Panasonic X400

Recenzia vystreľovacieho véčka Elegantné tenké véčko s automaticky roztváracím mechanizmom.

Že Panasonic X400 nie je plnohodnotný Panasonic dokazuje úplne odlišná nabíjačka, než u ostatných modelov série X, iný kalendár, prítomné odpočítavanie znakov, chýba podpora EMS, nový telefónny zoznam atď.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800 MHz,

rozmery: 84 x 48 x 18 mm,

hmotnosť: 84 gramov,

displej: aktívny, 128 x 128 b., 65 536 farieb, 27 x 27 cm,

pamäť: 2,2 MB, 300 kontaktov, 300 SMS,

správy: SMS, MMS, CB,

prenos dát: GPRS 4+1, IrDA, kábel,

zábava: Java, WAP 2.0, 16-hlasé zvonenia,

batéria: Li-Ion, 600 mAh,

výdrž: do 4,5 h hovoru/210 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

vonkajší displej, Bluetooth, EMS, zoom a iné funkcie fotoaparátu, kalendár (konkrétne úlohy alebo pripomienky),

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Jedno z najtenších véčok na svete sa vymyká bežnému priemeru telefónov tohto typu. Telefón sa totiž po stlačení tlačidla v kĺbe automaticky roztvorí.

V zavretom stave je dobre vidieť, že horné rameno má menšie rozmery než spodné. To dotvára výnimočný dizajn produktu, ktorého čierno-strieborná kombinácia polahodí každému oku. Na prístroji ma zaujalo hneď niekoľko prvkov. Externej antény sa Panasonic akosi nevie stále zbaviť. Mohutným prvkom je aj kĺb, ktorý zabezpečuje plynulé otvorenie horného ramena. Spracovanie telefónu je výnimočne kvalitné - žiadne pazvuky a minimálna vôľa ramena, aj to iba v zavretom stave. Prechod z kĺbu na rameno dopĺňa strieborná plocha so šošovkou fotoaparátu, zrkadielkom a infračerveným rozhraním. Pod touto trojicou spomínaných prvkov sa nachádza viacfarebná dióda upozorňujúca na prichádzajúci hovor, zmeškanú udalosť, nabíjanie ap. Jej farbu však ovplyvniť nemôžete (nabíjanie - červené neprerušované svetlo, hovor - modré rýchle blikanie, počas hovoru - modré pomalé blikanie, zmeškaný hovor - modré pomalé blikanie).

Po stlačení tlačidla pre roztvorenie prístroja sa ozve pomerne hlasné puknutie a horné rameno vstavaná pružinka rýchlo vystrelí do takmer 180-stupňového uhla. Tým sa ukáže pomerne malý displej a červenou farbou podsvietená klávesnica. K týmto dvom bodom sa hneď dostaneme. Roztvorený telefón je perfektne vyvážený, rovná zadná plocha tvorená z väčšej časti presne zapadajúcim krytom akumulátora dolieha celou plochou na plochu stola či inej podložky. V spodnej časti vidieť ešte konektor pre pripojenie nabíjačky (pripojenie káblom neočakávam) a na pravej bočnej stene sa zase ukrýva otvor (mini-jack konektor) pre pripojenie handsfree. Pravá bočná stena zase obsahuje špeciálne tlačidlo na spustenie fotoaparátu.

Klávesnica

Kvalitne, červenou farbou podsvietená klávesnica ladí s červenou grafickou témou, ktorú v tomto prípade vrelo odporúčam. Podsvietenie tlačidiel je, podobne ako u ďalších telefónov tohto výrobcu, možné vypnúť. Tlačidlá sú uložené v jednej úrovni s okolitým povrchom. Pozitívne hodnotím posunutie klávesnice o trocha nahor, čím vznikla dostatočná medzera medzi najspodnejšími tlačidlami a okrajom telefónu. Čo sa týka ovládacích prvkov, nemám k Panasonicu X400 väčšie výhrady. Nie je ich tu zbytočne veľa a tie, ktoré tu sú zase majú dostatočný rozstup a ľahký, a istý stisk. Tlačidlám 2 až 9 je možné priradiť rýchle vytočenie vybraných kontaktov.

Displej

Aktívny TFT displej zobrazí na ploche 128 x 128 bodov 65 536 farieb. Externý displej chýba, tento nedostatok je nahradený rýchlym roztvorením telefónu. Vzhľadom na typ a funkčnú výbavu telefónu zdajú sa mi parametre tohto prístroja v tomto prípade dostatočné. Horšie je to s viditeľnosťou na slnku, kedy musíte hľadať ten najsprávnejší uhol, aby ste na displeji našli to, čo hľadáte. Pri písaní správ vidíte 6 riadkov textu, pri čítaní je jeden z nich nahradení neustálym zobrazením odosielateľa, pri hľadaní kontaktu zase štyri riadky plus zobrazenie detailov zvýrazneného mena. V nastaveniach nájdete možnosť výberu vlastnej tapety, jednej zo 6 farebných tém, stupňa jasu, času podsvietenia displeja (10, 30 alebo 60 s).

Menu bolo v našom prípade prispôsobené operátorovi Vodafone. Tu sú použité odlišné ikony. V bežnom predaji bude hlavná ponuka podobná ostatným Panasonicom, len položky budú v tejto novinke usporiadané trocha inak. V mnohých telefónoch sú nižšie úrovne textového charakteru. V prípade X400-ky však aj tu vždy vidíte 3 pod sebou zoradené ikony s popisom. Pohyb v menu je rýchly.

Fotoaparát

Vstavaný VGA fotoaparát neponúka veľa možností. Spustíte ho bočným tlačidlom, ktorým je možné aj zaznamenávať snímky. Pohybom hlavného ovládacieho tlačidla do strán meníte mierne jas budúcej snímky (aj keď osobne som si žiadnej zmeny nevšimol). Zvoliť môžete aj nočný režim, prispôsobenie frekvencie našim žiarovkám (50 Hz, 60 Hz) a veľkosť snímky (160 x 120 b., 352 x 288 b., 640 x 480 b.). Snímky však neoplývajú ktovieakou kvalitou. Zaujímavé je, že ak stisnete bočné tlačidlo v zavretom stave, chvíľu počkáte a toto tlačidlo potvrdíte znovu, vytvoríte tak snímok.

Prekvapilo ma však, že snímky a iné obrázky je možné bez problémov odosielať a prijímať infraportom. Na tejto jav nie sme u ázijských výrobcov veľmi zvyknutí. Záznam videí Panasonic X400 neumožňuje. Obrázky nájdete v položke Moje médiá. Tu vidno na displeji 3 pod sebou zoradené miniatúry s názvom a termínom vytvorenia. Obrázky nie je možné prezerať za sebou, vždy je nutný návrat do ich zoznamu.

Melódie

Nový prístroj obsahuje 10 prednastavených melódií. Ešte nikdy som však nepočul toľko nevydarených MIDI zvukov ako v tomto prípade. Názvy ako Ibiza, Relaxed soul či Funky pop znejú oveľa lepšie, než tie sonáty, ktoré sa pod týmito názvami skutočne nachádzajú. Ešte šťastie, že prístroj dokáže MIDI melódie prijímať cez WAP, MMS alebo infraport. Reprodukcia MIDI zvonení je na dobrej úrovni. V nastaveniach profilov nájdete výber melódie upozorňujúcej na hovor, jej hlasitosť, melódiu prijatej SMS a jej hlasitosť, zvuk a hlasitosť tlačidiel a vibrácie. Profily: normál, ticho, stretnutie, vonku, auto. Tichý profil je možné zapnúť/vypnúť podržaním # v pohotovostnom stave.

Pamäť

zdieľaná: 900 kB pre melódie, obrázky a šablóny (15,5 kB melódií tvorilo 1,8% pamäte a 201,8 kB obrázkov tvorilo 22,8% pamäte),

700 kB pre MMS,

? kB pre Java hry,

300 kontaktov,

300 SMS.

Telefónny zoznam

Po stlačení spodnej časti ovládacieho kruhu vstúpite do telefónneho zoznamu, ktorý je v porovnaní s ostatnými telefónmi tejto značky oveľa prepracovanejší. Na displeji vidíte 4 pod sebou zoradené kontakty a nad nimi detaily aktívnej položky s jej umiestnením (SIM alebo telefón). Kontakty je možné odosielať infraportom ako vizitky. Kontakty je možné dokonca vyhľadávať v samostatnom okne, vtedy je možné nájsť kontakt aj podľa viacerých znakov. Pri normálnom listovaní kontaktmi je možné uplatniť len filtráciu podľa počiatočného znaku. Nový kontakt uložený v telefóne môže obsahovať meno, 2 čísla, 1 e-mail, obrázok a priradenie do skupiny volajúcich. Skupinám je možné priradiť špeciálne zvonenie.

Hovor

Zvláštnosťou tohto véčka je, že hovor neprijmete jeho roztvorením, zavretím ho však ukončíte. To slúži len na rýchle ukázanie displeja, a teda aj volajúceho (čísla, mena či k nemu priradenej fotografie). Už po začatí vytáčania hovoru je možné zapnúť hlasné handsfree. Počas hovoru upriami pohľady okolitých ľudí modrá blikajúca dióda. Vy sa zase môžete zamerať na správy, ktoré môžete počas hovoru písať, alebo si prezerať už prijaté SMS-ky. Vstúpiť môžete aj do telefónneho zoznamu alebo kalendára. Telefón zobrazuje celý čas aj aktuálnu dĺžku prebiehajúceho hovoru. Hlasitosť reproduktora je počas hovoru dostatočná, nejde však o žiaden extrémny údaj a verím, že na hlučnej ulici nemáte s Panasonicom X400 šancu uskutočniť plnohodnotný telefonát.

SMS

Kvalitná klávesnica, pamäť na 300 správ, zobrazenie až šiestich riadkov, podpora slovníka T9, odpočítavanie znakov, tak to znie dobre. Ale T9 využíva interpunkciu, čím skracuje správy na asi 70 znakov, rýchlosť reakcií ku koncu správy tiež nie je najlepšia. Záhadnou je vytratená podpora EMS. Túto technológiu doteraz podporovali všetky modely poslednej doby od tohto výrobcu. Že by ďalší dôkaz, že nejde o čistokrvný Panasonic?

Rozloženie znakov:

tlačidlo (1): . , ? 1

tlačidlo (*): zmena veľkosti písma

tlačidlo (0): , @ / - _ + 0

tlačidlo (#): medzera * #

Podržaním * meníte písanie bežným spôsobom, T9 a čísiel. Podržaním # sa posuniete o riadok nižšie. Podržaním 1 sa zobrazí ponuka všetkých symbolov.

MMS

Panasonic X400 podporuje stránkovanie multimediálnych správ a pridávanie obrázkov, melódií, zvukových nahrávok a samozrejme textu.

WAP

V tomto Panasonicu nie je použitý prehliadač Openwave, ale pravdepodobne nejaký vlastný. Zobrazí 5 riadkov textu, ale práca s ním je pomerne pomalá a nemotorná. Stlačením červeného tlačidla sa odpojítem no načítaná stránka zostane odpojená (skúšané pri pripojení cez GPRS).

Prenos dát

GPRS 4+1, IrDA, nič viac, nič menej.

Organizačné funkcie

Budík - jednoduchý budík s opakovaním (raz, každý deň, cez pracovné dni, cez víkendy), výberom vlastnej melódie a hlasitosti.

Kalendár - ide len o zobrazenie mesačného náhľadu. Prístroj totiž neponúka žiadne pripomienky. Nastaviteľný je len deň začiatku týždňa, pre jeho správne zobrazenie. To je dnes už skutočne zaostalé.

Hry a Java aplikácie

GemGemPanic - logická hra na štýl Tetris-u. Zaujímavé je, že hru je možné pozastaviť a ostane aktívna aj po jej vypnutí. Nedokončenú hru indikuje ikona na hlavnom displeji (v ľavom hornom rohu).

Ďalšie funkcie

jednoduchá kalkulačka a diktafón.

Výdrž, batéria

Ide o veľmi tenké véčko s veľmi tenkou batériou. Jej parametre sú: Li-Ion, 600 mAh. Udávaná výdrž: 4,5 h hovoru alebo 210 h pohotovosti. Mňa tento telefón z hľadiska výdrže milo prekvapil. Čakal som problémy po jednom-dvoch dňoch, ale verím, že po riadnom zabehnutí by vydržal pokojne 3-4 dni normálneho používania.

Výhody:

dizajn a rozmery,

VGA fotoaparát,

plnohodnotný infraport aj na odosielanie fotiek.

Nevýhody:

chýba kalendár,

pomalé reakcie (najmä pri písaní),

nedotiahnuté funkcie.

Tenučké véčko s vystreľovacím mechanizmom sme tu ešte nemali. Kvalitou spracovania tento model tiež vyniká. Chýba mi však na ňom externý displej nahradený diódou, na ktorej funkčnosť nemá užívateľ žiaden vplyv. V prípade imidžových véčok som si však už zvykol na niektoré nedotiahnuté funkcie, a tak ich je snáď aj škoda stále opakovať. Jednoducho ide o bežné véčko zvládajúce telefonovanie a prácu s textovými a multimediálnymi správami obohatené o VGA fotoaparát.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu