Android 8.0 Oreo je tu

Google si vybral dnešné zatmenie Slnka Mesiacom na uvedenie najnovšej verzie operačného systému Android. Podľa očakávania dostal číselné značenie 8.0 a pomenovanie Oreo. Nová platforma má byť múdrejšia, rýchlejšia a silnejšia než kedykoľvek predtým.

Svetovo obľúbená sušienka sa stala inšpiráciou pri tvorbe názvu novej verzie operačného systému Android. Prvé informácie o novinkách v pripravovanom Androide O sme vám priniesli koncom marca, kedy Google sprístupnil na stiahnutie prvý Developer Preview.

Android 8.0 Oreo má podľa Googlu dvakrát rýchlejší štart pri zapnutí smartfónu než predchádzajúca verzia. Minimalizuje aktivitu aplikácií na pozadí, čo pomáha zvýšiť výkon zariadenia a znížuje záťaž batérie. Autofill - automatické dopĺňanie opakujúcich sa informácií (používateľské mená, adresy a dokonca aj heslá) uľahčí a urýchli prácu so zariadením.

Obraz v obraze (PIP) umožní zobraziť dve aplikácie naraz na jednej obrazovke. Počas sledovania videa budete môcť napríklad odpovedať v chatovacom okne. Nové adaptívne ikony budú môcť meniť svoj tvar a lepšie sa tak integrujú s UI zariadenia. Stlačením bodky oznámenia na ikone rýchlo zistíte čo je nové, akú novinku notifikácia oznamuje.

Google dbá aj na bezpečnosť aplikácií zverejnených v Google Play a denne ich monitoruje vyše 50 miliárd. Aj tie, ktoré ešte neboli nainštalované. Na vyjadrenie emócií v konverzáciách budete môcť využiť 60 nových emotikonov. Zmenou prešli aj notifikácie z rôznych kanálov. Oznámenia budete môcť blokovať a meniť správanie pre každý kanál samostatne. Notifikácie budú môcť byť aj farebné.

Okrem iného pribudol nový font písma a veľký dôraz sa kladie aj na lepšiu výdrž batérie. Nová verzia je sprístupnená pre zariadenia Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel C, Pixel a Pixel XL. Link na stiahnutie inštalačného súboru nájdete na stránke developer.android.com. Akékoľvek zariadenie zeragistrované v beta programe dostane finálnu verziu automaticky.

Do konca tohto roka majú podľa Googlu spustiť inováciu smartfónov na Android 8.0 Oreo aj výrobcovia značiek Essential, Nokia, Huawei, HTC, Kyocera, LG, Motorola, Samsung, Sharp a Sony.

Zdroj: android.com

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 22.08.2017 - 01:59

Môj tip bol presný http://www.fony.sk/forum/clanky/15574-android-o-limity-na-pozadi-obraz-v-obraze-i-dynamicke-ikony/130675#130675

Celá diskusia 1 príspevok