Sony Xperia XZ1 a XZ1 Compact prichádzajú na Slovensko

Dvojica výborne vybavených noviniek s 19 Mpix fotoaparátom, nahrávaním super spomalených videí a najnovším operačným systémom Android 8.0 Oreo sa už čoskoro objaví v našich obchodoch i u mobilných operátorov.

Len nedávno predstavené novinky radu Xperia XZ1 mieria na Slovensko. Dizajn Xperií sa už roky výrazne nezmenil, a tak už na prvý pohľad odlíšite telefóny japonského výrobcu od konkurencie. Väčší z dvojice s 5,2'' displejom má však oblejšie steny a užšiu konštrukciu než 4,6'' model, preto objektív zadného fotoaparátu XZ1 mierne vystupuje nad povrch. Na XZ1 Compact je takmer zarovnaný s povrchom zadnej steny.

Záujemca o kompaktný android s uhlopriečkou menšou než päť palcov nemá veľmi na výber, Sony je prakticky jediným výrobcom, ktorý myslí aj na takýchto používateľov. Xperia XZ1 Compact má šírku len 65 milimetrov a veľmi dobre sa ovláda jednou rukou.

Novinky prichádzajú s matnou povrchovou úpravou, a tak sa nemusíte obávať neustáleho leštenia odtlačkov prstov, ako je tomu pri top modeli Xperia XZ Premium. S prémiovým modelom ich spája výkonný procesor Snapdragon 835, 4 GB kapacita operačnej pamäte RAM a 19-megapixelový hlavný fotoaparát Motion Eye s novým snímačom, laserovým zaostrovaním a prediktívnym snímaním - zábery začína ukladať do vyrovnávacej pamäte ešte skôr, než stlačíte spúšť.

Nechýba funkcia nahrávania super spomalených videí rýchlosťou 960 snímok za sekundu, kedy sa úsek dlhý dve desatiny sekundy natiahne pri prehrávaní na šesť sekúnd. Ukážku týchto videí nájdete v tomto článku.

Sony Xperia XZ1 a Xperia XZ1 Compact patria medzi prvé smartfóny, ktoré na trh prichádzajú s najnovšou verziou operačného systému Android 8.0 Oreo. Obidva modely spája vodeodolná konštrukcia, čítačka odtlačkov umiestnená v bočnej stene vo vypínači, USB-C konektor, 2700 mAh batéria s rýchlym nabíjaním a nechýba im 3,5 mm jack ani predné stereo reproduktory.

Vďaka technológii Sony DSEE HX, ktorá disponuje funkciou vylepšovania kvality, môžete počúvať hudbu v takmer Hi-Resolution rozlíšení. Kompletné špecifikácie sa dočítate v základnom infe Xperie XZ1 a Xperie XZ1 Compact.

Sony Xperia XZ1 (prvý kontakt)

V novinkách nájdete nainštalovanú aplikáciu 3D Creator, ktorá slúži na rýchle a jednoduché skenovanie objektov do trojrozmernej podoby. Vyberať môžete zo štyroch režimov: sken hlavy, sken tváre, sken jedla alebo nekonvenčný sken. Po ukončení skenovania môžete objekty v 3D zdieľať s priateľmi cez aplikáciu messenger použitím 3D nálepiek alebo ich môžete nahrať do 3D komunity ako napr. Sketchfab, použiť sken na vytvorenie avatara, nastavoť si ho ako tapetu a dokonca ho môžete odoslať do 3D tlačiarne a premeniť na suvenír alebo pamiatku. 3D tlačiarne tak dostávajú ďalší význam. Po aktualizácii systému na Android Oreo príde 3D Creator aj na Xperiu XZ Premium.

Sony Xperia XZ1 Compact (prvý kontakt)

Sony Xperia XZ1 bude dostupná v štyroch farbách: mesačná modrá (Moonlite blue), Venušina ružová (Venus pink), teplá strieborná (Warm silver) a klasická čierna. Odporúčaná cena je stanovená na 699 eur. XZ1 Compact s cenou 599 eur bude na výber v čiernej, striebornej (White Silver), modrej (Horizon Blue) a ružovej farbe (Twilight Pink).

Predpredaj oboch modelov štartuje už o pár dní a začiatkom októbra by mali byť reálne dostupné v obchodoch. Prídu aj do ponuky našich mobilných operátorov. Telekom zaradí do ponuky zatiaľ iba Xperiu XZ1 Compact v striebornom prevedení. Dá sa očakávať, že Xperia XZ1 a XZ1 Compact sa objaví v ponuke Orangeu i O2, bližšie informácie však zatiaľ nemáme. U vybraných predajcov dostanete k predobjednávke aj slúchadlá Sony ako darček.

Diskusia k článku:

viperman 11.09.2017 - 12:12

velke obchody tu cenu maju nizsie, aj oficialny sonymobileshop ma 649 a nie 699 eur napr za velku xz1...

Lukas11.09.2017 - 18:07 Trvalý odkaz

sory ale za taký vzhľad dat toľko peňazí.... neee

viperman11.09.2017 - 19:45 Trvalý odkaz

to je vec vkusu, mne sa to paci o dost viac ako napr S8-micka. :)

Celá diskusia 3 príspevky