Xiaomi Bluetooth Gamepad - herný ovládač pre Android a Windows

Recenzia bezdrôtového herného ovládača s vibračnou odozvou, dostupnou cenovkou a podporou pre Android a Windows.

Nedávno sme testovali herný ovládač Steelseries Stratus XL, ktorý bol dobre spracovaný, fungoval na Androide aj Windows, najväčším negatívom však bola vyššia cenovka. Preto sa pozrieme na alternatívu od Xiaomi, ktorá za menej než polovicu ponúka veľmi podobnú výbavu, kvalitné spracovanie a rovnakú kompatibilitu.

Základné parametre:

Rozmery: 104 x 156 x 65 mm, hmotnosť: 225 g (vrátane batérií - overené), typ batérie: 2 x AA, výdrž: 80 hodín bez vibrácií, 4 hodiny pri maximálnej vibrácii, pripojenie: Bluetooth v3.0, gyroskop, kompatibilita: Android 3.1 a novší, Widows 7 a novší, Steam in home streaming

Obsah balenia:

Xiaomi Bluetooth Gamepad, dve AA batérie, dokumenty.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Xiaomi Bluetooth Gamepad sa nápadne podobá na kríženca Sony Dualshock 4 a Xbox 360 ovládača. Dobre padne do ruky, je oproti Steelseries Stratus XL o viac než 60 gramov ľahší a spracovaniu ťažko niečo vytknúť.

Gamepad je z matného plastu, ktorý sa prekvapivo nešpiní. Ovládacia schéma je totožná s Xbox ovládačmi - joystick vľavo hore a D-pad a joystick uprostred dole. Zhodné je tiež označenie tlačidiel A, B X, Y. Joysticky majú zdrsnený povrch a mierne preliačenie pre pohodlnejšie ovládanie.

V hornej časti sa nachádza tlačidlo MI, ktoré slúži na vypnutie, zapnutie a párovanie ovládača. Napravo je menu, naľavo krok späť. Na chrbte ovládača sú tradičné L1 a R1 tlačidlá, ktoré dopĺňajú spúšte L2 a R2.

Haptickú odozvu zabezpečujú dva vibračné motory. Vďaka nim je hranie hier aspoň o kúsok realistickejšie. Vo výbave je aj gyroskop Bosch, ktorý umožňuje ovládať vybrané hry nakláňaním.

Ovládač som najskôr odskúšal na Xiaomi Mi Box, čo je Android TV box, pre ktorý je gamepad primárne určený. Spárovanie bolo jednoduché a bezproblémové. Odskúšal som hry Hill Climb Racing, Real Racing 3 a GTA San Andreas. Všetky fungovali bez problémov.

Následne som vyskúšal funkciu Gamestream, ktorá umožňuje prehrávať hru z PC s Nvidia grafickou kartou na Nvidia Shield zariadenia. Túto funkciu však môžete použiť aj vďaka aplikácii Moonlight, čo bol môj prípad. Z počítača som tak streamoval hru Dirt Showdown na Mi Box a všetko fungovalo bez problémov.

Ďalším testom bolo pripojenie k PC. Spárovanie s počítačom cez Bluetooth problém nebol, no fungovanie v hrách už také priamočiare nebolo. Odporúčam navštíviť stránku www.github.com kde nájdete zip súbor s aplikáciou, vďaka ktorej nainštalujete ovládače a pripojíte Xiaomi Bluetooth Gamepad k počítaču ako Xbox 360 Wirelless controller. Inštalácia je jednoduchá, stačí sa držať návodu uvedeného v zip súbore. Ovládač sme sa pokúsili pripojiť aj k iPhonu, žiaľ neúspešne. Rovnako sme nepochodili ani na MacBooku s MacOS. Ovládač je teda kompatibilný len s operačnými systémami Android a Windows.

Výhody:

+ cena

+ spracovanie

+ dizajn

+ vibračný motor

Nevýhody:

- zložitejšie pripojenie k PC

- nekompatibilita s výrobkami Apple.

Orientačná cena: 30 €

Záver

Xiaomi Bluetooth Gamepad je výrazne lacnejšou alternatívou k ovládaču Steelseries Stratus XL. Ten ponúkal jednoduché pripojenie s PC so sprievodnou aplikáciou, ktorá umožňovala aj ďalšie nastavenia ovládača. Podobne ako aj pri iných výrobkoch Xiaomi, aj Bluetooth Gamepad je skôr určený pre ľudí, ktorí sa neboja experimentovať, kedže pripojenie k PC je možné až po “hacku”. Na druhú stranu ovládanie android zariadení je rýchle a spoľahlivé. Najväčšou výhodou Xiaomi Bluetooth Gamepad bude však jeho cenovka. V obchode Banggood.com stojí niečo málo cez 30 dolárov vrátane poštovného.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu