Dilema: iPhone 7 Plus vs. Samung Galaxy Note 8

Vybrali by ste si najnovší Samsung Galaxy Note 8, alebo vás stále dokáže osloviť aj aktuálny iPhone 7 Plus s konzervatívnejším a rokmi overeným dizajnom?

Seriál DIlema sa už na Fony.sk dostatočne udomácnil. Ak si neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, môže pomôcť aj vám. Nezdráhajte sa nás kontaktovať e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Vďaka jednému z čitateľov dnes nazrieme medzi tie najdrahšie telefóny na trhu vôbec: "Dobrý deň, vcelku by ma zaujímal váš názor. iPhone 7 Plus vs. Galaxy Note 8 :). iOS používam s malými prestávkami už roky. Mám Apple Watch, iPad, AppleTV či AirPods, no v poslednej dobe sa mi politika Applu nepáči. Rozmýšľam teda nad výmenou za Note 8, ktorý v predpredaji obsahuje aj DEX, čo by mi ako náhrada PC/Macu vyhovovalo. Zatiaľ však žiadny android nie je taký plynulý a spoľahlivý ako iOS, aj keď situácia je stále lepšia a lepšia. Ďalšia výhodná vec je S Pen. Čo by ste poradili vy?"

Nuž, pohľad do našej redakcie hovorí jasne. Dvaja z nás ako hlavné telefóny používame práve iPhone 7 Plus, kolega Richard skladnejšiu "obyčajnú" sedmičku, podobne ako Matúš. Android zatiaľ, naopak, viac vyhovuje Tomášovi.

iPhone 7 Plus si nás získal hlavne väčšou batériou. Celodenná výdrž na jedno nabitie nie je problémom ani po takmer roku každodenného používania, pri šetrení sa dostanete na deň a pol. Menšie iPhony s ňou majú problém, Plusko nie.

Rýchlosť systému je bezproblémová a testovanie nového iOS 11 nám robí radosť ešte o niečo viac. Aplikácie sú väčšinou rýchlejšie a krajšie spracované než na androidoch.

Nevýhodou je samozrejme absencia 3,5 mm audiojacku, no ak má čitateľ AirPods, tento problém až tak riešiť nemusí. Chýba aj rozšírenie pamäte microSD kartou, no so 128 alebo 256-gigabajtovou verziou sa tento rozdiel zotrie. Ťažšie bude len kopírovanie súborov. Do Macu to pôjde cez AirDrop, na iné platformy len ťažko, respektíve cez dátové úložiská.

Duálny fotoaparát s 12-megapixelovým rozlíšením je veľmi slušný, podobne ako nahrávanie Full HD (60 fps) či 4K videí. Na iPhone ich aj jednoducho zostriháte. Druhý objektív ponúkajúci 2-násobné priblíženie na klasické fotografovanie príliš nepoužívame - to, že mu chýba stabilizácia, trochu cítiť a horšia je tiež jeho svetelnosť. Hodí sa však na zachytávanie poznámok alebo drobností, ktoré chcete poslať cez Messenger, nehľadiac na ich kvalitu.

Recenzia: Apple iPhone 7 Plus - sedmička, ktorá dáva väčší zmysel

Takto fotí Apple iPhone 7 Plus + videá z mobilu

Samsung Galaxy Note 8 využil rok vývoja k dobru a preto je nutné priznať, že má v mnohom navrch. Ešte lepšia je dvojica fotoaparátov s rovnakým rozlíšením vzadu. iPhone jasne porazia v tvorbe večerných a nočných záberov. Už Galaxy S8 zrejme patrí k najlepším fotomobilom na trhu.

V prípade Note má stabilizáciu aj sekundárny teleobjektív, na praktické skúsenosti s ním si ale ešte chvíľu musíme počkať.

Pero S Pen bude určite praktickou pomôckou, no zrejme nie pre každého. Záleží na vašich aktivitách a spôsobe práce.

Zahnutý displej na menšej S-osmičke nám skôr prekážal. Dobre vyzerá, ale využiteľná šírka napríklad pri prehliadaní webu je často jednoducho nedostatočná. Pomer strán takmer 2:1 sa nehodí vždy. Čudne vyzerá aj pri prehrávaní videí.

Note 8 je našťastie o niečo širší a počas krátkeho zoznámenia s ním sme tento pocit nemali. O ďalšiu nevýhodu menej.

Stanica Dex sa nám páčila a na cesty alebo prácu v hoteli, kam nechcete brať drahý notebook, bude ideálna. Klasický počítač ale podľa nás nenahradí. Ak budete potrebovať skonvertovať video, pracovať v špeciálnom grafickom editore alebo vykonať nejakú drobnosť, na ktorú android nestačí, môžete mať problém.

Recenzia: Samsung DeX: dexempo multo šumpoplex

Note 8 je o niečo krajší, ponúka ultimátnych 6 GB operačnej pamäte a lepší fotoaparát, najmä v noci. Niekto využije aj pero S Pen. Výdrž 3300 mAh batérie bude zrejme podobná. Vďaka vyššiemu rozlíšeniu 6,3-palcového displeja s 1440 x 2960 bodmi možno aj horšia než pri iPhone 7 Plus.

Záujemca o výkonný android na trhu asi nič lepšie nenájde. Zákazník zvyknutý na ekosystém Apple ale výmenu zvažovať nemusí. Dostane minimálne rovnako rýchle reakcie, kvalitnejšie aplikácie a spoľahlivejšiu čítačku odtlačkov prstov bez zbytočných experimentov. Až sa bojíme, že v súboji prichádzajúceho iPhonu 8 s aktuálnou sedmičkou budeme musieť odporučiť starší model.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn 10.09.2017 - 14:43

"Zatiaľ však žiadny android nie je taký plynulý a spoľahlivý ako iOS..." Uz dlho su androidy na vlajkovych lodiach spolahlive ako iOS, netreba to porovnavat zo 100eurovymi sunkami. Mas vsetko od Applu, ak vyuzivas vzajomnu kompatibilitu a synchronizaciu tak urcite iP7+. Ak chces vyuzivat aj dotykove pero a dvojity fotak tak Note 8.

ondrakomous10.09.2017 - 17:31 Trvalý odkaz

note 8 je podstatne drazsi a novejsi, navic nabizi 3,5 jack, pero, amoled, stabilizaci u obou fotaku. display je podstatne vetsi pri priblizne stejnych rozmerech a ted ten nejvetsi rozdil cena? taky vime, ze bude novy iphone, takze jak vejde do prodeje ceny starsich modelu poklesnou. to pravy dilema nastane, az se zacne prodavat iphone 8 vs note 8, to bude teprve rezba.

Patrik10.09.2017 - 20:54 Trvalý odkaz

Pri prečítaní rozsahu portólia Applu dotyčného doma by som ani neuvažoval nad Androidom,

Nick Cave11.09.2017 - 06:03 Trvalý odkaz

Dilema je především iOS vs. Android

ondrakomous11.09.2017 - 06:39 Trvalý odkaz

zasadni je otazka, jestli note 8 neni moc predrazeny, samsung nektere veci nedotahl do konce, jako ctectu, kterou zase umistil spatne vedle fotaku, to prece nejde mobil za tolik love a ma takovy zasadni fail, dalsi vec je kapacita baterky a opravdu vysoka hmotnost, neprakticky pomer stran...atd. je tam prilis ale, aby bezny konzument premyslel o takovem mobilu, jedine si to koupi nejaky absolutni fanda elektroniky. iphone 7 ma taky zasadni fail, chybi audiojack a v podstate neni zase tolik vylepseny oproti starsimu a podstatne levnejsimu modelu iphone 6s plus. dalsi zasadni fail byl force touch, kdy apple absolutne nesmyslne zvetsil celou hmotnost zarizeni, do dneska se ptam, force touch proc? ios 11 ukazuje, ze cely system sel davno vytvorit pomoci gest, takze za me bych ani jeden nedoporucoval z vyse napsanych dovodu.

Celá diskusia 5 príspevkov