Takto fotí Apple iPhone X: rozmazávanie pozadia 2.0

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu Apple iPhone X s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. V každej situácii sa snažíme vytvárať aspoň dve snímky, rozumne využívať HDR, výnimočne aj upravovať expozíciu. Po vytvorení už do snímok nijako nezasahujeme.

Zadný fotoaparát:

28 mm fotoaparát: 12 Mpix (4:3), clona f/1.8, AF, OIS

56 mm fotoaparát: 12 Mpix (4:3), clona f/2.4, AF, OIS

dvojtónový LED blesk, video Full HD (30 - 240 fps) / 4K (60 fps)

Predný fotoaparát: 7 Mpix (4:3), video Full HD, clona f/2.2

Ďalšie parametre nájdete v článku Základné info: Apple iPhone X.

Krátky komentár:

Fotoaparát iPhonu X prináša väčšinu predností aj neduhov modelu 8 Plus. Preto určite odporúčam otvoriť článok Takto fotí Apple iPhone 8 Plus. Rýchle spustenie je možné dvomi spôsobmi: buď po rozsvietení mobilu (zodvihnutím, poklepaním, stlačením vypínača) posuniete odomykaciu obrazovku do strany (ako na ostatných iPhonoch), alebo na nej krátko a silno stlačíte ikonu fotoaparátu. Tá sa spolu so svietidlom objavuje aj po stiahnutí lišty z ľavého horného rohu.

Prostredie fotoaparátu je rovnaké ako na ostatných iPhonoch a nijak nevyužíva výhody natiahnutého displeja. Ani možnosť snímať v pomere strán 16:9. Skrátka, nič nové. Na panorámu sa prepnete až niekoľkými ťahmi. Jej výhodou je, že stále patrí k najlepším na trhu a rozpoznáva aj pohybujúce sa objekty. Fotografie sú skôr tmavé, čím fotoaparát eliminuje prepálené oblasti. Štandardne som však pri úprave snímok využíval zvýšenie jasu aj saturácie. HDR je jemné a opäť s menšími artefaktmi, ktoré boli typické pre staršie verzie iOS.

Technická kvalita záberov je takmer navlas zhodná s iPhonom 8 Plus. Zmenou je len vylepšenie zadného 56 mm fotoaparátu - vďaka menšiemu clonovému číslu sú priblížené večerné zábery o trochu menej zašumené, prirodzene svetlejšie, navyše opticky stabilizované, čo oceníte hlavne pri natáčaní videí. 4K záznam so 60 fps môžete plynule až 3-násobne priblížiť, 30 fps až 6x.

Pravdu povediac, oproti iPhonu 8 Plus nejde o žiadne viditeľné zlepšenie. Jediným výrazným rozdielom je rozmazanie pozadia (režim Portrét) aj na prednej kamere, čo je prudko softvérová záežitosť a nechápem, prečo ju Apple nepovolil v iOS aj pre ostatné iPhony. Zrejme k tomu potrebuje nielen prednú, ale aj druhú (v tomto prípade infračervenú) kameru. No ja o tom pochybujem.

Mimochodom, v priečinku DCIM nájdete pri portrétových fotografiách vždy dva súbory - klasickú snímku bez umelo rozmazaného pozadia aj rozmazanú. Vďaka tomu môžete v iPhone kedykoľvek upraviť štýl portrétu (štúdiová snímka, pódiové osvetlenie...). Škoda, že sa tu nedá meniť intenzita rozostrenia ako na Samsungu Galaxy Note 8.

Záznamu videa nemám čo vytknúť. iPhone X je (podobne ako iPhone 8 Plus) v tomto smere úplná špička a hoci jeho predná kamera nezaostruje, ostávam pri zázname verný tomuto výrobcovi. Výsledné videá a hlavne ich editácia priamo v mobile nemá stále konkurenciu.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, preto môže pri pomalom internetovom pripojení chvíľu trvať ich načítanie. Otvorenie obrázkov kliknutím / dotykom prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom myši alebo dotykom obrazovky otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia, skúmať detaily a analyzovať EXIF.

GALÉRIA VIDEÍ

Diskusia k článku:

oliver99 09.11.2017 - 10:52

Aka je to kolobezka,vizera dobre, prosim link, d.

oliver9909.11.2017 - 22:07 Trvalý odkaz

parametre pekne, ale ta cena...a potom na denne posuvanie z do prace snad staci aj 25km dojazd
podobny tvar, mensi dojazd, ale skladacia gearbest.com/kick-scooter/pp_855707.html
p.s. na tomto pozicanom sa vozil synator na dovolenke, moc dobre, ale v europe to neviem najst za rozumnu cenu :-/
onewheel - https://onewheel.com

Celá diskusia 5 príspevkov