HTC Flyer

PRVÝ KONTAKT s tabletom Tablet s OS Android, 1,5 GHz procesorom, 7'' displejom, 1 GB RAM, 28 GB voľnej pamäte, 5 Mpix fotoaparátom, GPS, Wi-Fi a podporou microSD kariet, ktorý nabijete aj normálnou microUSB nabíjačkou.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom,

OS: Android 2.3 s nastavbou HTC Sense

procesor: 1,5 GHz Qualcomm

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 195 x 122 x 13 mm

hmotnosť: 415 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny(TFT), Super LCD dotykový (kapacitný), ulopriečka 7'' (178 mm), 1 024 x 600 b.,

fotoaparát: 5 Mpix, autofókus, záznam videí

pamäť: 1 GB RAM, 32 GB vstavaná + micro SDHC karty

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, A2DP,

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, digitálny kompas,

batéria: 4000 mAh,

výdrž: do 4h videa / do 1470 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

cena a dostupnosť: v predaji / do 699 eur

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny kryt objektívu, LED blesk, xenónový blesk, FM rádio, DLNA, HDMI, TV Out.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

Android 2.3

Obsah balenia:

tablet, puzdro, dotykové pero, nabíjačka, USB kábel, slúchadlá, potrebné dokumenty.

HTC Flyer je prvý tablet, ktorý mi reálne sadol. iPad je cool a s úžasným množstvom dostupných aplikácií, starý dobrý Samsung Galaxy Tab je zaujímavý OS Android známym z mobilných telefónov (priznávam, trojkový Android pre tablety mi nevyhovuje) a priaznivou cenou. Lenže HTC Flyer je akoby vydareným vylepšením typického sedempalcového tabletu. Pri odblokovaní môžete vďaka nadstavbe spustiť vybranú aplikáciu, pri náročnejších operáciách oceníte silnejší jednojadrový procesor, nabijete ho akoukoľvek microUSB nabíjačkou a navyše môžete robiť rýchle opravy textu, návrhy či nákresy pomocou šikovného dotykového pera s držiakom priamo v elegantnom bielom puzdre.

Všetky tablety sú stále relatívne ťažké na sledovanie filmu v rukách. Inak tomu nie je ani pri HTC Flyer. Ale v lietadle, pri položení tabletu na vyklápací stolík je sledovanie videa hračkou. V posteli si zase tablet opriete o stehná. Chýba mi tu zabudovaný stojanček, ktorý niektoré tablety majú a je to na raňajkovom stole ideálna pomôcka. Spomenúť treba aj fakt, že všetky tablety majú lesklý displej a v exteriéri si s nimi veľa zábavy neužijete.

Rozmery a hmotnosť Flyera sú teda adekvátne možnostiam doby. Hrubší rám okolo displeja oceníte pri pevnejšom uchopení prístroja. Trojica kapacitných tlačidiel sa nachádza aj na kratšej, aj na širšej stene. Aktívna je vždy tá trojica ovládačov, ktorá je práve pod obrazovkou. Je to celkom šikovné, ale vyžaduje to zvyk. Na tabletoch nemienim kritizovať absenciu hardvérového tlačidla pod displejom pre rozsvietenie obrazovky, ako to robím pri mobilných telefónoch. Tablety držíme vždy v oboch rukách, a tak je rozsvietenie displeja vypínačom v pravej časti hornej steny normálne. Vo vypínači nájdete zabudovanú aj informačnú diódu.

Prečítajte si: 7'' tablet HTC Flyer naživo (video) (22. 3. 2011)

Procesor je rýchly, ale testovaná (snáď nefinálna) vzorka bola typická občasným zaseknutím. To by bolo v poriadku, keby som sa s nedostatočným výkonom nestretával pri fullscreen videách z YouTube vo vyššej kvalite. Skrátka, internetové video si žiada novú technológiu alebo silnejší procesor. Aj DivX videá sa stretávali s prerušovaním, ale to len v aplikáciách z Marketu. Prehrávanie priamo z galérie fungovalo bez akýchkoľvek problémov.

Fotoaparát je mizerný, bez blesku a s tragickou kvalitou snímok. Taký starý dvojmegapixelový prístroj zo slávnej K750-ky od Sony Ericssonu by bol lepšou voľbou. Záznam HD videí spraví väčšiu radosť, a dokonca ponúka aj zaostrovanie na objekt označený prstom na displeji.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 30 MB, H.264; obraz: 1280 x 720 b., 30 fps, 687 kbps; zvuk: AAC; celkovo: 60 MB / min.)

Hlasná reprodukcia zvuku je v poriadku, mriežky nad reproduktormi nájdete v zadnej stene. Keď už som pri zábavných funkciách, chýbal mi HDMI konektor. Prepojenie s televízorom na návšteve by sa občas zišlo. Potešila ma zábavka Snapbooth, ktorá používa prednú kameru na snímanie zábavných efektov. Malé deti zase ocenia detský režim Kid mode.

Zábavné i pracovné funkcie vyžadujú istú pamäť, a tak reálnych 8 + 20 GB rozšíriteľných pomocou microSD karty patria k tomu najlepšiemu na trhu. Takých 60 GB (zabudovaná pamäť + 32 GB microSD) hudby, filmov a aplikácií musia stačiť aj náročným majiteľom.

Nadstavba HTC Sense je stále lepšia a lepšia. Tablet dokonca ponúka akúsi 3D domácu obrazovku. Je to skôr pre efekt než praktickú stránku veci, ale poteší. Jemné rozlíšenie však nevyužíva najlepšie, a tak som si nainštaloval aplikáciu Elixir, ktorá ponúka aj widgety s množstvom skratiek. Oplatí sa vyskúšať. Ja som použil dva widgety 6 x 3. Prázdne miesta označte červeným krížikom a použité skratky sa pekne rovnomerne rozložia do riadkov. Horná lišta je šikovne prispôsobená, obsahuje aj naposledy použité aplikácie, aj rýchle nastavenia. Tak isto personalizáciu displeja a zvukov HTC šikovne upravilo do vlastnej podoby. Menu je vynovené, rozdelené na tri časti. Prvá obsahuje všetky aplikácie dokopy. Listovanie prebieha po častiach, dobre sa na to zvyká. Druhá sekcia je venovaná najpoužívanejším aplikáciám, tretia len tým ručne stiahnutým.

Displej je lesklý a potešil by rozlíšením 800 x 1280 bodov. Ale aj použitých 768 x 1024 je takmer dvojnásobný počet obrazových bodov oproti mnou používanému Arcu (0,79 vs. 0,41 Mpix). Oproti vlajkovej lodi HTC Sensation už rozdiel v počte pixelov nie je taký výrazný (0,79 vs. 0,52 Mpx), a aj preto by sa klasické širokouhlé rozlíšenie WXGA zišlo. Napríklad na webové stránky, dokumenty...

Veľkou devízou HTC Flyer je dotykové pero. Tablety nenahradia PC ani mobil, veď Flyer ani nedokáže telefonovať, ale tieto stroje dokážu často šikovne doplniť. Aj s dobrým smartfónom dokážete riešiť e-maily, kontrolovať prácu redaktorov, komunikovať s rodinou cez Gtalk... Tablet vám však umožní používať mobil viac na telefonovanie, čím predĺžite výdrž batérie na jedno nabitie, alebo umožníte kúpu oveľa menšieho aparátu. Pracovné a zábavné funkcie môžete preniesť na tablet, ktorý máte v príručnej taške. Zaujímavou kombináciou tak môže byť BlackBerry (práca, ohromná výdrž batérie) alebo Xperia X10 mini (miniatúrny android s vypnutou aktualizáciou) či Nokia E6 (nový Symbian s QWERTY klávesnicou a slušnou výdržou) + HTC Flyer. Ten spolu s dotykovým perom ponúka niečo, čo žiadny iný tablet. Dotykom displeja hrotom pera sa spraví snímka obrazovky, po ktorej môžete kresliť, vyznačovať, mazať... Pre mňa je to úžasný spôsob kontroly článkov. PNG obrázok s označením chýb a návrhmi na opravy len pošlem cez e-mail a je to. Na presné kreslenie to nie je, reakcie sú totiž nedokonalé. Najmä tá presnosť nie je taká, akú pravdepodobne očakávate. Výhodou je, že váš výtvor môžete pekne zmazať bez toho, aby ste narušili spodnú vrstvu, teda samotnú snímku obrazovky. Pero použijete aj pri špeciálnych poznámkach, ktoré môžu byť kombináciou náčrtov, klasického textu a multimediálnych objektov.

Dodávaná virtuálna klávesnica nie je zlá, ale Smart Keyboard z Marketu ponúka také množstvo nastavení, že som si už na ňu príliš zvykol. Napríklad posun klávesnice Smart Keyboard v nastaveniach o pár pixelov nahor oceníte pri eliminácii neúmyselných dotykov kapacitných tlačidiel pod displejom, najmä tlačidla "naspäť".

HTC Flyer mi prirástol k srdcu najmä vďaka príjemným rozmerom (som zástancom sedempalcových tabletov) a nabíjaniu z každej microUSB nabíjačky. Výdrž HTC Flyer na jedno nabitie je skôr priemerná, medzi tabletmi sú aj väčší majstri výdrže, no pocit, že Flyer nabijem všade maličkou nabíjačkou k mojmu androidovému telefónu je dôležitejší.

Výhody:

- dotykové pero a jeho možnosti,

- slušná funkčná výbava,

- prvý tablet v mojich rukách nabíjateľný bežnou microUSB nabíjačkou,

- nadstavba a aplikácie od HTC,

- predná kamera na videohovory,

- oproti androidovým smartfónom lepšia výdrž na jedno nabitie,

- ideálny pomocník na cestovanie,

Nevýhody:

- chýba blesk, FM rádio a HDMI konektor,

- prerušovanie YouTube videí,

- lesklý displej horšie použiteľný v exteriéri,

- kapacitné tlačidlá pod displejom (často som omylom stláčal pri písaní tlačidlo "späť")

- chýbal mi integrovaný stojan alebo podobné riešenie (puzdro ako pre Galaxy Tab)

- stále čakám na 7-palcový tablet s displejom aspoň 1280 x 800 bodov,

- mizerná kvalita fotografií,

- poznámky odosiela ako PNG, nie ako text.

Orientačná cena: 649 € (epicentrum.sk)

Záver

Oproti mobilu som na dovolenke i pracovnej ceste v priebehu uplynulých dvoch týždňov ocenil veľký displej na filmy v lietadle či komfortnejšie vybavovanie e-mailov cez hotelovú Wi-Fi sieť, ale aj lepšiu výdrž na jedno nabitie či pohodlnú kontrolu článkov s jednoduchým označovaním chýb dotykovým perom a ich odoslaním cez e-mail. Flyer má svoje opodstatnenie. Hoci je iPad2 trhovým lídrom, podpora microSD kariet, príjemnejšie rozmery či nabíjanie akoukoľvek bežnou microUSB nabíjačkou robí z Flyera tablet pre všetkých. Momentálne je však jeho nevýhodou predajná cena. Nad 500 eur nemajú podľa môjho názoru takéto hračky na našom trhu veľký priestor na úspech.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 13.07.2011 - 02:21

david: ci pana 1,5 ghy tak to musi biot teda dost richli ked moj oco ma 1ghy samsung wave a ide mu richlo

anonymous15.02.2011 - 15:15 Trvalý odkaz

miso : boze moj David ta tvoja gramatika na to sa neda pozerat

anonymous15.02.2011 - 16:35 Trvalý odkaz

patiss: je asi jediná vec na zváženie zo všetkých tých predstavených fonov typu desire S, wildfire S atd. Myslím že rozbije aj Galaxy tab lebo lepší HW a HTC Sense...

anonymous15.02.2011 - 16:44 Trvalý odkaz

PowerVr: Mozno tak s galaxy tab mozu porovnavat ale s galaxy tab 2 to uz nie. V gpu testoch podla mna vyhra galaxy tab oproti tomuto htc :).

anonymous15.02.2011 - 18:33 Trvalý odkaz

Tom: David tesim sa na tvoje komentare daj sem este nejake . . .z chuti som sa zasmial

Celá diskusia 22 príspevkov