Dilema: Apple iPhone 7 (128 GB) vs. iPhone 8 (64 GB)

Uvedenie nového iPhonu 8 znížilo cenu vlaňajšieho modelu iPhone 7. Za menej peňazí tak môžete získať verziu s dvojnásobným vnútorným úložiskom. Oplatí sa to, alebo radšej siahnete po horúcej novinke?

Neviete si dať rady s výberom nového smartfónu? Ak máte aspoň dvoch favoritov, radi vám pomôžeme v našej rubrike Dilema. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejší súboj, ktorému sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Čitateľ Tomáš má záujem o nový smartfón od Apple. Zrejme kvôli cene si vyberá medzi rok starým iPhonom 7 vo verzii so 128 GB vnútorným úložiskom a najnovším iPhone 8 v 64 GB verzii.

Oficiálna cena staršieho, no vo vnútri väčšieho mobilu je v súčasnosti 739 eur, kým za horúcu novinku v 64 GB základe si americká firma vypýta minimálne 799 eur. Osmička so 128 gigabajtami v ponuke ani nie je, ak potrebujete viac miesta, musíte sa uspokojiť s najvybavenejším 256 GB iPhonom 8 za 969 eur.

Samozrejme, dizajn sa príliš nezmenil. Každý podobne uvažujúci záujemca si teda bude musieť najprv položiť otázku, koľko miesta pre svoje fotografie, videá, hudbu v offline režime a aplikácie potrebuje. Ak je pre vás 64 GB málo a priplácať nič nechcete, iPhone 7 je stále viac než rozumnou voľbou.

Predpokladáme, že väčšina jeho súčasných majiteľov s kúpou nového zariadenia bez zaváhania ešte rok počká, alebo bude poškuľovať po exkluzívnejšie vyzerajúcom iPhone X.

iPhone 8 so skleneným chrbtom je dokonca v niektorých ohľadoch horší. Ak nechcete používať obal, krehký materiál vám pri prípadných pádoch na zem môže spôsobiť veľa starostí. Hliníková sedmička vydrží oveľa viac.

Aby Apple fyzikálne vlastnosti skla vylepšil, použil niekoľko oceľových plátov na jeho vystuženie. Novinka je teda o niečo ťažšia. V prípade menšieho modelu je to len o 10 gramov, v prípade verzií Plus až o 14 gramov.

Displej oboch modelov naďalej zostáva 4,7-palcový, s rozlíšením 750 x 1334 bodov. Tohtoročná generácia podporuje technológiu True Tone, ktorá má vyváženie bieleho bodu obrazovky neustále prispôsobovať aktuálnym svetelným podmienkam v okolí používateľa. V praxi, pri testovaní modelu iPhone 8 Plus, sa nám však rozdiely zdali zanedbateľné.

Podobne sú na tom mierne hlasnejšie hrajúce stereo reproduktory či zmeny pod kapotou, ktoré majú priniesť viac výkonu. Vlaňajší iPhone 7 nemá so spúštaním náročných aplikácií žiadne problémy a na plné využitie virtuálnej reality cez AR Kit, je ešte príliš skoro.

V redakcii nepatríme ani k priaznivcom bezdrôtového nabíjania. Využívali by sme ho zrejme iba cez noc, ak by sme boli leniví pripájať nabíjačku cez Lightning kábel. Počas dňa, kedy telefón neustále zdvíhate z podložky a používate, by sme sa mu radšej vyhli. Batérii neustále aktivovanie a vypínanie nabíjania určite neprospieva.

Najvýraznejšou (pozitívnou) zmenou teda zostáva vylepšený fotoaparát. Zachoval si 12-megapixelové rozlíšenie, ale prináša výranejší posun v kvalite výsledných snímok. Ešte výraznejší posun nastal pri videách. Tie teraz môžete nahrávať v 4K rozlíšení s až 60 fps. Spomalené videá dostali Full HD rozlíšenie a 240 fps.

Predstavenie nového iPhonu 8 podľa nás má svoje opodstatnenie. Ak často používate vstavaný fotoaparát a nakrúcate veľa videí, príplatok za aktuálnu generáciu sa zrejme oplatí. Predpokladom je ale tiež poriadny dátový balík a využívanie cloudových úložísk, aby vám 64 GB verzia vydržala čo najdlhšie.

Naopak, pokiaľ je pre vás najcennejšou komoditou vnútorný priestor, odporúčame vlanajší iPhone 7. Výkonu má stále na rozdávanie, jeho fotoaparát nesklame, batéria je o niečo väčšia a hliníkový chrbát vydrží viac. Aj kolega Richard, majiteľ iPhonu 7 aj iPhonu 8 Plus, by z tejto dilemy uprednostnil lacnejší iPhone 7 s väčším úložiskom.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

david hulák 08.10.2017 - 13:20

Iphone 7 za cenu 8 64GB nevýdde už 256GB?

Juraj 050608.10.2017 - 14:18 Trvalý odkaz

Aktuálne mám iPhone 6s. Plánujem kúpiť plus verziu. Pôvodne som plánoval,keď vyjde iPhone 8 plus,že ho kúpim. Vzhľadom k tomu,že Apple vyrobil iPhone 8 plus zo skla,tak som od kúpy ustúpil.V najbližších dňoch,alebo týždňoch kúpim IPhone 7plus,pravdepodobne 256 GB verziu (poťaže 128GB). S týmto smartfónom si počkám,aj pár rokov na príchod plus verzie,ktorá nebude zo skla a,už vôbec nie z plastu (teoreticky).Počkám na iné materiály...Cena iPhone 8 plus má neodradila...Veľmi má sklamalo použitie materiálov (sklo)pri nových zariadeniach od Applu

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn08.10.2017 - 14:44 Trvalý odkaz

Isiel by som do iP7 128GB. Rozdiel vo fotakoch nebude az taky velky a vykon je tiez dostacujuci. Realna cena iP7 128GB sa pohybuje okolo 650eur. Alternativa iP8 256GB ide cez 900eur.

Juraj 050608.10.2017 - 14:49 Trvalý odkaz

Jasné ja chcem väčší displej,ako 4,7 palca,tak preto prejdem na 5,5 palcový (iPhone 7plus).Predám iPhone 6s a doplatím k iPhone 7plus rozdiel.

Scotty08.10.2017 - 15:01 Trvalý odkaz

A čo tak to ísť do bezramikoveho telefónu ako s8, g6 poprípade note 8 keď chces ísť do väčšieho displeja ? Pluskove iPhonu sú dosť lopaty oproti spomenutým zariadeniam a nehovoriac v pomere displej telo ...podľa mňa aj zarytý jablckar by bol s každým s mnou vymenovaných telefónov spokojný len vy proste z princípu nič iné nechcete vyskúšať

Celá diskusia 42 príspevkov