(Lenovo) Motorola Moto G5S Plus - gé-päťka s dvomi očami

Recenzia 5,5'' kovového dual SIM androidu s vylepšeným duálnym fotoaparátom a čistým Androidom s užitočnými Moto akciami.

Pred niekoľkými mesiacmi uviedlo Lenovo na trh modely strednej triedy Moto G5 a G5 Plus. Neubehlo ani pol roka a dočkali sme sa ich vylepšených verzií s označením S - Moto G5S a G5S Plus. Dostali nový dizajn, väčšie displeje, vyššiu kapacitu pamäte, celokovovú konštrukciu, vylepšené fotoaparáty, ale aj vyššie cenovky. Oplatí sa siahnuť po novom, ale drahšom modeli?

Zelené balenie s papagájom, ktoré sme videli pri modeloch G5 ostalo. Tentokrát v ňom nájdeme Turbo Power nabíjačku s tradičným tvarom, microUSB kábel, spinku na otvorenie SIM zásuvky a dokumentáciu.

ikona

(Lenovo) Motorola Moto G5S Plus (základné info)Vylepšený model Moto G5 Plus s kovovou konštrukciou, 5,5'' Full HD displejom, duálnym 13 Mpix fotoaparátom, väčšou kapacitou pamätí a 3000 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Jednou z najväčších zmien nových modelov G5S a G5S plus je dizajn. Konštrukcia je celokovová, bez plastových prvkov. Podľa mňa vyzerajú nové verzie o poznanie lepšie a hodnotnejšie. Predely antén teraz pripomínajú drahšie smartfóny, keďže G5-ky mali hore aj dole plastové časti, ktoré nevyzerali veľmi dobre. Stále však zadný fotoaparát nadmerne vystupuje z tela, a to aj napriek tomu, že telefón má 8 mm. Hrúbka aj s fotoaparátom je tak až 9,5 mm, a telefón sa preto na stole pri dotyku hýbe.

Umiestnenie tlačidiel a prvkov je úplne tradičné. Na pravej strane je tlačidlo napájania s vrúbkovanou textúrou pre ľahšie nahmatanie a ovládač hlasitosti. SIM zásuvka sa presunula z hornej stany na ľavú. 3,5 mm audio konektor nájdem hore, microUSB port, reproduktor a mikrofón dole. Sekundárny mikrofón je umiestnený na zadnej strane nad líniou antén. Zachovaná bola špeciálna povrchová nano úprava pre odolnosť voči ošplechnutiu vodou.

Zaujímavosťou je malá priehlbina s logo Motoroly na zadnej strane. Tá patrila medzi jedno z poznávacích znamení starších modelov Moto a je zaujímavé vidieť, že Lenovo sa k tomuto prvku vrátilo. Priehlbina má slúžiť na umiestnenie ukazováka, aby sa vám telefón lepšie držal a nešmýkal.

Ja túto možnosť žiaľ nemôžem využiť, pretože moje veľké ruky a hlavne dlhé prsty dosahujú až na zadný fotoaparát. Keď som však dal telefón do rúk žene alebo známemu, ktorý je výrazne nižší než ja, im ukazovák naozaj pasoval do priehlbiny a telefón sa im tak lepšie držal. Pokiaľ ste však vysoký alebo máte dlhé prsty, ukazovákom budete neustále chytať zadný fotoaparát.

Obom modelom radu G5S narástli uhlopriečky. G5S z 5'' na 5,2'' a G5S Plus z 5,2'' na 5,5''. Mňa osobne nárast pri Plus verzii potešil, keďže preferujem väčšie uhlopriečky. Rozlíšenie zostalo na Full HD a displej je stále IPS. Pozorovacie uhly aj podanie farieb bolo dobré. K čitateľnosti na slnku nemám výhrady, bola priemerná. Zlatá farebná verzia má miniatúrny čierny rámček okolo displeja, ktorý nie je veľmi rušivý, ale na čiernej verzii ho samozrejme vidieť nebudete. Displej chráni ochranné sklo Gorilla Glass 3, ktoré nemá 2,5D zahnutie. Ochranné fólie, ale aj tvrdené sklá budú preto pasovať až po okraj, čo možno pokladať za výhodou oproti 2,5D sklám.

G5S Plus poháňa rovnaký procesor ako predchodcu G5 Plus. Ide o osemjadrový Qualcomm Snapdragon 625 s taktom 2 GHz. Aktuálne je to najlepší a medzi výrobca obľúbený čipset strednej triedy. G5S Plus má rovnako ako predchodca 32 GB úložisko s možnosťou rozšírenia až o 128 GB microSD kartu. Vylepšená bola operačná pamäť, ktorá teraz môže mať 3 GB ale aj 4 GB kapacitu.

Testovaný kus bol vo vyššej 4 GB + 32 GB konfigurácii. V AnTuTu dosiahol G5S Plus 64242 bodov. Plynulý chod systému bez spomalení či sekaní je na G5S Plus samozrejmosťou. Pomáha tomu čistý Android a výkonný hardvér. V tejto oblasti naozaj nemám čo kritizovať, telefón ponúka presne to, čo od neho možno v tejto cenovej kategórii očakávať.

Konektivita neprešla takmer žiadnymi zmenami. G5S Plus je preto vybavený GPS, 5 GHz Wi-Fi, NFC, USB OTG, FM rádiom s RT a RDS či audio jackom. Je škoda, že výrobca nevyužil inováciu modelového radu aj na náhradu starého microUSB za USB-C. Za krok späť považujem použitie hybridného slotu na dve nanoSIM karty. Rad G5 mal dual SIM a samostatný slot pre microSD kartu, čo na trhu odlišovalo od ostatných čínskych výrobcov. G5S Plus aj G5S o túto možnosť prišli, čo je veľká škoda. Sklamaním je taktiež absencia kompasu, ktorý chýbal aj u predchodcu.

Čím ma Moto G5S Plus prekvapila je reproduktor. Ten je nadpriemerne hlasný a kvalita zvuku je tiež dobrá. V teste hlasitosti dosiahol 108,6 dB pri bezprostrednej blízkosti a až 96,3 dB v 10 cm vzdialenosti. Maximálna hlasitosť síce nepatrí medzi tie najvyššie, to sa ale nedá povedať o hlasitosti v 10 cm vzdialenosti.

Tu G5S Plus prekonáva všetky doteraz testované telefóny okrem LeEco Le Max 2. Reproduktor teda podľa mojich testov s rastúcou vzdialenosťou nestráca na hlasitosti tak ako u iných telefónoch, čo je veľmi zaujímavé.

Moto G5S Plus podobne tak, ako aj iné modely radu Moto ponúka čistý Android so zopár užitočnými úpravami - Moto akciami a Moto obrazovkou. Smartfón beží na Androide 7.1.1 Nougat, no v blízkej dobe sa dá očakávať aktualizácia na Android 8 Oreo. Výrobca do vzhľadu či fungovania nadstavby vôbec nezasahuje. Nájdeme tu preto tradičné prvky čistého Androidu ako menu aplikácií zobrazené potiahnutím prsta nahor na domácej obrazovke, režim dvoch okien či Google karty naľavo od domácej obrazovky.

Čistý Android na rozdiel od nadstavieb akými sú EMUI, MIUI či Touchwiz neponúka toľko možností prispôsobenia či rôznych vylepšení. Preto chválim Moto obrazovku a Moto akcie, ktoré pridávajú čistému, ale strohému Androidu niekoľko užitočných funkcii. Moto obrazovka dokáže prebudiť zhasnutý displej a zobraziť vám aktuálny čas, dátum, percentá batérie a to najpodstatnejšie - notifikácie. Na ne môžete dokonca rovno odpovedať a to aj bez odomknutia zariadenia.

Aktivovanie Moto obrazovky je možné aj zdvihnutím zariadenia, G5S Plus však chýbajú senzory pre prebudenie mávnutím rukou ako pri Moto Z2 Play. Môže sa preto stať, že nebudete vedieť o novej správe, pretože ste sa v čase jej zobrazenia nepozerali na displej. Keďže tu nenájdeme notifikačnú diódu, musíte telefón zdvihnúť alebo prebudiť, aby ste sa pozreli, či vám niekto nepísal. Každopádne Moto displej je veľmi užitočný a jednoznačne spríjemňuje a uľahčuje používanie telefónu.

Moto akcie tiež prinášajú niekoľko zaujímavých funkcií. Dvojitým zatarasením telefónu zapnete alebo vypnete osvetlenie LED bleskom, otočením zápästia spustíte fotoaparát či a po položení telefónu obrazovkou nadol sa zapne režimu nerušiť. Ovládanie štandardne funguje cez navigačné tlačidlá na displeji, ktoré žiaľ nie je možné nijako prispôsobiť. Tlačidlo späť je teda vľavo, čo mne osobne nevyhovuje.

V Moto akciách som si preto zapol "Ovládanie jedným dotykom", ktoré zmení domáce tlačidlo pod displejom na univerzálny ovládač telefónu. Okrem odomknutia a zamknutia odtlačkom tak poslúži aj na návrat na domácu obrazovku - stlačenie, krok späť - posun prsta doľava, a nedávne aplikácie za zobrazia po posune doprava. Takéto ovládanie je rýchle, intuitívne a nezaberá miesto na displeji. Občas sa mi však stalo, že gesto nebolo správne rozoznané a vykonala sa iná akcie než som chcel.

Vylepšené fotoaparáty majú byť jedným z hlavných lákadiel eskovej verzie. Vzadu má novinka duálny 13-megapixelový fotoaparát, ktorý dokáže robiť fotografie s rozmazaným pozadím a nahrávať 4K videá. Clonové číslo sa zmenilo z f/1.7 na f/2.0.

S kvalitou fotografií som bol spokojný. G5S Plus dokáže vytvoriť pekné snímky, a to hlavne za dobrých svetelných podmienok. HDR fungovalo dobre a dokázalo rozjasniť najmä tmavé oblasti fotografie. Nočné fotografie boli priemerné, ničím neprekvapili. Pomôcť si môžete trochu manuálnym režimom, no najdlhšia uzávierka je len 1/4 sekundy, čo je oproti 30 sekundám, ktoré ponúka konkurencia, málo. Režim slabého svetla redukoval šum fotografií, avšak za cenu nadmerného vyhladzovania.

Hlavná kamera okrem už spomenutého 4K videa zvláda aj Full HD pri 60 fps, čo je v tejto cenovej kategórii nevídané. Pri nahrávaní môžete video pozastaviť, vytvoriť fotografiu aj manuálne zaostrovať a upravovať expozíciu. Posunom prsta hore-dole po displeji môžete približovať a odďaľovať. Prostredie fotoaparátu je jednoduché, intuitívne a všetko potrebné je stále po ruke, tak sa mi to páči. Chválim tiež možnosť vytvárať panorámu vo všetkých horizontálnych aj vertikálnych smeroch. Profesionálny režim zaujme jednoduchým volením aspektov fotografie cez zakrivené posuvníky.

Sekundárny čiernobiely objektív umožňuje zaznamenávanie fotografií v režime Hĺbkový efekt. Ten rozmaže pozadie za fotografovaným objektom a umožní následnú editáciu fotografie s bohatými možnosťami. Výsledné fotografie v tomto režime kvalitou neohúria. Rozmazanie často zasahuje aj do fotografovanej veci, čo pri takomto riešení duálneho fotoaparátu býva veľmi častým problémom.

Pochváliť ale môžem široké možnosti úprav takto vytvorených fotografií. Zmeniť môžete intenzitu rozmazania, nastaviť pozadie ako čiernobiele, či ho nahradiť úplne iný obrázkom. Druhý fotoaparát je síce čiernobiely, no čiernobiele fotografie ním nevytvoríte, taká možnosť tu nie je. Za negatívum považujem aj dlhé vytváranie fotografie s hĺbkový efektom.

Predný fotoaparát funguje rovnako ako zadný a nechýba ani možnosť zapnutia prisvetlenia, keďže aj na prednej strane nájdeme LED blesk. Novinka dostala snímač s rozlíšením 8 Mpix a Full HD videom. Kvalita fotografii bola aj v prípade prednej kamery veľmi dobrá a predný blesk výrazne pomáha pri slabších svetelných podmienkach. Druhý pohľad na kvalitu fotoaparátov sa dočítate v článku Takto fotí (Lenovo) Motorola Moto G5S Plus.

Batéria napriek nárastu uhlopriečky aj rozmerov zariadenia ostala na kapacite 3000 mAh. To je pri 5,5'' uhlopriečke podpriemerná hodnota, keďže sa v takto veľkých smarftónoch väčšinou stretávame s 3300 - 3400 mAh batériami. Výdrž na jedno nabitie ma ale milo prekvapila. Nie je problém pohybovať sa na 5 - 6 hodinách zapnutého displeja, čo predstavuje deň až deň a pol. Večer som mával zvyčajne ešte okolo 20-30 % batérie. Opäť sa tak potvrdzuje, že Snapdragon 625 je veľmi úsporný a efektívny procesor.

Nabíjanie je vďaka Turbo Power nabíjačke s výstupom 15 W veľmi rýchle a patrí medzi tie rýchlejšie. Negatívom je ale zahrievanie telefónu. Rýchlosť nabíjania je nasledovná:

- 5 min = 8 %

- 10 min = 15 %

- 15 min = 22 %

- 30 min = 42 %

- 60 min = 80 %

- 90 min = 97 %

- 103 min = 100 %

Výhody:

+ vylepšený dizajn a kovové telo

+ výkon, pamäť a úložisko

+ nadpriemerná výdrž

+ hlasný reproduktor

Nevýhody:

- nemá USB-C

- hybridný slot

- nadmerne vystupujúci fotoaparát z tela

Orientačná cena: 319 €

Záver

Moto G5S Plus je vydareným nástupcom Moto G5 Plus. Zaujímavý je najmä pre ľudí, ktorí predchádzajúci model ešte nemajú. Vyššia cenovka oproti predchodcovi vám dá krajší dizajn, prémiovejšie spracovanie, nový duálny fotoaparát a 4 GB operačnú pamäť. Za hlavné negatíva nového modelu pokladám použitie hybridného slotu a absenciu USB-C. Moto G5S Plus však rozhodne patrí medzi to najlepšie v strednej triede, čo si momentálne môžete kúpiť, a ja ho môžem len odporučiť.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí (Lenovo) Motorola Moto G5S Plus.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy 08.11.2017 - 18:52

Malý preklep: "ktoré sme videli pri modeloch G5 bolo ostalo" opravte si to a zmazte aj moj príspevok :)

paracisko20.11.2017 - 10:37 Trvalý odkaz

Moto G5s plus (4G + 32GB) som zakúpil manzelke. Potreboval som poriesit nieco s 5,5 displejom, fajn fotoaparátom a cenovkou do 300€.
Po cca týždni používania je veľmi spokojná s kvalitou foto oproti predošlému modelu (používala A5 2016). Trošku som sa obával ako príjme to, že sa jej stratili dlho používané navigačné tlačidlá pod displejom. No na moje prekvapenie si velmi obľúbila "Moto" ovládanie cez domáce tlačitko. Je to veľmi návyková vec a dokonca by som kvôli tejto fičurinke vymenil aj moju S7.

Jozef Hribík21.11.2017 - 01:22 Trvalý odkaz

Ja používam tento telefón už asi mesiac a som veľmi spokojný. Avšak nanešťastie kúpený model od operátora má len 3GB RAM čo ma trocha zamrzelo občas sa stretnem so zaváhanim aplikácie konkrétne messenger iné nerobia problém. Ovládanie jedným dotykom je návykové no občas spraví niečo čo nechcete. A to ich najväčšie lákadlo duálny fotoaparát, no niesom nejaký fotograf ale možno úplne stačil jeden a ešte lepšie vyladený alebo použitie inej kombinácie nie monochromatickeho snímača a RGB ale niečo iné no. No fotoaparát je aj tak veľmi dobrý. Vrelo odporúčam hocikomu komu sa páčia Lenovo Moto kvalita spracovania a dizajn sú ozaj na úrovni vyššie ako človek by čakal akurát je dosť veľký ale človek si zvykne.

Lukáš Macek18.01.2018 - 12:30 Trvalý odkaz

Odporúčam tento mobil kvôli odolnosti a ak sa zameriavate na výdrž batérie lepší je Moto E4 Plus, na ktorý môžete dostať zľavu vďaka https://www.kuponyzdarma.sk

Ivan Drobný26.04.2018 - 22:35 Trvalý odkaz

Fotky z tohoto mobilu jsou cca 60-70% horší oproti LG G3, kde je laserové zaostřování a celkově barvy mi vycházely stále lépe při zachycení jakéhokoliv objektu. Práce s fotkami nebo videi je velmi špatná i při práci s opravováním čísel při chybě zadávání(u moto G5S plus), taktéž, ty 3 karty na telefonování vypadají jako dětská hračka oproti LG, nebo i Sony. A ty notifikační ikony jsou na LG úplná paráda, na Moto G5S plus je to roztažené přes celou obrazovku, prostě hrůza. Celkově propadák na 85%.

Celá diskusia 5 príspevkov