Ticwatch 2 - pekné, funkčné a ľahké

Recenzia inteligentných hodiniek s 1,4'' OLED displejom, dotykovou plochou na pravej strane, Androidom 5.1, IP65, GPS i snímačom tepu.

Hlavnými hráčmi na poli nositeľnej elektroniky sú Apple Watch, hodinky s Android Wear a séria Samsung Gear s Tizen OS. Občas sa však stretneme aj s hodinkami, ktoré používajú bežný Android s radikálne zmeneným dizajnom. Medzi ne patria napríklad

Huami Amazfit či Ticwatch 2. Spoločnosť Mobvoi, ktorá Ticwatch 2 vyrába, zožala s týmito inteligentnými hodinkami na Kickstarteri veľký úspech.

Základné parametre:

Rozmery 42 x 44 x 12 mm, hmotnosť 45 g, 1,4'' Always-on obrazovka, OLED dotykový displej, rozlíšenie 400 x 400 bodov (kruh s priemerom 400 px a zobrazením 125600 px), procesor MTK MT2601 dvojjadrový 1,2 GHz, 512 MB RAM, 4 GB ROM, 300 mAh batéria, OS: Android 5.1 - Ticwear 4.13.0 intl, zvýšená odolnosť voči vode a prachu (IP65), senzor tepu, gyroskop, akcelerometer, senzor priblíženia, GPS, Glonass, Beidou, Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11 b/g/n, mikrofón, reproduktor, kompatibilita: Android 4.3+, iOS 8.0+

Obsah balenia:

Ticwatch 2, microUSB kábel, nabíjacia magnetická kolíska, dokumenty.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Ticwatch 2 sú elegantné hodinky s prémiovým dizajnom. Horná časť tela je kovová, spodná polykarbonátová. Spracovanie je na vysokej úrovni, všetko presne lícuje a pevne drží. Ticwatch 2 podľa môjho názoru rozhodne patria medzi najkrajšie smart hodinky na trhu. Pochváliť sa môžu aj zvýšenou odolnosťou voči vode a prachu IP65. Odolajú tak dažďu či poliatiu vodou, no nie sú vhodné na plávanie či ponáranie do vody.

Testovaný kus čiernej farby, ktorý patrí do rodiny Active, má silikónový remienok a hliníkové telo. Pokiaľ hľadáte prémiovejšie materiály, vybrať si môžete z dvoch modelov v rodine Classic. Oba majú telo z nehrdzavejúcej ocele a kožený alebo kovový remienok. Kovová verzia Onyx má navyše zafírové ochranné sklo a iný typ kolísky. Pri všetkých modeloch máte možnosť použiť aj svoje vlastné remienky o hrúbke 20 mm.

Dodávaný silikónový remienok však nemám dôvod kritizovať. Je veľmi pohodlný, príjemný na dotyk, nereže do ruky a ani sa nadmerne nešpiní. Kvalitou mi veľmi pripomína remienok Xiaomi Mi Band 2. Na upevnenie remienka slúži klasická kovová spona, ktorá drží pevne a nemá tendenciu sa odopínať.

Medzi hlavné prednosti Ticwatch 2 patrí 1,4-palcový OLED displej. Má vysoké rozlíšenie 400 x 400 pixelov. Obraz je ostrý, farby výrazné a čierna bezkonkurenčná. Odporúčam používať čierne ciferníky, ktoré dokážu šetriť batériu, kedže čierne pixely nie sú aktívne. Za jediné negatívum pokladám ochranné sklo, ktoré vystupuje nad kovové telo hodiniek, čím sa zvyšuje riziko poškodenia a rozbitia hodiniek. V tomto prípade považujem dizajn Gear S3 s vystúpenou rozetou za lepší.

Hodinky ponúkajú aj užitočný Always-on režim, ktorý dokáže neustále zobrazovať ciferník bielou farbou a zvyšné pixely vypína. Aktuálny čas, prejdená vzdialenosť či kroky tak budú neustále zobrazené na displeji. Veľmi užitočné je aj aktivovanie displeja gestom. Stačí zdvihnúť ruku a displej sa prebudí do farebného režimu. V nastaveniach si môžete aktivovať aj pokročilé gestá a hodinky ovládať výhradne nimi. Pootočením zápästia sa pohybujete cez menu. Dvojitým otočením zápästia zas aktivujete hlasového asistenta. Aktivovať Always-on režim alebo vypnúť obrazovku je možné jednoduchým prekrytím obrazovky dlaňou.

Jedinečným prvkom hodiniek je ale dotyková plocha na pravej strane, ktorá slúži na posúvanie sa v prostredí vo vertikálnom smere. Ako nápad táto funkcia rozhodne zaujme, jej prevedenie však nie. Gesto nebolo vždy dobre zaznamenané a ani citlivosť nie je ideálna. Častejšie som preto používal dotykový displej. Je škoda, že v Mobvoi nedotiahli túto funkciu k dokonalosti podobne ako Samsung otočnú rozetu na Gear S3. Tá funguje oveľa lepšie.

Operačný systém hodiniek je Android vo verzii 5.1 s úplne jedinečným dizajnom. Ovládanie prebieha pomocou horizonálnych a vertikálnych posunov prsta po obrazovke. Potiahnutím prsta nahor zobrazíte posledné upozornenia. Posunutím zhora nadol zobrazíte rýchlu ponuku nastavení a aplikácií, ktorú výrobca nazýva Rýchle karty. Nájdeme tu rýchle prepínače letového, nočného a tichého režimu, stav batérie hodiniek a pripojeného smartfónu. V ďalšej karte môžete ovládať pripojenie Wi-Fi, jas displeja, prejsť do nastavení či spustiť hľadanie telefónu. Nasleduje ovládanie hudby, aktuálne počasie či prehľad športovej aktivity.

V aplikácií si môžete do rýchlych kariet pridať kalendár a zmeniť ich poradie. Dlhým podržaním prsta na ciferníku zobrazíte všetky dostupné vzhľady, ktoré si môžete nastaviť. Niektoré ciferníky ponúkajú možnosť prispôsobenia farebného prevedenia. Nechýba ani možnosť stiahnuť si ďalšie ciferníky priamo v hodinkách alebo cez aplikáciu.

Ticwatch 2 poháňa dvojjadrový procesor Mediatek MT2601 s taktom 1,2 GHz. Sekunduje mu 512 MB RAM a 4 GB úložisko, z ktorého môžete využiť 2,36 GB. Navigácia prostredím hodiniek je veľmi rýchla a plynulá. Nestretol som sa so žiadnym sekaním ani inými problémami. Rýchlosť preto pokladám za jednu z predností.

Hodinky sú vybavené mikrofónom a reproduktorom, vďaka čomu môžete zadávať hlasové povely aj telefonovať. Kvalita reprodukcie hovoru je dostatočná a ani druhá strana sa nesťažovala. Vo výbave nájdeme Wi-Fi či možnosť pripojiť Bluetooth slúchadlá, a prehrávať tak hudbu uloženú v pamäti hodiniek. Na pesničky je dostupných 800 MB a prenos je možný cez aplikáciu.

Sledovanie aktivít patrí medzi hlavné funkcie nositeľných zariadení a ani pri Ticwatch 2 to nie je inak. Hodinky dokážu merať kroky, prejdenú vzdialenosť, aktívny čas či odmerať tep. Progres v plnení denných cieľov je zobrazený na kruhových grafoch, ktoré sú farebne odlíšené. Pre presnejšie meranie nechýba GPS, ktoré umožní zaznamenať a zobraziť trasu na mape. Podrobné grafy s priemernou rýchlosťou, tepom, dĺžkou kroku či frekvenciou krokov si môžete zobraziť v aplikácii Ticwear.

Hlasový asistent Tico komunikuje len v angličtine a čínštine. Dokáže plniť jednoduché povely a odpovedať na jednoduché otázky. Keď sa opýtate na aktuálne počasie, prikážete vytočiť uložený kontakt alebo otvoriť kalendár, pokyny splní bez problémov. Tico však nedokáže tak veľa vecí ako Google Assistant a vzhľadom na jazykovú bariéru je jeho použiteľnosť otázna.

Ponuka aplikácií v obchode Mobvoi je veľmi úzka. Nájdete tu veľké množstvo ciferníkov, ale iba málo aplikácií. Počas môjho testovania ich bolo presne 13, čo je naozaj málo. Na fóre výrobcu aj XDA Developers sa diskutuje o možnosti kompatibility hodiniek s Android Wear, Vyzerá to však tak, že zmeniť OS v hodinkách nebude možné. Kompatibilita s Android Wear aplikáciami je tiež slabá, kedže podľa diskutujúcich fungujú len tie, ktoré nevyžadujú pripojenie k telefónu. Jediná zaujímavá aplikácia, ktorú sa podarilo na Ticwatch 2 spojazdniť, je Watchmaker.

Novopripravované Ticwatch E a S sú už vybavené Androidom Wear 2.0. Tento operačný systém je vyrobený presne pre účely hodiniek a jeho univerzálnosť zabezpečuje väčšiu softvérovú podporu aj dostupnosť aplikácií. Predovšetkým jednoduchá inštalácia a široká ponuka Android Wear aplikácii hrá v prospech nových modelov.

Aplikácia Ticwear Global slúži na monitorovanie a ovládanie pokročilých funkcií hodiniek. Nájdeme tu nastavenia upozornení, môžeme si vybrať ciferníky, prispôsobiť poradie rýchlych kariet, či pozrieť všetky záznamy športových aktivít. V aplikácii tiež nájdeme možnosť nastaviť lokáciu pre počasie, spárovať Uber účet pre ovládanie cez hlasového asistenta Tico, alebo správu pesničiek a hlasových nahrávok. Po otvorení bočného navigačného panelu a viacnásobnom kliknutí na verziu softvéru aktivujeme skryté nastavenia, kde je možné napríklad sledovať výdrž batérie alebo zobraziť fotografiu z telefónu na hodinkách.

Na nabíjanie slúži kruhová kolíska ktorú nájdeme v balení. Stačí k nej pripojiť microUSB kábel z balenia a ten zapojiť do nabíjačky. Tú však už v balení nenájdeme. Hodinky stačí na kolísku položiť a začnú sa bezdrôtovo nabíjať. Dĺžka nabíjania trvá približne hodinu a štvrť.

Výdrž batérie je úplne štandardná a ničím neprekvapí. Pri zapnutom Always-on režime vydržia Ticwatch 2 jeden deň. Najdlhšiu výdrž, ktorú som zaznamenal bol deň a štvrť. Ak si chcete výdrž batérie predĺžiť, stačí vypnúť Always-on režim. Dostanete sa na približne dva dni. V nastaveniach si ešte môžete vypnúť aktiváciu gestami či znížiť jas, čo by mohlo výdrž ešte trochu predĺžiť. Takýmto radikálnym krokom však nefandím, kedže výrazne ovplyvňujú použiteľnosť a užitočnosť hodiniek. Výdrž batéria teda hodnotím neutrálne, konkurenčné produkty sú na tom podobne.

Výhody:

+ rýchly systém

+ kvalita spracovania

+ nádherný displej

+ gestá a Always-on režim

+ hmotnosť

+ prehľadná Ticwear aplikácia

Nevýhody:

- priemerná výdrž

- nepodporuje slovenčinu

- málo dostupných aplikácií

- nemerajú spánok

Orientačná cena: 150 €

Záver

Ticwatch 2 sú veľmi pekné inteligentné hodinky, ktoré očaria displejom, hmotnosťou a rýchlosťou systému. Ten je veľmi prehľadný a ponúka všetko dôležité. Jeho slabinou je absencia slovenčiny a len veľmi malá podpora aplikácii. Ak si však vystačíte so základnými funkciami a aplikáciami, Ticwatch 2 ponúkajú veľmi dobrý zážitok z používania. Hodinky zaujmú aj cenou. V obchode Banggood.com stoja 169 USD, čím výrazne podliezajú akúkoľvek konkurenciu s Android Wear.

Diskusia k článku:

Bloodeye 08.11.2017 - 12:40

Mozu tieto hodinky pouzit google mapy s gps, pripadne funguju spravy na messengeri a whatsupp? Resp najdem hodziny s tymito appkami? Ďakujem

Tomáš Brestovanský08.11.2017 - 13:04 Trvalý odkaz

Záznam behu uvidíš na Google mapách, navigáciu v reálnom čase tu ale nenájdeš. Správy z akejkoľvek aplikácie fungujú bez problémov.

Celá diskusia 2 príspevky