Nokia 5 - čistota pol života

Recenzia dual SIM androidu s 5,2'' HD displejom, 13 Mpix fotoaparátom, 3000 mAh batériou, kovovým telom a čistým Androidom 7.1.1

Nokia sa na MWC vrátila v plnej sile a predstavila nám štvoricu mobilných telefónov - znovuzrodenú 3310 a trojicu smartfónov - Nokia 3, 5 a 6. Do rodiny len nedávno pribudol vlajkový model Nokia 8 a šušká sa aj o ešte výkonnejšom modele. Nokia 5 je lepšie vybavený low-end, ktorý zaujme najmä kovovým telom a čistým Androidom.

Balenie je bohatšie než zvyčajne, keďže okrem microUSB kábla, nabíjačky, veľkého množstva príručiek, obsahuje aj slúchadlá. Ide však o veľmi lacný kúsok, ktorému chýba hĺbka, basy aj akékoľvek tlačidlo na ovládanie. Na bežné počúvanie hudby v MHD však postačia.

ikona

Základné info: Nokia 5Kovový smartfón s 5,2-palcovým HD displejom, 13 Mpix fotoaparátom, osemjadrovým procesorom, čítačkou odtlačkov, OS Android 7.1.1 Nougat, 3000 mAh batériou a cenovkou pod dvesto eur. (živé fotografie)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Spracovanie je jednou z najsilnejších vlastností Nokie 5. Hliníkové telo je prvotriednej kvality, telefón je veľmi pevný a vôbec sa neprehýba. Ani oveľa drahšie smartfóny by sa za konštrukciu Nokie 5 nemuseli hanbiť.

Predná strana je v prípade všetkých farebných verzii čierna. V spodnej časti nájdeme bielo podsvietené navigačné tlačidlá v bežnom Android usporiadaní. Tlačidlo späť vľavo a tlačidlo multitaskingu vpravo. Je zrejmé, že Nokia sa snaží o čo najbližšiu podobu k čistému Androidu, no toto usporiadanie tlačidiel je podľa mňa zbytočne limitujúce.

Počas celého používania telefónu som sa potýkal s nechceným stlačeným opačného tlačidla, keďže som zvyknutý na tlačidlo späť vpravo. Oveľa lepším riešením by bolo nechať usporiadanie tlačidiel na používateľovi a navigačné tlačidlá spraviť ako jednoduché línie či bodky. Podobné riešenie má OnePlus či Xiaomi už dlho a aj ostatní výrobcovia dávajú používateľov pri rozmiestnení softvérových tlačidieli na výber.

Medzi navigačnými tlačidlami sa nachádza aj čítačka odtlačkov a domáce tlačidlo v jednom. Ide o kapacitné tlačidlo a podobne ako v prípade OnePlus 5 alebo Xiaomi Mi6 reaguje na dotyk, nedá sa stlačiť. Výškový rozdiel medzi tlačidlom a zvyškom prednej strany je minimálny, čo neuľahčuje jeho nahmatanie.

S rýchlosťou a presnosťou čítačky som veľmi spokojný nebol. Častokrát odtlačok nebol rozoznaný a ani opakované priloženie prsta nepomohlo. Odomknutie niekedy trvalo dlhšie než by sa patrilo. Inokedy čítačka fungovala rýchlo a presne. Rozhodne tu je priestor na zlepšenie, keďže v aktuálnom stave Nokia 5 za konkurenciou zaostáva.

Nad displejom je už tradične predná kamera, reproduktor a senzory okolitého svetla a priblíženia. Notifikačnú diódu tu žiaľ nenájdeme, čo je veľká škoda. Dizajn prednej strany je jednoduchý a elegantný. V súčasnom trende minimálnych rámčekov okolo displeja však pôsobí mierne zastaralo. V prípade Nokie 5 by mohli byť rozhodne menšie.

Tlačidlo napájania a ovládač hlasitosti výrobca umiestnil vpravo, dva sloty pre SIM karty a microSD kartu vľavo. Na hornej stene sa nachádza 3,5 mm audio konektor, na spodnej mikrofón, microUSB konektor a hlasný reproduktor.

Na zadnej strane je hlavný fotoaparát s dvojfarebným bleskom a nad ním sekundárny mikrofón. Dizajn fotoaparátu pôsobí zaujímavo, no nie je veľmi praktický. Fotoaparát vystupuje z tela len minimálne, v tom by problém nebol. Za nepraktické riešenie považujem sklenený pás, ktorý prekrýva fotoaparát aj blesk. Je zrejmé, že Nokia sa snaží vytvoriť istú dizajnovú indentitu a modely Nokia 3, 5, 6 a 8 sú si podobné.

V prípade Nokie 5 je podobnosť s fotoaparátom Nokie 8 viac než zrejmá, no pri Nokii 8 má význam. Pri päťke však sklenený pás zvyšuje riziko poškodenia fotoaparátu, keď s telefónom nechtiac do niečoho narazíte. Neprekvapilo by ma, keby náraz do prostriedku sklenenej časti spôsobil jej úplné popraskanie a teda znemožnenie fotografovania.

Dizajn a spracovanie hodnotím pozitívne. Isté prvky ako sklenený pás fotoaparátu, hrubšie rámčeky či usporiadanie navigačných tlačidiel nie sú najšťastnejšie, no celkový dojem veľmi nekazia.

Zobrazovacou jednotkou Nokie 5 je 5,2-palcový HD IPS displej. Chválim podanie farieb, pozorovacie uhly a aj čitateľnosť na priamom slnku, ktorá milo prekvapila. Na rozlíšenie sa dá pozrieť z dvoch uhlov. Jeden je, že HD je na túto uhlopriečku stále dostačujúce a šetrí batériu. Druhý, že konkurencia už aj pri piatich palcoch používa Full HD rozlíšenie a rozdiel je vidieť aj voľným okom. Dobrým príkladom sú Xiaomi Redmi 4 Prime alebo Lenovo Moto G5. Podľa mňa v tejto oblasti Nokia 5 zaostáva, ale nejde o tak dôležitú vec, ktorá by odrádzala od kúpy.

V oblasti hardvérovej výbavy je Nokia 5 vybavená osemjadrovým procesorom Snapdragon 430, 2 GB operačnou pamäťou a 16 GB úložiskom. Výber procesora ťažko kritizovať, v tejto cenovej kategórii je to častá voľba výrobcov. Rovnaký procesor nájdeme napríklad v Moto G5, Xiaomi Redmi 4 ale aj vo väčšej sestre Nokii 6.

Za možný problém, a to najmä do budúcna, považujem len 2 GB operačnej pamäte a 16 GB úložisko, z ktorého je reálne dostupných len 7,4 GB. Pamäťová karta sa tak stane neodmysliteľným doplnok pri používaní tohto smartfónu, preto je dobre, že má samostatný slot a nezaberá jednu SIM pozíciu ako v prípade hybridných slotov.

Z výkonu a plynulosti systému mám zmiešané pocity. V AnTuTu Nokia 5 dosiahla 45072 bodov. Otestoval som aj niekoľko hier, Real Racing 3 fungoval bez problémov, Gear Club takisto. Predpokladám, že za plynulým chodom hier je najmä nižšie HD rozlíšenie. Počas používania som si všimol drobné sekanie či spomalenia systému.

Toto správanie si neviem vysvetliť. Procesor je dostatočne výkonný pre bežné používanie aj hranie hier, operačná pamäť je skromnejšia, ale stále dostatočná. Telefón beží na čistom Androide, ktorý bol aj dvakrát aktualizovaný, napriek tomu boli s plynulosťou problémy.

V konektivite má Nokia 5 opäť silnejšie aj slabšie stránky. Pochvalu si zaslúži už spomenutý samostatný slot pre microSD karty a druhý slot pre dve nanoSIM. Zaujímavosťou je, že jedna SIM karta prijíma 4G, zatiaľ čo druhá súčasne 3G. Dáta však môžete použivať len z jednej, ktorú si zvolíte v nastaveniach. V LTE frekvenciách nechýba ani 800 MHz LTE.

Dual SIM je neaktívny, počas hovoru je druhá SIM nedostupná. Poteší prítomnosť FM rádia, 5 GHz Wi-Fi či dokonca NFC. Mňa osobne sklamalo použitie starého microUSB konektora namiesto USB-C.

Reproduktor v teste hlasitosti dosiahol priemerné až podpriemerné výsledky. Pri bezprostrednej blízkosti to bolo 107,3 dB a vo vzdialenosti 10 cm 90,5 dB.

Nokia sa vybrala cestou čistého Androidu a rýchlych aktualizácií. Smartfón je tak vybavený Androidom 7.1.1 Nougat bez akýchkoľvek zmien zo strany výrobcu. Počas môjho používania Nokia 5 dostala júlovú aj augustovú bezpečnostnú aktualizáciu. Ak s takýmito rýchlymi aktualizáciami bude Nokia pokračovať a budú sa týka aj updatu na novšie verzie Androidu, momentálne Android 8.0 Oreo, môže to byť jednou z predností tejto značky.

Telefón ponúka všetky vymoženosti Androidu Nougat ako napríklad zobrazenie ponuky aplikácii posunutím prsta na domácej obrazovke nahor, Asistent Google dostupný vždy naľavo od domácej obrazovky či režim dvoch okien. Jeho využiteľnosť je však na 5,2-palcovom displeji otázna.

Papierové špecifikácie fotoaparátov znejú veľmi dobre. Hlavný snímač má 13 megapixelov, clonu f/2.0, fázové zaostrovanie a dokáže nahrávať Full HD videá.V praxi Nokia 5 nijako neprekvapí. Fotografie sú akceptovateľnej kvality, hlavne pri dobrom svetle. Množstvo detailov, ostrosť či dynamický rozsah nemožno zrovnávať s vlajkovou loďou, ale Nokia 5 rozhodne neurazí. Horšie je to pri zlých svetelných podmienkach, kedy sa vo fotografiách objavuje priveľa šumu a častokrát chýba fotkám ostrosť. Nepomáha tomu ani absencia manuálneho režimu.

Prekvapením je predný 8 Mpix fotoaparát, ktorý dokáže zaostrovať. To nezvládajú ani niekoľkonásobne drahšie smartfóny, preto je prekvapením vidieť túto funkciu v Nokii 5. Predná kamera dokáže nahrávať Full HD videá. Kvalita fotografii je dobrá, opäť však musia byť dobré svetelné podmienky ako pri hlavnom fotoaparáte.

Prostredie fotoaparátu sa snaží byť jednoduché a účelné. Výrobca to však prehnal do takého extrému, že tu napríklad vôbec nenájdeme manuálny režim a okrem fotografie sú dostupné len panoráma a krása.

Nepotešia ani zdĺhavé reakcie či zmena rozlíšenia fotografie a videa skrytá hlboko v nastaveniach. Jediným zaujímavý aspektom je vodováha. Druhý pohľad na kvalitu fotoaparátov sa dočítate v článku Takto fotí Nokia 5.

Nokia 5 je vybavená relatívne veľkou, 3000 mAh batériou. Výdrž batérie je však priemerná. Pri bežnom používaní som sa dostal na 4 hodiny zapnutého displeja, čo je presne jeden deň. V balení nájdeme nabíjačku s výstupom 5 V 2 A . Ako nám už písmenká na samotnej nabíjačke napovedajú, budeme sa musieť uspokojiť s bežnou rýchlosťou nabíjania, keďže Qualcomm Quickcharge chýba.

- 5 min = 4 %

- 10 min = 8 %

- 15 min = 11 %

- 30 min = 25 %

- 60 min = 55 %

- 90 min = 85 %

- 120 min = 96 %

- 147 min = 100 %

Rýchlosť nabíjanie je sklamaním, pretože Nokia 5 sa nabíja pomalšie než Xiaomi Mi Max 2 s 5300 mAh batériou. Takmer 2,5 hodiny na 3000 mAh batériu sú naozaj veľa,

Výhody:

+ kovové telo a spracovanie

+ samostatný slot pre microSD karty a SIM karty

+ čitateľnosť displeja na slnku

+ čistý Android 7.1.1

+ rýchle aktualizácie

Nevýhody:

- sekanie a trhanie systému

- nemá USB-C

- pomalé nabíjanie

- chýba notifikačná dióda

Orientačná cena: 189 €

Záver

Nokia 5 útočí na konkurenciu zaujímavou cenovkou, výborným spracovaním, rýchlymi aktualizáciami či prítomnosťou dual SIM a slotu pre microSD kartu zároveň. Sklamaním pre mňa bolo sekanie a dlhá odozva systému, a to napriek dobrému procesoru a čistému Androidu. Nepotešila ma ani absencia rýchleho nabíjania, notifikačnej diódy či zahrievanie pri nabíjaní aj používaní.

Nokia 5 to rozhodne nebude mať ľahké, konkurencie je veľa, no podľa môjho názoru HMD Global vstúpilo na trh tou správnou nohou. Stačí trošku vyladiť softvér a smartfóny od Nokie sa môžu opäť tešiť veľkej popularite.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Nokia 5.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 15.09.2017 - 00:10

Super recenzia :) len tak ďalej. No Nokia ma rozhodne nepresvedčila, že je hodná tých 190€...

Nightmare15.09.2017 - 00:31 Trvalý odkaz

Tiez som dost sklamany u 3 by som to pochopil ale u 5 uz nie...8 bude dufam na tom lepsie

marek16.09.2017 - 07:06 Trvalý odkaz

Usporiadanie troch hlavnych tlačidiel ja podľa mňa iba o zvyku. Nokia lumia ich mala tak isto riešené ako Nokia 5. Mne to vyhovuje, lebo som bol už tak zvyknutý a čo sa týka dotykového tlačidla na prst, tak za tie dva mesiace čo ju mám to funguje vcelku spolahlivo.
Notifikačná dióda naozaj chýba. Tú by som uvítal.

Tomáš Brestovanský16.09.2017 - 13:25 Trvalý odkaz

Súhlasím a keďže ja som zvyknutý na tlačidlo späť vpravo, nemožnosť zmeniť si ovládanie mi prekáža. Čítačka odtlačkov bola oproti konkurencii slabšia, mal som s ňou problémy.

Celá diskusia 4 príspevky