Aplikácia Relúmĭno spolu s Gear VR pomáha zrakovo postihnutým

Samsung sa chystá uviesť na trh aplikáciu, ktorá slúži ako zraková pomôcka. V spojení s okuliarmi Gear VR pomáha slabozrakým lepšie vidieť.

Po celom svete žije približne 240 miliónov ľudí so zrakovým postihnutím. Samsung vytvoril mobilnú aplikáciu Relúmĭno, ktorá slúži ako zraková pomôcka. Obraz zachytený objektívom zadného fotoaparátu spracováva tak, aby bol prístupný osobám so zrakovým postihnutím.

Medzi hlavné funkcie, okrem iného, patrí zväčšenie či zmenšenie obrazu, zvýraznenie obrysov, nastavenie farebného kontrastu a jasu, zobrazenie v inverzných farbách či použitie farebných filtrov. Osoby so zrakovým postihnutím tak môžu vidieť jasnejší obraz, čo im napomáha pri čítaní kníh či prezeraní predmetov.

Osobám s výpadkom zorného poľa alebo tunelovým videním, čo je strata periférneho videnia so zachovaním videnia v strede zorného poľa, pomáha aplikácia zobrazením častí obrazu, ktoré používateľ nevidí, v časti zorného poľa, kde je zrak zachovaný. Používateľ si nastaví veľkosť časti zorného poľa postihnutého stratou videnia alebo stratou periférneho videnia.

Aplikácia následne automaticky zobrazí tú časť obrazu, ktorú by používateľ nevidel, v oblasti "tunelového" videnia alebo v časti zorného poľa, kde je zrak zachovaný, takže predmety môže vidieť lepšie.

Plánuje sa vývoj výrobkov podobných okuliarom, ktoré by ľuďom so zrakovým postihnutím umožnili používať v každodennom živote zrakové pomôcky bez toho, aby to priťahovalo nechcenú pozornosť ostatných ľudí.

Relúmĭno funguje v spojení s okuliarmi Gear VR a smartfónom Galaxy S7, Galaxy S7 edge, Galaxy S8, Galaxy S8+ a Galaxy Note 8. Aplikácia bude bezplatne dostupná v obchode Oculus v angličtine a kórejčine. Presný termín dostupnosti softvéru Samsung nezverejnil.

Relúmĭno nie je určené používateľom s úplnou stratou zraku.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu