Panasonic X500

Recenzia milého slajdera Z jednej strany imidžovka, z druhej pôsobí ako fotoaparát.

Základná charakteristika:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 81 x 46 x 22,5 mm,

hmotnosť: 96 gramov,

displej: aktívny, 128 x 128 b., 65 536 farieb,

fotoaparát: 640 x 480 b., 4x zoom, blesk, záznam videosekvencií,

pamäť: 4 MB, 300 kontaktov,

správy: SMS, EMS, MMS, CB,

prenos dát: GPRS 4+1, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP, 40-hlasé melódie,

batéria: Li-Ion, 730 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru/200 h pohotovosti.

Čo mu chýba

- aspoň IrDA alebo Bluetooth, 1 Mpix fotoaparát, väčší displej (aspoň 128 x 160 b.).

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Aj keď ide opäť o prístroj s už známou vysúvacou konštrukciou (podobne ako Nokia 7650, Siemens SL55 a SL65, Samsung E800 a iné), na trhu sa objavil opäť telefón s novým štýlom. Tentoraz ide o elegantný prístroj, ktorého zadná stena dokonale pripomína fotoaparát. V zavretom stave vidno len pomerne malý displej a štyri tlačidlá okolo hlavného kruhového ovládacieho prvku. Farba všetkých prvkov je odvodená z odtieňov šedej, niekde výrobca dokonca použil pochrómovaný plast s dokonalým leskom. Na bočnej strane sa nachádza jediné tlačidlo určené fotoaparátu (jeho podržaním sa spomínaná funkcia spustí). Použitie oblých tvarov nie je v tomto prípade určite na škodu.

Po ľahkom vysunutí klávesnice (výrobca použil pružinu podobne ako Samsung v prípade E800-ky) sa zjaví 12 pekne podsvietených tlačidiel, ktoré sa príjemne ovládajú. Mohli byť však pokojne roztiahnuté po celej šírke aparátu. Vysúvacia konštrukcia je spracovaná kvalitne. Po pár dňoch sa mechanizmus síce trocha uvoľnil, žiadne pazvuky však ani teraz nepozorujem.

Zaujímavá je zadná stena. Jej dve tretiny tvorí kryt akumulátora doplnený o prvok pre lepšie uchopenie prístroja počas fotografovania. Tento prvok sčasti slúži aj ako ochrana proti pohybu prístroja pri jeho položení na stôl a podobne. Šošovka so zrkadielkom a dvojitou diódou sa ukrýva v pravej hornej časti. Panasonic X500 je prvý telefón v mojich rukách, ktorý je možné stabilne položiť na stôl v horizontálnej polohe a využiť tak časovanú samospúšť.

Na dátový konektor telefónov tohto výrobcu nie som veľmi zvyknutý. Nabíjačka v ňom však drží veľmi pevne, čo hodnotím jednoznačne pozitívne.

Klávesnica

Numerická časť klávesnice je spracovaná kvalitnejšie, než sa na prvý pohľad môže zdať. Horné ovládacie prvky sú taktiež navrhnuté a vyrobené zodpovedne. Hlavný ovládací prvok zložený zo štvorsmernej kružnice a stredového tlačidla patrí k najkvalitnejším svojho druhu. Každý smer má v pohotovosti svoju funkciu (doľava - kalendár, doprava - moje médiá, nahor a nadol - telefónny zoznam). Funkciu bočného tlačidla s logom fotoaparátu je v menu možné zmeniť, ale v mojom prípade som vždy podržaním tlačidla spustil fotoaparát. Zasunutím klávesnice je možné automaticky horné ovládacie prvky zamknúť. Číselným tlačidlám je možné priradiť telefónne čísla ako rýchle voľby. Po vysunutí klávesnice je možné nastaviť automatické spustenie jednej z nasledujúcich funkcií: photo light, hry a aplikácie, MMS, SMS.

Na klávesnici sa píše dobre, oneskorenie som pri písaní správ nepozoroval. Nezvykom je však dlhší čas potrebný pre napísanie dvoch znakov z jedného tlačidla. Často je vhodnejšie použiť šípku na posun kurzora vpred.

Displej

TFT displej zobrazujúci 65 536 farieb na ploche 128 x 128 bodov vyzerá celkom dobre, ale viem si na tomto prístroji oveľa lepšie predstaviť displej s rozlíšením aspoň 128 x 160 bodov. Veľmi rušivý je najmä odraz svetla od ochranného sklíčka. Tento problém sa nepodaril vyriešiť ani výrobcom z Japonska. Ďalším problémom je minimálna viditeľnosť údajov po zhasnutí podsvietenia. Pri neprijatom hovore je na displeji neustále zobrazená informácia o tejto skutočnosti, ale uvidíte ju len pod jediným uhlom pohľadu.

Na pohotovostnom displeji sa v horných rohoch nachádzajú dva drobné indikátory stavu batérie (dvojdielny) signálu. Menu je pekne animované, pri pohybe hlavnou ponukou nedochádza k žiadnemu oneskoreniu. V menu môžete nastaviť jednu z 8 farebných schém displeja, čas podsvietenia (10, 30 a 60 s), prípadne vypnúť podsvietenie tlačidiel. Menu je možné zobraziť naraz vo forme 9 ikôn alebo jednotlivo ako vertikálne zobrazené animované položky. Pri písaní aj čítaní správ vidíte 5 riadkov textu, v telefónnom zozname pod sebou naraz 6 mien.

Fotoaparát

CMOS snímač s VGA rozlíšením (640 x 480 b.) boli pre mňa nemilým prekvapením. Telefón by si pokojne zaslúžil aj megapixelový snímač. Fotografuje sa v horizontálnej i vertikálnej polohe. Aparát umožňuje vybrať zo 4 možných 10-sekundové videosnímky bez zvuku vo formáte AVI. Prekresľovanie obrazu je rýchle a displej záber zobrazuje veľmi pekne. Otvorenie ani zavretie klávesnice nemá na funkcie aparátu vplyv. Pri použití malých rozlíšení sú reakcie telefónu okamžité, ale napríklad pri VGA je oneskorenie vytvorenia záberu od stisnutia spúšte v dĺžke 1-2 sekúnd. Aj uloženie takéhoto obrázku trvá pomerne dlho.

Možnosti fotoaparátu: zmena rozlíšenia, photo light (neustále svietenie jednej diódy, prisvietenie druhou po stlačení spúšte), close up mode (silný kontrast), nočný režim (pri ktorom sa blesk spustí len pri snímaní), kvalita (3 stupne) a efekty (západ slnka, monochromatický snímok, inverzné farby ap.).

Najviac ma sklamali možnosti prezerania, editácie a odosielania obrázkov. V sekcii Moje médiá nájdete obrázky v jednej položke (Moje obrázky) zobrazené ako miniatúry. Ich zväčšenie trvá v prípade VGA obrázkov asi 6 sekúnd, pri najmenšom rozlíšení je časová odmlka v dĺžke asi 1-2 sekúnd. Snímky nie je možné zväčšiť (priblížiť). Odoslanie obrázka je možné len jediným spôsobom - MMS-kou, ďalšou možnosťou využitia snímky je jej nastavenia ako tapety, prípadne priradenie ku kontaktu či skupine kontaktov.

Fotoaparát teda využijete len na odosielanie momentiek multimediálnymi správami. Pre ukladanie záberov v telefóne bohato postačí rozlíšenie záberov 128 x 128 bodov.

Melódie

40-hlasé melódie znejú skutočne pekne, ale v novom aparáte ich nájdete len 10, aj to si vyberiete možno jednu-dve. Preto vám nezostane nič iné, len si obľúbené melódie nejakým spôsobom zaobstarať (MMS, WAP, služby operátorov atď.). Skupinu prednastavených aj doplnených melódií môžete využiť ako zvonenie, upozornenie na prijatú správu alebo pri otvorení/zavretí telefónu. V tomto prípade som bol dokonca nútený použiť jednoduchého skladateľa na vytvorenie prijateľného zvuku upozorňujúceho na prijatú SMS.

Pamäť

4 MB,

300 kontaktov,

pamäť pre SMS pravdepodobne zdieľaná.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite šípkou nadol alebo nahor z pohotovostného stavu. Vyhľadávanie sa uskutočňuje len podľa prvého znaku, čo môže byť pri plnej 300-položkovej pamäti drobný problém. Na displeji vidíte naraz 6 pod sebou zoradených mien bez zobrazenia telefónnych čísiel. Zobrazené môžu byť všetky kontakty, alebo len na SIM či v telefóne. Tlačidlám 1 až 9 je možné priradiť rýchlu voľbu - vybrané telefónne čísla. V telefóne si môžete usporiadať 10 skupín volajúcich, ku ktorým je možné priradiť špeciálny obrázok a melódiu. Kontakt v telefóne môže obsahovať 3 čísla, 2 e-mailové adresy, MIDI melódiu (aj stiahnutú), skupinu volajúcich, priradenie k tlačidlu, fotografia alebo video vo formáte AVI, 32-znakovú poznámku.

Hovor

Po stlačení slúchadla máte na výber, či chcete listovať volanými, prijatými alebo neprijatými hovormi, ich termín ani dĺžku sa však nedozviete. Počas hovoru vidíte jeho aktuálnu dĺžku na displeji, dĺžka hovoru ostane zobrazená aj po jeho ukončení. Použiť môžete hlasné handsfree. Hovor je možné aj zaznamenať pomocou hlasového záznamníka. Po zavretí prístroja sa hovor automaticky ukončí. Hlasitosť regulujete hlavným ovládacím tlačidlom a jej maximálna hodnota postačuje bežným potrebám. Hovor je možné podržať aj počas neho vypnúť mikrofón. Počas hovoru sa však nedostanete do menu, prezerať si môžete len správy.

SMS

Písanie správ na Panasonicu X500 sa nestretáva s väčšími problémami. Otáznikom ostáva len veľkosť pamäte telefónu pre textové správy. Práca so správami je na priemernej úrovni. Reakcie telefónu na ovládanie kvalitnej klávesnice sú bleskové, problémom je "preskočenie" kurzora z písaného znaku na voľné pole pred ním. Pri potrebe písať rýchlejšie budete musieť často použiť šípku doprava. Pre mnohých majiteľov tohto prístroja bude nové aj rozloženie znakov: medzeru nájdu pod #, bodku a čiarku pod tlačidlom 1, zmenu veľkosti a typu písma pod *. Zarazila ma pozícia čiarky, ktorá sa pod tlačidlom 1 nachádza až na 11. pozícii. Číselné znaky je možné písať len po prepnutí typu písma tlačidlom *. Nechýba ani slovník T9, verím, že aj v slovenčine.

MMS

Jednoduchý, menej prehľadný editor multimediálnych správ sa ako-tak prispôsobil malému displeju.

WAP

Ako prehliadač použil Panasonic známy Openwave, ale ešte v starej verzii (2003). Dochádza tu k značnému oneskoreniu reakcií. Zaujímavé je sťahovanie objektov. Ak smeroval odkaz na melódiu, túto som po jeho potvrdení hneď stiahol, ale vypočuť som si ju mohol až po odpojení a návrate do menu.

Prenos dát

GPRS 4+1, pravdepodobne bude možné na dátové prenosy a prenosy obrázkov a melódií možné použiť aj kábel.

Veľmi mi tu chýba infraport či Bluetooth.

Organizačné funkcie

Budík - 3 budíky, pričom vo všetkých prípadoch nastavujete čas, interval (raz, denne, po-pi, po-so) a melódiu.

Kalendár - vstup pohybom joysticku doľava v pohotovostnom stave. Východiskovým zobrazením je mesačný náhľad. Týždeň začína neďeľou a nie je to možné nijako zmeniť. Sobota aj nedeľa sú vyznačené červenou farbou. Nová pripomienka obsahuje termín a 16-znakový text. Pri prehliadaní pripomienky však nevidíte jej čas, ten zistíte až pri jej úprave(?!). V kalendári nenájdete žiadne nastavenia. Pripomienka raz krátko, ale hlasno zazvoní a na displeji ostane zobrazená textová poznámka. Množstvo pripomienok, ktoré si telefón zapamätá si netrúfam odhadnúť, môže však ísť o pomerne malé číslo.

Hry a Java aplikácie

2 prednastavené Java hry: Reversi (piškvorky) a Exciting tenis (jednoducho tenis).

Hry sú rýchle, veľmi dobre hrateľné, len ich načítavanie je dosť zdĺhavé. V nastaveniach môžete upravovať hlasitosť zvukov, čas podsvietenia (30 s., stále, off), vibrácie a prístupový bod (pripojenie).

Ďalšie funkcie

- jednoduchá kalkulačka,

- diktafón bez akýchkoľvek informácií ihneď spustí nahrávanie a nevidíte ani čas nahrávky, veľkosť voľnej pamäte a pod. Počas nahrávania len na displeji bliká nápis "Sound recorder".

- automatické zapnutie/vypnutie telefónu

- skladateľ monofónnych melódií

Výdrž, batéria

batéria: Li-Ion 730 mAh

výdrž: 7 h/200 h

Ukazovateľ je zložený z dvoch stupňov, pričom tretí je už len červený obal batérie hlásiaci kritický stav. Výdrž nového telefónu nebudem zbytočne komentovať, výdrž odhadujem na 3 dni bežného použitia (teda nie hodinu hovorov denne a 20 SMS-iek).

Výhody:

- zaujímavý dizajn a kvalitná konštrukcia,

- silná dióda, ergonomické umiestnenie prvkov fotoaparátu,

Nevýhody:

- chýbajúce prvky pre prenos dát (IrDA, Bluetooth),

- nedokončené alebo užívateľsky menej prívetivé funkcie,

- priemerný fotoaparát,

Panasonic týmto modelom útočí len na užívateľov, ktorí potrebujú netradičný telefón na telefonovanie a občasné písanie správ. Vytvoríte ním celkom prijateľné fotografie, dokonca aj na nočnej party vďaka intenzívnej dióde, ale tieto môžete odoslať len pomocou MMS-ky. Pri prezeraní záberov si pripravte poriadnu dávku trpezlivosti. Toto skutočne nie je telefón pre technoidov ako som ja, keďže žiadnou funkciou nevyniká, skôr naopak, množstvo z nich je akoby nedokončených. Panasonic X500 je určený ľuďom, ktorí hľadajú prístroj, ktorým chcú najmä zaujať. Po dizajnovej stránke ide totiž o skutočne vydarený aparát.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu