Microsoft pripúšťa, že Windows Phone je mŕtvy

Najnovší mobilný operačný systém od Microsoftu napokon nie je až takou úspešnou platformou ako sa očakávalo. Priznal to viceprezident spoločnosti Joe Belfiore, ktorý odhalil, že na Windows 10 Mobile už nevyvíja nový hardvér ani softvér.

Už skôr sme vás informovali, že si Microsoft pri svojich telefónoch zobral oddychový čas a nové modely vraj budú vyzerať inak. O pár mesiacov neskôr však prišla správa o konci podpory Windows Phone 8.1, ktorý mal nahradiť nový, lepší Windows 10 Mobile. Jeho úspech v praxi napokon nebol až taký výrazný a už aj samotný Microsoft pripúšťa, že je koniec. Viceprezident Joe Belfiore na svojom Twitteri potvrdil, že softvérový gigant už nevyvíja pre Windows 10 Mobile nový softvér ani hardvér.

Operačný systém sa tak presúva do servisného režimu, kedy bude naďalej udržiavaný len vo forme aktualizácií, ktorých cieľom bude oprava chýb či zlepšenie zabezpečenia. Pravdou však je, že platforma Windows Phone sa javila ako mŕtva už dlhší čas, ale Microsoft to nikdy oficiálne neuznal. Hlavným problémom bol nedostatok aplikácií, čo pripomínalo začarovaný kruh. Medzi používateľmi bol preto systém od Microsoftu málo obľúbený, no menší počet používateľov zasa odrádzal vývojárov od tvorby nového softvéru. Ak už aj nové aplikácie prišli, bol problém udržať ich pri živote. Windows Phone tak doplatil na veľmi slabú podporu.

Pokiaľ bude Microsoft pokračovať vo vývoji nových zariadení, nie je jasné, aký softvér v nich použije. Samotný Belifore však pripúšťa, že prešiel na Android, podobne ako Bill Gates a firma bude podporovať zákazníkov desktopového Windowsu 10, ktorí vo svojich telefónoch používajú Android alebo iOS. Práve na týchto operačných systémoch sa Microsoft zatiaľ snaží presadiť. Dôkazom je nedávno vydaný mobilný prehliadač Microsoft Edge pre Android a iOS, ale aj nový Microsoft Launcher na Android.

Zdroj: theverge.com

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 09.10.2017 - 19:34

škoda. mal som windows naozaj rád. ten OS mal perspektívu aj elegantné aplikácie, aj koncept živých dlaždíc ako live ikoniek bol fajn, telefón "žil", nebol statický ako android či ios. No, čo už...

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn09.10.2017 - 20:26 Trvalý odkaz

Lenze chybalo mu to, z coho sa Balmer na svojich prezentaciach opakovanim prepotil: Developers, developers, developers... :)

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy09.10.2017 - 20:56 Trvalý odkaz

od microsoftu sa nedalo ocakavat ze nieco dotiahnu do konca. ak by microsoft dostal do ruk apple tak ho do 2 rokov polozia.... a to uz nehovorim o tom, ze co produkt to pruser :)

Nightmare10.10.2017 - 01:14 Trvalý odkaz

to az teraz?:D ale zas ASPON na to prisli...

Celá diskusia 11 príspevkov