HTC Desire S

PRVÝ KONTAKT so smartfónom + VIDEODotykový mobil s OS Android, 3,7'' displejom, 5 Mpix fotoaparátom, HSPA, Wi-Fi, GPS, DLNA a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 2.3 Gingerbread, HTC Sense,

procesor: Qualcomm Snapdragon 8255, 1,2 GHz, Adreno 205 GPU,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 115 x 60 x 12 mm,

hmotnosť: 130 gramov (zistená: 129 g,

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), S-LCD, 16 777 216 farieb, 480 x 800 b., 48 x 81 mm, uhlopriečka 3,7'' (94 mm),

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, záznam videí (1280 x 720, 30 fps),

pamäť: 768 MB RAM + 768 MB ROM + microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi, DLNA,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby,

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, DivX,

batéria: Li-Ion, 1 450 mAh,

výdrž: do 9 h hovoru / 455 h pohotovosti,

SAR: 0,353 W/kg (norma 2 W/kg),

cena a dostupnosť: v predaji / približne 450 eur

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

Android 2.3.3, HTC Sense 2.1

Obsah balenia:

mobil, pamäťová karta, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

Sympatický update HTC Desire viacero vlastností zásadne zmenil. Je menší, pevnejší a z môjho pohľadu aj krajší. Už pár sekundách si všímam prehodený vypínač s audio konektorom v hornej stene. Vypínač v pravej časti hornej steny bude pohodlnejší pre ľavákov. Dizajnérom musel ustúpiť microUSB konektor, ktorý je teraz v ľavej bočnej stene. Pravá je úplne prázdna, spúšť fotoaparátu na androidoch od HTC budeme hľadať márne. Škoda. Hardvérové tlačidlá pod displejom mám rád, ale tie na Desire aj tak nedokázali rozdvietiť displej, takže prechod na dotykové je v tomto prípade skôr výhodou. Riešenie ovládacích prvkov pod displejom androidov od Samsungu a Sony Ericssonu mám síce radšej, ale dotykové tlačidlá sú odolné voči znečisteniu a ovládanie jemnými dotykmi je tiež občas vhodnejšie než stláčanie hlučných tlačidiel. Dizajn a celkové spracovanie hodnotím na výbornú. A keď si dáte pozor a pridržíte batériu, môžete dokonca aj pamäťovú kartu či SIM kartu vymeniť bez toho, aby sa Desire S vypol. Taká situácia totiž po odňatí zadného krytu hrozí.

Z technických parametrov je dôležité oproti predchodcovi spomenúť novší procesor s rovnakou taktovacou frekvenciou, grafický akcelerátor Adreno 205 a väčšiu pamäť RAM 768 MB a dvojnásobnú pamäť ROM.

Testovaná vzorka používala OS Android 2.3.3 a HTC Sense 2.1. Nový Sense upravuje hornú lištu, ktorá tak obsahuje naposledy použité aplikácie a skratky k piatim nastaveniam (Wi-Fi, Wi-Fi hotspot, Bluetooth, GPS, sieť), a tiež kompletne upravuje domácu obrazovku a menu. Mnohí používatelia androidov HTC si pochvaľujú práve túto nadstavbu, pretože je graficky príjemná a celkovo ju môžeme označiť za vydarenú. Nový Sense preto môže byť kľudne dôvodom na zmenu telefónu. Odteraz nemeníte len jednotlivé widgety, skratky a priečinky na domácej obrazovke, ale aj jej kompletnú scénu a vzhľad, ako aj balík tónov či budíky. Zvuk prijatej správy, ako aj mnohé ďalšie nastavenia, nájdete po otvorení SMS konverzácií a stlačení tlačidla menu. Budete sa čudovať, aké všelijaké možnosti sem HTC umiestnilo.

Displej HTC Desire S patrí k najlesklejším na trhu, vonku si s ním veľa zábavy neužijete. Automatický jas síce vďaka senzoru spríjemňuje prácu s telefónom v rôznych podmienkach, ale modernejšie displeje sú v čitateľnosti na slnku o krok ďalej.

Páči sa mi nové listovanie v menu aj rozdelenie na tri časti: všetky aplikácie, najčastejšie a stiahnuté.

Veľa sme toho predstavili v našom videu:

Ďalšie postrehy:

- mnohých na HTC poteší import kontaktov, správ a udalostí najmä z väčšiny rôznych smartfónov (najmä symbiany, Sony Ericssony, staršie HTC...),

- opäť ma potešilo integrované svietidlo, trojstupňové ovládanie LED svetla v zadnej stene,

- milou funkciou je aj zrkadlo - zobrazenie obrazu snímaného prednou kamerou,

- fotoaparát má bohaté nastavenia, zaujímavé je automatické (kontinuálne) zaostrovanie, zábavné sú režimy (starodávne, teplý výber, odtiene sivej, solarizácia, posterizácia...) a prekvapivo vydarené je makro,

- oceňujem aj prácu s dvojitým LED bleskom pri fotografovaní blízkych objektov,

- červeného fľaku v strede záberov sa ani v tomto HTC nezbavíte a do e-mailov bez nainštalovania externej aplikácie (napr. PicSay) vkladá celé 600-kilobajtové zábery,

- počas záznamu videa môžete pohodlne prstom zaostrovať na vybrané objekty,

- galéria môže byť šikovne prepojená s facebookom, flickrom či DLNA objektmi,

- s Facebookom šikovne prepojíte aj kontakty,

- FM rádio vyžaduje pripojenie celkom kvalitných slúchadiel (hĺbky nič extra, ale stredy a výšky pekné) a ponúka len RDS (zobrazuje len názov stanice, nie skladby či relácie),

- navigácia od HTC poslúži bezplatne len počas 30 dní, potom je nutné hlasové príkazy zakúpiť, alebo používať len výpočet najvhodnejšej trasy a jej zobrazenie na mape,

- prenosové rýchlosti HSDPA a HSUPA výrazne narástli (14,4 / 5,76 Mbps),

- HTC Likes je aplikácia postavená na Android Markete, ktorá pomáha odporúčať najlepšie programy pre váš smartfón.

- HTC Hub slúži na vyhľadávanie aplikácií, zvonení, tapiet...

Fotoaparát, a najmä záznam videa, prešli výraznejším vylepšením. Tu je UKÁŽKA VIDEA (súbor 20 MB, MPEG4 - H.264; obraz: 1280 x 720 b., 21 fps; zvuk: AAC, 128 kbps; celkovo: 60 MB / min.) a tu tip na jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

Desire má o 50 mAh silnejší akumulátor, a tak počítajte aj s trochu lepšou výdržou. Procesor zrejme oveľa náročnejší nebude, a tak očakávam zlepšenie o 10 - 15 %. Ale merať sme to nemali ako, preto ide len o dohady. Skúsenosti používateľov oceníme v diskusii pod článkom.

Výhody:

- lepšie hardvérové vybavenie (procesor, RAM...)

- lepšie softvérové vybavenie (OS, HTC Sense...)

- kvalitnejšie a dizajnovo krajšie spracovanie,

- podstatne nižšie SAR (vyžarovanie),

- zaostrovanie videa počas záznamu.

Nevýhody:

- riešenie krytu batérie, SIM a microSD karty,

- čitateľnosť displeja na slnku,

- chýba mechanická spúšť fotoaparátu,

- vydarená online navigácia len na 30 dni,

- dotykové tlačidlá nerozsvietia displej pri odblokovaní.

Orientačná cena: 435 € (epicentrum.sk)

Záver

HTC Desire S prináša množstvo malých vylepšení. Majiteľ predchodcu si ho už určite doladil množstvom užitočných aplikácií a nové štýly a HTC Sense mu zrejme chýbať nebudú. A predpokladám, ako poznám čitateľov, že väčšina majiteľov Desire bude špekuľovať nad niečím iným, nad zmenou. No tí najspokojnejší, ktorí len hľadajú dobrý upgrade, budú za Desire S určite vďační. Ja sa zameriam skôr na konkurenciu.

Za rovnaké peniaze dostanete LG Optimus 2X s dvojjadrovým procesorom, záznamom Full HD videí, 4'' displejom, no možno lacnejším dizajnom. Otázna je výdrž na jedno nabitie a podpora zo strany LG (starý OS, žiadna vyšperkovaná nadstavba...). Stále veľmi vydarená dvojica Galaxy S a Xperia X10 majú cenovku okolo 390 eur, za cenu Desire S sa už predáva nový Nexus S a viete o tom, že za cenu Desire S už kúpite aj Samsung Galaxy Tab? Ale to som odbočil. Aj Nokia N8 má o pár eur lepšiu cenovku než Desire S, no s iným OS a zameraním (xenónový blesk, USB host, menší displej...). Z vlastnej dielne konkuruje Desire S o 20 eur drahší Incredible S. Tak ktorý si nakoniec vyberiete?

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 21.04.2011 - 20:16

Caute. Mam na predaj gumene puzdro na tento mobil. ak bude niekto chciet, tak nech mi napise na konrad6(a)orangemail.sk cena je 5€. Inak mobil je vyborny, ani velky ani maly, len fotak je dost slaby ked nie je dokonale osvetlenie

anonymous15.02.2011 - 12:11 Trvalý odkaz

hellwet: aspo toto HTC neprepadlo tomu tlacitku facebook :D

anonymous15.02.2011 - 12:12 Trvalý odkaz

xsarahdi: TOTO SÚ POTVRDENÉ INFO OD HTC: Super LCD, jeho rozlišení je WVGA (480 × 800). O výpočetní výkon se postará 1,2GHz procesor Qualcomm MSM8255 postavený 45nm postupem, grafický výkon zajistí čip Adreno 205. Telefon má operační paměť o kapacitě 768 MB RAM. Baterie telefonu má kapacitu 1 450 mAh.
NEVIEM ODKIAĽ MÁTE INÉ INFO???

anonymous15.02.2011 - 12:40 Trvalý odkaz

hellangel: HTC asi dochadza dych.... toto su prepadove modely

anonymous15.02.2011 - 13:04 Trvalý odkaz

LUBO: Aj podľa mňa, máš úplnú pravdu. Upgrade voči desire je akurát tak v ramke a 2.3-ke. Žiadne výrazné zlepšenia som nepostrehol. Môžu zaujať jedine cenou. A ten MWC ma zatiaľ neočaril, žiadne prekvapenia. Čakal som na nokiu, na nové modely + na samsung s novou badou 2.0 a novými modelmi. A nie tam jeden GS II a dva MP3 prehrávače. Tie všetky tablety sú fajn, ale ja som si myslel, že si konečne nájdem svoj budúci telefón. Musím si asi ešte počkať.
Je tu ešte jedna novinka od HTC, ale neviem či je to pravda: HTC Revolver: a flagship 'Honeycomb' phone for AT&T. Ak áno, som zvedavý či to príde aj do európy, tak ako gratia po pol roku.

Celá diskusia 334 príspevkov