Panasonic X200

Recenzia tenkého fónu Mobil s typickými tvarmi, netradičnou anténou a štandardnými funkciami.

Panasonic X200 ma zaujal od prvého momentu. Konštrukčne je to najvydarenejší mobilný telefón aký som mal kedy v ruke. V dvoch rozmeroch je priemerný, ale v treťom vyhráva na celej čiare (13 mm!). Dizajnovo patrí ku špičke, pričom nepotrebuje lákať žiadnymi módnymi výstrelkami. Funkčná výbava ma celkom milo prekvapila. Ide skrátka o triezvy, ale súčasne imidžový telefón so základnými funkciami a fotoaparátom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická s anténou v držiaku pre pútko,

OS: vlastný uzavretý.

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 104 x 45 x 13 mm,

hmotnosť: 89 gramov,

displej: TFT, 65 536 farieb, 128 x 128 b.,

fotoaparát: VGA (640 x 480 b.),

pamäť: 1 MB pre obrázky a zvuky, 700 kB pre MMS, 300 kontaktov, 300 SMS,

správy: SMS (+T9), MMS, CB,

prenos dát: GPRS 4+1, IrDA (plnohodnotné),

zábava: Java MIDP 2.0, WAP 2.0 + 1.2.1,

zvonenia: 16-hlasé,

indikačná dióda,

batéria: Li-Ion, 600 mAh,

výdrž: do 4,5 h hovoru / 210 h pohotovosti,

SAR: 0,8 W/kg.

Čo mu chýba:

Pripomienky, EMS, Bluetooth, zoom a záznam videí, lepší displej, väčšia pamäť.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Panasonic X200 je výnimočný telefón, ktorý si ma svojim dizajnom ihneď získal. Pevná konštrukcia, telefón sa výborne drží, zvláštne skonštruovaná anténa ako aj tenký dizajn hodnotím jednoznačne kladne. Hrúbka telefónu je podľa môjho názoru najpodstatnejší rozmer, a na to mnohí výrobcovia stále zabúdajú. Ľavú bočnú stenu obohacuje infraport, pravú konektor pre slúchadlo aj s gumeným krytom. V hornej časti zadnej steny sa nachádza objektív fotoaparátu so zrkadielkom. Displej nie je nijak chránený proti poškriabaniu, práve naopak.

Zvláštnosťou sú dve diódy. Jedna sa nachádza pri konektore pre pripojenie nabíjačky a svieti načerveno len v čase nabíjania. Po úplnom nabití zhasne. V pravom hornom rohu sa nachádza druhá dióda indikujúca blikaním fialovou farbou prichádzajúci hovor, modrou farbou jeho priebeh a zelenou prijatú správu či inú zmeškanú udalosť.

Klávesnica

Klávesnica s jasným červeným podsvietením, ktoré je možné vypnúť, je v jednej rovine s ostatnou plochou prednej steny. Hlavným ovládacím prvkom je štvorsmerný kruh so stredovým tlačidlom. Výborne sa ovláda. Prekvapením je použitie rovnakých tlačidiel ako pred rokmi. Ide o polyfunkčné tlačidlá pod displejom. Keď sa tak zamyslím, celý telefón na mňa pôsobí akosi retrospektívne, akoby som mal v ruke vynovený Panasonic z radu GDxx.

V pohotovostnom stave vstúpite ľavým polyfunkčným tlačidlom do menu správ, pravým do WAP-u. Štvorsmerné tlačidlo má tiež svoje určenie v stave pohotovosti: nahor ? skratky (vlastné menu, ktoré je možnú upraviť), nadol ? telefónny zoznam, doľava ? správy, doprava ? WAP. Najmä prítomnosť tzv. skratiek ma milo prekvapila.

Klávesnica sa blokuje, podobne ako u ďalších nových Panasonicov, podržaním stredného tlačidla. Odblokovanie nastane jeho dvojnásobným stlačením.

Klávesnica X200-ky je kvalitná, perfektne podsvietená. Horšie je to s reakciami telefónu. Pokiaľ nepíšete správu, nemôžete si kvalitnú klávesnicu vynachváliť. Ale editor správ už za kvalitou spracovania zaostáva.

Tlačidlám 2 až 9 je možné priradiť rýchlu voľbu ? vybrané telefónne číslo, ktoré sa vytočí po podržaní príslušného tlačidla.

Displej

Aktívny displej s rozlíšením 128 x 128 bodov a zobrazením 65 536 farieb mi v tomto prípade úplne postačuje. Ale to len do chvíle, kým s telefónom nevyjdete na slnečné svetlo. Vtedy sa premení na dokonalé zrkadlo a podobne ako množstvo iných displejov (Motorola V500, rôzne Samsungy, LG atď.), aj tento úplne stratí svoju funkciu. Netuším, či v Japonsku telefóny používajú len v interiéri, ale v tomto prípade je môj dohad opodstatnený.

Pri čítaní SMS vidíte 5 riadkov textu plus jeden riadok s neustále zobrazeným odosielateľom. Počas písania správy, rovnako ako pri listovaní telefónnym zoznamom, máte k dispozícii 6 riadkov textu. Displej po určitej dobe nečinnosti úplne zhasne. V nastaveniach môžete zmeniť tapetu, farebný motív, jas a dobu podsvietenia.

Je zaujímavé, že menu je úplne inak zoradené než v prípade ostatných modelov série X_00. Pohyb v ňom je však rovnako svižný.

Fotoaparát

Fotoaparát spustíte dvojnásobným stlačením stredového tlačidla, keďže je východiskovou polohou po vstupe do menu. Na jeho rozbehnutie potrebuje aparát jednu-dve sekundy. Počas ostrenia (vyrovnávania clony) je možné regulovať jas snímky. V nastaveniach je možné zapnúť nočný režim, nastaviť frekvenciu blikania svetla (50 alebo 60 Hz) a samozrejme rozlíšenie záberu (640 x 480 b., 352 x 288 b., 160 x 120 b.).

Snímky je možné odoslať MMS-kou alebo infraportom, čo považujem za veľké plus. Konečne aj ázijskí výrobcovia začínajú prichádzať na finty Európanov. Snímky nie je možné pri ich snímaní ani prezeraní priblížiť. Okrem priblíženia neumožňuje Panasonic X200 ani zaznamenávať video.

Objektív Panasonicu X200 má oveľa menšiu ohniskovú vzdialenosť, preto sníma väčšiu plochu než akýkoľvek iný fotoaparát v telefóne. Či ide o výhodu si musíte rozmyslieť sami.

Zvonení nájdete v novom Panasonicu X200 presne 10, pričom z typicky ázijských zvonení sa ťažko vyberá. Preto odporúčam čo najskôr nastaviť wapové pripojenie a nejakú obľúbenú melódiu si stiahnuť. Zvuky sa vypínajú podržaním mriežky. Telefónu nechýbajú profily (normálny, tichý, rokovací režim, vonku a v aute). Pri každom je možné nezávislé upraviť melódiu a hlasitosť zvonenia, správy, tlačidiel, tón výstrahy a vibrácie.

Pamäť

1 MB pre obrázky a zvuky,

700 kB pre MMS,

300 kontaktov,

300 SMS.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite šípkou nadol z pohotovostného stavu. Vyhľadávanie sa uskutočňuje len podľa prvého znaku, čo môže byť pri plnej 300-položkovej pamäti drobný problém. Na displeji vidíte naraz 6 pod sebou zoradených mien bez zobrazenia telefónnych čísiel. Zobrazené sú vždy všetky kontakty, teda aj na SIM, aj v telefóne. Tlačidlám 2 až 9 je možné priradiť rýchlu voľbu - vybrané telefónne čísla. V telefóne si môžete usporiadať 10 skupín volajúcich, ku ktorým je možné priradiť špeciálny obrázok a melódiu. Kontakt v telefóne môže obsahovať 2 čísla, 1 e-mailovú adresu, priradenie ku skupine volajúcich, obrázok (len ikonu zo zoznamu). Reakcie telefónu pri vyhľadávaní čísiel sú prekvapivo rýchle.

Hovor

Nemilo ma prekvapila absencia bočného dvojitého tlačidla na reguláciu hlasitosti, pričom intenzitu reprodukcie môžete regulovať štvorsmerným tlačidlom až po spojení. Oznamovací tón v slúchadle je nedostatočne slabý. Hovor samotný má ostré výšky, ale pri nízkej hlasitosti to je jediná možnosť, ako druhú stranu počuť. Podobne aj hlasné handsfree nevyniká veľkou hlasitosťou. Počas hovoru vidíte na displeji neustále zobrazený čas, ktorý ostáva chvíľu zobrazený aj po jeho ukončení. Záznamník hovoru tu chýba.

SMS

Do menu správ vstúpite ľavým polyfunkčným tlačidlom. Pri prijatí SMS-ky nie je nutné odomykať klávesnicu, jej prečítanie si to nevyžaduje. Po návrate na hlavnú obrazovku telefón automaticky klávesnicu opäť zablokuje. Čítanie správ a ich mazanie je bezproblémové. Dokonca je tu možnosť zmazať všetky správy v priečinku. Písanie správ však patrí skôr k utrpeniu. Reakcie telefónu sú veľmi pomalé, rozloženie znakov pod jednotlivé tlačidlá veľmi netradičné a slovník T9 kvôli diakritike radikálne správy skracuje. Páči sa mi upozornenie na prijatú správu farebnou diódou. Potvrdenie o doručení sa ohlási rovnakou melódiou ako prijatá bežná SMS. Tej môžete priradiť akýkoľvek zvuk v telefóne. Odpočítavanie znakov začína na hodnote 459.

MMS

Editor pre tvorbu MMS správ je jednoduchý. Páči sa mi možnosť počas tvorby správy vytvoriť hlasový záznam alebo odfotiť snímku. DO MMS-ky nemôžete vložiť prednastavený obrázok ani melódiu. Na každej stránke je možné napísať 1 000 znakov textu, vložiť do nej obrázok či zvuk.

CB správy

Lokálne info, resp. Cell broadcast zobrazuje Panasonic X200 zvláštnym spôsobom, a to blikaním hlavnej obrazovky. Na tej sa strieda hlavná tapeta a sýtožltá plocha s názvom miestnej časti (napríklad).

WAP

Wapový prehliadač je vlastný. Ako u iných Panasonicov, aj v tomto prípade je jeho nastavenie pomerne jednoduché. Zobrazí 6 riadkov textu a jeho reakcie sú celkom rýchle. Písanie textov však neodporúčam ani v tomto prípade. Odpojenie uskutočníte červeným tlačidlom, pričom stránka ostane načítaná.

Prenos dát

GPRS 4+1 postačí na wapovanie. Potešil ma však plnohodnotný infraport, ktorý umožňuje odosielať obrázky a melódie priamo z telefónu do iného zariadenia.

Organizačné funkcie

Budík - jeden budík je možné nastaviť na jeden raz, denne, v pracovných dňoch alebo cez víkend. Priradiť mu môžete akúkoľvek melódiu a vlastnú úroveň hlasitosti. Preberie vás aj v prípade, že máte vypnuté zvuky.

Kalendár - kalendár je vlastne len náhľad na aktuálny mesiac, prípadne poslúži na kontrolu, ktorý deň v týždni bude určitý dátum. V telefóne totiž nenájdete žiadny spôsob zaznamenania pripomienky či úlohy.

Hry a Java aplikácie

Panasonic X200 podporuje Java aplikácie vo verzii 2.0. V novom telefóne nájdete len Golf, pričom je tento celkom zábavný. Neukončenú hru indikuje ikona na hlavnom displeji.

Ďalšie funkcie

Tie spomeniem len stručne. Nájdete tu totiž len kalkulačku a jednoduchý zvukový záznamník.

Výdrž, batéria

Napriek akýmkoľvek údajom výrobcu môžem prehlásiť, že testovaný prístroj vydržal "nažive" 2 dni bežného používania.

K telefónu dostanete malú nabíjačku so zvláštnym konektorom, ktorý sa nachádza len v Panasonicu X400. K tomuto modelu má blízko aj v iných parametroch.

Výhody:

- skvelý nevtieravý dizajn,

- perfektné rozmery,

- plnohodnotný infraport,

- farebné diódy,

Nevýhody:

- displej,

- výdrž,

- kalendár,

- reprodukcia počas hovoru,

- vyhľadávanie mien podľa 1. znaku,

Panasonic X200 je telefón, ktorý ma skutočne dostal. Výrobcovi však neviem odpustiť absenciu akýchkoľvek pripomienok a displej, na ktorom na slnku nič neuvidíte. Prítomnosť Bluetooth by som oželel, rovnako mi postačujú aj ostatné funkcie, ale na ten kalendár sa výrobca doslova vykašľal. Poznám však mnoho manažérov a iných ľudí, ktorí používajú telefón na telefonovanie a občasné odoslanie SMS-ky. V tom prípade nepoznám asi lepšiu voľbu. Skrátka, teraz mám v ruke telefón, ktorý by sa hodil do saka ako uliaty, ktorým by som zaujal, a pritom mi ponúka okrem hovorových funkcií aj niečo navyše.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 06.11.2006 - 20:07

jako: Zobrazuje to hodiny? V ?lánku je písané o budíku, ale kdesi som ?ítal, že tento mobil nemá hodiny.Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; cs) Opera 8.02

anonymous17.04.2007 - 22:39 Trvalý odkaz

mmm: samozrejme ze ma hodiny

Celá diskusia 2 príspevky