Dilema: Xiaomi Mi 6 vs. Nokia 8

Dali by ste prednosť vlajkovej lodi od Xiaomi, alebo si radšej počkáte na najvybavenejšiu Nokiu s Androidom? Hľadáme výkonný dual SIM!

Máte dvoch favoritov na nový mobil, no stále sa neviete rozhodnúť len pre jedného z nich? Potom je pre vás určená naša víkendová rubrika Poradňa. Napíšte nám, čo má váš nový smartfón spĺňať a nad ktorou dvojicou uvažujete. Najzaujímavejší súboj zaslaný na redakcia@fony.sk spracujeme formou takéhoto článku.

Tak ako tento od Ľuboša: "Dobrý deň. Mám Lumiu 950 XL dual SIM a po mojich problémoch s WP10 som už stratil nervy a chcem niečo iné. Rozhodujem sa medzi Xiaomi MI 6 alebo čakaním na Nokiu 8. Podmienkou sú čo najlepšie parametre, dual SIM a šírka menšia než pri Lumii 950 XL. Tá má 7,8 cm. Ďakujem."

Xiaomi Mi 6 sme spoznali už na jar tohto roka. Zaujme najmä jeho vrcholná verzia s luxusnou sklo-keramickou konštrukciou a nekompromisnou kombináciou 6 GB operačnej pamäte so 128 GB úložiskom. K nim sa pridá rýchly Snapdragon 835.

Xiaomi Mi 6 je odolné voči ošpliechaniu vodou, dostalo infraport na ovládanie domácej techniky či klimatizácie, čítačku odtlačkov aj stereo reproduktory.

Vzadu si okamžite všimnete sústavu dvoch objektívov s 12-megapixelovým rozlíšením a optickou stabilizáciou. Podobne ako na iPhone 7 Plus či novom Samsungu Galaxy Note 8, aj tu má druhý objektív inú ohniskovú vzdialenosť, takže objekty zobrazí s 2-násobným priblížením. Využiť budete môcť aj softvérový bokeh efekt, napríklad pri snímaní portrétov.

Batéria s 3350 mAh kapacitou ponúka rýchle nabíjanie, vedľa USB-C konektora ale chýba audio jack. Verziu s menším úložiskom kúpite v slovenských e-shopoch s dvojročnou zárukou od cca 519 eur. Vážnym nedostatkom môže byť chýbajúca podpora 800 MHz LTE pásma.

Nokia 8 teda bude stávkou na istotu. Namiesto 5,2-palcového Full HD displeja ponúkne väčšiu 5,3-palcovú obrazovku s vyšším rozlíšením 1440 x 2560 bodov. Sesterská Nokia 6 sa nám v teste zdala trochu dýchavičná, no pre osmičku s rovnakým Snapdragonom 835 ako v prípade Xiaomi by to už platiť nemalo. Hoci ponúkne len 4 GB RAM.

Na výber budete mať 64 alebo 128 GB vnútorné úložisko, ktoré budú navyše rozšíriteľné microSD kartou.

Aj Nokia ponúkne slabšiu odolnosť voči vode. Certifikácia IP54 na ponáranie nestačí, ale v daždi a pri náhodnom poliatí prevrhnutým pohárom, by ste mali byť v bezpečí.

Nokia 8 dostane audio jack, o niečo menšiu 3090 mAh batériu a rýchle nabíjanie. Aj tu nájdeme dva zadné objektívy, no narozdiel od Xiaomi Mi 6 majú rovnakú ohniskovú vzdialenosť. Jeden sníma RGB spektrum a druhý monochromatické snímky, ktoré by po spojení mali ponúknuť viac detailov a lepšie zachytenie nočných scenérií. Na výsledky z tejto sústavy si ešte musíme počkať, no optika od Carl Zeiss by sklamať nemala. Ľuboš s ňou má určite veľa skúseností.

Za mierne vyššiu cenovku okolo 599 eur získa podporu všetkých LTE pásiem a možno tiež rýchlejšie aktualizácie či dlhšiu podporu pri nových verziách Androidu.

Pokiaľ Ľuboš so svojím windowsfónom ešte pár týždňov vydrží, dali by sme prednosť Nokii.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 03.09.2017 - 12:41

Xiaomi, pretože sa dá reálne kúpiť :)

Nightmare03.09.2017 - 14:45 Trvalý odkaz

Kedze toto Xiaomi 6 nema B20 (zatial) potom skor Nokiu alebo este lepsie...popozerat cosi ine teraz je toho dost na trhu

Jamie04.09.2017 - 01:16 Trvalý odkaz

Ak pánovi neprekáža absencia LTE B20, tak Mi6... Inak Mi6ka sa dá zohnať aj pod 400€ ale len s ročnou CN zárukou

martin04.09.2017 - 22:32 Trvalý odkaz

Xiaomi by som nebral jeho fotak nikoho nepresvedcil a nokia to vzdy vedela s fotakmi

Jamie04.09.2017 - 22:41 Trvalý odkaz

"Nokia to vzdy vedela s fotakmi" toto je uz ina nokia ako sme ju poznali, hlavne tie telefony musi zacat predavat, nie len predstavit

Celá diskusia 12 príspevkov