Teclast T10 - desať palcov pod dve stovky

Recenzia 10,1'' QHD tabletu s Androidom 7.0, šesťjadrovým procesorom, 4 GB RAM, 64 GB úložiskom a čítačkou odtlačkov prstov.

Lacné čínske tablety rastú ako huby po daždi. Teclast T10 od jedného zo známejších výrobcov je toho dôkazom. T10 sa snaží zaujať displejom, spracovaním a predovšetkým cenou. Svojou podstatou ide o bežný Android tablet, ktorý neponúkne dva OS, dotykové pero ani klávesnicu. Konkurencie je navyše dosť a predaje tabletov postupne klesajú. Teclast T10 to na trhu rozhodne nebude mať ľahké.

ikona

Základné info: Teclast T10 (základné info)Android tablet s 10,1'' QHD displejom, šesťjadrovým MediaTek MT8176 procesorom, 4 GB RAM, 64 GB pamäťou a čítačkou odtlačkov prstov.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Po otvorení balenia na mňa čakalo prekvapenie. Nachádzali sa tam len microUSB kábel, spinka na otvorenie zásuvky pre microSD kartu a dokumentácia. Nenašiel som tam žiadnu nabíjačku. Na internete som si overil, že nie v každom balení sa nachádza, čo je naozaj zvláštne. Možno aj takýmto spôsobom sa snaží výrobca držať cenu zariadenia čo najnižšie.

Dizajn T10 je jednoduchý. Predná biela strana má pomerne tenké rámčeky, najmä tie bočné. Zadná časť je hliníková, okraje sú zbrúsené CNC strojom. Na prvý pohľad vyzerá T10 kvalitne spracovaný a aj použité materiály sú na dobrej úrovni. Celý dojem však kazí plastový kryt okolo kamery, ktorý presne nelícuje s kovovým telom. Je to vidieť najmä pri pohľade spredu. Pri používaní ma obťažovala vyššia hmotnosť 550 gramov. Tablet je takmer o 100 gramov ťažší než iPady s porovnateľnou uhlopriečkou, čo nie je zanedbateľná hodnota. Hrúbka 8 mm mi naopak neprekážala, tablet aspoň nereže do ruky a lepšie sa drží.

Na spodnej strane nájdeme mikrofón, vľavo hore 3,5 mm audio konektor, slot pre microSD kartu a reproduktor. Vpravo sa nachádza len druhý reproduktor. Všetky ovládacie prvky a zvyšné porty výrobca umiestnil na hornú stenu. Tlačidlo napájania a ovládač hlasitosti sú kovové, čo chválim. Nechýba microUSB port a pre video výstup tu máme aj miniHDMI. Škoda, že výrobca nepoužil aj nové USB type C.

Vzadu nájdeme hlavný fotoaparát a netradične aj čítačku odtlačkov. Tá je umiestená vpravo, pri držaní tabletu teda budete prikladať ľavý ukazovák. Na umiestnenie sa dá zvyknúť a odomykanie ľavou rukou má opodstatnenie. Výrobca rátal s tým, že väčšina používateľov bude tablet držať v ľavej ruke a pravou ovládať displej. Nad displejom je už len predná kamera a senzor priblíženia a okolitého svetla. Notifikačná LED dióda chýba.

Hlavnou hviezdou tabletu je rozhodne displej. Má uhlopriečku 10,1 palcov, ale netradičný pomer strán 16:10. Displej má tak väčšiu výšku než bežné 16:9 displeje, čo oceníte pri prehliadaní internetu. Vo videách však budete mať hore aj dole čierne pásy. Rozlíšenie displeja 2560 x 1600 bodov je veľkým plusom. Obraz je ostrý a jemný, a vďaka IPS technológii je podanie farieb aj pozorovacie uhly na veľmi dobrej úrovni. Poteší, že dotyková vrstva a displej sú spojené, ide teda o OGS displej. Jediné, čo by som mohol displeju vytknúť, je úroveň jasu. Pri používaní v domácnosti počas dňa je všetko v poriadku. Keď som však tablet používal v noci, ocenil by som nižší minimálny jas. V exteriéri by som zase uvítal vyšší maximálny jas.

Teclast T10 poháňa šesťjadrový procesor MediaTek MT8176. Ten sa skladá z dvojice výkonných jadier Cortex-A72 s taktom 2,1 GHz a štvorice úsporných jadier Cortex-A53 s taktom 1,7 GHz. Procesoru sekundujú 4 GB operačnej pamäte a 64 GB úložisko. Vnútornú pamäť si môžete rozšíriť pomocou microSD karty až o 128 GB. V AnTuTu dosiahol Teclast T10 80475 bodov. Tablet je tak výkonnejší než väčšina smartfónov s cenovkou 200-300 € a procesormi Snapdragon 625. Odskúšal som niekoľko hier, napriek vysokému rozlíšeniu boli plynulé. Real Racing 3 fungoval dobre aj na vysokých nastaveniach detailov. Výkon a plynulosť tabletu hodnotím na výbornú.

Konektivita je v prípade Teclast T10 obmedzená len na to nevyhnutné. Vo výbave tak nájdeme GPS, Bluteooth a Wi-Fi. FM rádio, NFC, infraport či magnetický senzor by ste tu hľadali márne. Poteší aspoň akcelerometer, vďaka ktorému budete môcť ovládať hry nakláňaním tabletu. Chválim prítomnosť 5 GHz Wi-Fi 802.11 ac, ktorá zvláda prenosovú rýchlosť až 150 Mbps..

Stereo reproduktory po oboch bokoch tabletu nie sú umiestnené práve ideálne. Keď držíte zariadenie v ruke, budete si ich prekrývať. Rozumnejšie umiestnenie by bolo v hornej časti bočných stien. Kvalita zvuku je priemerná. Na pozeranie videí na YouTube to stačí, netreba ale očakávať žiadne zázraky. Nie je však problém pripojiť káblové alebo Bluetooth slúchadlá a vychutnať si hudbu v lepšej kvalite. Reproduktory sú pomerne hlasné, v teste maximálnej hlasitosti dosiahli 107 dB. Rozhodne však neodporúčam púšťať hudbu na maximum, zvuk je výrazne skreslený.

Výrobca vsadil na jednu z novších verzií Android, konkrétne 7.0 Nougat. Prostredie je takmer bez úprav, po prvom spustení nájdeme len niekoľko čínskych aplikácií, z ktorých väčšina sa dá odinštalovať. Prekvapením pre mňa bolo, že počas môjho používania tablet dostal štyri OTA aktualizácie, ktoré upravovali chyby systému. Je pozitívne vidieť, ako sa Teclast o tablet aj po vydaní stará a prináša vylepšenia systému. Otázne však je, ako dlho tento trend vydrží a či T10 dostane aj novšie verzie Androidu. Veľmi by som sa na to nespoliehal.

Preto je dobré, že tablet je už teraz vybavený Androidom 7.0 Nougat, ktorý ponúka režim dvoch okien. Ten funguje veľmi dobre. Na tablete je používanie tohto režimu oveľa pohodlnejšie a užitočnejšie než na smartfónoch. Systém je samozrejme po slovensky a nechýba ani podpora Google Play, ktorá býva pri čínskych zariadeniach často problém. S rýchlosťou tabletu som bol spokojným, nezamŕzal, nesekal ani sa samovoľne nereštartoval.

Tablet je vybavený dvomi fotoaparátmi. Hlavný 8 Mpix snímač má automatické zaostrovanie, clonu f/2.2 a dokáže nahrávať Full HD videá. Predný 13 Mpix fotoaparát má rovnakú clonu aj rozlíšenie videa, no nezaostuje. Kvalita fotografií aj videa je o poznanie lepšie než na Cube iWork 1X či iných čínskych tabletoch, netreba však očakávať zázraky. Váš smartfón bude na fotografovanie vhodnejší.

Batéria s kapacitou 8100 mAh sa môže pochváliť dobrou výdržou na jedno nabitie. Zvyčajne mi tablet vydržal 7 - 8 hodín zapnutého displeja, čo zodpovedá tvrdeniam výrobcu. Keď budete tablet používať len vo večerných hodinách po práci, nie je problém ho 3 - 4 dni nenabíjať. Batéria podporuje aj rýchle nabíjanie Pump Express s dodávanou 12 V 1,5 A nabíjačkou. Tá však v mojom balení nebola.

Výhody:

+ pekný displej

+ kovové telo

+ Android 7.0

+ 5 GHz Wi-Fi

+ cena

+ dobrá výdrž batérie

Nevýhody:

- vyššia hmotnosť

- mizerné reproduktory

- nabíjačka nebola v balení

- plastová časť mierne odstáva

Orientačná cena: 190 € (zľavový kupón v závere článku)

Záver

Teclast T10 je ďalší čínsky tablet, ktorý zaujme. Výborný displej, rýchly chod, solídna výdrž či kovové telo si určite nájdu veľa fanúšikov. Poteší tiež nový Android s pomerne častými aktualizáciami a dostatočný výkon pre náročný multitasking či hranie hier. Podobne ako pri iných čínskych tabletoch, ani tu reproduktory či fotoaparáty neohúria kvalitou, minimálne predná kamera je však lepšia než ktorákoľvek iná, akú som skúšal.

Výrobca okrem zaujímavej výbavy vsádza aj na nižšiu cenu, ktorá sa pohybuje okolo 210 - 220 dolárov. Tablet si môžete zakúpiť na stránke Gearbest.com, ktorá nám tablet poskytla na recenziu. Pri použítí kupónu FonyTeT10 v nákupnom košíku je cena vrátane poštovného Eu Express bez dodatočných poplatkov len 175 €.

Diskusia k článku:

caspersk 09.02.2018 - 08:22

Tablet používam cca 3 mesiace, môžem za tú sumu rozhodne odporučiť. Rýchlosť výborná, čistý android, viacero aktualizácií, mne osobne reproduktory vyhovujú a hrajú pomerne slušne. Chcem upozorniť na záujemcov, ktorí by ho chceli využívať cez HDMI pripojenie - je potrebné kúpiť microHDMI kábel, funguje dobre, zvláda full HD prenos na LCD/projektor a pod., používam tento: ROLINE HDMI High Speed s Ethernetom, prepojovací, (HDMI M typ A HDMI M micro typ D) 2m.

Celá diskusia 1 príspevok