Samsung v Q2 2017: vyšší medziročný zisk i tržby (hospodárske výsledky)

Samsung oznámil finančné výsledky za druhý tohtoročný kvartál. Podľa očakávania sa pýši výbornými číslami, za ktorými sú i predaje nových top modelov radu Galaxy S8.

odhady firmy na začiatku júla ukazovali, že pôjde o veľmi dobrý štvrťrok. Príjmy spoločnosti sa medziročne zvýšili o 10,6 biliónov kórejských wonov na 61 bil. KRW (46,256 mld. EUR). Prevádzkový zisk vykázal Samsung vo výške 14,07 biliónov KRW (10,678 mld. EUR), čo je o takmer 6 bil. KRW viac než pred rokom.

Lepšie tržby než v rovnakom období minulého roka dosiahla i mobilná divízia, keď sa z 26,56 bil. KRW zvýšili na 30,01 bil. KRW (22,775 mld. EUR). Prevádzkový zisk sa mierne znížil z 4,32 bil. KRW na 4,06 bil. KRW (3,081 mld. EUR). Podľa výrobcu za to môže medziročné zvýšenie cien komponentov. Za vyššími tržbami, nielen v medziročnom, ale aj medzikvartálnom porovnaní, sú silné predaje smartfónov Galaxy S8 a Galaxy S8+.

Podiel predaja Galaxy S8+ predstavoval viac než 50 % z celkových dodávok série Galaxy S8. Novinky s inovatívnym Infinity displejom, ktorých predaj odštartoval v sledovanom štvrťroku, vzbudili u zákazníkov záujem, a predobjednávky boli vyššie než u predchodcov.

Presné čísla predaných smartfónov sme sa z finančnej správy nedozvedeli, Samsung však prezradil, že počet dodaných kusov ostal na podobnej úrovni ako v prvom tohtoročnom kvartáli. Podľa jeho vyjadrenia predaje telefónov nižšej a strednej triedy klesli. V druhom polroku výrobca očakáva zvýšený dopyt nielen po smartfónoch, ale aj tabletoch.

Nadchádzajúce obdobie (tretí a štvrtý kvartál) patrí vďaka vianočným sviatkom medzi najziskovejšie. Zároveň si je Samsung vedomý silnej konkurecie, ktorá na jeseň plánuje uvedenie nových top modelov (Apple iPhone, Google Pixel). Reakciou má byť spustenie predaja pripravovanej novinky Galaxy Note. Firma zároveň plánuje udržať vysoký predaj svojich prémiových smartfónov.

(EUR = 1317,62 KRW; kurz NBS zo dňa 31. 7. 2017)

Zdroj: news.samsung.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu