudnete vypnúť na ceste mimo EÚ, pri pozmenení rootu zariadenia či inštalácií aplikácie z neznámych zdrojov.

Filter hovorov a správ ponúkajú niektoré androidy už v základe, no pokiaľ medzi ne váš smartfón nepatrí, možnosť zablokovania otravných telefónnych čísel alebo reklamných SMS správ od častých odosielaní dostanete aj tu.

Eset Mobile Security je plne v slovenčine. Ak si zakúpite verziu Premium, môžete ju využívať na maximálne piatich zariadeniach pod jedným Google účtom, takže poslúži pre váš mobil aj tablet. Služba Anti-Theft sľubuje rozšírenú ochranu v prípade krádeže alebo straty smartfónu. Jej porovnanie s funkciami lokalizácie cez Google Play prinesieme v samostatnom článku.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu