Dva týždne s Honorom 6X

Skúsenosti čitateľa Petra s cenovo dostupným 5,5''dual SIM androidom. Poteší kvalitným spracovaním a výdržou, sklame pomalými reakciami.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si Petrove skúsenosti.

Úvod

Honor vie za menej peňazí ponúknuť viac než konkurencia. Presvedčil som sa o tom už pri modeloch 8, 9, 3X a 5X. Či ma presvedčil aj Honor 6X, sa dozviete z mojich dvojtýždňových skúseností.

Všetky parametre a popis prístroja nájdete v základnom infe a podrobnej recenzii, tejto časti sa preto vyhnem a vrhnem sa hneď do reálnych skúseností.

ikona

Základné info: Honor 6XDual SIM android s kovovým telom, 5,5'' Full HD displejom, procesorom Kirin 655, až 4 GB RAM, duálnym 12 Mpix fotoaparátom, podporou pre VoLTE a 3340 mAh batériou.

Konštrukcia

Pri prvom kontakte s telefónom by ste zrejme jeho cenovku netipovali správne. Zadná kovová časť dodáva prístroju seriózny vzhľad. Žiadne lacné plasty. Z pohľadu ergonómie to dizajnéri opäť vymysleli veľmi dobre, pretože aj 5,5-palcový displej s pomerom strán 16:9 môžem ovládať jednou rukou. Jediným obtiažnym bodom je ľavý horný roh displeja, ak ste pravák. Stále však máte k dispozícii režim jednej ruky, ktorý aktivujete potiahnutím prsta po spodných funkčných tlačidlách doľava alebo doprava. Pozor, túto funkciu si musíte najskôr aktivovať v hlavnom menu telefónu. K dispozícii je aj mnou menej obľúbené plávajúce tlačidlo.

Umiestnenie čítačky odtlačkov prstov na zadnej strane sa nesie v duchu dizajnu starších Huaweiov. Jej pozícia by mohla byť o niečo nižšie, pri odomykaní ukazovákom sa totiž musím trochu naťahovať. Výhodou je príjemné zapustenie do konštrukcie, vďaka čomu sa ľahšie nahmatá. Je rýchla a presná, hoci nie tak, ako v prípade drahších súrodencov. Pozitívom je zachovanie gest snímača odtlačkov prstov, poslúži tak na prijatie hovoru, snímanie fotiek, sťahovanie hornej lišty a podobne. Keď sme pri gestách, systém vám mimo čítačky umožňuje odmietnutie hovoru a budíku preklopením telefónu na displej. To je všetko. Motorola je v gestách ďalej.

Konštrukcii vytýkam vyčnievajúci duálny zadný fotoaparát. Nemá optickú stabilizáciu, nie je dôvod na jeho vystúpenie nad povrch telefónu. Výrobca použil na prednej strane viacfarebnú notifikačnú LED diódu, čo určite poteší. Menej jej viditeľnosť. Mám pocit, ako keby v Honore vyhlásili súťaž o najmenšiu LED diódu na svete. Za bežných podmienok cez deň nemáte šancu vidieť jej blikanie, pokiaľ sa na ňu vyslovene nesústredíte. V noci poslúži lepšie.

Najväčšia zrada oproti predchodcovi Honor 5X prichádza v oblasti pamäťových kariet. Honor 5X bol plnohodnotý dual SIM so samostatným slotom pre SD kartu. Honor 6X ponúka už len hybridný slot.

Zakúpený mám šedý variant, predná časť je čierna. Na trhu je ponúkaná ešte strieborná a zlatá verzia. Tá ponúkne bielu prednú časť.

Softvér

Ergonómia je po konštrukčnej stránke zvládnutá výborne. Softvérovú už toľko chváliť nebudem. Vždy som obdivoval Honor za výborne nastavený a rýchly systém, avšak toto zrejme platilo len pri vyššom rade. Honor 6X poháňa procesor Huawei Kirin 655 spolu s 3 GB RAM. Všetko by nasvedčovalo bezproblémovej práci, ale nie je tomu tak. Pohyb v prostredí telefónu je gumový, reakcie sú trochu pribrzdené. Najviac to vidno pri rýchlejšom písaní, kedy po sebe nachádzam slová bez medzier, prípadne niektorých písmen, pretože ich telefón nestíha registrovať.

K zlepšeniu nedošlo ani po zmene klávesnice za inú. Tento fakt sa nedá ospravedlniť ani cenovkou telefónu. Iní výrobcovia vedia zabezpečiť rýchlejšie prostredie aj pri lacnejších telefónoch.

Reakcie sa zlepšia po prechode na Nova Launcher. Honor 6X nie je slimák, ale ak prechádzate z vyššieho radu (napr. Honor 8 alebo 9), spomalenie prostredia je citeľné a musíte s ním počítať. Menej nároční užívatelia pravdepodobne budú spokojní. Celú situáciu okolo softvérovej stránky pozitívne vyvažuje okamžite dostupná aktualizácia na Android 7.0.

Odhliadnuc od rýchlosti, nadstavbu EMUI mám rád kvôli ponúkaným možnostiam a veľmi podrobným nastaveniam. Výrobca do telefónu implementoval aj niektoré užitočné aplikácie, ako napríklad aplikáciu Poznámky, FM rádio, Kompas alebo Zdravie. Nepoteší prítomný balast v podobe niekoľkých hier a aplikácii ako Trip Advisor či podobných. O kondíciu telefónu sa stará Správca telefónu. Ten percentuálne vyčísluje stav vášho zariadenia a zároveň podáva návrhy na optimalizáciu. Práve v tejto sekcii si môžete zvoliť, ktoré aplikácie majú ostať aktívne na pozadí, ktoré sa uspávať a podobne. Veľmi sa mi páči manažment správy prenesených dát. Graf je prehľadný a percentuálny diagram spotrebovaných dát podľa jednotlivých aplikácii ešte viac.

LCD panel s Full HD rozlíšením je viac než postačujúci. Farby sú trochu vyblednuté, ale ich teplota sa dá v nastaveniach upraviť. Zvolil som si studené zobrazenie a som spokojný. Čitateľnosť displeja na slnku je veľmi dobrá. Aj automatická regulácia jasu podľa môjho názoru pracuje spoľahlivo.

Zvuk a konektivita

Vyzdvihnúť musím telefonovanie, resp. hlasitosť v slúchadle. Aj v hlučnom prostredí na letisku počujete volajúceho jasne a hlasno. Rovnako je na tom aj hlasný reproduktor, takže zvonenie alebo notifikáciu neprepočujete. Malé zaváhanie som spozoroval pri telefonovaní cez Bluetooth slúchadlá v kombinácii s počúvaním hudby. Ak počúvam hudbu zo Spotify cez Bluetooth a prijmem hovor, po jeho ukončení kvalita hudby klesne. Možno ide o problém slúchadiel, ale s inými telefónmi som podobný problém nezaznamenal. Po odpojení a opätovnom pripojení príslušenstva problém zmizne.

ikona

Honor 6X - nenápadný kanibalRecenzia dual SIM androidu s kovovým telom, dobre čitateľným 5,5'' Full HD displejom, duálnym 12 Mpix fotoaparátom a 3340 mAh batériou.

GPS príjem je okamžitý a presný. Jeho funkciu som skúšal vo francúzskych uliciach a fix nastal do niekoľkých sekúnd iba s použitím GPS (bez operátora).

Dual SIM manažment je zvládnutý výborne. V nastaveniach si môžete voliť, z ktorej karty má prebiehať hovor, prípadne primárne posielať SMS. Alebo môžete voľbu ponechať až na poslednú chvíľu, je to len na vás. Pokiaľ na jednej SIM prebieha hovor, druhá sa javí ako neaktívna. Kde sú tie časy, kedy Honor robil aktívne Dual SIM telefóny... Počítať môžete s plnou konektivitou v oblasti LTE pásiem, prítomnosťou NFC, chýba bohužiaľ 5 GHz Wi-Fi a starší USB konektor tiež nemusí potešiť každého.

Fotoaparát

Honor sa pri uvedení modelu 6X chválil, že ide o prvý telefón s duálnou kamerou v danej cenovej kategórii. Z plnej recenzie sa dočítate, že duálny fotoaparát Honoru 6X pozostáva z hlavného 12 Mpix fotoaparátu a druhého 2 Mpix fotoaparátu pre hry s meniacou sa hĺbkou ostrosti.

Honor 6X

Huawei P10

Fotografie sú za dobrých svetelných podmienok podľa očakávania na vysokej úrovni, plné detailov. Občas má automatický režim problém s jasom fotografií, tie sú následne príliš tmavé. Tento jav sa dá odstrániť v hlavnom menu pre fotoaparát úplne na spodu, a to úpravou korekcie expozície o dva stupne nahor. Bohužiaľ, toto nastavenie sa automaticky vráti na hodnotu nula pri každom vypnutí fotoaparátu.

Bokeh režim funguje na 60 - 70 %. Ak sa posnažíte, viete vytvoriť pekný efekt. Vo väčšine prípadov musíte fotografiu opakovať viackrát, aby bol výsledok uspokojivý. Dochádza totiž k nepresnému výpočtu a občas telefón rozmaže objekt, ktorý mal byť zaostrený. Napriek tomu Honor za túto funkciu chválim. Síce nefunguje perfektne, ale beriem to ako peknú snahu priniesť niečo extra do nižšej cenovej kategórie. Budúcimi softvérovými vylepšeniami môže dôjsť k zlepšeniu aj v oblasti fotografie s bokeh efektom.

Makro je na vysokej úrovni, musíte mať však veľa svetla a veľmi pevnú ruku, inak dochádza k rozmazaniu fotografií.

Honor 6X

Huawei P10

Nočné fotografie sú prekvapivo opäť na veľmi dobrej úrovni, a to vďaka manuálnemu režimu, resp. dodatočným špeciálnym nočným režimom. Ako je u značky Huawei – Honor zvykom, pre dosiahnutie dobrej fotografie potrebujete statív kvôli dlhej uzávierke. Pokiaľ ho máte, všetkým dokážete, že aj lacným telefónom sa dajú vykúzliť pekné nočné fotografie.

Honor 6X

Huawei P10

Najväčšie sklamanie došlo pri fotení v interiéri pri umelom osvetlení. Šum a zrnitosť nastupuje vo veľmi vysokej miere a nepomáha ani blesk. Pri akomkoľvek jemnom priblížení fotografie dochádza k úplnej strate detailov. Pokiaľ plánujete fotiť deti alebo zvieratá pri domácom osvetlení, tento telefón rozhodne neodporúčam.

Ak by vás zaujímalo, ako fotí Honor 6X oproti dvojnásobne drahšiemu Huawei P10, na výsledky sa môžete hneď pozrieť.

Honor 6X

Huawei P10

Oba telefóny som používal paralelne, takže fotky sú spravené za rovnakých podmienok v rovnaký čas. Súhrnom možno povedať nasledovné - Huawei P10 fotí jednoznačne lepšie, ale dvojnásobne lacnejší Honor 6X sa nedal zahanbiť a v istých momentoch medzi výsledkami nepoznáte rozdiel. Fotka z Huawei P10 vyšla vždy na prvýkrát dobre, pri Honore 6X som musel fotku opakovať viackrát, občas totiž došlo k nepresnému zaostreniu.

Z prednej selfie kamery s 8 Mpix rozlíšením som bol sklamaný. Fotky napríklad z auta vyzerajú ako z päť rokov starého telefónu, a pritom bol vonku jasný deň. Opäť tu platí, že interiérové fotenie Honoru 6X nejde. Malým pozitívom je, že režim skrášlenia nie je automaticky aktívny, máte ho k dispozícii v podobe tlačidla bez nutnosti prechodu do menu.

Výdrž

Silnou stránkou telefónu je výdrž batérie, hoci kapacita nie je oslnivá. Ak porovnáme 3340 mAh pre 5,5-palcový Honor 6X a 3200 mAh pre 5,1-palcový Huawei P10, výdrž by mala byť podobná. Svoju úlohu určite zohráva aj náročnosť procesora, paradoxne však v prospech Honoru, pretože s modelom 6X som dokázal vydržať o celý deň dlhšie. Pre bežných používateľov ide o dvojdňový telefón, miernejšie používanie bude znamenať aj tri dni bez nabíjania. Ak s telefónom nič nerobíte, neklesá mu jeho batéria takmer vôbec, a to aj pri dvoch aktívnych SIM kartách. Cez noc mi bežne ostával indikátor batérie nezmenený až do rána. Občas mi klesla batéria o 2 %, ak som nevymazal bežiace aplikácie na pozadí. Nabíjanie je zdĺhavejšie. Z nuly na sto percent budete potrebovať vyše dvoch hodín s použitím priloženej nabíjačky. Bezdrôtové nabíjanie nie je podporované.

Záver

Honor 6X v sebe kombinuje slušnú výdrž batérie, pomerne dobrý fotoaparát (podľa toho, ako ho chcete používať) a kovové telo za prijateľných 230 €. Zrádza ho pomalšie prostredie a fotografovanie v interiéri. Pre nenáročného používateľa ide o rozumnú voľbu, tomu však môže zamotať hlavu konkurencia. Xiaomi Redmi Note 4 existuje už aj v globálnej verzii s podporou pásma LTE B20, ale neponúkne možnosti duálneho fotoaparátu. Motorola má svoje želiezko v ohni v podobe Moto G5S Plus. Výber je na vás.

Diskusia k článku:

martix 07.11.2017 - 09:31

Dobry den, dnes som si kupil Honor 6x v Nay aj vdaka tejto recenzii a vobec mi neponuka udpate na Android 7, skusal som asi 20x. Ani cez HiCare aplikaciu v mobile ani cez HiSuite - stale ze mam poslednu verziu a mam Emui 4.1.3 a tvari sa ako jedina moznost. Mam cakat ze sa este objavi neskor, alebo ako mam chapat, ze ste spominali v recenzii ze sa vam hned updatol na Android 7? Vdaka za rady a pomoc

martix07.11.2017 - 09:32 Trvalý odkaz

Výborná recenzia. Objektívne popísané klady aj zápory. Klobúk dole :-)

Marián Petrík07.11.2017 - 15:22 Trvalý odkaz

tento článok tu niekto dá po roku odkedy je hobor 6x na trhu? ja mám s ním trištvrte ročné skúsenosti a nesúhlasím. hlavne čo sa tej rýchlosti týka. v nastaveniach pre vývojárov som spravil nejaké zmeny a ten mobil beží už 9 mesiacov bez akýchkoľvek problémov. ja naopak sw chválim a s ničím takým čo sa píše v článku som sa nestretol. s balastom som si poradil rýchlo. odinštalovanie trvalo pár sekúnd. skôr mi prekáža balast od googlu. s ostatným sa dá súhlasiť. až na to pomalšie prostredie.

Lenka Ivančíková07.11.2017 - 15:32 Trvalý odkaz

budeme radi aj za tvoje skusenosti. :) kazdy sa moze zapojit do tvorby obsahu webu svojimi poznatkami z pouzivania telefonu. Od toho tu ta sekcia je.

Marián Petrík07.11.2017 - 15:56 Trvalý odkaz

v poriadku. tak ešte pridám nejakú moju skúsenosť. farby vyblednuté nemám, ako to píše kolega, naproti tomu si myslím, že hlasitý reproduktor by mohol byť hlasnejší. možno ešte to, že tá druhá kamerka je tam úplne zbytočná. je to taká nepotrebná hračka pre puberťákov. nepracuje dobre, nemá to žiaden význam. hlavná kamera je na danú triedu veľmi slušná. pochváliť treba ten nočný režim.

Celá diskusia 9 príspevkov