Aplikácia Pl@ntNet pomôže identifikovať rastliny podľa fotografie

Chcete vedieť, aká bylinka vám vyrástla na záhrade, či ako sa volá kvet, ktorý vás zaujal počas prechádzky v prírode? S mobilnou aplikáciou Pl@ntNet zistíte, čo všetko okolo vás rastie. Stačí ju odfotografovať.

Mobilná aplikácia Pl@ntNet slúži na identifikáciu rastlín pomocou zosnímanej fotografie. Vytvorili ju vedci z francúzskych výskumných organizácií (Cirad, INRA, Inria a IRD) zo siete Tela Botanica. Softvér sa pomocou používateľov, ktorí pridávajú nové obrázky, stále vyvíja a dopĺňa.

Pokiaľ vami zosnímanú rastlinu softvér správne rozpozná, môžete obrázok zdieľať. Odborníci ho skontrolujú a pokiaľ bude zodpovedať uvedenému druhu, zaradí sa do databázy. Tak vaša fotografia môže ostatným poslúžiť pri identifikácii.

Najlepší výsledok dosiahnete, keď odfotíte konkrétny kvet, list alebo plod. Aplikácia nedokáže identifikovať okrasné rastliny. Aktuálne si môžete Pl@ntNet v anglickom jazyku stiahnuť do smartfónov s operačným systémom Android a iOS.

Na slovenskej verzii doplnenej o lokálne rastlinné druhy sa pracuje. Vzniká aj vďaka spolupráci 50 slovenských škôl, ktoré sa zapojili do projektu Tajný život mesta.

Diskusia k článku:

aesace 09.08.2017 - 15:08

Ja by som nieco taketo bral prave na hriby, ktore sa urcuju tazsie..no ale asi aj preto napriek roznym apkiaciam pre identifikaciu hub neexistuje, alebo aspon nepoznam taku, ktora by to dokazala identifikovat podla aktualnej fotky

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne09.08.2017 - 16:25 Trvalý odkaz

Ja som vedel ako 10 rocny identifikovat hubu podla fotografie v atlase hub z 80tych rokov. Dokonca nemam problem rozoznat muchotravku zelenu od bedle vysokej. Heh.

marian lenko09.08.2017 - 17:56 Trvalý odkaz

treba skúsiť appku "na houby", tá to dokáže. ale odskúšané to nemám, takže neviem aká je presnosť identifikácie.

Celá diskusia 4 príspevky