Xiaomi Mi Router Pro R3P - lacný smerovač s výborným dosahom

Recenzia elegantného a výkonného smerovača s USB portom, ovládaním cez aplikáciu a prekvapivým dosahom signálu.

Xiaomi je známe svojim širokým portfóliom produktov, medzi ktoré patria smartfóny, tablety aj produkty inteligentnej domácnosti. Už sme vám priniesli recenzie inteligentných žiaroviek, lampy, váhy, IP kamery, čističky vzduchu či robotického vysávača. Medzi inteligentnými výrobkami nájdeme aj niekoľko smerovačov, Mi Router Pro je momentálne najvýkonnejší z nich. Predáva sa v dvoch verziách, HD verzia obsahuje 1, 2 alebo 8 TB pevný disk, verzia Pro disk nemá. Ja som si zaobstaral verziu Pro bez HDD a používal ju nejaký ten mesiac.

Základné parametre:

Rozmery 195 x 66 x 146 mm, hmotnosť 936 g, 4 polohovateľné antény, dvojjadrový 880 MHz procesor MediaTek MT7621A, 256 MB SLC Nand Flash, 512 MB DDR3 RAM, USB 3.0, 3x 1000 Mbps LAN, 1x 1000 Mbps WAN, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, 2.4 GHz Wi-Fi 4 x 4 MIMO 800 Mbps, 5 GHz Wi-Fi 4 x 4 MIMO 1733 Mbps.

Obsah balenia:

Xiaomi Mi Router Pro, napájací adaptér, dokumenty.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Väčšina smerovačov je typická plastovým telom, nie však Xiaomi Mi Router Pro. Sivé hliníkové prevedenie pôsobí prémiovým dojmom. Routre mávajú často veľa indikačných diód, ktoré môžu byť rušivé a to najmä v noci. Na prednej strane tohto zariadenia je len jedno malé svetielko, ktoré mení farbu podľa toho, či sa smerovač spúšťa, alebo už funguje. Mi Router Pro môžete preto bez problémov použiť v obývacej miestnosti napríklad vedľa televízora. Kovová konštrukcia okrem pekného vzhľadu slúži na odvod tepla z procesora. Pro verzia routra bez HDD má vnútro vyplnené rebrovaním pre chladenie, nedáte doň teda svoj vlastný HDD. Ak chcete router používať aj ako NAS, teda úložisko pripojené k sieti, musíte siahnuť po verzii Mi Router HD, ktorá je však výrazne drahšia.

Na zadnej strane nájdeme štvoricu polohovateľných, ale napevno primontovaných antén. Je tu tiež modrý 1 Gbps WAN port, trojica 1 Gbps LAN portov, USB 3.0 a napájací konektor. Lacnejšie modely Xiaomi routrov často mávajú len 100 Mbps LAN a WAN porty, takže v tomto smere prináša Mi Router Pro výrazné zlepšenie. Môžete tak naplno využiť rýchlosť internetu od vášho operátora, či už je to 250, 300, 500 Mbps alebo aj 1 Gbps. 3 LAN porty môžu predstavovať isté obmedzenie, preto si dobre zvážte, koľko zariadení plánujete k routru pripájať.

Hardvérová výbava je vzhľadom na cenu excelentná. Mi Router Pro je vybavený dvojjadrovým procesorom MediaTek MT7621A s taktom 880 Mhz, 256 MB SLC úložiskom a 512 MB DDR3 RAM. Takúto výbavu nájdeme zvyčajne v zariadeniach za 200 a viac eur a jediné, čím Mi Router Pro mierne zaostáva, je pomalší takt procesora.

Bezdrôtové možnosti routra sú tiež impozantné. Vo výbave nájdeme štandardy 802.11 a/b/g/n/ac, smerovač teda ponúka aj 5 GHz Wi-Fi. Maximálne teoretické prenosové rýchlosti sú 800 Mbps v 2,4 GHz sieti a 1733 Mbps v 5 GHz sieti. Mi Router Pro je preto označený ako AC2600. Okrem vysokých prenosových rýchlostí ponúkne aj technológiu MU-MIMO, ktorá zabezpečuje rýchle pripojenie aj pri viacerých používateľoch naraz.

Mi Router Pro je zatiaľ dostupný len v čínskej verzii. To znamená čínske webové prostredie, ktoré si musíte prekladať vo webovom prehliadači. Na nastavenie a ovládanie routra preto odporúčam použiť aplikáciu Mi Wi-Fi.

Pri testovaní tohto routra som narazil na zvláštny problém. 5 GHz Wi-Fi odmietala zmeniť kanál, v ktorom sa vysiela. V nastaveniach je možné si vybrať z kanálov 36-64 a 149-165. Väčšina zariadení, hlavne smartfónov predávaných v našich končinách, sa nedokáže pripojiť ku kanálom 149-165. Logickým krokom preto bolo zmeniť kanál na niektorý v rozmedzí 36-64. Tu však nastal problém. Router v nastaveniach síce ukázal zmenu na kanál 48, 36 atď., ale v skutočnosti bol signál stále vysielaný na kanáli 149. To zapríčinilo, že drvivá väčšina zariadení, prevažne telefónov, nedokázala detekovať 5 GHz sieť. Počítače a notebooky s tým problém nemali, ale mobily áno. Počkal som na niekoľko aktualizácii, ktoré mali túto chybu opraviť, ale nestalo sa tak. Problém sa mi nakoniec po pár mesiacoch podarilo opraviť a router funguje ako má.

Riešením spomenutého problému a zároveň aj čínštiny vo webovom prostredí bolo nainštalovanie taiwanskej verzie softvéru. Tá už má vstavanú angličtinu a zmena 5 GHz pásma funguje tiež bez problémov. V nastaveniach sú teraz dokonca dostupné iné kanály než pred tým 52 - 64, 100 - 140 a už spomenuté 149 - 165. Pre inštaláciu toho softvéru navštívte www.miwifi.com a pod zložkou download zvoľte ROM. Následne vyberte router R3P a stiahnite softvér. Vo webovom prostredí choďte do sekcie nastavenia - status. Nájdite položku aktualizovať manuálne, vyberte stiahnutý taiwanský softvér a potvrďte inštaláciu. Následne treba niekoľko minút počkať, kým sa nový softvér nainštaluje. Po tom, ako sa router reštartuje sa opäť prihláste do webového prostredia a čakať na vás bude kompletne preložené anglické prostredie. Taktiež už bude možné zmeniť kanál 5 GHz Wi-Fi na iný.

Aký je router v praxi? V nastaveniach som si zapol režim "cez steny", ktorý zvyšuje dosah a účinnosť routra. Následne som porovnal maximálne prenosové rýchlosti pri mojom 500 Mbps internetovom pripojení v bezprostrednej rýchlosti routra a následne o dve miestnosti ďalej. Mi Router Pro som porovnal so smerovačom Asus AC87U, ktorý má veľmi podobné AC2400 prenosové rýchlosti. V bezprostrednej blízkosti boli prenosy bezproblémové a dosiahli maximálnu možnú rýchlosť 500 Mbps. Pri meraní rýchlosti o dve miestnosti ďalej už výsledky rovnaké neboli. AC87U dosiahol najviac 170 Mbps, no zvyčajne len okolo 130 - 150 Mbps. Mi Router Pro si viedol oveľa lepšie s maximálnou rýchlosťou 300 Mbps a priemernou rýchlosťou 270 Mbps. Vďaka výrazne lepšiemu dosahu signálu sú aj prenosové rýchlosti vyššie. Testy som niekoľkokrát zopakoval, výsledky boli spriemerované.

Aplikácia Mi Wi-Fi, ktorú si stiahnete z Google Play aj App Store, slúži na ovládanie a monitorovanie smerovača. Ako som už spomenul, pri čínskom softvéri routra odporúčam radšej prvé spustenie a nastavenie realizovať pomocou tejto aplikácie, kedže je v angličtine. Nastavenie je veľmi jednoduché. Pripojíte sa k svojmu Mi účtu, následne sa smerovač vyhľadá a umožní vám zmeniť názov Wi-Fi siete a pridať heslo.

Po spustení aplikácie vidíme zoznam momentálne pripojených zariadení a aktuálne prenosové rýchlosti. Môžete si tu pridať ďalšie zariadenie, napríklad cez WPS, alebo nastaviť hosťovskú sieť. Nechýba ani ovládanie jednotlivých pripojených zariadení, ktorým môžete napríklad obmedziť prístup na základe času či obmedziť prístup na konkrétne webové adresy. Ďalšia stránka slúži na prezeranie obsahu pripojeného USB kľúča. Pluginy zoskupujú niekoľko aplikácií na správu routra. Nájdeme tu aktualizácie, firewall, časovač vypnutia, automatické zálohovanie, kontrolu aktuálneho času alebo tipy pre optimalizáciu siete.

V nastaveniach sa nachádza pokročilé ovládanie Wi-Fi siete, pripojenia k internetu či ovládanie niektorých prvkov routra, napríklad informačnej LED diódy, zmena hesla či reset. Nechýba ani možnosť nastaviť VPN, zálohovať nastavenia alebo povoliť notifikácie.

Výhody:

+ kovové telo a spracovanie

+ 4 antény

+ USB 3.0 port

+ výborný dosah a prenosové rýchlosti

Nevýhody:

- len 3 LAN porty

- problémy s čínskou verziou softvéru

Orientačná cena: 90 €

Záver

Xiaomi Mi Router Pro je prémiovo vyzerajúci, výkonný, ale napriek tomu lacný smerovač. Nebojí sa konkurovať routrom s trojnásobnou cenovkou a v priamom zrovnaní prekvapí výborným dosahom a prenosovými rýchlosťami. Ani v tomto prípade sa však nevyhneme problémom s čínskym softvérom, ktorý dokonca negatívne ovplyvňoval použiteľnosť routra. Našťastie existuje riešenie v podobe taiwanského softvéru, ktorý je možné ľahko a rýchlo nainštalovať. Mi Router Pro si môžete zakúpiť na Gearbest.com, kde vďaka kupónu FONYMIRO stojí iba 76 € vrátane dopravy EU Express bez dodatočných poplatkov.

Diskusia k článku:

risiak 19.11.2017 - 13:19

rozhodol som sa vyskusat ho, len dufam ze uvadzana spotreba 18W nebude v beznej prevadzke...

Michal20.01.2018 - 14:18 Trvalý odkaz

risiak ako si spokojný?

Celá diskusia 2 príspevky