Panasonic X300

Recenzia klasického fónu Bežný mobil s vyklápacím displejom pre lepší záznam videí a fotiek.

Na pár dní sme dostali možnosť otestovať Panasonic X300. Ide o ďalší model tohto japonského výrobcu, ktorý je niečím výnimočný. X100-ka je netradične malý aparát s fotoaparátom, X200 je výnimočne tenká a dizajnovo veľmi príťažlivá, práve testovaná X300-ka má výklopný displej, X400 je samoroztvoriteľné véčko, X500-ka je z jednej strany na nerozoznanie od digitálneho fotoaparátu, a pritom ide spredu o imidžový telefón s vysúvacou konštrukciou.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická s internou anténou a výklopným displejom,

operačný systém: vlastný, uzavretý.

frekvencie 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 92 x 49 x 21 mm,

hmotnosť: 87 gramov,

displej: TFT, 65 536 farieb, 128 x 128 b.,

fotoaparát: CMOS VGA, záznam videí bez zvuku, zoom,

pamäť: 1 290 kB pre médiá, 1 986 kB pre MMS, 250 SMS, 500 kontaktov,

správy: SMS EMS, MMS, CB,

prenos dát: GPRS 4+1,

zábava: WAP 1.2.1 + 2.0, 40-hlasé zvonenia,

batéria: Li-Ion, 780 mAh,

výdrž: do 77-260 h pohotovosti/3-11 h hovoru.

Čo mu chýba:

infraport, Bluetooth, e-mail, podpora Java aplikácií, väčšia pamäť i displej.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

X300-ka je zvláštny bucľatý telefónik s pomerne malým displejom na vyklápacom ramene. Klávesnica zaberá menšiu spodnú časť. Pravá stena je obohatená len o tlačidlo pre spustenie fotoaparátu. Spodok obsahuje len mini-jack konektor pre pripojenie nabíjačky a slúchadiel. Ľavá strana obsahuje len posuvný kryt objektívu, ktorého odsunutím sa spustí aj funkcia fotoaparátu a posunutím do druhej polohy sa odklopí displej.

Zadná stena je tvorená z 2/3 krytom batérie. Nad ním je len niekoľko otvorov pre výstup zvukov a melódií.

Konštrukcia prístroja je pevná, kvalitná, drobný telefónik sa dobre drží v ruke.

Roztváranie ramena s displejom je rýchle, bez žiadnych pazvukov a displej sa vždy zastaví v požadovanej polohe.

Klávesnica

Nuž, po dlhej dobe som v telefóne mohol využívať len pohyb do dvoch smerov ? nahor a nadol. To je prvá nevýhoda a absencia dvoch Ďalších smerov zamrzí najmä pri písaní správy, kedy je umožnený len pohyb po jednotlivých znakoch. V X300-ke nechýbajú dve polyfunkčné tlačidlá. Ľavé slúži väčšinou na potvrdenie voľby, pravé na návrat späť. Pod nimi sa nachádzajú dve tlačidlá pre príjem a ukončenie hovoru. Podobne ako všetky ostatné, sú aj tieto nedostatočne malé a s minimálnym odstupom. Podsvietenie klávesnice je snáď jej jediným kladným prvkom. Pri písaní pocítite pomalšie reakcie prístroja a vynechávanie znakov, pričom niekedy nepomôže ani silnejšie stláčanie. Nevyhnete sa ani preklepom.

Panasonic X300 nie je ?textovkárom?.

Displej

Aktívny TFT displej zobrazujúci 65 536 farieb na ploche 128 x 128 bodov je v tomto prípade nedostačujúcim prvkom. Panasonic sa chváli kamerou a výklopným displejom, pričom tento je v tomto prípade využiteľný len ako hľadáčik.

V pohotovosti sa aktivuje šetrič, ktorý zobrazuje vo svetlom páse zle viditeľný dátum a čas. Na ploche vidno tapetu, ktorá však nezasahuje do spodného a horného stavového riadku. Na displeji je možné vypnúť zobrazenie názvu operátora. Nastaviteľný je aj kontrast, aj jas displeja. K dispozícii je 5 farebných schém. Po stlačení šípky nahor alebo nadol v pohotovostnom stave sa zobrazí pomocné menu s názvom Skratky. Tu je možné vložiť najdôležitejšie funkcie a vyvolať ich tak oveľa rýchlejšie.

Pri prehliadaní telefónneho zoznamu vidíte naraz 3 kontakty, pričom pod stredným je zobrazené aj telefónne číslo. Pri písaní aj čítaní správy zobrazí telefón 6 riadkov textu.

Hlavná ponuka funkcií je úplne nová a zatiaľ som sa s takou nestretol v žiadnom z ostatných telefónov tohto výrobcu. V ľavej časti displeja vidíte veľkú aktuálnu ikonu s názvom sekcie, ktorá sa pod ňou ukrýva. V pravej časti je virtuálny otáčavý kruh s ostatnými položkami. Šípkami meníte polohu kruhu a teda aj jednotlivé ikony. Animácia, akési roztvorenie obrázka s ikonou, pohyb menu mierne spomaľuje, resp. robí neprehľadným. Postupom času sa však dá na tento prvok zvyknúť.

Fotoaparát

VGA fotoaparát je umiestnený na ľavom boku. Objektív je schovaný pod posuvným krytom, ktorý má dve polohy. Prvou sa odkryje objektív a spustí funkcia fotoaparátu, ďalším posunutím krytu sa uvolní háčik, ktorý drží displej v zavretom stave, a tento sa otvorí o 90 stupňov.

Na pravom boku je tlačidlo pre snímanie záberov či spustenie a zastavenie záznamu videa (bez zvuku!). Všetky funkcie fotoaparátu je možné meniť pomocou numerických tlačidiel. Zapnúť je tak možné časovanú samospúšť, nočný režim, makro, meniť rozlíšenie (128 x 96, 160 x 120, 176 x 144, 320 x 240, 352 x 288, 640 x 480), jas, kvalitu (3 stupne), efekty (mono, sepia, bluish a normal) či použiť jeden z viacerých rámikov alebo zapnúť prispôsobenie blikaniu s frekvenciou 50 či 60 Hz. Zoom je možné použiť len pri menších rozlíšeniach.

X300-ka umožňuje aj záznam videa, aj keď len bez zvuku. V tom prípade prispôsobujete len kvalitu záznamu (3 stupne).

Fotky sú ukladané do médií, pričom ich prezeranie je jednoduché, nie je ich možné nijakým spôsobom priblížiť. Odoslanie záberov a videí je možné len pomocou MMS-ky.

V telefóne nájdete 20 rôznych 40-hlasých MIDI zvonení, doplniť ich samozrejme môžete vlastnými. Špeciálne zvonenie je možné priradiť volajúcim zo zoznamu, ostatným, budíku, správam, CB správam a jednotlivým skupinám volajúcich. Keďže je reproduktor na zadnej stene, pri položení telefónu intenzita zvonenia rapídne poklesne. Nechýbajú profily a tóny tlačidiel.

Pamäť

zdieľaná: 1 290 kB pre médiá,

1 986 kB pre MMS,

500 kontaktov,

250 SMS.

Telefónny zoznam

Do zoznamu vstúpite pravým funkčným tlačidlom. Vybrať si môžete medzi zobrazením kontaktov na SIM alebo v telefóne, nie ich kombináciu. V telefóne sa nachádza 10 skupín volajúcich, ktorým treba priradiť zvonenie a obrázok (len ikonu). Tlačidlá 2-9 môžu ukrývať jedno z vybraných telefónnych čísiel a využiť ich pre tzv. rýchlu voľbu. Pri tvorbe kontaktu zadávate meno (1 položka), 3 čísla, e-mail, poznámku, skupinu, obrázok volajúceho (napr. fotografiu) a melódiu. Vyhľadávanie mien sa uskutočňuje len podľa prvého znaku.

Hovor

Kvalita hovoru nie je na najlepšej úrovni. V mojom prípade nastávali časté výkyvy v hlasitosti a kvalite reprodukcie. Počas hovoru je na displeji zobrazené číslo kontaktu a aktuálna dĺžka hovoru. Hlasné handsfree je dostatočne hlasné a kvalitné. Počas hovoru je možné vstúpiť do telefónneho zoznamu, správ alebo uložiť nové číslo do zoznamu.

SMS

Ani 6 riadkov textu a prítomnosť slovníka T9 mi nepomôže charakterizovať písanie správ ani ako dobré. Nepodarená klávesnica, pomalé a nedokonalé reakcie prístroja, zvláštne rozložene znakov (bodka až na tretej pozícii za medzerou a nulou) písanie len zbytočne komplikujú. Chýba tu aj odpočítavanie znakov.

MMS

Panasonic X300 umožňuje vytvárať plnohodnotné MMS-ky s viacerými stránkami, pričom každá obsahuje obrázok, video, text a melódiu. Počas tvorby multimediálnej správy nemôžete vytvoriť obrázok ani video. Maximálna veľkosť MMS je 100 kB.

WAP

Panasonic X300 použil klasický wapový prehliadač Openwave známy napríklad zo starších Siemensov a zobrazí 5 riadkov textu. X300-ka nie je telefón primárne určený pre prezeranie WAP stránok.

Prenos dát

Panasonic X300 nie je telefón určený na dátové prenosy. Chýba mu e-mail, infraport, Bluetooth, situáciu zachraňuje GPRS 4+1, aj to asi len kvôli MMS-kám a WAP-u.

Organizačné funkcie

Budík - 3 budíky s určením času a jednotlivých dní, v ktorých má telefón budiť. Samozrejmosťou je špeciálna melódia, ktorá vás zobudí.

Kalendár - jednoduchý kalendár s mesačným a týždenným náhľadom. Nová pripomienka môže byť určená ako jeden z troch typov udalostí. Potešila ma možnosť opakovania (raz, denne, týždenne, mesačne a ročne)

Prekvapila ma prítomnosť poznámok dlhých maximálne 50 znakov.

Automatické vypnutie a zapnutie prístroja v zadanom dennom čase je pozostatkom z čias minulých a mnoho užívateľov na túto funkciu rado spomína.

Hry

V telefóne nájdete tri hry: Puddleland (plošinovka), Quadball (tetris) a Exode (odrážanie loptičky horizontálne sa pohybujúcou plošinou). Podporu Java aplikácií tu však nehľadajte.

Ďalšie funkcie

Z tých tu nájdete kalkulačku a premenu mien. Jednoduchý skladateľ melódií s výberom tempa a nástroja sa zíde najmä pri tvorbe upozornení pre prijatú správu, ktoré v telefóne citeľne chýbajú.

Výdrž, batéria

Batéria Li-Ion, 780 mAh by mala vydržať do 77-260 h pohotovosti alebo 3-11 h hovoru. Výdrž telefónu je celkom slušná, podľa toho, ako sa s ním stále ?hrám? sa zatiaľ drží dobre. 3 dni pohotovosti pri bežnom používaní nebudú pre Panasonic X300 problém.

K X300-ke je k dispozícii už tretí typ nabíjačky v rámci série X. X200 a X400 používa jeden typ, X100 a X500 druhy, X300 je výnimkou.

Výhody:

rozmery,

kryt objektívu,

fotoaparát na boku (vhodné pre špionáž) :)

Nevýhody:

klávesnica,

displej,

prenos dát,

video bez zvuku,

chýba podpora Java aplikácií,

Od Panasonicu X300 som očakával viac, než mi v skutočnosti ponúkol. Displej na výklopnom ramene som čakal kvalitnejší (aspoň väčšie rozlíšenie), podobne aj záznam videí bez zvuku ma veľmi nepotešil. Aj klávesnica si jednoznačne vyžaduje tvrdú kritiku. Skrátka, Panasonic X300 je skôr imidžový než multimediálny telefón.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu