Dilema: Huawei Nova vs. Huawei P10 lite

V dnešnom súboji sa stretli dva veľmi podobné modely od jednej značky. Pre ten starší hovorí cena a výkon, pre novší lepšia podpora od výrobcu.

Nedeľný seriál Dilema pripravujeme pre tých, ktorí hľadajú nový mobil. Ak máte dvoch favoritov, medzi ktorými sa stále neviete rozhodnúť, neváhajte nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk. Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Všetky časti Dilemy nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Náš čitateľ Ján sa napríklad rozhoduje medzi dvomi modelmi od značky Huawei. Do oka mu padli Nova a P10 lite.

Huawei Nova uzrel svetlo sveta už vlani. Ponúkne 5-palcový Full HD displej a vsádza na pohon od spoločnosti Qualcomm. Tá dodala procesor Snapdragon 625 doplnený 3 GB RAM.

Svoje súbory si môžete uložiť do 32-gigabajtového vnútorného úložika, ktoré je samozrejme možné rozšíriť microSD kartou.

A čo fotoaparáty? Bližšie porovnanie odhalí, že oba modely ponúkajú 12-megapixelový zadný a 8-megapixelový predný fotoaparát. Ten v Nove však vďaka mierne výkonnejšiemu procesoru zvládne aj nahrávanie 4K videí.

V prospech Snapdragonu hovorí aj väčšina benchmarkov, no rozdiely nie sú nijako závratné.

Recenzia Huawei Nova - tichá voda brehy myje

Takto fotí Huawei Nova + videá z mobilu

Na kovovej zadnej strane Novy nájdeme čítačku odtlačkov prstov, medzi systémovými aplikáciami zas FM rádio. Energiu dodá používateľom nevymeniteľná 3020 mAh batéria.

Väčšina serióznych domácich e-shopov predáva Huawei Nova ako dual SIM, a to za cenu akolo 279 eur.

Huawei P10 lite bol predstavený tento rok a výrobca doň nahral priamo nový Android 7.0 Nougat. Nova však tento nedostatok dobehla softvérovou aktualizáciu vydanou v apríli.

Displej je v tomto prípade o niečo väčší, 5,2-palcový, s totožným Full HD rozlíšením. Je len na vás, či sa vám väčšia obrazovka a menej oblé tvary na zadnej strane páčia viac, alebo práve naopak.

Výbava je veľmi podobná, hovoríme teda o 3000 mAh batérii a 32 GB úložisku. Takmer všetky u nás predávané verzie ponúknu aj 3 GB RAM.

Použitý procesor Kirin 658 vychádza z benchmarkov mierne horšie, hlavný rozdiel však spozorujete v absencii schopnosti nahrávať 4K videá.

Rozhodovať sa teda zrejme budete hlavne podľa ceny. Single SIM verzia P10 lite sa pohybuje na úrovni Novy, zoženiete ju za 289 eur. Za priestor pre druhú kartu si už pripatíte, my sme takéto modely našli v cenách okolo 329 eur.

Recenzia: Huawei P10 lite - tradičný výsledok shenzenskej evolúcie

Takto fotí Huawei P10 Lite + videá z mobilu

Čo by si vybrala naša redakcia? Nova bude mierne rýchlejšia, s podporou nahrávania 4K videí. P10 lite je zas novší, s lepšími vyhliadkami na doručovanie aktualizácií s ďalšími verziami Androidu. Za dual SIM si však priplatíte.

Ak chcete byť dostupní na dvoch telefónnych číslach naraz vezmite lacnejšiu Novu, ak vám je to jedno, spravte si radosť novším modelom.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 31.07.2017 - 13:33

Nova hlavne kvôli lepšiemu GPU Adreno 506 Vs. Mali-T830MP2. Podla testov výrazne lepšia výdrž (možno aj vďaka 14nm SoC) Každopádne niekto ocení aj kompaktnejšie rozmery.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne31.07.2017 - 14:42 Trvalý odkaz

Mne sa tiez viac paci Nova.

Celá diskusia 2 príspevky