Samsung Galaxy S II (Samsung i9100)

PRVÝ KONTAKT so smartfonomVlajková loď s OS Android 2.3, 4,3'' displejom, 8 Mpix fotoaparátom, FullHD videom (1080p), HSPA, Wi-Fi, GPS, 3,5 mm jackom a silnou batériou.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 2.3, TouchWiz 4.0,

procesor: dvojjadrový 1,2 GHz, grafický čip Mali-400MP,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: hrúbka 125 x 66 x 8,5 mm,

hmotnosť: 116 gramov (zistená: 116 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), SuperAMOLED plus, 16 777 216 farieb, 480 x 800 b., 56 x 93 mm, uhlopriečka 4,3' (108 mm), Gorilla Glass,

fotoaparát: 8 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (1920 x 1080 b.),

pamäť: 1 GB RAM + 16 GB / 32 GB + microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 24,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi 802.11b/g/n, DLNA, NFC,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby,

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion, 1 650 mAh,

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

cena a dostupnosť: čoskoro v predaji, okolo 550 eur

Neobsahuje/nepodporuje:

HDMI konektor, xenónový blesk, aktívny kryt objektívu

Softvérová verzia testovaného telefónu:

Android 2.3.3,

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

Samsung Galaxy S II, LG Optimus 2X, HTC Sensation či Sony Ericsson Xperia Arc patria k aktuálnym vlajkovým lodiam oných výrobcov. Xperia, ktorá vyniká svojim fotoaparátom, sa už dlhší čas predáva, LG zase na zákazníkov už nejaký ten čas útočí dvojjadrovým procesorom a výbornou cenou. Na HTC s úžasným displejom si musíme nejaký ten týždeň ešte počkať, čo platí aj pre Galaxy S II. Ten vyniká vyváženosťou - dobrým procesorom, silnou batériou, spoľahlivým veľkým displejom a množstvom rozumných riešení.

Spracovanie telefónu patrí k najväčším prekvapeniam. Na oko krehká zadná stena je prakticky len krytom batérie a pamäťovej karty, nemá žiaden vplyv na hodnotenie konštrukcie. Nikde nič nevŕzga. Výhodou plastového tela je mimoriadne nízka hmotnosť. Pri nosení telefónu vo vrecku či sledovaní videí v posteli je to cítiť. Treba spomenúť, že pamäťovú kartu vyberiete až po batérii, a tak som na prenos súborov radšej používal vylepšené Wi-Fi pripojenie Kies air. Stačí notebook a mobil pripojiť k jednej Wi-Fi sieti a v internetovom prehliadači notebooku zadať adresu, ktorá sa objaví na displeji telefónu po spustení aplikácie Kies air. Praktická a plnohodnotná pomôcka na prenos fotografií, videí, hudby a iných súborov.

Množstvo postrehov som uviedol v téme Testujeme Samsung Galaxy S II v našom diskusnom fóre.

Ovládanie hlasitosti je prispôsobené telefonovaniu, čo nie je na androidoch tak typické. Preto dvojitý ovládač v ľavej bočnej stene poteší najmä bežných používateľov. Vypínač displeja sa zase nachádza prakticky v pravej bočnej stene. Horná ukrýva len audio konektor, spodná zase microUSB. Konečne rozumné rozmiestnenie prvkov, aké mi na Galaxy S chýbalo (microUSB konektor v hornej stene som považoval za veľkú chybu).

Zo zadnej steny jemne vytŕča objektív fotoaparátu s LED bleskom. Kvalita snímok nie je nijak závratná, najmä kvôli ružovému fľaku v strede. Nechýba zaostrovanie dotykom displeja, GPS geotagging, ani množstvo iných nastavení. Pri zázname videa na nefinálnej vzorke nefungovalo zaostrovanie počas záznamu, to sa však môže vo finálnej verzii zmeniť. Ja osobne totiž veľký význam v zázname Full HD videí nevidím, radšej HD (1280 x 720 b.) rozlíšenie s kontinuálnym alebo ručným zaostrovaním. Samsungy už tradične pri 15 % kapacity batérie nedovolia spustiť fotoaparát. Výnimkou nie je ani Galaxy S II. Riešením je nainštalovanie akejkoľvek aplikácie z Marketu, ktoré dokáže fotografovať aj so slabšou batériou.

UKÁŽKA VIDEA Full HD (súbor 21 MB, MPEG4 H.264; obraz: 1920 x 1080 b.., 30 fps; zvuk: AAC, stereo; celkovo: 130 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA HD (súbor 17 MB, MPEG4 H.264; obraz: 1280 x 720 b.., 30 fps; zvuk: AAC, stereo; celkovo: 90 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Displej Samsungu Galaxy S II je spoľahlivý ako v interiéri, tak vonku. Nechýba automatická regulácia jasu ani vysoký kontrast. Farby SuperAMOLED displeja s prívlastkom plus sú možno trochu presýtené, ale dobre sa na ňom pozerá aj na fotografie, aj na filmy, aj na všetky možné aplikácie.

Nová je nadstavba TouchWiz, ktorá umožňuje meniť veľkosť vybraných widgetov. Priečinky na domácej obrazovke odteraz ukazujú aj miniatúry šiestich aplikácií, ktoré sú v nich zahrnuté. Spestruje to domácu obrazovku a sprehľadňuje prácu s priečinkami. Nové sú aj pozadia a widgety. Napríklad kalendár už zobrazuje aj udalosti pod označeným dňom priamo v rámci widgetu.

Každý pokročilý používateľ Androidu však dokáže z Marketu stiahnuť aj potrebné widgety, aj aplikácie, aj klávesnicu...takže toto sú prvky, ktoré zaujmú menej zdatných majiteľov, ktorí radi využívajú telefón tak, ako je. Aspoň zo začiatku. Snáď jediná dvojica widgetov, ktoré ma od Samsungu tešia, je správa spustených aplikácií a predpoveď počasia.

Novinkou je možnosť vytvárať priečinky nielen na domácej obrazovke, ale aj v menu.

Reakcie telefónu sú bleskové, v tomto smere nie je možné novinke nič vyčítať.

Pod displejom sa okrem dvoch dotykových nachádza už tradične aj jedno hardvérové tlačidlo. To dokáže rozsvietiť displej, na ktorom sa objaví vami zvolený obrázok, ktorý treba posunúť prstom do strany. Tento štýl odblokovania síce znemožňuje rýchlu aktiváciu tichého režimu, ale zase k SMS-kám sa dostanete okamžite, lebo ich upozornenie sa objavuje nad odblkovacím obrázkom. Podržaním hlavného tlačidla sa nespustí len zoznam naposledy použitých aplikácií, ale aj správca spustených programov, ktorý konečne aplikácie nielen ukončuje, ale umožňuje aj vstup do nich.

Kritiku si však zaslúži vyhľadávanie kontaktov, ktoré je síce inteligentné, ale len podľa prvých znakov. Firmy ani priezviská nenájde. A tak som zase radšej použil moju obľúbenú aplikáciu SuperDial, ktorá rýchlo nahradila zelenú ikonu Telefón v spodnej lište. Samozrejme, v aplikácii Kontakty funguje vyhľadávanie plnohodnotne. Nechýba ani zlučovanie kontaktov s facebook kontom. V tomto smere ma teší najmä priraďovanie fotografií kontaktom v zozname. Mimochodom, aplikáciu facebook je nutné stiahnuť ručne z Marketu.

Samsung vyriešil aj problém Galaxy S, kedy po ukončení hovoru a zhasnutí displeja nadstavba TouchWiz po sekunde displej samovoľne rozsvietila.

Samsung Galaxy S mal problém s približovaním snímok v galérii. Tie priblížením nezobrazili detaily, išlo len o falošné priblíženie zmenšeniny s rozlíšením displeja. To sa už Galaxy S II netýka, po priblížení snímky dvomi prstami sa detaily vyostria. Galéria automaticky stiahne aj miniatúry snímok vo vašom účte Google Picasa. Praktické.

Pochváliť treba výdrž batérie na jedno nabitie. Oproti Galaxy S aj Xperii Arc naozaj vydrží Galaxy S II na jedno nabitie o čosi dlhšie. Odhadujem to na nárast o 25 %; ak mi predchodca vydržal deň a pol, novinka fungovala pri rovnakom vyťažení až dva dni. S neustálou kontrolou e-mailov, stálym pripojením k Gtalku... Výdrž najviac ovplyvňuje zapnutie dátových prenosov a využívanie Wi-Fi aj GPS. Displej je, aj napriek svojim rozmerom, relatívne úsporný.

Výhody:

- spracovanie, rozmery a hmotnosť,

- rýchly procesor,

- perfektný displej,

- silný akumulátor, dobrá výdrž na jedno nabitie,

- Kies air - prenos súborov, kontaktov, správ a pod. cez Wi-Fi.

Nevýhody:

- microSD vyberiete až po batérii,

- slabší fotoaparát (napríklad oproti Xperii Arc)

- touchwiz upravil odblokovanie tak, že nie je možné ovládanie tichého režimu bez odblokovania,

- nedokonalé inteligentné vyhľadávanie kontaktov,

- pod 15 % batérie nezapnete fotoaparát.

Orientačná cena: odhad 550 € (epicentrum.sk)

Záver

Samsung Galaxy S II obsahuje množstvo vyriešených maličkostí predchodcu. Narástli rozmery displeja, zmenšila sa hrúbka, narástla kapacita batérie, výrobca rozumnejšie umiestnil microUSB konektor... Je toho veľa. Nehovoriac o nových softvérových prvkoch, ktoré som ani nečakal. Samsung Galaxy S II je kus poctivého smartfónu s OS Android, ktorý sa nehanbím odboručiť akémukoľvek náročnejšiemu záujemcovi. Jedinou slabinou je slabší fotoaparát bez mechanickej spúšte a zatiaľ s otáznym zaostrovaním záznamu videí.

Postrehy z Barcelony (Richard Hombauer):

Plastový zadný kryt má textúru odolnú voči odtlačkom, kov mi na Galaxy S nechýbal a nechýba mi ani tu. Galaxy Giorgio Armani je však oveľa solídnejší na prvý pohľad. Konektor microUSB je konečne v spodnej stene. Objektív fotoaparátu mierne vystupuje nad povrch zadnej steny a konečne má vedľa seba blesk. K dokonalosti mi tu chýba ešte spúšť fotoaparátu v bočnej stene. Pod tenkým zadným krytom som objavil otočený slot pre pamäťovú kartu smerom k batérii, a tak microSD vymeníte až po vybratí akumulátora. Nechápem, prečo tá zmena k horšiemu. Telefón je normálnou evolúciou predchodcu - mierne väčší displej s rovnakým rozlíšením, s o 20 % nižšou spotrebou energie a trošičku lepšími farbami (ťažko pozorovateľný rozdiel aj vedľa predchodcu), upravený dizajn, silnejší akumulátor... Operačný systém Android 2.3 je fajn. Samsung chvalabohu umiestňuje pod displej takmer vždy aspoň jedno hardvérové tlačidlo pre rozsvietenie displeja (kontrola času, zmeškaných udalostí, odblokovanie...), vedľa ktorého nájdete dve tradičné dotykové. Galaxy S2 je fajn, čakal som však krajší, inovatívnejší dizajn. Ako spokojný majiteľ Galaxy S však určite bude patriť k favoritom pre môj ďalší mobil. Kombinácia skvelého displeja, rýchlych reakcií a silného akumulátora je pre mňa veľmi dôležitá. Ak aj pre vás, budete nad Galaxy S II uvažovať určite aj vy. A konečne budem mať zase na mobile s dobrým fotoaparátom LED blesk. Ten ma zaujal viac než záznam FullHD videí, ktoré počas záznamu Galaxy S II žiaľ ani kontinuálne nezaostruje. Samsung Galaxy S II má konečne vyriešené aj bezpečnostné veci, Exchange ActiveSync a ďalšie biznis funkcie, ktoré množstvu firmám na Androide chýbalo.

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Samsung Galaxy S II

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.05.2011 - 02:04

Ľudia vie mi niekto poradiť ohľadom tej akutalizácie na 2.3.5 bo telefón nemá evidetne záujem nič vyhladať,ked dám vyhladať aktualizácie,nenájde nič a samé mi tiež nič neprišlo :(

anonymous13.02.2011 - 19:50 Trvalý odkaz

hhopersss: ešte silná baterka do toho / ktorej kapacita tu neni uvedená / a bude to TIP TOP :)

anonymous13.02.2011 - 20:12 Trvalý odkaz

qmox: celkom by ma zaujimalo odkial mate ze v tom SOC od Samsungu ma byt Adeno 205 a nie PowerVR SGX543MP?
Pokial viem Adeno205 je od quallcommu a uz aj v novych Snapdragonoch sa ma objavit Adeno220, takze mi prijde nelogicke ze by samsung osadil do svojho SOC nieco od konkurencie co je zaroven pomalsie ako sucastny PowerVR SGX540 ktory je v Hummingbirde.

anonymous13.02.2011 - 20:12 Trvalý odkaz

jozko: nop aby to bolo tip top musi tam byt aspon 2500 MAH co nehrozi , takze tento fon by som nechcel , nevydrzi to nic,

anonymous13.02.2011 - 20:17 Trvalý odkaz

potter1: Hmm no cakal som trochu viac...:/ minimalne vacsie rozlisenie displeja...

Celá diskusia 1302 príspevkov