Súboj Bluetooth klávesníc: Logitech K480 vs. Keys-To-Go

Porovnanie dvoch klávesníc k smartfónom a tabletom. Jedna je ultra mobilná, druhá obsahuje integrovaný držiak.

Dlhší čas som hľadal alternatívne riešenie pre písanie textov mimo kancelárie. Občas si totiž nechám notebook tam. Ale potom nastane situácia, že si chcem zapísať nejaké poznámky, vybaviť e-maily alebo niečo podobné a na mobile sa mi to písať nechce.

Hľadanie tenkého ultra-mobilného notebooku som zatiaľ odložil na neurčito. Síce sa mi veľmi páči Zenbook 3 od Asusu, ale na ten si treba najprv našetriť. Navyše, popri hlavnom mobilnom telefóne používam aj iPhone 8 Plus na natáčanie a strih videí. A ten by na vybavovanie e-mailov či písanie článkov, akým je napríklad tento, mal úplne stačiť.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Tak som si zohnal zopár klávesníc od Logitechu. Klasika s podsvietenými aj štandardnými tlačidlami je síce vhodná k počítaču, ale ja som hľadal niečo výnimočné. Ideálne s integrovaným držiakom na mobil / tablet. Preto som si vybral K480-ku, ktorú som porovnal s tenučkou QWERTY tabuľkou zvanú Keys-To-Go.

Hmotnosť

Jedna klávesnica s logom K480 váži viac než štyri klávesnice Keys-To-Go. Cítiť to budete aj pri prenášaní. Ak hľadáte čo najľahšie riešenie, 183 gramov bude pre vás určite atraktívnejších než nosenie 810 gramov navyše.

Rozmery

Aj veľkostný rozdiel je v prípade tejto dvojice enormný. Drobec meria 244 x 138 x 6 mm, biela opacha zas 300 x 194 x 19 mm. To je 202 cm3 vs. 1106 cm3. Takže objemovo je biela klávesnica s držiakom asi päťnásobná.

Napájanie

Tenkú klávesnicu Keys-To-Go nabijete pomocou microUSB konektora, K480 vyžaduje vloženie dvoch AAA batérií. To však pravdepodobne prinesie aj dlhšiu výdrž. Úprimne, nechce sa mi teraz čakať pol roka, než sa niektorá vybije, ale pri občasnom používaní predpokladám v oboch prípadoch dlhú výdrž. Každopádne, microUSB nabíjanie a integrovaná batéria sú mi trochu bližšie.

Počet spárovaných zariadení

Výhodou klávesnice K480 je otočný ovládač s číslicami 1, 2, 3. Keď ju na jednotke spárujete s jedným mobilom, na dvojke s tabletom a na trojke s TV, nepotrebujete stále riešiť párovanie, ako v prípade modelu Keys-To-Go.

Hluk a pohodlie písania

Väčší model od Logitechu je hlučnejší a píše sa na ňom menej pohodlne. Ale zas ponúka väčšiu plochu, väčšie tlačidlá, niekto môžno ocení aj vyší zdvih. Ja si osobne myslím, že nie hmotnosť a rozmery, ale práve hlučné a lacné tlačidlá sú najväčším nedostatkom K480-ky. Na občasné vybavenie niekoľkých e-mailov je to úplne v poriadku a aj tieto riadky píšem na nej, no ak by ju chcel každý deň používať kolega Matej vedľa mňa, osobne by som mu kúpil inú.

Na tenkú matnú klávesnicu menších rozmerov si zas treba zvykať, no ide o kompaktnú a tichučkú klávesničku s minimálnym zdvihom. A to v niektorých situáciach určite oceníte. Žiaľ, neobsahuje integrovaný stojan či držiak. Ten si treba dokúpiť.

Na internete nájdete množstvo riešení, ja som vybral tieto dve:

Základnou výhodou K480-ky je štrbina pre smartfóny a tablety. Hore je široká 13 mm, dole sa pod sklonom mierne zužuje, asi na 10 mm. Takže pevne a bezpečne do nej zasuniete len zariadenia hrubé maximálne 11 mm. Štrbina je dlhá 270 mm, ale zaručene využiteľná bude pri tabletoch hrubých maximálne 11 mm a širokých 265 mm.

Mňa potešilo, že bez problémov udrží iPhone 7 aj 8 Plus v hrubých krytoch. iPhone 7 v kryte k objektívom Moment je hrubý 11,2 mm a táto hodnota je už hraničná. Ale drží. Do 10 mm je to absolútne bez problémov. iPhone 8 Plus v mojom obale je hrubý 9,3 mm a drží presne podľa mojich predstáv a so sklonom asi 33 stupňov.

Pokiaľ ide o rozloženie klávesnice, to sa prispôsobuje pripojenému zariadeniu. Môj iPhone 8 Plus so slovenčinou sa správa ako “notebook” s QWERTZ klávesnicou (pričom na displeji vidím QWERTY). Vyhovuje mi to, lebo aj notebook používam s QWERTZ rozložením. A v podstate som v tomto dosť flexibilný a o pár minút sa prispôsobím prepnutiu medzi týmito dvomi spôsobmi. Znaky š, č, ť ako aj ä alebo ň, nehovoriac o zátvorkách a ďalších symboloch na klávesnici nevidím. Ale nikdy som to ani nepotreboval, píšem ich tak nejak automaticky, bez rozmýšľania. Po stlačení tlačidla [start / alt] zadávam znaky viditeľné na klávesnici. Napríklad @, #, * v hornom riadku. S iPhonom totiž nie je možné používať skratky pre zadanie mriežky alebo zavináča typické zo slovenského Windowsu.

Nad riadkom číslic sa nachádza ešte tlačidlo pre návrat domov (jedno stlačenie zobrazí domácu obrazovku, dvojité nedávne aplikácie), možnosti (určené skôr pre Androidy), klávesnicu (zobrazí a skryje virtuálnu klávesnicu), krok späť, lupu (vyhľadávanie), ovládanie hudobného prehrávača, reguláciu hlasitosti či vytvorenie screenshotu (snímky obrazovky). Som prekvapený, čo všetko tá klávesnica dokáže.

Podobné možnosti ponúka aj drobná čierna tichá placka, ktorá sa stratí v každom batohu.

Orientačná cena: K480 eur kúpite za 50 eur, Keys-To-Go za 70 eur

Záver

Obe klávesnice ma milo prekvapili. Ak vám nevadí hlučná spoločníčka, berte určite tú so stojanom. Mne sa nenormálne páči. Samozrejme, len ako sekundárna klávesnica - nie na každodenné viachodinové použitie. No za 40 eur som vďaka nej premenil iPhone 8 Plus na malý notebook. Pokiaľ ho teda používate tak, ako tvrdí jeho názov - ako poznámkový blok.

Drobnú klávesnicu Keys-To-Go je vhodné skombinovať s nejakým držiakom mobilu alebo tabletu. Na snímkach v tomto článku môžete vidieť jednoduché riešenie z IKEA. Biely alebo modrý stojan ISBERGET stojí 1,99 eur a môžete ho použiť z oboch strán. Pomocník na nezaplatenie.

Recenziu mobilnej nabíjateľnej klávesničky Keys-To-Go sme na Fony.sk zverejnili v apríli tohto roka. Určite si prečítajte aj skúsenosti kolegu Tomáša s ňou.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu